14 January 2013

Ştirea bombă a zilei este destul de secretoasă


Iată ştirea:

Fostul militar Aurel Fratila a fost arestat si extradat in Statele Unite ale Americii, unde este anchetat pentru ca a aprovizionat Iranul cu echipamente militare, anunta Money.ro.

Recunosc că această ştire m-a şocat din două motive. În primul rând pentru că am avut impresia că echipamentele militare erau româneşti (ştirea iniţială nu transmitea prea multe amănunte) şi, în al doilea rând, m-am gândit că este implicat în traficul acestor echipamente militare şi fratele domnului Traian Băsescu (mi-am amintit de problema aceea cu muniţia ce trebuia delaborată).

Decizia in cazul lui a fost data pe 11 ianuarie, la solicitarea autoritatilor judiciare din America. Nu este pentru prima oara cand Fratila se afla in vizorul procurorilor din SUA. In 2006, procurorii au cerut arestarea preventiva a acestuia in vederea extradarii. Atunci judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins ca nefondata solicitarea.

Surse judiciare au declarat, pentru Money TV, ca in perioada 2006 - 2007 Fratila a fost si in vizorul procurorilor romani de la DIICOT. In dosarul din Romania el a fost in cele din urma scos de sub urmarire penala. Era cercetat pentru infractiuni la legea sigurantei nationale dupa ce ar fi folosit nu tocmai corect o serie de informatii clasificate.

In ceea ce priveste afacerile sale pentru care a intrat in atentia autoritatilor judiciare din SUA, anchetatorii americani au descoperit inca din 2006 ca acesta avea legaturi cu un general de aviatie iranian de rang foarte inalt, Jamshid Ghassemi. Acesta a fost arestat in noiembrie 2006 in Bangkok, Thailanda, pentru conspiratie impotriva SUA.


Recunosc că nu-mi mai aduc aminte episodul cu prezumtiva implicare a fratelui domnului Băsescu... nu aş vrea să greşesc... dar într-un colţ de memorie parcă muniţia era din Thailanda, sau pentru Thailanda... Oricum acum am înţeles că nu este nici o legătură între acel episod şi acuzaţia adusă domnului Frăţilă... aşa că nu mai contează... dar pentru o clipă

Potrivit Los Angeles Times, in septembrie 2008 autoritatile judiciare din Thailanda l-au eliberat din arest pe Ghassemi, respingand totodata cererea SUA de extradare a acestuia. Purtatorul de cuvant al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti a confirmat pentru Money TV ca SUA a facut cerere de extradare pentru Aurel Fratila ca urmare a faptului ca acesta a incalcat legea americana referitoare la exportul de echipamente militare.

Impotriva lui Ghassemi si Fratila judecatorii americani au pornit un proces penal inca din 2006 acestia fiind acuzati ca au dorit sa exporte in Iran, via Romania, produse militare americane, fara licenta din partea Departamentului de Stat din SUA. Mai exact este vorba de niste giroscoape si accelerometre militare necesare in cazul sistemelor de ghidare a rachetelor balistice.

(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14003838-fost-angajat-mapn-extradat-sua-pentru-aproviziona-iranul-produse-militare-money.htm)

Veţi vedea însă că aceste echipamente militare au legătură cu... scutul anti-rachetă de la Deveselu.

U.S. v. Ghassemi, et al. (10/06): Iranian national Jamshid Ghassemi and Aurel Fratila were charged with "Conspiracy to export munition list items including accelerometers and gyroscopes for missiles and spacecraft to Iran without a license." Ghassemi and Fratila are at large in Thailand and Romania respectively. Justice is currently seeking their deportation.
(http://coldsteelforums.com/m58516-print.aspx)

Iată, noi ne apărăm de rachete care au accelerometre şi giroscoape oferite de un român... Sau ar trebui să spun posibil oferite de un român, că nu-mi dau seama dacă acestea au fost sau nu au fost probate.


(http://en.wikipedia.org/wiki/PIGA_accelerometer)


(http://www.mech.northwestern.edu/MFG/AML/M4/M4-Files/Cardarelli/sld006.htm)


(http://blog.nasm.si.edu/2010/09/21/ballistic-missile-guidance-on-your-cell-phone/comment-page-1/)

UPDATE:
Mi-am amintit bine, era şi Thailanda (adus din Thailanda) în ştirea de atunci:
http://www.impactreal.ro/Munitia-lui-Mircea-Basescu-a-explodat-la-Valcea.html

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.