01 January 2013

Sunt român, dar tot îmi fac griji pentru poporul american


Nu prea obişnuiesc să cocoloşesc politicienii cu atenţie prefăcută atunci când ei mint, manipulează, dau cu barda în popor. Numai un nebun nu se gândeşte că atunci când Statele Unite strănută nu se produce o epidemie în România. Actuala criză mondială este un exemplu proaspăt şi foarte clar, nimic nu poate fi negat.

30 Octombrie 2008
"Nu spun ca Romania nu este afectata de criza financiara", a spus Basescu, adaugand ca tara poate trece cu bine de criza, "daca are vointa si cap".

Presedintele a facut, de asemenea, referire, la importanta corelarii politicii monetare cu politica fiscala. "Nu vom reusi sa depasim criza cu efecte minime daca nu va exista o corelatie puternica intre politica monetara si cea fiscala. Este esential ca, in 2009, cand efectele crizei se vor accentua, politicile economice sa fie extrem de bine corelate", a mai spus Basescu, citat de NewsIn.

El considera ca decizia Standard & Poor's, de scadere a ratingurilor Romaniei, a fost precipitata. "S&P s-a grabit, nu a utilizat informatiile cu acuratete. Nu port razboaie cu Standard & Poor's, insa la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agentiilor de rating. E usor sa dai rating Romaniei, dupa ce nu ai reusit sa identifici ce se intampla in Statele Unite", a spus Basescu.

El a precizat ca, in schimb, agentia de rating Moody's a avut o abordare diferita, fiind "mai bine informata fata de situatia sistemului bancar, a rezervelor valutare si a datoriei publice" si remarcand ca "marea problema nu este cresterea salariilor, ci deficitul bugetar".

(http://www.wall-street.ro/articol/Economie/51872/Basescu-Romania-are-toate-conditiile-sa-nu-fie-consistent-afectata-de-criza.html)
Şi totuşi criza a fost năucitoare...

04 August 2010
"Va rog sa va ganditi cum se duce un sef de stat si spune:
- Mai am nevoie de imprumuturi .
- Dar ce autostrazi vrei sa faci?
- Nu, ca sa platim salariile si pensile...
O tara care ia imprumuturi ca sa-si plateasca salariile si pensile este o tara de mana a doua, din capul locului", a explicat Traian Basescu, in direct la TVR1.

"Trebuie sa luam bani pentru investitii, nu ca sa mancam", a mai declarat seful statului, care sustine ca Romania nu poate fi considerata in pragul falimentului, pentru ca inca mai exista lichiditati.

"In faliment esti cand nu mai ai lichiditati, iar noua inca ni le asigura piata, FMI, UE, bancile. Trebuie sa intelegem ca avem nevoie sa fim solidari pentru a fi respectati ca tara, trebuie sa luam bani pentru investitii, nu ca sa mancam", a mai spus Traian Basescu.

(http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-o-tara-care-se-imprumuta-pentru-salarii-si-pensii-e-o-tara-de-mana-a-doua-1033476)

26 Iulie 2011
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara la TVR, ca Romania nu are nevoie anul acesta, in mod cert, de niciun euro de la FMI sau UE, dar nu se stie ce se va intampla dupa 2011.

"Probabil domnul Ponta are nevoie de bani ca sa fie copilot la raliuri si s-a gandit ca numai de la Fond ar putea veni pentru o sponsorizare", a declarat Traian Basescu, in replica la afirmatiile presedintelui PSD, Victor Ponta, potrivit carora este "o certitudine" faptul ca Guvernul va folosi si banii pusi la dispozitie de FMI prin acordul stand-by de tip preventiv.

El a subliniat ca Romania nu are nevoie anul acesta "in mod cert" de niciun euro de la FMI sau de la UE. "Nu stim ce se va intampla dupa 2011 pe piete. Vedeti ca in momentul de fata are mari probleme de plati cea mai mare economie a lumii – Statele Unite. Deci nu pun mana in foc, ca de asta l-am facut – sa avem asigurate 3,5 miliarde de la FMI si 1,5 miliarde de la UE. Eu sper sa terminam acordul sa nu avem nevoie sa tragem acesti bani, daca vom continua procesele de reforma a companiilor. Pentru acest an, sigur, pun mana in foc ca nu luam niciun euro de la Fond sau nicio unitate – DST", a mai spus seful statului, potrivit Mediafax.

Copresedintele USL Victor Ponta a declarat, luni, ca este "o certitudine" faptul ca Guvernul va folosi si banii pusi la dispozitie de Fondul Monetar International prin acordul stand-by de tip preventiv.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

(http://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/basescu-romania-nu-are-nevoie-anul-acesta-de-niciun-euro-de-la-fmi-585754.html)
OK, cred că aţi înţeles ce vreau să spun... Să trecem acum la Statele Unite...

Editorial Bogdan Chiriac (alias "Morsa Competentă"):

Știrea Crăciunului din acest an nu a venit din România sau din Europa, ci din Statele Unite. Administrația de la Washington, în frunte cu președintele Barack Obama, și-a întrerupt vacanța de iarnă, din cauza gravelor probleme economice cu care se confruntă America. Pe scurt, Administrația a depășit plafonul de îndatorare de 16 trilioane de dolari, stabilit acum un an și jumătate!

Administrația Obama a cheltuit în continuare, nebunește, mult mai mult decât a încasat. Problema este că vor avea de suferit nu doar americanii, ci și Uniunea Europeană, a cărei economie este strâns legată de cea a SUA. Este cel mai cumplit semnal cu care începe 2013, an în care Germania are alegeri, iar Franța are toate șansele să urmeze Spania și Italia pe drumul crizei. Despre Grecia toată lumea știe că a devenit un sac fără fund, unde oamenii politici europeni ezită, deja de doi ani, să ia măsuri radicale.

În România, dl Guvernator Traian Băsescu a transmis națiunii de pe snowmobile că el n-are nicio problemă, griji să-și facă Guvernul.

Într-adevăr Guvernul are a-și face toate grijile din lume, inclusiv că nu are program de guvernare și niciun buget credibil pentru anul viitor. În schimb, Administrația de la București se bucură în continuare de cea mai lungă vacanță de iarnă între toate statele din Uniunea Europeană.

(http://www.dcnews.ro/2012/12/stirea-craciunului/)

Nu intuiţi de ce am tot citat din meşterul cârmaci la început? Păi ce spune domnul Obama?

President Obama: "we don’t have to worry about [the debt] short term"

Marfă... ce înseamnă trilioanele astea... o nimica toată. Statele Unite sunt măreţe, puternice, atotputernice...

David Letterman: “Now do you remember what that number was [when you walked into office]? Was it $10 trillion? Was it that?”

President: “Ah, I don’t remember what that number was precisely, but.…”

Cum să-ţi aminteşti de o cifră măruntă de "$10.6 trillion".



Vezi şi: http://blog.heritage.org/2012/09/19/obama-dont-worry-about-16-trillion-debt/

Şi pentru că ne cam încurcăm în asemenea cifre mari şi ele devin depersonalizate...



Chiar în ziua în care domnul Chiriac făcea acel comentariu, americanii citeau şi ei următorul editorial (într-o traducere pamfletară proprie):

- Văleu!, strigau matematicienii de la Departamentul Trezoreriei. Plafonul datoriei ne va lovi mişeleşte mai devreme decât ne aşteptam. OK, staţi liniştiţi la locurilor voastre, nu vă faceţi griji... Facem noi nişte trucuri în contabilitate şi îl mânărim spre luna februarie. De ce? Pentru că el poate!

Mulţi nu prea înţeleg cum vine treaba cu impozitarea "turbo tax", dar vor înţelege desluşit în momentul în care vor întoarce pe dos buzunarele goale. Ceva e putred în Trezorerie, cineva nu a făcut economie la duşuri... Or banii au miros... Pe de o parte preşedintele Obama doreşte o eliminare a plafonului datoriei, de cealaltă parte doreşte şi o creştere netă pentru următorii ani... Iaca predicţia de atingere a plafonului este deja greşită înainte de a se aplica planurile minunate. Absolut şocant... Mă rog, românii s-au obişnuit, şocant pentru americani.
(citiţi şi originalul http://www.redstate.com/cjd87/2012/12/27/great-news-16-4-trillion-debt-ceiling-to-be-hit-dec-31/)

Am lăsat pentru final...

Proiectul de buget al Statelor Unite

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.