02 January 2013

Cea mai lăudată măsură... nu tocmai fără probleme


O singură măsură a Guvernului Ponta a fost întâmpinată cu foarte multă voioşie şi încredere, o singură măsură a Guvernului Ponta este cerută de ani de zile, o singură măsură a Guvernului Ponta este considerată a fi "Pentru Relansarea Economică". Ei bine, domnul Dan Manolescu scrie un articol pentru revista Consultantul Fiscal... cum că e aşa, dar e şi altfel.

...noul sistem convenit cu FMI presupune colectarea de TVA la momentul încasării facturilor, dar nu mai târziu de a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii. În schimb, exercitarea dreptului de deducere este amânată până la plata facturii şi este posibilă doar dacă se face şi dovada plăţii. Pe de o parte, plata TVA către stat este doar amânată, într-un interval de trei luni. Pe de alta, deducerea TVA-ului de la achiziții este condiționată de plata TVA conținut de facturile emise.

În prezent:

Creanță: 100 RON + TVA colectat: 24 RON;
Datorii: 100 u.m. + TVA deductibilă 24 RON;
TVA de plată = 0

Din 2013:
Creanță: 100 RON + TVA colectat: 24 RON;
Datorii: 100 u.m. + TVA deductibilă 24 RON;
TVA de plată = 24 RON după 90 de zile, până la plata furnizorilor.


(citiţi multe amănunte interesante pe http://www.dcnews.ro/2013/01/vezi-cum-te-pacalesti-cu-noul-sistem-de-plata-a-tva-la-incasarea-facturii-2/)

Din câte înţeleg eu, problema apare mai ales din faptul că există acel prag al cifrei de afaceri de 500.000 euro, pe de o parte, şi de faptul că TVA-ul nu se mai poate deduce decât în momentul în care el este plătit efectiv, de cealaltă parte.

1 comment:

Robert Horvath said...


Bibliotecarul are cateva idei calauzitoare. Nu sunt
noi.... apartinind lui Castro, Ceausescu, si altor ganditori luminati. Una din ideile calaza este .....NOI NU NE VINDEM TARA si bineinteles ......complexul sarantocului pentru cei care o duc mai bine... AMERICA ESTE DE VINA...pentru toate neinplinirile vietii. Anti americanismul provicialist este greu de tratat ....fiind agravat de o constipatie cronica. Purgativul nu mai ajuta ....singura solutie fiind inchiderea blogului in 2013.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.