23 January 2013

COFACE, senzaţii tari româneşti


Ca român supravieţuitor în România am început să cred că până şi evaluările negative faţă de Guvernul României sunt prea optimiste.

Iată un exemplu. COFACE face două estimări...

Prima:
Constantin Coman, country manager Coface România: "Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o accelerare a intrarilor de fonduri europene si o contributie mai puternica decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodata, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne completeazã imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii doi ani."
Deci... pe lângă 1% creştere economică, dar doar numai dacă...

Compania anticipeaza pentru acest an un deficit comercial in crestere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decat dinamica exporturilor.
In ceea ce priveste politica monetara, Coface noteaza ca inflatia anuala are o evolutie fluctuanta sub influenta unor factori care nu pot fi controlati prin politica monetara. Inflatia anuala la sfarsitul lunii noiembrie 2012 a scazut la 4,6%, iar la sfarsitul anului a fost de 4,95%.
Avand in vedere evolutia principalilor indicatori macroeconomici Coface a mentinut ratingul Romaniei la nivelul “B”
(http://www.econtext.ro/economie/macro/coface-romania-va-avea-o-crestere-economica-de-cel-mult-un-procent-in-2013.html)

Deci "B"... nasol, practic foarte nasol în Europa căci mai nasol de atât doar Ciprului are "C" şi Ciprului nu-i ia nimeni turismul, va fi şi anul astă acolo, va fi şi la anul...

A doua:
Constantin Coman, country manager Coface: "Insolvenţele vor continua. Sensibilitatea companiilor este mult crescută. Sunt patru ani de criză, companiile s-au structurat, fac tot ce pot să împingă vânzările, dar consumul este redus. Sunt companii foarte mari care ar putea intra în insolvenţă pentru a se restructura. Dar statistica este neagră pentru că rata de succes a restructurărilor este foarte mică, de 2%. Procedura de insolvenţă este ca mersul pe sârmă, e foarte dificil" şi "Totalul insolvenţelor nou deschise în anul 2012 este în creştere cu 10% faţă de 2011, de la 21.499 de proceduri la 23.665. În urma calculelor proprii, Coface estimează un număr real de 24.500, ceea ce arată un avans de 14-15%. Insolvenţele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de sensitivitate, care au cunoscut şocuri externe şi interne mai puţin semnficative comparativ cu cele din anii anteriori"

Iancu Guda, services manager Coface: "Văd o creştere a numărului de insolvenţe. Dacă ne uităm la statisticile din 2012, 82% din firmele nou intrate în insolvenţă sunt microîntreprinderi. Noile modificări din Codul Fiscal arată că sectorul microîntreprinderilor este unul sub presiune"

Coface estimează că recentele modicări ale Codului Fiscal, care impun firmelor cu venituri maxime de 65.000 de euro să plătească obligatoriu impozit de 3% pe venit, vor duce la creşterea insolvenţelor acestui tip de societăţi.

(...)

Guvernul a decis marţi reducerea plafonului veniturilor pentru microîntreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

Limita veniturilor pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor va fi de 65.000 euro, în loc de 100.000 euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.

Totodată, pentru microîntreprinderile care se încadrau în aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.

Pentru anul 2013, sunt obligate să treacă pe acest sistem de impunere de la 1 februarie şi firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro.

Totodată, firmele care plătesc impozit pe profit sunt obligate sã treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în condiţiile microîntreprinderii.

Societăţile nou înfiinţate vor trebui să plătească impozit pe venit din primul an fiscal.

Potrivit Coface, numărul real al procedurilor de insolvenţă nou deschise în 2012 este în jurul a 24.500 de firme, în creştere cu 14-15% faţă de anul anterior, comerţul şi distribuţia, construcţiile şi serviciile fiind cele mai afectate.

(...)

Companiile din comerţ şi distribuţie s-au menţinut pe primul loc ca număr de insolvenţe în 2012, cu aproape 40% din total, urmate de sectorul construcţiilor, cu 14,37% din totalul insolvenţelor. Firmele din domeniul serviciilor prestate în principal întreprinderilor reprezintă 7,3% din insolvenţe, iar hotelurile şi restaurantelor - 7,1%.

La polul opus, cel mai puţin afectate au fost firmele din domeniul poştă şi telecomunicaţii (0,37%) şi cele din sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică, termică şi gaze (0,17%).

O caracteristică a anului 2012, confirmată şi în prima lună din 2013, este incidenţa crescută a insolvenţelor auto-declarate de debitori, precum şi înmulţirea incidentelor de plată bancare, de multe ori urmate de insolvenţă.

(http://www.economica.net/coface-numarul-insolventelor-la-microintreprinderi-va-creste-dupa-modificarile-codului-fiscal_43730.html)

Trăgând linie, COFACE spune că vom avea insolvenţe "ca la balamuc" şi probleme grave... dar, dacă vom pune mâna pe banii europeni şi vom avea şi un an agricol excelent... atunci putem vorbi de creştere economică pozitivă. Dacă nu... atunci chiar că nu.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.