30 January 2013

Am vrut "Land of the Free", avem "Land of the Fee"


Cineva (un "cineva" de care nu am auzit până astăzi) spune că nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor din România este de 75-80%. Cum să cred eu că acest om se pricepe cât de cât la meseria de economist? Dacă ar fi aşa cum spune domnia sa, probabil că nici nu s-ar auzi de probleme legate de taxe şi impozite pe la TV. Eu zic că ar fi bine să ne situăm şi la 60%...

Ştire:
"Colectarea impozitelor în România este prea redusă faţă de alte state din Uniunea Europeană. Este la niveluri nedorite. Avem un procent de 75-80% de colectare a taxelor. Dacă am ajunge la 90% ca în Spania sau în alte ţări, mediul fiscal al României ar arăta diferit", a afirmat de Ruiter la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi PwC.

Peter de Ruiter, partener PwC şi şeful departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din companie, a arătat că un paradox al simplificării regulilor fiscale este că va determina creşterea poverii fiscale.

"O rată de impozite mare nu împiedică oamenii de afaceri. În Suedia există un nivel de impozitare mare, dar mediul de afaceri este sprijinit. Problemele sunt mai mici în Suedia decât în România. Simplificarea regulilor fiscale trebuie să aibă loc chiar dacă va avea loc o creştere a impozitelor", a explicat de Ruiter.

El a arătat că administraţia trebuie să fie credibilă şi a menţionat că în România nu există un parteneriat între Guvern şi administraţie.
(http://www.mediafax.ro/economic/nivelul-de-colectare-a-impozitelor-in-romania-este-mult-sub-cel-din-alte-state-ue-10533059)
(http://www.manager.ro/articole/ultima-ora/peter-de-ruiter-ii-invita-pe-politicienii-olandezi-sa-viziteze-romania-pentru-a-vedea-realitatea-pozitiva-16597.html)

Dacă ar fi aşa, nu ar fi nevoie de îmbunătăţire e a gradului de colectare prin scăderea nivelului taxelor şi impozitelor. Mai repede cred că aceştia au copiat "buna-vestire" de la nivelul fiscului...

Ştire de la FISC:
Fiscul a colectat in 2012 taxe si impozite in valoare de peste 164 de miliarde de lei, echivalentul a 36,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,456 lei/euro, se arata in "Strategia fiscal bugetara pentru perioada 2013-2015 - revizuita".

Veniturile colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anul trecut au fost in crestere cu 4,2% fata de anul anterior, in special pe fondul "imbunatatirii conformarii voluntare la declarare si, implicit, la plata", dar si al "trendului favorabil al incasarilor din arierate", se noteaza in documentul citat.

Astfel, in 2012, gradul de conformare voluntara la declarare a crescut cu 3,1 puncte procentuale de la 87,2% la 90,3%, in timp ce gradul de conformare voluntara la platit a crescut cu 1,8 puncte procentuale de la 77,9%, la 79,7%.

Structurile de specialitate ale ANAF au desfasurat in total 257.081 de controale si inspectii (o medie zilnica de peste 980 de controale), in urma carora s-au stabilit obligatii fiscale suplimentare in valoare de 8,5 miliarde de lei (circa 1,9 miliarde de euro), amenzile aplicate fiind in valoare de 175,9 milioane de lei (39,4 milioane de euro).

Prin executare silita au fost incasate creante fiscale in valoare de 17,6 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro), cu 23,7% mai mult decat in 2011. Totodata, inspectorii ANAF au trimis catre organele abilitate 7.257 de sesizari penale, valoarea prejudiciilor fiind de peste 9 miliarde de lei (circa 2 miliarde de euro), se mai arata in document.

In ceea ce priveste obiectivele pe termen mediu si scurt, strategia mentioneaza reorganizarea Fiscului in 8 directii regionale si 47 de administratii fiscale, extinderea informatizarii si imbunatatirea sistemelor informatice utilizate in activitatea de inspectie fiscala, stimularea depunerii online a declaratiilor si a platilor electronice, dar si comunicarea actelor administrative catre contribuabil utilizand serviciul de e-mail.

Pe termen lung, respectiv perioada 2014-2016, guvernul intentioneaza sa implementeze o serie de masuri de prevenire a evaziunii fiscale, respectiv intensificarea monitorizarii domeniilor cu risc fiscal ridicat, cresterea eficacitatii sanctiunilor administrative (prin asigurarea unui tratament unitar al contribuabililor in functie de gradul de conformare voluntare a acestora) si intarirea aplicatiilor informatice aferente inspectiei fiscale.

Totodata, se au in vedere masuri de combatere a evaziunii fiscale prin controlul persoanelor cu averi sau venituri mari, prin combaterea fraudei la TVA, prin depistarea contribuabililor neinregistrati si prin intarirea controlului vamal, precum si masuri de imbunatatire a eficientei colectarii prin cresterea conformarii voluntare, prin unificarea sistemelor de administrare a creantelor persoanelor juridice cu cel al persoanelor fizice, dar si prin elaborarea de studii privind nivelul de satisfactie a contribuabililor privind serviciile de asistenta.
(http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/fiscul-a-incasat-in-2012-taxe-si-impozite-in-valoare-de-peste-36-de-miliarde-de-euro~ni9ad3)
Da, să faceţi studii despre nivelul de satisfacţie a contribuabililor... vai de mama noastră. Dacă se adună îmbunătăţirea procentuală... în curând va rezulta o colectare de 150% şi nu se va mira nimeni.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.