30 June 2012

Ha ha ha


Ştirea asta este parcă un banc subtil de a cărui poantă nu se prind decât cei cu mintea destupată...
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/9798610/3/vasile-balga-victor-ciupuliga.jpg?width=400
(Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Blaga a fost întrebat dacă preşedintele Băsescu l-a sunat pentru a-l felicita pentru alegerea în funcţia de preşedinte al PDL.

"Nu am primit până acum niciun telefon de la preşedintele Traian Băsescu, probabil că e ocupat în această perioadă", a spus Blaga.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/9799980/1/traian-basescu-declaratii-andreea-alexandru.jpg?width=400
(Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vasile Blaga a fost ales preşedintele PDL în cadrul Convenţiei Extraordinare de sâmbătă, cu 1197 de voturi "pentru" şi 28 de voturi "împotrivă". El a fost singurul candidat la şefia partidului.
(http://www.mediafax.ro/politic/blaga-nu-am-primit-niciun-telefon-de-la-presedintele-basescu-probabil-e-ocupat-in-perioada-aceasta-9799980)
Domnule Blaga, staţi liniştit, telefoanele vor veni foarte repede. Astăzi a fost ziua diversităţii şi a candidaţilor unici... dar de mâine, negreşit.

Revenirea la practica veche a PCR, democraţia cu o singură soluţie


Aş începe cu un moment de istorie...



Tovarăşi, am fost uimit cum s-a desfăşurat pregătirea acestui Congres şi însăşi Congresul. Cum se poate, tovarăşi, ca la acest Congres... Tovarăşul Ceauşescu şi-a permis ca să pregătească încă de dinainte de Congres...

Ei bine... Lucrurile se repetă. După ce în teritoriu a abundat cu alegerea unui singur candidat în filialele PDL (poate să fi fost două trei excepţii, din câte îmi aminesc), iată că cele mai importante posturi din PDL, preşedintele respectiv secretarul general, au astăzi candidaţi unici.


(http://www.privesc.eu/Arhiva/11340/Conventia-Nationala-extraordinara-a-Partidului-Democrat-Liberal)


(http://www.b1.ro/stiri/politica/vasile-blaga-este-necesar-ca-pdl-sa-se-reorganizeze-i-sa-i-onoreze-rolul-de-principal-partid-de-opozi-ie-nu-este-un-moment-u-or-31980.html)

Dar care este planul domnului Blaga pentru a transforma PDL într-un partid nou care să reprezinte o alternativă la USL?
Candidatul la funcţia de preşedinte al PDL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, la Convenţia Naţională, că în partid nu se va lucra "la grămadă, ca până acum", ci fiecare va trebui să răspundă pentru încrederea acordată de către democrat-liberali.

Blaga a spus că vrea să revitalizeze activitatea departamentelor partidului.

"Nu vom lucra la grămadă, ca până acum, fiecare va trebui să răspundă pentru încrederea pe care i-o acordaţi", le-a spus Blaga participanţilor la Convenţia Naţională a partidului.

El a menţionat că prima sarcină a unuia dintre cei patru prim-vicepreşedinţi care vor fi aleşi sâmbătă va fi constituirea ligii aleşilor locali ai PDL.

Vasile Blaga a avertizat că PDL îşi va apăra cu tărie aleşii locali "ameninţaţi de restauraţia socialistă".

Blaga a susţinut că se fac presiuni asupra aleşilor locali ai partidului pentru a sta deoparte la viitoarea campanie electorală. El a adăugat că aceştia "sunt bărbaţi care vor lupta pentru PDL, pentru că îl iubesc".

"Nu sunt omul cuvintelor înflorite. Am să vă spun direct cum văd eu partidul şi viitorul său", a adăugat Blaga.

El a spus că este o mare onoare să candideze, dar şi o mare responsabilitate.

"Vreau un PDL unit, solidar, puternic, ataşat principiilor şi valorilor de centru-dreapta", a precizat Vasile Blaga, adăugând că proiectul politic al partidului se adresează tuturor acelora care împărtăşesc valorile dreptei.



Blaga a arătat că PDL trebuie să fie principalul catalizator al tuturor forţelor politice de dreapta şi centru-dreapta.

"În acest moment, este necesar ca PDL să se reorganize şi să-şi onoreze aşa cum se cuvine rolul de partid de opoziţie. Nu e un demers uşor", a mai spus Blaga.

El a menţionat că PDL are nevoie de unitate şi solidaritate.

"Mă angajez să fiu garantul acestui demers. Am dovedit că sunt un om al dialogului. Nu am fost şi nu sunt omul care să sape tranşee în partid. Şi atunci când nu mi-au convenit multe lucruri, am ales calea solidarităţii", a adăugat Vasile Blaga.
(http://www.mediafax.ro/politic/conventia-nationala-a-pdl-a-inceput-blaga-ma-angajez-sa-fiu-garantul-demersului-de-unitate-si-solidaritate-in-pdl-live-text-9798610)
Până la urmă PDL, “ca un adevărat partid al competiţiei reale şi al dreptei româneşti”, ar trebui să-şi reconstituie originea care îi dictează să facă “alegeri” cu candidat unic.

Îl ascult pe domnul Blaga plagiind discursul pe care domnul Traian Ungureanu îl tot repetă de câteva zile (dar nu numai el) şi vorbind despre “plagiatul lui Ponta”… la întrunirea care ar trebui să-l pună preşedinte. Ce are de-a face PDL-ul şi alegerile "la vârf" cu USL-ul? Se aleg funcţiile în PDL după condiţia unui eventual plagiat în 2003? Deci programul (moţiunea) domnului Blaga este legat de PSD, USL, Guvernul Ponta… şi o generică promisiune de să fie bine sa că nu fie rău pentru PDL. Exact dimensiunea menită să schimbe intern PDL... Ce e asta, o glumă?

Habar nu am dacă un Guvern Ponta e mai bun decât un Guvern Boc, cert este însă că nici alternativă la cele două Guverne nu există.

Deci, fără doar şi poate (dat fiind că este singurul candidat), “Votaţi pe Blaga preşedinte al PDL!” din motivul că a înjurat bine USL-ul fără să spună ABSOLUT NIMIC DESPRE MOŢIUNE CU CARE VINE ÎN PDL să reinventeze partidul, să despartă "soluţia pierzătoare" de o eventuală "soluţie câştigătoare"... nimic. Nu ştiu ce reforme face PDL-ul, cu siguranţă însă votul de astăzi nu alege nimic, cu atât mai mult nimic bun pentru PDL, nici o schimbare profundă.

Cine luptă pentru dreptul de a fi carne de tun? Cum trebuie să se simtă acei oameni chemaţi să împlinească o formalitate, să ridice mâna şi să aplaude ca la Congresele PCR? Nu mai există nici măcar acea simulare a democraţiei…

Eu am sperat că aceste alegeri interne ale PDL vor aduce democraţia în partid, chiar am sperat asta. Am sperat că PDL-ul va aduna înţelepciunea de a avea reacţii ale interesului naţional şi a depăşi constrângerile egoismului generalizate în politica actuală. Am sperat că PDL va deveni o soluţie alternativă… Din nefericire PDL văd că se afundă exact în ceea ce l-a făcut să redevină un partid minimal.

Pentru mine cea mai mare dramă este faptul că în varianta prin care USL eşuează în dimensiunea guvernării... NU MAI AM NIMIC DE PUS ÎN LOC.

UPDATE:
Credeam că lucrurile se liniştesc în PDL... dar se pare că nu.
Elena Udrea s-a declarat surprinsă, sâmbătă, în pauza destinată votului la Convenţia Extraordinară a PDL, că în echipa lui Vasile Blaga sunt şi candidaţi care au fost perdanţi în alegerile locale.

"Eu mă aşteptam ca în echipa lui Vasile Blaga să vină câştigătorii, să vină cei care au obţinut voturi în alegerile locale, cei care pot aduce voturi şi pentru la toamnă", a susţinut ea.

Udrea a arătat că este important pentru credibilitatea acestei echipe să fie formată din oameni care au demonstrat că sunt susţinuţi de electorat.

"Când tu pierzi lamentabil cu 8 la sută şi te gândeşti că poţi să fii în conducerea PDL, eu mă întreb cum va fi privită această conducere din exteriorul partidului", a afirmat ea.

"M-am bucurat că sunt foarte mulţi, pentru că aceasta înseamnă că foarte mulţi membri de partid vor să se implice şi să conducă partidul, dar am fost surprinsă de faptul că unii dintre cei care au pierdut alegerile, şi le-au pierdut personal, direct şi cu scoruri mici, cred că pot reprezenta partidul şi pot să conducă", a adăugat Elena Udrea.


(Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Ea a menţionat că şi-ar dori ca din echipa lui Vasile Blaga să facă parte mai mulţi câştigători.

"Cred că şi Vasile Blaga are nevoie ca în jurul lui să fie oameni care s-au validat în aceste alegeri, oameni care au câştigat cu scoruri importante, pentru că sunt organizaţii care au pierdut cu 38 la sută, dar aceasta înseamnă că au, totuşi, susţinerea populaţiei, deci să aducă lângă el câştigători, pentru că avem nevoie de o echipă cu care să ne prezentăm şi în faţa electoratului, nu e suficient să ne satisfacem orgolii la nivelul intern al partidului, noi trebuie să aducem acum o conducere care să recredibilizeze PDL", a mai spus Udrea.

Elena Udrea a precizat că acesta este motivul pentru care câţiva dintre cei care au fost imaginea vechii conduceri nu au mai candidat, pentru a lăsa în faţă câştigătorii.

"De aceea cred că e bine să avem câştigători şi nu perdanţi în conducerea partidului. Dacă vorbim de asumare în politică şi de responsabilitate, cred că fiecare trebuia să îşi facă o proprie analiză şi să vadă dacă are ce să ofere partidului, dacă are imaginea potrivită sau dacă a adus suficiente voturi partidului încât să vrea să îl conducă", a adăugat Udrea.
(http://www.mediafax.ro/politic/udrea-ma-asteptam-ca-in-echipa-lui-blaga-sa-vina-castigatorii-nu-cei-care-au-pierdut-lamentabil-9799063)
Vorba unui clasic în viaţă...

http://www.vitrina.ro/blog/wp-content/uploads/2012/05/interstudia-pagina-de-limbi-straine-t-b-vitrina-advertising.jpg
(http://www.vitrina.ro/blog/2012/05/09/interstudia-si-pagina-de-limbi-straine/)

29 June 2012

Plăngerea penală este cu dus-întors


Culmea penibilei realităţi este că preşedintele a ajuns să împingă în faţă bloggeri. Nu spun că preşedintele Traian Băsescu spune celor cunoscuţi în blogosferă să facă ceva, eu vorbesc despre un fel anume de a face politică ce provoacă o surescitare nepermis de mare astfel încât aceste personaje simt un fel de ură faţă de cei ce nu sunt de acord cu ei.
Întrebare: Având în vedere că aţi spus că Premierul şi-a asumat atribuţii constituţionale care nu-i revin, intenţionaţi să depuneţi plângere penală?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Niciodată. Nu este treaba mea şi vă rog să nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimănui, nu am făcut astfel de afirmaţii şi le resping.
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13802&_PRID=lazi)
Deci preşedintele nu depune plângere penală... Iată relatarea jurnalistică a domnului Victor Ciutacu:
Bloggerul Mistreţu din Japonia anunţă că l-a reclamat pe Ponta la Parchet. Procurorii confirmă primirea inclusiv a încă opt reclamaţii similare

UPDATE: Parchetul General a confirmat primirea pe mail a plângerii de la Mistreţu, adăugând că azi s-au mai înregistrat opt plângeri similare.
Pe contul de facebook al Iuliei Motoc, judecător la Curtea Constituţională al cărei mandat a fost contestat de Titus Corlăţean, Marius Mistreţu, un blogger român trăitor în Japonia, onorabil proprietar de restaurant preocupat de mersul democraţiei în ţara de origine, devenit cunoscut după ce a relatat live cutremurul devastator care a culminat cu distrugerea centralei de la Fukushima, anunţă că l-a reclamat pe Victor Ponta la Parchet (nu spune şi care dintre ele). Considerând că România e reprezentată la Bruxelles "de un dublu uzurpator", acesta crede ce sesizarea lui nu va avea vreun efect (chipurile, din motive constituţionale), dar mizează pe numărul mare al celor dispuşi să i se alăture prin modalităţi similare de acţiune "ca mod de exprimare a indignării din partea cetăţenilor".
Acum câteva zile, bloggerul Mistreţu, între altele supărat pe socialişti că ar ameninţa-o cu moartea pe Monica Macovei, a formulat pe blog un denunţ cetăţenesc către directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
"Aveţi un deţinut evadat. Numele lui este Adrian Năstase, născut în 1950, 22 iunie, condamnat definitiv şi irevocabil de ÎCCJ la doi ani cu executare. Permiteţi-mi să vă anunţ că am aflat din presă unde se ascunde. Deţinutul Adrian Năstase se află internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, Calea Floreasca nr.8, Sector 1, Bucuresti. Vă invit să vă recuperaţi deţinutul de acolo.

http://www.jurnalul.ro/usr/thumbs//imagini/2012/06/28/thumb_258_x_480/231266-epicentru.jpg

Întrucît, ministrul de Interne în funcţie, Ioan Rus, este complice cu evadatul, folosind, în scop personal, persoane cu aparenţă de poliţist pentru a mima paza în salonul deţinutului, sfatul meu este să nu sesizaţi organele MAI, ci să vă recuperaţi direct deţinutul", se arată în postarea nervoasă a petentului online. În final, el îl sfătuieşte oficial pe şeful puşcăriilor să depună sesizări la Parchetul General împotriva miniştrilor Ioan Rus şi Titus Corlăţean şi, respectiv, a doctorului Radu Macovei, managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca.
(http://www.jurnalul.ro/editorial/bloggerul-mistretu-din-japonia-anunta-ca-l-a-reclamat-pe-ponta-la-parchet-procurorii-confirma-primirea-inclusiv-a-inca-opt-reclamatii-similare-616851.htm)
Cine mă urmăreşte ştie că am avut câteva "discuţii" cu domnul Marius Delaepicentru... discuţii care au degenerat în tonuri nu foarte elegante din partea stimatului domn. Mie însă îmi pare bine că un cetăţean român, un "simplu cetăţean" român, face o plângere penală relativ la activitatea premierului României. Este un act de normalitate şi un început de exprimare a voinţei politice. M-aş bucura dacă acest gest nu este provocat de o bravadă ieftină şi nici "provocată de preşedinte" pentru a nu-i mirosi domniei sale gura a "păcătos".

Totuşi trebuie să spun că plângerea aceasta penală este un instrument delicat. Motivul pentru care nu avem în fiecare zi de-a face cu milioane de plângeri penale (respectiv fiecare să facă plângere penală împotriva celor cu care se ceartă, sau aşa ceva) este că legea protejează împotriva unei plângeri penale răuvoitoare.

Plec de la presupunerea că ştirea este corectă şi vorbim despre o plângere penală şi nu despre cine ştie ce glumă.

Ce spune legea, respectiv codul de procedură penală?

Capitolul IV
EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE

Secţiunea I
Sesizarea organelor de urmărire penală

Art. 222

Plângerea

Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.

Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.

Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

Plângerea făcută oral se consemnează într-un proces-verbal de organul care o primeşte.

Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu-şi însuşeşte plângerea.

Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă.

Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite pe cale administrativă organului competent.

Plângerea îndreptată la organul de urmărire penală, care nu cuprinde elementele prevăzute la alin. 2, se restituie petiţionarului pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.

În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, prin care se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căruia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.

(http://legeaz.net/cpp-cod-procedura-penala/art-222)

Eu nu văd cum cineva din Japonia este parte vătămată de plecarea premierului la Bruxelles. Dar de aceea spuneam că ar putea fi o eroare de exprimare a ştirii şi să nu fie tocmai plângere. Mergem mai departe...

Capitolul IV
EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE

Secţiunea I
Sesizarea organelor de urmărire penală

Art. 223

Denunţul

Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau de către o persoană juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.

Denunţul trebuie să conţină aceleaşi date ca şi plângerea.

Denunţul scris trebuie să fie semnat de denunţător, iar în cazul denunţului oral, acesta se consemnează într-un proces-verbal de către organul în faţa căruia a fost făcut.

Dispoziţiile art. 222 alin. 9 se aplică în mod corespunzător.

(http://legeaz.net/cpp-cod-procedura-penala/art-223)

Şi acum urmează şi din codul penal...

Capitolul II
INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Art. 259

Denunţarea calomnioasă

Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

(http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-259-cpen)

Eu sper că cei care depun plângere penală, "ca simplu cetăţean", cunosc acest amănunt al protecţiei civice împotriva tracasării cu plângeri penale şi denunţuri penale.


UPDATE:
Iată şi dialogul meu cu domnul Marius Delaepicentru:
Bibliotecaru said, on 2012/06/30 at 06:07

@ Marius Delaepicentru

Dacă puteţi să dezvoltaţi un pic relativ la ce înţelegeţi exact prin “uzurpare a calităţii de reprezentant al României la Consiliul European”?
Răspunde

Marius Delaepicentru said, on 2012/06/30 at 09:33

Datoria mea de cetăţean este să semnalez, nu să “exegez”.
Răspunde
Bibliotecaru said, on 2012/06/30 at 12:59

@ Marius Delaepicentru

Sunt de acord cu cele ce le spuneţi. Numai că vă exprimaţi într-o scrisoare oficială şi, mă gândesc eu, ar trebui să aveţi proprietatea termenilor pe care îi folosiţi, nu-i aşa?

Marius Delaepicentru said, on 2012/06/30 at 15:45

Proprietatea termenilor o am. Ponta a mers fara mandat. Port ilegal de insigna.

Bibliotecaru said, on 2012/06/30 at 17:10

Stimate domn, aceşti termeni au definire legală, nu se iau din dicţionar. Căutaţi şi ce anume înseamnă “mandat”

Marius Delaepicentru said, on 2012/06/30 at 17:38

Sesizarea am facut-o fara sa stau cu dictionarul in mina. Te rog sa adresezi eventualele reclamatii in alta parte. Aici nu esti binevenit.

Marius Delaepicentru said, on 2012/06/30 at 19:17

Daca dumneata si patronii dumitale ati fi convinsi de futilitatea actiunii mele, nu v-ar mai fute grija de cum definesc eu termenii. Se vede treaba ca am facut ce trebuia pentru un stat de drept. Ma doare in cur si la inima de farafasticurile dumitale. Nu mai ai ce cauta aici.
(http://delaepicentru.com/2012/06/29/%E2%97%8F-sesizare-la-parchet-si-la-cna/comment-page-1/#comment-4246)
Interesant, nu-i aşa...

27 June 2012

Curtea Constituţională a "comis-o"


Iată comunicatul:

27 iunie 2012

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.

La şedinţa de judecată au participat, din partea Preşedintelui României, domnul Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, domnul Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Mircea Duşa.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.

În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului.

Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

(http://www.ccr.ro/default.aspx?page=press/2012/27iunie)


Nu e nici o îndoială, CCR a judecat după Constituţia din 1965. Acolo se spunea aşa:

Art. 71.
Presedintele Republicii Socialiste Romania este seful statului si reprezinta puterea de stat in relatiile interne si internationale ale Republicii Socialiste Romania.
(http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/const_1965.php)
Halal! Să ne fie bine... La final preşedintele CCR a spus că nu e nimeni să redacteze decizia... poate săptămâna viitoare... Marfă!

"România şi Reforma Politicii Agricole Comune. Impact şi Oportunităţi"


Sunt dintre cei care cred că agricultura este singura şansă a României de ieşire din criză. Iată de ce o dezbatere cu o temă aşa de generoasă mă bucură... M-ar bucura şi mai tare ca după dezbatere să văd cum agricultura românească ajunge la o pondere importantă în PIB, poate chiar şi peste 50%, de ce nu.




http://dacianasarbu.files.wordpress.com/2012/06/decastro.jpg?w=604&h=907
(Paolo De Castro, Presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. http://dacianasarbu.wordpress.com/2012/06/26/presedintele-comisiei-de-agricultura-din-parlamentul-european-la-dezbaterea-romania-si-reforma-politicii-agricole-comune-impact-si-oportunitati/#comments)

Atenţie! Sindromul Băsescu se ia!


OK, am fost un pic răutăcios când am spus Sindromul Băsescu. Vorbesc despre sindromul liderului politic care-şi construieşte un cult al personalităţii încât se crede etern, omnipotent şi de neînlocuit. Eu nu discut natura soluţiei ci modelul în care această soluţie este formulată. Despre ce este vorba...

"Cancelarului Angela Merkel nu îi plac deciziile pripite. Stilul ei se caracterizează prin abordări etapizate şi pregătirea terenului pentru luarea deciziilor. Nu are nicio simpatie pentru comportamentele iraţionale, pentru panică sau pentru entuziasmul afişat de alţi lideri europeni şi de pieţele financiare", notează EUObserver.

În cursul unui discurs rostit la Berlin săptămâna trecută, Merkel lauda "atitudinea constantă şi viziunea pe termen lung" a Germaniei, în opoziţie cu "mentalitatea banului câştigat uşor" a pieţelor financiare.

"În vremuri schimbătoare, în care influenţa pieţelor financiare este în creştere, în care mizele se schimbă de mai multe ori pe zi, cultura viziunii pe termen lung este o contragreutate foarte importantă", spunea Merkel.

(http://www.mediafax.ro/economic/criza-din-zona-euro-un-test-al-metodei-merkel-constand-in-austeritate-si-viziune-pe-termen-lung-9761195)

Până aici nimic anormal... Iată însă ştirea în care sindromul se manifestă.
Cancelarul german Angela Merkel a respins din nou, în mod categoric, ideea emiterii de euroobligaţiuni în contul datoriilor, afirmând marţi că acestea nu vor exista "atât timp cât (va) trăi" ea, potrivit unor unor participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP).

"Vă dorim viaţă lungă", i-ar fi urat anumiţi deputaţi FDP, partid care face parte din cadrul coaliţiei guvernamentale.

Niciunul dintre participanţii întrebaţi de AFP în acest sens nu a fost în măsură să citeze afirmaţiile exacte ale cancelarului, dar mai mulţi dintre ei au declarat că Merkel a spus că datoria ţărilor din zona euro nu va deveni comună "atât timp cât voi trăi".

Unii au dat asigurări că Merkel glumea în acel moment, deşi cancelarul este prea puţin cunoscut pentru acest fel de afirmaţii.


Purtătorul de cuvânt al Cancelariei Steffen Seibert nu a dorit să comenteze.

Merkel a refuzat deja în mai multe rânduri crearea acestui instrument de punere în comun a datoriei de către europeni. Pe de altă parte, premierul francez Jean-Marc Ayrault a fost nevoit să recunoască, într-un interviu recent pentru săptămânalul german Die Zeit, că un asemenea sistem "necesită o mai mare integrare politică (...), iar acest lucru va necesita, fără îndoială, mai mulţi ani".

Cancelarul german a apreciat că aceste euroobligaţiuni sunt "contrare Constituiţiei" germane.

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care liderii europeni se întâlnesc joi şi vineri în cadrul unui summit crucial la Bruxelles. Merkel urmează să ia cina, miercuri seara, la Paris, cu noul preşedinte francez François Hollande, pentru a încerca să aplaneze unele dificultăţi înainte de reuniuniunea Consiliului.

(http://www.mediafax.ro/economic/angela-merkel-datoria-tarilor-din-zona-euro-nu-va-deveni-comuna-atat-timp-cat-voi-trai-9785918)

Sunt curios dacă Merkel plus Hollande va da Merkellande. Numai să nu ajungă această ţară a lui Merkel întreaga Europă... Am mai avut un German care visa să fie stăpânul Europei şi al lumii.

26 June 2012

Romanian Global News se ocupă de altceva decât de Adrian Năstase


Aproape întâmplător am intrat pe site-ul Romanian Global News şi am observat că Agenţia de Presă a Românilor de Pretutindeni ne oferă un moment de alt tip de profesionalism. Aş vrea să le pun aici la un loc pentru că "se leagă".

Luxemburg/Romanian Global News
Luni 25 iunie are loc cea de-a VI-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova care se desfăşoară Luxemburg. La eveniment participă ministrul de Externe de la Chişinău, Iurie Leancă şi omologul său de la Bucureşti, Andrei Marga, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/cache/images/stories/2012/06/267-06_Andrei_Marga.jpg

În cadrul reuniunii vor fi abordate două subiecte de importanţă majoră: parcursul european al Republicii Moldova şi evoluţiile în dosarul transnistrean.

Lucrarile reuniunii vin dupa conferinţa "Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean", tinuta in Germania la Rottach-Egern.

Asa cum sursele Romanian Global News din Germania si Chisinau declarau, oficilaii germani si rusi fac presiuni puternice pentru federalizarea R. Moldova si eliminarea astfel pe termen mediu a “pericolului” reunirii R. Moldova cu Romania.

Presiunile au fost recunoscute chiar de Marian Lupu, Presedintele Parlamentului de la Chisinau.
In acest context este important de stiut daca prietenii germani ai lui Andrei Marga nu au incercat ca prin relatiile apropiate cu acesta, sa schimbe punctul de vedere de pana acum al Romaniei de respingere a oricarei forme de federalizare a teritoriului R. Moldova.

Va apara Marga la Luxemburg interesele romanesti care sunt impotriva transnistrizarii R. Moldova sau va face jocul Germaniei si Rusiei? Este o intrebare la care Andrei Marga va trebui sa raspunda.

Evenimentul are loc în marja Consiliului Afacerilor Externe şi este organizat de România, cu sprijinul Franţei.

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României. Este o platformă de dialog şi schimb de idei cu privire la avansarea relaţiilor dintre UE şi R. Moldova, la care pot participa toate statele membre UE interesate.
http://www.privesc.eu/widget/live/7494
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6082-leanca-si-marga-se-vad-la-luxemburg-va-reafirma-marga-opozitia-romaniei-privind-federalizarea-sau-se-va-lasa-convins-de-prietenii-sai-germani.html)

Romanian Global News
Ministrul român al afacerilor externe a reiterat la Luxemburg sprijinul ferm al României pentru parcursul european al R. Moldova, pentru obiectivele asumate de Chişinău în vederea menţinerii tendinţei ascendente a dialogului acestui stat cu UE. Totodată, ministrul Andrei Marga a exprimat speranţa unor progrese de substanţă în reglementarea conflictului transnistrean, în condiţiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute, transmite MAE, preluat de Romanian Global News.

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a prezidat luni, 25 iunie 2012, la Luxemburg, în marja Consiliului Afaceri Externe, cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, o iniţiativă consacrată a României, susţinută de Franţa şi dedicată sprijinirii aspiraţiilor europene ale Chişinăului.

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/images/stories/thumbnails/cache-images-stories-2012-06-260-05_Iurie_Leanca-150x150.jpg
Iurie Leanca

La eveniment au participat miniştri din statele membre UE şi Croaţia, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle, precum şi Helga Schmid, Secretar general adjunct al Serviciul European de Acţiune Externă. Republica Moldova a fost reprezentată de vice-prim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, Iurie Leancă, care a expus elementele de actualitate privind atât cooperarea UE – R. Moldova, cât şi dosarul transnistrean.

În cadrul reuniunii au fost transmise mesaje de susţinere pentru realizarea de noi progrese în cadrul dialogului UE – Republica Moldova, inclusiv cu prilejul Consiliului de Cooperare din 27 iunie 2012, precum şi mesaje de încurajare pentru continuarea reformelor angajate. Mesajele au vizat în principal negocierile pentru Acordul de Asociere, Acordul de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize.

Totodată, au fost evaluate dezvoltările recente din dosarul transnistrean, inclusiv perspectiva organizării unei noi reuniuni formale în cadrul formatului de negociere „5+2”, la Viena, în cursul lunii iulie 2012, şi s-a subliniat sprijinul pentru obţinerea unor rezultate pe substanţă în procesul de reglementare.

Ministrul Iurie Leancă a prezentat măsurile de reformă adoptate de Guvernul de la Chişinău în direcţia îndeplinirii angajamentelor asumate în relaţia cu UE, subliniind obiectivele prioritare ale R. Moldova pentru următorul an, respectiv încheierea negocierilor privind Acordul de Asociere, inclusiv DCFTA, şi obţinerea regimului de circulaţie fără vize în UE.

Grupul pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României, sprijinită de Franţa. Grupul este o platformă de dialog şi schimb de idei cu privire la avansarea relaţiilor dintre UE şi R. Moldova, deschis participării tuturor statelor membre interesate.

Iniţiativa are drept obiectiv sprijinirea, de o manieră pragmatică şi constantă, a realizării paşilor necesari intensificării dialogului privind perspectiva europeană a R. Moldova.
De la lansarea sa, Grupul pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova s-a reunit de şase ori.
Formatul de negociere "5+2" cuprinde, pe lângă reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina (mediatori), UE şi SUA (observatori).


Ce este interesant este ca in comunicatul Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chisinau, privind reuniunea de la Luxemburg nu se aminteste nimic de discutiile referitoare la reglementarea conflictului transnistrean… si nici despre suveranitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova…..

Comunicatul MAEIE de la Chisinau:

Cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova
Pe 25 iunie, la Luxemburg a avut loc cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, cu participarea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dlui Iurie Leancă. Evenimentul coprezidat de România şi Franţa, a avut loc cu ocazia Consiliului Afacerilor Externe al UE. La reuniune au participat mai mulţi miniştri şi viceminiştri de externe din statele membre ale UE, precum şi Comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Štefan Füle.
În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte de pe agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, progresele înregistrate în procesul de negociere a viitorului Acord de asociere a RM cu UE, crearea zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA), îndeplinirea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi alte subiecte de interes comun.
Participanţii au remarcat dinamismul relaţiilor Republicii Moldova cu UE şi au îndemnat autorităţile RM să continue în acelaşi ritm procesul de reforme, în scopul apropierii Moldovei de standardele UE în toate domeniile.
Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o platformă ministerială informală, lansată în anul 2010, cu participarea miniştrilor de externe din mai multe state membre ale UE, în cadrul căreia se efectuează schimbul de opinii şi idei privind avansarea relaţiilor UE cu Republica Moldova.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6094-marga-reglementarea-conflictului-transnistrean-in-condiiile-respectrii-suveranitii-i-integritii-teritoriale-a-r-moldova-in-frontierele-sale-internaional-recunoscute.html)

Platforma Civică « Acţiunea 2012 » organizează joi, 28 iunie 2012, în Bucureşti, de la ora 17.30, un marş pentru marcarea zilei de 28 iunie 1940 şi pentru a solicita reunirea României cu Republica Moldova. Un eveniment similar al Platformei va avea loc la aceeaşi oră și la Chişinău, în faţa ambasadei Rusiei, unde sunt aşteptate să participe peste 500 de persoane, transmite Romanian Global News.



DA REUNIRII, NU FEDERALIZĂRII

În cadrul manifestației de la Chisinau, participanții vor cere reunirea cu România și vor spune un NU hotărât noilor planuri de federalizare a Republicii Moldova impuse, ca și acum 72 de ani, de axa Berlin-Moscova.

Pentru că cine doreşte să afle adevărul trebuie să plece de la originea faptelor şi pentru că istoria nu trebuie lăsată numai istoricilor, solicităm factorilor decizionali de la Bucureşti să îşi asume repararea cedărilor dureroase din trecut prin realizarea idealului reîntregirii naţionale.

28 iunie 1940 a reprezentat o cotitură dramatica în istoria României prin ocupaţia sovietică a estului teritoriului românesc cunoscut sub denumirea generică “Basarabia, Nordul Bucovina şi Ţinutul Herţei”. Sute de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi sau executaţi în timpul ocupatiei sovietice.

Jertfa lor nu trebuie uitata, iar idealul reunirii romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului, ideal pentru care au murit sute de mii de romani, trebuie sa constituie coloana vertebrala a interesului national romanesc si sa ghideze politica celor doua state românesti in orice imprejurare prezenta sau viitoare. Orice altceva devine nesemnificativ in fata idealului reunirii românilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin reunirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.




(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/6096-platforma-civica-l-actiunea-2012-r--mar-la-bucuresti-si-chisinau-pentru-marcarea-zilei-de-28-iunie-1940-i-pentru-a-solicita-reunirea-romaniei-cu-republica-moldova-nu-federalizarii-.html)

Mi se pregăteşte ceva... Simt că Germania nu mi-este prieten.

Doamna Codruţa Kovesi nu îndeplineşte ordinele de la Cotroceni


Am urmărit o bună parte din şedinţa CSM dată la TV. Ce se întâmplă acolo este incredibil. Marea doză de incredibilitate a fost dată de doamna Laura Codruţa Kovesi. Nu am găsit încă înregistrarea, poate nici nu o voi găsi, dar am găsit nişte puncte de vedere ale doamnei Codruţa Kovesi...
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească, precizând că CSM trebuie să dea un semnal clar din această perspectivă.

În cadrul şedinţei de marţi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuţie şi reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase faţă de magistraţi, după decizia instanţei supreme de condamnare a fostului premier la doi ani de închisoare cu executare.

Atât fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie.

Totodată, Horaţius Dumbravă a cerut sancţionarea Avocatului Poporului, pentru că s-a antepronunţat în dosarul lui Adrian Năstase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a şedinţei CSM, pentru a fi luată în discuţie această situaţie şi pentru eventuale măsuri.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a spus că în ultimele zile au fost mai multe atacuri la adresa procurorilor, iar iniţiativa de a lua apărarea acestora este binevenită.

Kovesi a spus că reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească, precizând că CSM trebuie să dea un semnal clar din această perspectivă.

Ea a mai spus că CSM trebuia să ia atitudine încă din urmă cu două săptămâni, când avocaţii au ridicat problema decretelor de numire în funcţii a unor magistraţi.

Kovesi a reafirmat că, din punctul ei de vedere, poliţia judiciară trebuie să treacă de la Minsiterul de Interne la Ministerul Public, pentru a nu mai exista presiuni politice.

"Ne-am săturat să fim acuzaţi că facem dosare politice", a spus Kovesi.

Procurorul general a mai spus că vor fi făcute verificări privind modul în care poliţiştii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, iar dacă va constata că nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele poliţiştilor.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a spus că face un apel public la rezerve în declaraţiile publice în acest caz.

În replică, Codruţa Kovesi a spus că nu le poţi interzice avocaţilor sau jurnaliştilor să comenteze un dosar.

Procurorul general i-a mai spus ministrului Justiţiei că a făcut declaraţii despre dosare politice şi i-a cerut să îi dea un singur exemplu în acest sens, cu nume şi prenume.

Corlăţean i-a răspuns că nu a făcut aceste declaraţii, cel puţin de când este ministru al Justiţiei.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.
(http://www.mediafax.ro/social/kovesi-avocatii-lui-nastase-au-avut-un-comportament-nepotrivit-fata-de-justitie-reactiile-prejudiciaza-autoritatea-judecatoreasca-9782509)
Deci aţi reţinut, procurorii nu instrumentează dosare politice. Iată însă următoarea ştire, proaspătă-proaspătă. Atât de proaspătă, încât este şi lapidară
EXCLUSIV. DNA i-a ridicat pe Doctorul Şerban Brădisteanu şi pe trei poliţişti de la Poliţia Capitalei - Serviciul Urmăriri, pentru favorizarea infractorului Adrian Năstase.
(http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/exclusiv-procurorii-dna-i-au-ridicat-pe-doctorul-serban-bradisteanu-si-pe-trei-politisti-de-la-politia-capitalei-268645.html)
Este atât de incredibil încât nu cred că este o ştire reală... dar este totuşi preluată de televiziuni şi alte surse mass-media... nici nu mai ştiu ce să cred.

Şi acum problema dosarelor politice... Patru cetăţeni suspecţi de favorizarea infractorului sunt "ridicaţi" de DNA. De ce DNA şi nu procurorii obişnuiţi ai României? Poate da cineva o explicaţie? Există elemente legate de infracţiunea de corupţie? Sigur că nu, dacă ar fi existat nu s-ar fi spus favorizarea infractorului şi atât... ar fi existat acuzaţia de corupţie. Atunci... de ce au fost "ridicaţi" de către DNA?

Numai şi după această ştire şi parcă DNA arată ca "procuratura politică" a domnului... nu spun a cărui domn, las să fie suspans... La să fie suspans căci doamna Laura Codruţa Kovesi spune că nu există dosare politice, poliţie politică, dictatură, oligarhie... şi aşa mai departe.

UPDATE:

(dacă nu merge, vedeţi fişierul video pe http://www.b1.ro/stiri/eveniment/cazul-nastase-a-ajuns-la-consiliul-suprem-al-magistraturii-laura-codru-a-kovesi-reac-iile-din-dosar-prejudiciaza-puterea-judecatoreasca-31643.html)


(http://www.antena3.ro/romania/csm-ii-ataca-dur-pe-avocatii-lui-adrian-nastase-si-cere-sanctionarea-lor-172978.html)

Doamna Monica Macovei scrie pe blogul domniei sale:
Raspuns barbatilor din USL
Publicat în 25/06/2012 de admin

Domnilor Hasotti, Sova, Sarbu etc si tututor barbatilor din PSD, PNL, PC care, in lipsa unor argumente juridice, logice si morale, inteleg sa-l apere pe Adrian Nastase atacandu-ma pe mine le spun un singur lucru: nu voi insulta pe nimeni si nu voi apela la atacuri la persoana.

Voi continua sa imi exprim opiniile, cu argumente, pana vor intelege toti ca legea trebuie sa se aplice in mod egal tuturor.
(http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=1364#comments)


În acest context m-am simţit îndreptăţit să postez şi eu următorul comentariu.

@ Monica Macovei

Am eu o întrebare juridică, dacă solicitaţi aspecte juridice.

Astăzi s-a anunţat că un medic şi trei poliţişti au fost "ridicaţi" de DNA pentru "favorizarea infractorului" Adrian Năstase.

Nu discut aici aspectele legate de motivaţia juridică cuprinsă de acuzaţia de "favorizarea infractorului", aş vrea să ştiu de ce acest dosar este instrumentat de DNA şi nu de procurorii obişnuiţi? Aveţi o explicaţie? Promit că un eventual răspuns îl adaug imediat pe blog...

(http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=1364#comment-8192)
Ha ha ha... comentariul meu a fost cenzurat aproape instantaneu. :D

24 June 2012

Mai întoarce Doamne roata...


Istoria se repetă şi ceea ce ţi-e de folos astăzi îţi poate fi împotrivă peste câţiva ani. Ştire:
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

"Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte, potrivit Antena 3.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, nu a dorit să comenteze subiectul legat de scrisoarea trimisă premierului, miercuri, de către preşedintele Traian Băsescu.

STEFAN MICSIK / MEDIAFAX FOTO



Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă preşedintele va da naştere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta "ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare".

"Sper ca preşedintele să nu dea naştere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare", a atenţionat preşedintele PNL, Crin Antonescu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuţiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o şedinţă a CSAT şi depunerea jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Haşotti.

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că "nu a avut inima" să-l sune pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând că întâlnirea cu şeful statului va avea loc totuşi înainte de 25 iunie, când este programată o şedinţă a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, a anunţat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat că lista delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât şi Croaţiei, stat care a semnat Trahttp://www.blogger.com/img/blank.giftatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Preşedinţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marţi, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.
(http://www.gandul.info/news/razboiul-pentru-bruxelles-basescu-l-a-avertizat-pe-ponta-despre-consecintele-participarii-la-consiliul-european-fara-mandat-9777284)
M-am dus pe site-ul Administraţiei Prezidenţială să văd exact ce conţine această "scrisoare"... Nimic nu am descoperit. Pe site-ul Guvernului României... nici acolo nimic. Doar un discurs al premierului cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a Curţii Constituţionale, "Îmi doresc să trăiesc într-o democraţie în care Constituţia să fie într-adevăr legea fundamentală, apărată de o instituţie fundamentală aşa cum este Curtea Constituţională".

Ei bine, în septembrie 2009 doamna Elena Udrea mi-a schimbat un pic percepţia raportării faţă de Constituţie şi lege. Iată ştirea de atunci:
Ministrul Turismului, Elena Udrea, ii acuza pe membrii Comisiei speciale de ancheta ca dovedesc "nu doar rea-credinta, ci si o crasa necunoastere a legii", replicand astfel declaratiei presedintelui forului, Ludovic Orban, ca ministrul nu ar respecta Constitutia si Legea raspunderii ministeriale.

"Comisia Vanghelie, condusa de Ludovic Orban, a reusit sa demonstreze din nou, pentru a nu stiu cata oara, ca unicul ei scop este acela de a fabrica acuzatii penale la adresa mea pentru fapte care nu exista. Deoarece nu au gasit nicio incalcare a legii care sa-mi poata fi imputata in activitatea de ministru, membrii comisiei incearca sa ma acuze acum de nerespectarea Constitutiei, a Legii raspunderii ministeriale si a regulamentului Camerei Deputatilor, in conditiile in care am respectat intocmai si prevederile acestor acte normative", precizeaza Elena Udrea, intr-un comunicat de presa.

Udrea sustine ca, "in elanul lor" de a forta discreditarea ei, membrii "Comisiei Vanghelie" dovedesc din nou "nu doar rea-credinta, ci si o crasa necunoastere a legii", precizand ca o eventuala incalcare a Constitutiei sau a regulamentului unei institutii, "fie ea si Camera Deputatilor", nu atrage dupa sine sanctiuni penale.

Ministrul Turismului declara, din nou, ca aceasta Comisie de ancheta functioneaza "ilegal si abuziv, cu nesocotirea", invocand mai multe articole din Regulamentul Camerei Deputatilor si din Hotararea de constituire a Comisiei.

"Bazandu-se pe majoritatea pe care o formeaza in Parlament, PSD si PNL au ajuns sa stabileasca, prin vot, ca au dreptul sa incalce legea. Tot PSD si PNL decid, de pe fotolii de senatori si deputati, ce e legal sau ilegal, ce este corect sau incorect in Romania, ignorand astfel justitia si toate celelalte institutii ale unui stat democratic", isi incheie Elena Udrea replica la declaratiile presedintelui Comisiei de ancheta.

Deputatul PNL Ludovic Orban a inaintat Comisiei Udrea o solicitare de demarare a procedurilor de incepere a urmaririi penale impotriva ministrului Turismului, pe care o acuza de incalcarea Constitutiei si Legii raspunderii ministeriale, aratand ca cererea ar putea fi atasata raportului final.

Liberalul Ludovic Orban a precizat miercuri ca, in calitate de presedinte al Comisiei de ancheta ce vizeaza Ministerul Turismului, a solicitat forului demararea procedurilor de incepere a urmaririi penale impotriva ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru refuzul acesteia de a se prezenta la audieri si de a furniza in termen legal documentele solicitate de parlamentari, acuzand-o ca a prezentat "cu rea credinta date inexacte privind activitatea ministerului".

Cererea lui Orban vizeaza incalcarea, de catre ministrul Turismului, a articolului 111 din Constitutie, prin care Guvernul este obligat sa prezinte informatiile si documentele cerute de comisiile parlamentare, la solicitarea acestora, iar membrii Executivului sunt obligati sa participe la lucrarile comisiei daca li se solicita prezenta, dar si incalcarea legii privind responsabilitatea ministeriala.
Pe moment mi s-a părut a fi un răspuns arogant, apoi m-am gândit că doamna Udrea are dreptate, cum să sancţionezi altfel încălcarea Constituţiei decât printr-o lege de tip penal? Doar încălcarea Constituţiei aduce cu sine o sancţiune constituţională, care este de o sancţiune politică care poate provoca, cel mult, demiterea.

Iată deci concluzia, dacă premierul încălcă cumva prevederile Constituţiei, deşi lucrurile nu sunt deloc clare dacă o face sau nu, atunci numai Parlamentul îl poate sancţiona printr-un moţiune de cenzură şi retragerea încrederii. Aşa, şi? Înţelegeţi unde bat...?

Vin şi o iau şi altfel... cu o părere pe care am tot expus-o şi care simplifică şi complică totodată lucrurile.

Dacă eu în acest moment susţin că eu trebuie să reprezint România la Bruxelles… ar fi o problemă? Desigur că nu, instituţiile statului cunosc faptul că eu nu trebuie să reprezint România la Bruxelles şi, în consecinţă, în mod fizic nu am cum să reprezint România la Bruxelles pentru că nu mă ia nimeni în seamă.

Şi acum întreb, dacă preşedintele nu trebuie să reprezinte România în Consiliul European, de ce nu se află în aceiaşi situaţie ca mine? Dacă nu are acest drept, de ce nu este ignorant la fel ca şi persoana mea, de ce lumea acordă importanţă celor ce le spune?

Nu este atât de simplu? De ce anume? Ce anume face ca aberaţia spusă de un preşedinte să fie diferită de aberaţia spusă de un simplu cetăţean? Aici trebuie dat un răspuns.

Sau preşedintele nu aberează şi atunci înseamnă că are dreptul să meargă la Consiliul European şi atunci Parlamentul greşeşte prin decizia politică exprimată în proaspăta Declaraţie (ceea ce oricum nu contează, chiar dacă Parlamentul greşeşte, decizia oricum e obligatorie şi pentru Preşedinte şi pentru Premier), sau preşedintele aberează şi atunci nici Guvernul, nici Parlamentul, nici nimeni... nu ar trebui să-i dea atenţie şi nici să-şi explice gesturile.

Parlamentul a dat o declaraţie politică pe care trebuie să o respecte şi preşedintele şi premierul şi toată lumea... asta pentru că... "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării."

23 June 2012

Cum de am intrat în asta?


Lucrurile merg prost în Europa, dar asemeni motociclistului care vede zidul că se apropie şi accelerează în loc să frâneze în speranţa că va trece prin zid, şi Europa accelerează atunci când vede că instabilitatea creşte. Lucrurile în UE merg spre federalizare, suveranitatea noastră se duce pe Apa Sâmbetei. Poate că ceva se naşte şi de aici. Domnul Băsescu ar putea să fie preşedintele Europei şi să mai câştige ceva imunitate. Nu cred că ar fi o problemă să-i prostească pe europeni ca fiind singurul cetăţean din UE cu o "imunitate totală" aplicată corespunzător, doar ne-a prostit pe noi cu atâta uşurinţă şi, vorba ceea, românu' e mai dezgheţat decât îmbuibaţii de mulţi ani de vreme bună. Iată ştirea:
Soluţia pentru a depăşi criza este să avem "mai multă Europă şi nu mai puţină", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la încheierea unui summit Italia-Franţa-Germania-Spania la Roma.

"Trebuie să dăm un semnal şi să ne apropiem într-o uniune politică. Vrem să lucrăm la o uniune politică mai importantă", a insistat aceasta.

Preşedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat să pregătească un raport cu privire la modalităţile de sporire a integrării în cadrul UE.

Uniunea Europeană înaintează către federalism cu paşi mici şi fără să folosească această denumire (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

În concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE în cadrul summitului de la 28 şi 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambiţios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european.

"El îşi bazează această integrare pe o uniune economică, o uniune bancară, o uniune bugetară şi o uniune politică".

Şeful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, susţine de asemenea acestă abordare. "Pentru a ieşi în bune condiţii din această criză a zonei euro şi a economiei europene, avantajul integrării este necesar", a declarat acesta vineri.

"Cu o Europă federală nu am mai avea această discontinuitate în procesul decizional", susţine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.

Însă federalismul este "un concept foarte sensibil în unele state", deoarece acesta înseamnă cedarea unor părţi a suveranităţii naţionale către instanţe superioare europene, avertizează un oficial european.

Marea Britanie nu vrea să audă despre acest subiect. Franţa este la rândul său foarte reticentă la orice pierdere a suveranităţii.

Nu va fi "niciun transfer de suveranitate fără ameliorarea solidarităţii", a avertizat de asemenea preşedintele Francois Hollande în cadrul unei conferinţe de presă comune la Roma.

"În Europa este mereu un mare entuziasm pentru împărţirea greutăţilor, dar multe rezerve când este vorba de cedarea suveranităţii la scară europeană", declară anturajul cancelarului Angela Merkel.

Aceste rezerve sunt luate în considerare. "Cuvântul federalism nu a fost folosit în documentul pe care îl va prezenta Herman Van Rompuy, pentru că nu trebuie să trezim demoni vechi", a explicat un oficial european.

"Preşedintele Francois Hollande nu vrea să reînvie" rănile deschise în Franţa după eşecul referendumului privind Constituţia europeană în 2005, a adăugat acesta.

În Olanda, unde alegătorii au respins de asemenea proiectul de Constituţie europeană, alegerile legislative anticipate sunt prevăzute la 12 septembrie "iar dezbaterea nu trebuie să se întoarcă spre" viitorul instituţional al UE, a insistat acest responsabil european.

"Construcţia europeană este o suită de compromisuri", aminteşte acesta. Ea include deja elemente de federalism precum BCE şi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), a subliniat acesta.

Francois Hollande preconizează avansarea "etapă cu etapă". El a reamintit acest lucru în cadrul reuniunii de la Roma. "Renunţarea la suveranitate se va construi în funcţie de mecanismele de suveranitate pe care le vom putea găsi", a afirmat el.

Această politică a etapelor s-ar aplica euro-obligaţiunilor solicitate de Paris. "Această distribuire comună a datoriilor necesită neapărat o mai mare integrare politică şi va necesita cu siguranţă mai mulţi ani", a explicat premierul francez Jean-Marc Ayrault pentru săptămânalul german Die Zeit.
(http://www.mediafax.ro/externe/uniunea-europeana-inainteaza-catre-federalism-cu-pasi-mici-si-fara-sa-foloseasca-aceasta-denumire-9775135)
Cum era cântecul românilor de altă dată...

Hai sa ne unim popoare
In lupta cu mic, cu mare
Sa traim liber sub soare
Fara arme nucleare

Sa strigam cu totii iara,
Cei ce vor razboi sa piara,
Sa fie flori pe campie
Si-o lume de omenie!

Iarna rea din holde piara,
Din lume ura dispara,
Toti cei cu inima buna -
Est si Vest – mana in mana.


Se potriveşte şi astăzi, strecurat între ceva bani care "salvează" Europa de criză şi planuri de scut antirachetă împotriva armelor nucleare din Iran...

Un nou produs al Comisiei Naţionale de Prognoză


Cel mai recent produs al Comisiei Naţionale de Prognoză este...


Nu ştiu exact cum se fac aceste prognoze pentru că sunt atât de mulţi factori implicaţi încât...

Mi-au atras atenţia în mod special două tabele.



şi



Am fost un pic şocat de consumul mare al populaţiei şi de involuţia ponderii energiei verzi...

22 June 2012

Cred că România mai ia o ţeapă de la Coana EURO-pa!


Criza în Grecia a fost cum a fost (nu că s-ar fi terminat). Criza în Spania este însă "bomboana pe colivă". Din păcate România, parte a UE, suferă alături de europeni fără să aibă beneficiile pe care cei din zona EURO (mai corect ar fi deci EU fără RO, adică Europa fără România) şi le oferă. Am patru ştiri care vorbesc despre această realitate.
FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică. Obligaţiunile comune sunt o posibilă soluţie.

Sistemul monetar european are nevoie de o uniune bancară şi de integrare fiscală, pentru a pune capăt declinului de încredere care cuprinde regiunea, consideră FMI.

"Prioritatea imediată este o acţiune concretă spre formarea unei uniuni bancare în zona euro. Cadrul legislativ propus la nivelul UE pentru procese armonizate de rezoluţie bancară este un prim pas necesar, însă Europa trebuie să meargă mai departe. Trebuie stabilit la nivel regional un mecanism unic de garantare a depozitelor, pentru a rupe legăturile dintre bănci şi statele unde au sediul şi pentru a sprijini încrederea depozitorilor", recomandă FMI.

Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acţiuni europene a scăzut cu aproape 9% din 16 martie, când a înregistrat ultimul maxim, din cauza temerilor privind posibila ieşire a Greciei din zona euro şi criza din sectorul bancar spaniol.

Costurile de finanţare a Spaniei au continuat să urce joi, guvernul de la Madrid plătind un randament de 4,706% pentru a plasa pe piaţă obligaţiuni cu maturitatea la doi ani, faţă de 2,069% la o licitaţie similară din luna martie.

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la 10 ani a atins luni 7,285%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Costul titlurilor similare italiene a urcat săptămâna trecută la 6,342%, maximul ultimelor cinci luni.

"Introducerea unei forme limitate de datorie comună, cu mecanismele adecvate de siguranţă la nivel guvernamental, poate reprezenta un pas intermediar spre integrare fiscală şi distribuirea riscului", consideră FMI.

Germania şi cancelarul Angela Merkel se opun ferm ideii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro. Soluţia ar echilibra dobânzile în regiune, asigurând dobânzi mai mici statelor din sud, însă costurile de finanţare ar creşte semnificativ pentru ţări precum Germania, Austria, Olanda sau Finlanda.

Cu o cotă de 27% în capitalul vărsat al Băncii Centrale Europene (BCE), Germania este principalul finanţator al programelor de criză din zona euro, inclusiv al intervenţiilor din Grecia, Portugalia şi Irlanda.

FMI consideră că măsurile de politică monetară nu ar oferi soluţii pe termen lung, însă scăderea inflaţiei oferă BCE spaţiu de manevră pentru reducerea dobânzilor şi pentru "semnalarea unui angajament faţă de o poziţie mai acomodantă pentru o perioadă mai îndelungată", notează FMI.

De asemenea, BCE ar trebui să se asigure că furnizează lichiditate amplă pentru băncile din întreaga zonă euro, cu condiţii flexibile, recomandă FMI.

Experţii Fondului consideră că, în caz de necesitate, instituţia ar trebui să ia în calcul utilizarea unor măsuri neconvenţionale, precum relaxarea cantitativă sau reactivarea programului de intervenţii pe pieţele obligaţiunilor.
(http://www.mediafax.ro/economic/fmi-criza-din-zona-euro-a-ajuns-intr-o-etapa-critica-obligatiunile-comune-sunt-o-posibila-solutie-9772189)
Politica FMI ne loveşte indirect şi pe noi, căci FMI-ul comandă Guvernului României de parcă ar fi la ei acasă. Dar mergem mai departe...
Firma Oliver Wyman estimează că sistemul financiar spaniol ar avea nevoie de 51-62 miliarde de euro dacă PIB-ul Spaniei se va contracta cu 6,5%, iar preţurile locuinţelor vor coborî cu până la 60% de la nivelul lor maxim, relatează Bloomberg.

Cealaltă firmă de audit, Roland Berger Strategy Consultants, consideră că într-un scenariu similar băncile vor necesita 51,8 miliarde de euro.

Spania a angajat cele două firme în luna mai pentru a estima deficitul de capital al băncilor, în condiţiile în care investitorii pun sub semnul întrebării soliditarea instituţiilor financiare, afectate de declinul din ultimii cinci ani a sectorului imobiliar.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat anterior că autorităţile de la Madrid se vor folosi de rezultatele studiilor pentru a stabili ce fonduri vor accesa din ajutorul de 100 de miliarde de euro pus la dispoziţia ţării de miniştrii de Finanţe din zona euro.

"Ideea este că evaluarea arată cât de solidă este baza de capital a băncilor, ceea ce poate contribui la deblocarea finanţării lor de pe piaţă", a declarat Marco Troiano, analist la Berenberg Bank în Londra.

Raportul realizat de Roland Berger şi Oliver Wyman vine după publicarea de către FMI, pe 8 iunie, a unui studiu în care se arată că băncile spaniole au nevoie de cel puţin 37 de miliarde de euro pentru a rezista înrăutăţirii condiţiilor economice.

Un oficial al FMI a declarat atunci că Spania ar putea avea nevoie de un buffer (un fond tampon) de 60-80 miliarde de euro.

Spania a mai angajat patru firme de audit care să analizeze cum înregistrează băncile în contabilitate creditele îndoielnice, iar rezultatele acestei evaluări vor fi publicate la sfârşitul lunii iulie.
(http://www.mediafax.ro/economic/bancile-spaniole-au-nevoie-de-pana-la-62-miliarde-euro-9770620)
Bani, mulţi bani... Un tampon al igienei financiare destul de mare. Pentru mine este evident că acest tampon nu poate opri hemoragia fluxurilor financiare şi pierderile economice cauzate de criză...
"Şefii de state şi de guverne vor decide săptămâna viitoare, la summitul de pe 28-29 iunie, ca BCE să îşi asume în viitor rolul de supraveghere a băncilor europene", potrivit unor surse diplomatice europene, potrivit publicaţiei germane Die Welt.

Unul dintre diplomaţi a spus că preşedintele UE, Herman Van Rompuy, are acordul celor 27 de state membre.

Ideea creării unei autorităţi de supraveghere a băncilor, iar rolul să fie atribuit BCE, a câştigat teren în Europa în ultimele săptămâni.

BCE a anunţat că este gata să îşi asume acest rol, având deja susţinerea Germaniei.

Un purtător de cuvânt al guvernului german, Georg Streiter, a declarat vineri este vorba despre o autoritate de supraveghere bancară supranaţională puternică, iar cel mai bine ar fi ca acest rol să revină BCE.
(http://www.mediafax.ro/economic/statele-ue-au-convenit-ca-rolul-de-supraveghere-a-sectorului-bancar-european-sa-revina-bce-9773390)
Preşedintele Rompuy (şi nu este pui românesc în traducere) spune că ar avea acordul statelor membre... Şi al României? Nu observasem...

Şi ne întoarcem de unde am plecat, adică la bani...
"Planul de 130 de miliarde de euro este un semnal puternic", a spus preşedintele Franţei, Francois Hollande, într-o conferinţă de presă comună a liderilor celor patru state, organizată după o reuniune la Roma, potrivit Bloomberg.

Hollande şi premierul italian, Mario Monti, au cerut un plan de stimulare economică finanţat colectiv.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul Spaniei, Mariano Rajoy, au acceptat vineri propunerea.

"Sunt total de acord cu ceea ce s-a spus, referitor la alocarea 1% din PIB al zonei euro suplimentar pentru creştere economică, pentru eficienţa avansului economic şi pentru investiţii", a spus Merkel.

Premierul Italiei a afirmat, de asemenea, că se aşteaptă ca summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii următoare să conducă la decizii mai solide şi mai credibile vizând creşterea economică faţă de reuniunile anterioare.
(http://www.mediafax.ro/economic/germania-franta-italia-si-spania-vor-un-plan-economic-de-130-miliarde-de-euro-pentru-zona-euro-9773512)
Păi va ajunge ceva din cele 130 de miliarde de euro şi în România... sigur că nu. Păi cum vine asta? Ei pentru ei? Noi suntem de rang 2?

20 June 2012

Am spus că nu voi scrie pentru că "simţeam ceva în aer"


Ceea ce se întâmplă însă m-a întors cu totul pe dos. Oare noi suntem aceşti oameni? Lucrurile astea mizere chiar se întâmplă?

Spuneam pe blogul doamnei Udrea, prin 2009, că vom putea constata scăderea calităţii actului de Guvernare prin creşterea numărului de sinucideri.

Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Art. 179. - Fapta de a determina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea sau încercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Când fapta prevăzută în alineatul precedent s-a săvârşit faţă de un minor sau faţă de o persoană care nu era în stare să-şi dea seama de fapta sa, ori nu putea fi stăpână pe actele sale, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Nu ştiu ca acest articol să se fi aplicat în perioada contemporană mie... deşi de 22 de ani victime au fost cu duiumul.

Citesc cum spune o doamnă a PDL-ului... "cand sunt prinsi la borcanul cu miere devin plangaciosi si sinucigasi… In ciuda multimii de oua pe care le detine, nu are nici macar sange in…sa raspunda ca un barbat pentru faptele sale…"

Românii nu mai sunt oameni sau abrutizat chiar atât de mult?

Acum că au trecut şi alegerile, pot lua şi eu o pauză


Nu de alta, dar parcă lupta politică în România mă înăbuşă.

Iau o pauză de scris şi mă întorc când termin...

Slider Use Writer

(http://www.mtrmedia.com/home-page/write-for-mtr-media/)

19 June 2012

Românii mai mult daci decât romani?


Un viral interesant. Este adevărat că se constituie mai mult întru-un exerciţiu intelectual decât într-un sistem istorie cu izvoade istorice, dar sunt elemente pe care le-am intuit din copilărie fără nici un fel de dovadă sau ştire de undeva... deci pot crede într-un astfel de adevăr.

Cineva mi-a reproşat că nu scriu despre ICR...


(aici râd şi eu sardonic... ca preşedintele Băsescu)

Tunurile puse pe domnul Mircea Diaconu şi-au atins ţinta. La început domnul Diaconu era un politician timid, apărea la TV şi nu prea spunea nimic rău despre nimeni... după un timp domnia sa a început să fie destul de agresiv la adresa unor oameni. Personal nu mi-a plăcut că domnul Diaconu a intrat în "Politica Mare" pentru că a fost furat teatrului şi, dacă urmăriţi fotografiile de "înainte şi după", domnia sa a fost puternic afectat de această experienţă politică... a albit. Iată că tunul politic l-a lovit în plin. Ştirea:
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti ca Mircea Diaconu, ministru al Culturii, este incompatibil, deoarece a detinut simultan functiile de senator si director al Teatrului Nottara. Inalta Curte a respins recursul declarat de Mircea Diaconu si a mentinut o decizie luata de Curtea de Apel Bucuresti. Premierul Victor Ponta a declarat la scurt timp dupa anunt ca Diaconu "in mod sigur va ceda functia de ministru al Culturii."

Decizia este definitiva, iar Mircea Diaconu va avea interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, care se calculeaza incepand cu data de 19 iunie.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, luni, la sediul PNL, ca va renunta la functia de ministru daca va pierde procesul cu Agentia Nationala de Integritate.

Premierul Victor Ponta declara recent ca daca ICCJ va da dreptate Agentiei Nationale de Integritate in procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda functia de ministru, in caz contrar Agentia va trebui sa prezinte "niste mari scuze", potrivit Mediafax.

In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala din Integritate a constatat ca Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care pe langa calitatea de parlamentar acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

Decizia a fost contestata de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucuresti, care in 16 septembrie 2011 a stabilit ca acesta s-a aflat in incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotararea Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care marti a respins definitiv recursul acestuia.

In 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat presedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare in care arata ca i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa ii aprobe incetarea delegatiei de manager al Teatrului Nottara din Bucuresti.

Intr-un alt dosar, deschis in urma sesizarii ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instantei supreme petnru conflict de interese, intrucat, in calitate de director la Teatrul Nottara, si-a ajutat sotia sa primeasca anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi audiat in legatura cu acuzatia de conflict de interese, acesta declarandu-le reporterilor ca procurorii nu stiu "cum se traieste in teatru" si "care e viata actorilor".

Anchetatorii Parchetului instantei supreme au extins cercetarile in cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declansarii anchetei-n.r.), si au inceput urmarirea penala impotriva sa.
(http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12564160-instanta-suprema-mircea-diaconu-este-incompatibil-victor-ponta-mod-sigur-diaconu-ceda-functia-ministru-culturii.htm)
Evident că nu spune nicăieri că dacă eşti senator nu mai poţi fi şi director de teatru... formularea este altfel.

Ce spune Constituţia? Mergem la articolul şaptezeci şi... unu:

"ARTICOLUL 71 - Incompatibilitati
(1) Nimeni nu poate fi, in acelasi timp, deputat si senator.
(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului.
(3) Alte incompatibilitati se stabilesc prin lege organica."

Să vedem ce spune legea organică...

Am luat exact articolul invocat în sentinţă:

http://media.tvrinfo.ro/other/201205/diaconu-mircea-sentinta_36278000.pdf


Respectiv...

Legea nr.96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor:
"ARTICOLUL 14
Incompatibilităţi cu caracter general
(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului."

Deci acelaşi lucru ca şi Constituţia... Bineeee.

Deci Mircea Diaconu este incompatibil ca rumare a faptului că o perioadă a fost senator şi director de teatru, respectiv că a avut o funcţie publică (lucrând la teatru) de autoritate, pentru că era şeful teatrului. Să reţinem asta.

Bine-bine, veţi spune domniile voastre... ce legătură are cu ICR-ul? Dacă domnul Mircea Diaconu ar fi fost şeful ICR... ar fi fost incompatibil cu funcţia de senator? Păi cum să nu, sigur că da. Să reţinem asta.

Haideţi că nici nu ştiţi de unde pleacă şi unde se duce... este că nu v-aţi prins?

Păi să cităm un pic din Legea asta de funcţionare a ICR...

Am luat chiar varianta legii de pe site-ul lor, să nu am vorbe că aşa şi pe dincolo...

LEGE nr. 356 din 11 iulie 2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român...

Art. 6
(1)Consiliul de conducere este organul deliberativ al Institutului şi este format din 21 de membri.
(2)Consiliul de conducere este condus de preşedintele Institutului şi are următoarea componenţă:
- preşedintele Institutului;
- un membru desemnat de Preşedintele României;
- un membru desemnat de primul-ministru;
- un secretar de stat desemnat de ministrul afacerilor externe, prin ordin;
- un secretar de stat desemnat de ministrul culturii şi cultelor, prin ordin;
- un secretar de stat desemnat de ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, prin ordin;
- preşedintele Academiei Române sau un vicepreşedinte desemnat de acesta;
- 14 membri numiţi de Preşedintele României, dintre care 7 membri la propunerea asociaţiilor şi uniunilor de creatori şi 7 membri la propunerea preşedintelui Institutului.
(3)Mandatul membrilor Consiliului de conducere este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii.
(4)Preşedintele României este preşedinte de onoare al Institutului.


Cuuuuuuum?!?! Preşedintele României este preşedinte de onoare al Institutului!!!! Onoare ca onoare, dar preşedinte al ICR?!?!?!

Păi preşedintele nu este incompatibil?!?!?!?!

Aaaaaa, spuneţi că este o funcţie publică, dar nu este una de publică de autoritate... preşedintele de onoare nu este ceva executiv deci nu este de autoritate. Aşa este? Da, se pare că aşa este, deşi este o funcţie publică nu este una de autoritate. Asta înseamnă că domnul Diaconu putea fi, ştiu şi eu, director de onoare al teatrului... Mda, nu l-am prins pe preşedinte cu incompatibilitatea în sac.

Dar stai aşa, mai am o şansă... Ce spune constituţia despre incompatibilitatea preşedintelui?

ARTICOLUL 84 - Incompatibilitati si imunitati
(1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata.
(2) Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplica in mod corespunzator.


TE-AM PRINS!!!!

"Nici o altă funcţie publică sau privată", aici este o definire atât de largă încât nici măcar actor nu poţi profesa. Mamă ce tare... INCOMPATIBILULE!

Sigur, acest text este un pamflet şi trebuie ca atare... asta nu înseamnă însă că preşedintele este compatibil cu funcţia de preşedintele de onoare al ICR, cel puţin Constituţia spune că nu este compatibil. Nu m-am mira ca preşedintele să fie găsit rapid incompatibil şi să i se dea şi domniei sale acea interdicţie de 3 ani.

Ha, ha, ha... sardonic... el presidente... :D

18 June 2012

Poliţia politică din SUA a căpătat o valoare comercială


Am scris deseori că Serviciile Secrete ale SUA au cea mai elaborată poliţie politică din lume. Mi se tot răspunde că exagerez... că sunt victima "teoriei conspiraţiei"... şi aşa mai departe.

Iată ştire:
Compania americană Acxiom a adunat cea mai mare bază de date comerciale despre circa 500 de milioane de consumatori la nivel global, cu circa 1.500 de indicatori pentru fiecare persoană, potrivit cotidianului New York Times.

"Acxiom priveşte viaţa americanilor mai în amănunt decât FMI, Fiscul, Facebook sau Google. Dacă eşti un american adult, şansele sunt mari ca Acxiom să cunoască date precum vârsta, sexul, greutatea, înălţimea, starea civilă, nivelul educaţional, preferinţe politice, obiceiuri la cumpărături, temeri legate de situaţia gospodăriei, planuri de vacanţă şi altele", potrivit publicaţiei ameriane.

În Conway, statul Arkansas, peste 23.000 de servere strâng, aranjează şi analizează date despre consumatori pentru o companie care, spre deosebire de giganţii din Sillicon Valley, atrage rar atenţia. Acxiom Corporation este "uriaşul tăcut" al bazelor de date pentru marketing, o industrie de miliarde de dolari.
(http://www.mediafax.ro/externe/compania-care-strange-si-vinde-date-cea-mai-mare-baza-de-date-cunoaste-greutatea-preferintele-politice-si-planurile-de-vacanta-pentru-500-de-milioane-de-consumatori-9755842/)
500 de milioane înseamnă cam 7% din populaţia globului. Ce înseamnă asta. Dacă locuiţi în oraş, aveţi carte de credit, card de fidelitate, răspundeţi la întrebări... şi aşa mai departe, atunci este foarte probabil să faceţi parte din cei 7 din 100 de oameni despre care americanii cunosc tot.

Ce date prelucrează Acxiom? "Acxiom offers various marketing and information management services, including multichannel marketing, addressable advertising and database management. (...) Its client base in the United States consists primarily of companies in the financial services, insurance, information services, direct marketing, media, retail, consumer packaged goods, technology, automotive, healthcare, travel and telecommunications industries, and the government sector."

Poliţie Politică pe faţă. Acum şi într-o formă comercială... Nu are firma nici o vină, aşa sunt vremurile astăzi.

http://motorsportsnewswire.files.wordpress.com/2010/05/acxiom-logo.jpg
(http://motorsportsnewswire.wordpress.com/2010/05/27/recent-recalls-and-turmoil-create-hot-auto-sales-leads-acxiom-study-shows-05271011/)

16 June 2012

Vâjjjjjjjjjjjjjjjjjjj cu racheta


China intră serios în cursa spaţială... mă întreb dacă vor dori să meargă şi pe alte planete?
http://romanian.cri.cn/mmsource/images/2012/06/16/123293061_21n.jpg

Nava spaţială Shenzhou 9, cu echipajul de trei astronauţi, doi bărbaţi şi o femeie, a fost lansată cu succes, în după-amiază a zilei de 16 iunie, şi a intrat cu precizie în orbita prestabilită. Preşedintele chinez Hu Jintao, aflat în vizită în Danemarca, a trimis un mesaj de felicitare.

Shenzhou 9 va conecta cu modulul spaţial Tiangong 1 prin control automat, şi pe urmă, cu control manual. Materialele de consum şi astronauţii vor fi, pentru prima dată, transportaţi de la sol la acest modul spaţial şi invers.

Nava a fost lansată cu racheta Changzheng 2, din Centrul de Lansare a sateliţilor din Jiuquan, la ora 18:37. Preşedintele forului legislativ chinez, Wu Bangguo, a fost prezent la Centrul de Lansare.

(http://romanian.cri.cn/341/2012/06/16/1s127815.htm)

http://i.space.com/images/i/18544/i02/shenzhou-9-mission-patch.jpg
Credit: Xinhua

http://i.space.com/images/i/18540/i02/shenzhou-tiangong-china-manned-space-docking-120615d-badge.jpg

http://i.space.com/images/i/13077/i02/shenzhou-tiangong-china-space-docking-111102c-02.jpg
Credit: Karl Tate, SPACE.com Contributor

http://i.space.com/images/i/18550/i02/china-shenzhou-9-crew-liu-yang.jpg

http://i.space.com/images/i/18380/i02/shenzhou-9-china-transshipment.jpg

http://i.space.com/images/i/18547/i02/china-shenzhou-9-crew-crowd.jpg

http://i.space.com/images/i/18381/i02/shenzhou-9-china-rollout.jpg

http://i.space.com/images/i/18552/i02/china-shenzhou-9-crew-jing-haipeng.jpg

http://i.space.com/images/i/18379/i02/shenzhou-9-china-docked.jpg
Credit: China Ministry of National Defense

http://i.space.com/images/i/18533/i02/china-shenzhou-9-crew-composite.jpg

http://i.space.com/images/i/18333/i02/china-shenzhou-9-rocket-rollout.jpg

http://i.space.com/images/i/18532/i02/jing-haipeng-china-commander.jpg
Credit: China Manned Space Engineering


Încep să am mai multă încredere în produsele chinezeşti... dacă ajung în spaţiu fără să se rupă, fără să explodeze, fără să... probabil că sunt mai bune decât cele româneşti.

Oare se poate şi la noi?


Întrebarea este retorică... şi totuşi de ce cetăţenii nu ar putea să rezolve prin justiţie probleme pe care le are cu instituţiile româneşti?
Egiptenii merg sâmbătă şi duminică la urne în plină criză politică pentru al doilea tur al primelor alegeri prezidenţiale de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în care se vor confrunta fostul militar Ahmad Shafiq cu Mohammed Morsi, din partea Fraţilor Musulmani.

Cozi de aşteptare lungi s-au format la Cairo în faţa unor birouri de vot chiar înainte de deschiderea lor, la ora locală 08.00 (09.00 ora României).

Sute de persoane nerăbdătoare să voteze aşteptau în faţa unei şcoli transformate în birou de vot în cartierul Shobra, din Cairo, unde locuiesc numeroşi copţi (creştini din Egipt).

"Voi vota pentru cel care va garanta securitatea şi siguranţa comunităţii noastre şi a ţării", a afirmat Makram, un tânăr egiptean în vârstă de 30 de ani.


proximativ 150.000 de militari şi numeroşi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea birourilor de vot care se vor închide la ora 20.00 (21.00 ora României).

Aproximativ 50 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne sâmbătă şi duminică pentru a-i departaja pe cei doi candidaţi. Rezultatele oficiale sunt aşteptate la 21 iunie.

Cursa prezidenţială a divizat ţara între cei care se tem de o revenire a fostului regim dacă va fi ales Shafiq şi cei care resping intrarea religiei în politică în cazul victoriei Fraţilor Musulmani.

Morsi a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 24,7 la sută din voturi. Shafiq a obţinut 23,6 la sută.

Cel de-al doilea tur are loc pe fondul unor turbulenţe politice care ar putea antrena menţinerea la conducerea Egiptului a Consiliului suprem al forţelor armate (CSFA), căruia Mubarak i-a predat puterea după ce a demisionat.

Militarii au promis să predea conducerea ţării civililor după alegerea preşedintelui.

Dar joi, Înalta Curte Constituţională a invalidat rezultatele scrutinului legislativ pentru un viciu în legea electorală, declarând astfel Parlamentul dominat de islamişti "ilegal". Ea i-a permis, de asemenea, lui Shafiq să rămână în cursă în pofida unei legi care interzice prezentarea la alegeri a unor oficiali ai fostului regim.

Puterea legislativă ar putea, prin urmare, să revină armatei pentru o perioadă nedeterminată.
(http://www.mediafax.ro/externe/egiptenii-isi-aleg-presedintele-in-plina-criza-politica-9752117)

Parlamentul egiptean, dominat de islamişti, a fost dizolvat, prin aplicarea hotărârii justiţiei care l-a declarat ilegal din cauza unui viciu juridic din legea electorală, a anunţat sâmbătă agenţia oficială Mena.

Şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CFSA), mareşalul Hussein Tantawi, aflat la putere în Egipt, a anunţat Parlamentului sâmbătă, în mod oficial, în scris, hotărârea justiţiei care "îl consideră dizolvat începând de vineri".
(http://www.mediafax.ro/externe/parlamentul-din-egipt-dizolvat-prin-aplicarea-hotararii-justitiei-9752986/)
Cum aş putea să dau eu în judecată politicienii pentru că nu-şi fac treaba prin posturile pe care le ocupă? Ştie cineva?

http://www.libertatea.ro/typo3temp/pics/egipt_03_b0c1bd5414.jpg
(http://www.libertatea.ro/detalii/articol/egipt-haos-parlamet-dizolvat-399387.html)

15 June 2012

De ce plăteşte instituţia şi nu vinovatul?


Se tot aude cum în urma "restrângerilor de personal" pe motiv de criză, prejudiciaţii au dat în judecată statul şi au câştigat bani-bani-bani. Eu nu înţeleg de ce răspunderea este a statului (a instituţiei) şi nu a celui care a încălcat legea şi a provocat prejudiciul ce trebuie plătit? Să plătească nu statul, ci cine este vinovat! Iată ştirea:
Statul este obligat să plătească despăgubiri de peste 14 milioane lei, la care se adaugă alte sume în valută şi daune care nu au fost deocamdată calculate de către diferite ministere, pentru un număr de 850 de persoane care au fost concediate din administraţie şi au acţionat Guvernul Boc în instanţă.

Obligaţia statului de a achita aceste despăgubiri este indicată într-un document analizat la nivelul Guvernului privind "persoanele care au câştigat în instanţă, definitiv şi irevocabil, la nivelul fiecărui minister, în urma destituirilor şi concedierilor efectuate ilegal", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, din analiza datelor rezultă că au fost raportate 850 de litigii, reprezentând, în general, acţiuni în contencios administrativ aflate pe rolul instanţelor prin care s-a solicitat anularea actelor administrative emise în temeiul dispoziţiilor OU 37/2009 şi/sau OU 105/2009 şi reîncadrarea în funcţia publică deţinută anterior, cu plata drepturilor salariale şi/sau a daunelor morale.

În aprilie 2009, Guvernul Boc a emis Ordonanţa de Urgenţă 37/2009 prin care toţi directorii de servicii deconcentrate din ţară au fost schimbaţi din funcţii, cu argumentul "îmbunătăţirii activităţii administraţiei publice".

Această ordonanţă a fost declarată neconstituţională, dar Guvernul a revenit cu un nou act normativ similar, respectiv Ordonanţa de Urgenţă 105/2009, prin care a preluat integral conţinutul ordonanţei anterioare. Şi acest act normativ a fost declarat drept neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Sursele citate au arătat că din analiza efectuată la nivelul Executivului rezultă că, pentru persoanele care au contestat în instanţă decizia de concediere şi au avut câştig de cauză, statul trebuie să achite despăgubiri totale de peste 14,2 milioane lei, 10.000 euro şi 15.955 dolari, la care se adaugă sume care nu au fost deocamdată calculate de ministerele Agriculturii, Educaţiei, Comunicaţiilor, Afacerilor Externe.

"Unele ministere nu au comunicat sumele cu titlu de despăgubiri, pentru că nu toate obligaţiile de plată, plus dobânzile aferente şi penalităţile, au fost cuantificate prin sentinţele civile pronunţate de către instanţă. Determinarea exactă a sumelor de plată, plus dobânzile aferente şi penalităţile, se va realiza de către direcţiile de specialitate existente la nivelul fiecărui angajator, la momentul punerii în executare a sentinţelor rămase definitive şi irevocabile", au declarat sursele.

Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul lunii iunie, că Guvernul va acţiona în instanţă împotriva foştilor demnitari care au creat prejudicii inclusiv prin schimbarea politică a şefilor diferitelor structuri din administraţie, directori demişi care solicită în prezent daune din partea statului.

El a arătat că sute de şefi din administraţie concediaţi la instalarea Guvernului Boc au dat în judecată Executivul şi au câştigat, iar actualul Cabinet trebuie să le achite daunele.

Premierul a precizat că Executivul va încerca să obţină banii de la persoanele care au semnat actele de demitere.

(http://www.mediafax.ro/social/statul-trebuie-sa-achite-despagubiri-de-cel-putin-14-milioane-lei-pentru-concedieri-efectuate-in-2009-9749798/)

Păi să-i obţină de la cei vinovaţi, dar de ce nu au fost dat în judecată DIRECT cei vinovaţi.

OUG nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice. Ordonanta de urgenta nr. 37/2009



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 264 din 22 aprilie 2009

Avand in vedere necesitatea eficientizarii activitatii institutiilor publice si a imbunatatirii actului managerial in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare,
luand in considerare opiniile si recomandarile Comisiei Europene si ale organismelor financiare internationale referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare,
este necesara adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare mai prudenta a deficitului bugetar, inclusiv prin stabilirea unor criterii de performanta in organizarea si coordonarea unor autoritati si institutii publice.

In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I
Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 13 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) directorul executiv si directorul executiv adjunct in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;".

2. La articolul 22 alineatul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"j) realizeaza recrutarea si promovarea pentru functiile publice pentru care organizeaza concurs, monitorizeaza recrutarea si promovarea pentru celelalte functii publice, in conditiile prezentei legi;".

3. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 22^1. — In situatia in care Agentia Nationala a Functionarilor Publici constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale privind organizarea si desfasurarea concursurilor de recrutare si de promovare in functii publice din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, dispune, dupa caz, amanarea sau suspendarea organizarii si desfasurarii concursului."

4 Articolul 58 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 58. — (1) Concursul de recrutare pentru functiile publice vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, autoritatilor administrative autonome, precum si pentru serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale este organizat, in conditiile legii, astfel:
a) de comisia prevazuta la art. 18 alin. (1), pentru inaltii functionari publici. Secretariatul tehnic al comisiei se asigura de Agentia Nationala a Functionarilor Publici;
b) de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pentru ocuparea functiilor publice de conducere generale si specifice, cu exceptia functiilor publice de secretar al comunei, sef serviciu si sef birou;
c) de autoritatile si institutiile publice in a caror stat de functii se afla functia publica vacanta, pentru functiile publice de conducere de secretar al comunei, sef serviciu si sef birou si pentru toate functiile publice de executie.
(2) In vederea verificarii si validarii conditiilor legale de organizare si desfasurare a concursurilor pentru ocuparea functiilor publice vacante de catre autoritatiie si institutiile publice organizatoare, Agentia Nationala a Functionarilor Publici desemneaza un responsabil de procedura, functionar public, reprezentant al acesteia in comisia de concurs."

5. La articolul 62, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Numirea in functiile publice de conducere pentru care se organizeaza concurs in conditiile art. 58 alin. (1) lit. b) se face prin actul administrativ emis de conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice din administratia publica centrala si locala, la propunerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(3) Numirea in functiile publice pentru care se organizeaza concurs in conditiile art. 58 alin. (1) lit. c) se face prin actul administrativ emis de conducatorii autoritatilor si institutiilor publice din administratia pubiica centrala si locala."

6. La anexa, la capitolul I litera B, punctele 4 si 5 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"4. director din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si director executiv in cadrul institutiei prefectului, in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;
5. director adjunct din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, director executiv adjunct din cadrul institutiei prefectului, in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;".

Art. II
(1) La articolul 24 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(6) Numirea inspectorului scolar general, a inspectorului scolar general adjunct si a directorului Casei Corpului Didactic se face prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii. Inspectorul scolar general si directorul Casei Corpului Didactic incheie cu ministrul educatiei, cercetarii si inovarii un contract de management educational pe termen de maximum 4 ani, care cuprinde directiile si obiectivele din strategia pe educatie, in concordanta cu obiectivele din Programul de guvernare. Reevaluarea conditiilor din contractul de management educational de face trimestrial."
(2) Contractele de management educational incheiate in temeiul Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflate in derulare inceteaza in termen de 15 ziie de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Art III
(1) Functiile publice, functiile publice specifice si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale prevazute in anexa la prezenta ordonanta de urgenta, care face parte integranta din aceasta, precum si adjunctii acestuia se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Functiile publice cu statut special, altele decat cele stabilite in cadrul serviciilor publice deconcentrate prevazute in anexa la prezenta ordonanta de urgenta si functiile publice de prefect si subprefect se excepteaza de la prevederile alin. (1).
(3) La expirarea termenului prevazut la alin. (1) din prezenta ordonanta de urgenta, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale prevazute in anexa la prezenta ordonanta de urgenta vor fi conduse de un director coordonator al serviciului public deconcentrat. Directorul coordonator este ajutat de unul sau mai multi adjuncti, in limita numarului de posturi care se desfiinteaza.
(4) Persoanele care urmeaza sa ocupe functii dintre cele prevazute la alin. (3) sunt numite prin act administrate al ordonatorului principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat respectiv, in urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale, in conditiile art. IV din prezenta ordonanta de urgenta.
(5) Poate ocupa o functie dintre cele prevazute la alin. (3) persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are capacitate deplina de exercitiu;
d) are o stare de sanatate corespunzatoare, atestata pe baza de examen medical de specialitate;
e) are studii universitare de licenia, respectiv studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma;
f) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
g) nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege;
h) indeplineste si alte criterii specifice stabilite de ordonatorul principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat respectiv.
(6) Functiile prevazute la alin. (3) se exercita in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat respectiv, pe o perioada de maximum 4 ani, in continutul caruia sunt prevazuti indicatori specifici de performanta, obiectivele, clauzele contractual care reglementeaza drepturile si obligatiile partilor, precum si conditiile de incetare si reziliere a acestuia.
(7) Contractul de management este asimilat contractului individual de munca si confera titularului vechime in munca si in specialitate.
(8) Remunerarea si celelalte drepturi ale persoanelor care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) se stabilesc prin contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul IA din cadrul ministerelor si al altor organe centrale de specialitate, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiiie de conducere de director, respectiv director adjunct. Persoanele care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) beneficiaza de sporul de vechime si de celelalte sporuri, in conditiile prevazute de legisiatia muncii si de legislatia aplicabila autoritatii sau institutiei publice.
(9) Pe perioada executarii contractului de management, persoanelor care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) si se aplica prevederile art. 70, 71, 79, 94—98 si 111—114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor pubiice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Modelul-cadru al contractului de management prevazut la alin. (6) va fi stabilit prin hotarare a Guvernului.
(11) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, functionarilor publici si personaluiui incadrat in regim contractual, care ocupa posturi dintre cele prevazute la alin. (1), li se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile legale cu privire la incetarea raporturilor de serviciu, respectiv a raporturilor de munca prevazute in Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(12) Functionarilor publici si personalului incadrat in regim contractual in sistemul public, care vor fi numiti in conditiile alin. (4), li se suspenda de drept raporturile de serviciu, respectiv raporturile de munca avute anterior numirii, pe durata executarii contractului de management.

Art. IV
(1) Evaluarea cunostintelor si aptitudinilor manageriale pe baza unor proiecte de management se organizeaza de ordonatorii principali de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea carora functioneaza serviciile publice deconcentrate respective, in termen de maximum 32 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Data desfasurarii evaluarii in conditiile alin. (1) se aduce la cunostinta publica prin grija ordonatorului principal de credite, prin afisare la sediul si pe pagina de internet a autoritatii sau institutiei publice.
(3) Candidati depun proiectul de management si un dosar care sa contina urmatoarele documente:
a) copie de pe cartea de identitate;
b) adeverinta medicala care sa ateste starea de sanatate;
c) copie legalizata de pe diploma de studii;
d) cazier judiciar;
e) declaratie pe propria raspundere ca nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege.
(4) Proiectele de management prezentate de candidati sunt elaborate pentru o perioada de maximum 4 ani si vor cuprinde cel putin urmatoarele:
a) identificarea problemelor existente in domeniul de activitate al serviciului public deconcentrat;
b) objective si directii de actiune pentru eficientizarea domeniului de activitate al institutiei si pentru imbunatatirea actului managerial;
c) dezvoltarea competentelor profesionale ale personalului din subordine;
d) aplicarea principiilor de eficienta, eficacitate si economie ii gestionarea mijloacelor financiare si a resurselor umane si materiale ale institutiei respective;
e) propuneri de imbunatatire a colaborarii institutionale.
(5) Evaluarea candidatilor si a proiectelor de management prezentate de acestia se face de comisii constituite la nivelul ordonatorului principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciile publice deconcentrate respective, formate din specialisti in domeniul de activitate. Din aceste comisii face parte in mod obligatoriu si un reprezentant ai institutiei prefectului din judetul respectiv.

Art. V
Anexa la prezenta ordonanta de urgenta poate fi actualizata prin hotarare a Guvernului.


Lista cuprinzand serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale


A. MINISTERUL SANATATII
— directii de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.

B. MINISTERUL CULTURII, CULTELOR SI PATRIMONIULUI NATIONAL
— directii judefene pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national, respectiv a municipiului Bucuresti

C. MINISTERUL INTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII, COMERTULUI Si MEDIULUi DE AFACERI
1. comisariate regionale pentru protectia consumatorilor;
2. comisariate judetene, respectiv al municipiului Bucuresti pentru protectia consumatorilor;
3. oficii teritoriale pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie.

D. MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
1. directii de munca si protectie sociala, judetene si a municipiului Bucuresti;
2. organisme intermediare regionale pentru Programul operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane";
3. inspectorate teritoriale de munca si al municipiului Bucuresti;
4. case de pensii judetene si a municipiului Bucuresti;
5. agentii pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti;
6. inspectorate sociale regionale;
7. agentii judetene pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti.

E. MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI
1. directii pentru sport judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
2. directii pentru tineret judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
3. complexuri sportive nationale si municipale;
4. cluburi sportive municipale si orasenesti;
5. casele de cultura ale studentilor;
6. Complexul Cultural Sportiv Studentesc "Tei" — Bucuresti.

F. MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
1. directii generale a finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti;
2. directii regionale, judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni;
3. sectii judetene, respectiv a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare

G. MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
1. directii pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
2. inspectorate teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor;
3. inspectorate teritoriale de regim silvic si de vanatoare;
4. centre judetene, respectiv al municipiului Bucuresti de plati si interventie pentru agricultura;
5. oficii judetene, respectiv al municipiului Bucuresti de consultant agricola;
6. oficii judetene, respectiv al municipiului Bucuresti pentru ameliorare si reproductie in zootehnie;
7. oficii de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit;
8. oficii de studii pedologice si agrochimice judetene, respectiv al municipiului Bucuresti;
9. directiile silvice judetene si a municipiului Bucuresti.

H. MINISTERUL MEDIULUI
1. agentii regionale si judetene, respectiv a municipiului Bucuresti de protectia mediului;
2. comisariate ale Garzii Nationale de Mediu regionale si judetene, respectiv al municipiului Bucuresti;
3. organisme intermediare regionale pentru Programul operational sectorial "Mediu";
4. directii de ape regionale si judetene, respectiv a municipiului Bucuresti ale Autoritatii Apele Romane.

I. SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI
1. directii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
2. directii de statistica regionale si judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
3. unitati teritoriale ale Agentiei Nationaie pentru Resurse Minerale;
4. inspectoratele teritoriale si regionale de stat in constructii.

J. MINISTERUL ECONOMIEI
— filiale teritoriale ale Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei.

K. MINISTERUL COMUNICATIILOR SI SOCIETATI INFORMATIONALE
1. oficii judetene de posta;
2. directiile regionale de posta.
(http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_masuri_imbunatatire_activitate_administratie_publica_37_2009.php)

Ordonanta de urgenta 105 din 6 octombrie 2009 (OUG 105/2009)

privind unele masuri in domeniul functiei publice, precum si pentru intarirea capacitatii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor masuri privind cabinetul demnitarului din administratia publica centrala si locala, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local

Avand in vedere necesitatea corectarii in regim de urgenta a unor deficiente existente in procesul de aplicare a legislatiei in domeniul functiei publice, constatate in cadrul activitatii de monitorizare si control, luand in considerare necesitatea imediata a cresterii gradului de mobilitate a functionarilor publici intre diferite tipuri de functii si la diferite niveluri ale administratiei publice, precum si a flexibilitatii carierei in cadrul corpului functionarilor publici, in vederea asigurarii continuitatii serviciului public si a mentinerii resurselor umane in cadrul acestui corp profesional in contextul social, politic, economic si administrativ actual, luand in considerare opiniile si recomandarile Comisiei Europene si ale organismelor financiare internationale cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare, este necesara adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare mai prudenta a deficitului bugetar.
Avand in vedere necesitatea eficientizarii activitatii institutiilor publice si a optimizarii actului managerial in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare si ale reorganizarii institutionale la nivelul administratiei publice din Romania, este considerata prioritara, necesara si oportuna imbunatatirea cadrului normativ si institutional care sa permita implementarea de masuri administrative si manageriale adecvate reducerii cheltuielilor bugetare, prin intarirea controlului managerial, in special cu privire la costurile functionarii aparatului administrativ si in domeniul politicilor de personal din sectorul bugetar.
Tinand seama de urgenta reglementarii cadrului legal care sa asigure utilizarea obiectivelor si a indicatorilor de performanta in activitatea serviciilor publice deconcentrate, pentru o mai buna monitorizare a performantei in activitatea manageriala si o mai buna gestionare a resurselor publice, in vederea cresterii calitatii serviciilor oferite cetatenilor de administratia publica, avand in vedere necesitatea reconfigurarii cabinetului demnitarului si, totodata, a cabinetului unora dintre alesii locali, sub aspect numeric, recunoscand rolul si importanta pe care le detine cabinetul demnitarului in procesul de desfasurare a activitatii organelor administratiei publice centrale/locale, sub aspectul eficientizarii functionarii intregului aparat de stat/local, pentru indeplinirea obiectivelor asumate prin Programul de guvernare, este necesara reducerea numarului total de posturi prevazute pentru cabinetul demnitarului, respectiv al unor categorii dintre alesii locali, cu un procent de cel putin 20%.
Cunoscand ca neadoptarea de masuri imediate ar avea consecinte negative in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor asumate in sensul reducerii cheltuielilor bugetare in contextul economic actual, precum si cu privire la eficientizarea aparatului administrativ, in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.


Art. I. — Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 13 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) directorul executiv si directorul executiv adjunct in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale, al institutiilor publice subordonate acestora si al altor institutii publice organizate la nivel teritorial, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;”.

2. La articolul 22 alineatul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„j) realizeaza recrutarea si promovarea pentru functiile publice pentru care organizeaza concurs, monitorizeaza recrutarea si promovarea pentru celelalte functii publice, in conditiile prezentei legi;”.

3. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 221, cu urmatorul cuprins:
„Art. 221. — In situatia in care Agentia Nationala a Functionarilor Publici constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale privind organizarea si desfasurarea concursurilor de recrutare si de promovare in functii publice din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, dispune, dupa caz, amanarea sau suspendarea organizarii si desfasurarii concursului.”

4. Articolul 58 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 58. — (1) Concursul de recrutare pentru functiile publice vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, autoritatilor administrative autonome, precum si pentru serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale este organizat, in conditiile legii, astfel:
a) de comisia prevazuta la art. 18 alin. (1), pentru inaltii functionari publici. Secretariatul tehnic al comisiei se asigura de Agentia Nationala a Functionarilor Publici;
b) de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pentru ocuparea functiilor publice de conducere generale si specifice, cu exceptia functiilor publice de secretar al comunei, sef serviciu si sef birou;
c) de autoritatile si institutiile publice in al caror stat de functii se afla functia publica vacanta, pentru functiile publice de conducere de secretar al comunei, sef serviciu si sef birou si pentru toate functiile publice de executie.
(2) In vederea verificarii si validarii conditiilor legale de organizare si desfasurare a concursurilor pentru ocuparea functiilor publice vacante de catre autoritatile si institutiile publice organizatoare, Agentia Nationala a Functionarilor Publici desemneaza un responsabil de procedura, functionar public, reprezentant al acesteia in comisia de concurs.
(3) In cazul concursurilor prevazute la alin. (1) lit. c), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici datele de organizare a concursurilor, cu cel putin 20 de zile inainte de demararea procedurilor prevazute de lege.”

5. La articolul 62, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Numirea in functiile publice de conducere pentru care se organizeaza concurs in conditiile art. 58 alin. (1) lit. b) se face prin actul administrativ emis de conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice din administratia publica centrala si locala, la propunerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(3) Numirea in functiile publice pentru care se organizeaza concurs in conditiile art. 58 alin. (1) lit. c) se face prin actul administrativ emis de conducatorii autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala.”

6. La articolul 64, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Promovarea in functia publica de executie in gradul profesional imediat superior celui detinut de functionarul public se face prin concurs sau examen, organizat semestrial de catre autoritatile si institutiile publice, prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii concursului sau examenului. Fisa postului functionarului public care a promovat in functia publica se completeaza cu noi atributii si responsabilitati sau, dupa caz, prin cresterea gradului de complexitate a atributiilor exercitate.”

7. La articolul 65, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 65. — (1) Concursul sau examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la concursul sau examenul de promovare in gradul profesional imediat superior celui detinut, functionarul public trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza;
b) sa aiba cel putin 2 ani vechime in treapta de salarizare din care avanseaza;
c) sa fi obtinut cel putin calificativul «bine» la evaluarea anuala a performantelor individuale in ultimii 2 ani calendaristici;
d) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.”

8. La articolul 65, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Prevederile art. 58 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.”

9. La articolul 68, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 68. — (1) In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea sau daca autoritatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii.”

10. La articolul 68, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) Promovarea in clasa nu se poate face pe o functie publica de auditor sau de consilier juridic.”

11. La articolul 89, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (21) si (22), cu urmatorul cuprins:
„(21) In mod exceptional, detasarea se poate dispune si pe o functie publica din categoria inaltilor functionari publici, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 92 alin. (1) si alin. (2) lit. a) sau, dupa caz, ale art. 92 alin. (4), daca functionarul public indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice. In acest caz, detasarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire a functionarilor publici care ocupa functii publice din categoria inaltilor functionari publici, la propunerea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public detasat.
(22) Functionarii publici cu statut special pot fi detasati pe functii publice generale echivalente functiilor publice specifice ocupate, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cu aplicarea corespunzatoare a alin. (1)—(21).”

12. La articolul 90, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) In cazul functionarilor publici de conducere, transferul se poate realiza pe functii publice de conducere de acelasi nivel
sau, dupa caz, de nivel inferior, ale caror conditii de ocupare si experienta profesionala necesara in vederea ocuparii sunt
similare cu cele ale functiei de pe care se efectueaza transferul, cu respectarea prevederilor alin. (2), (4) si (5). Autoritatile sau institutiile publice intre care se realizeaza transferul sunt obligate sa verifice indeplinirea conditiei de similaritate a conditiilor de ocupare si a experientei profesionale.”

13. La articolul 90, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
„(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), in cazul inaltilor functionari publici, transferul la cerere se poate dispune de persoana care are competenta legala de numire in functia publica, la solicitarea justificata a inaltului functionar public si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care se gaseste functia publica vacanta pe care urmeaza a fi transferat, cu indeplinirea conditiilor de studii si de vechime in specialitatea studiilor prevazute pentru functia publica respectiva si cu respectarea prevederilor alin. (7).”

14. Articolul 91 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 91. — (1) Mutarea pe o alta functie publica din cadrul autoritatii sau institutiei publice poate fi definitiva sau temporara.
(2) Mutarea definitiva pe o alta functie publica vacanta poate avea loc in urmatoarele situatii: a) cand se dispune de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public, pe o functie publica vacanta echivalenta, de aceeasi categorie sau de nivel inferior pentru care sunt indeplinite conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor prevazute in fisa postului. In acest caz este necesar acordul scris al functionarului public;
b) la solicitarea justificata a functionarului public, cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice, pe o functie publica vacanta echivalenta, de aceeasi categorie sau de nivel inferior pentru care sunt indeplinite conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor prevazute in fisa postului;
c) in alte situatii prevazute de dispozitiile legale.
(3) In cazul inaltilor functionari publici, mutarea definitiva se poate dispune de persoana care are competenta legala de numire in functia publica, la solicitarea justificata a inaltului functionar public si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care se gaseste functia publica vacanta pe care urmeaza a fi mutat definitiv, cu indeplinirea conditiilor de studii si de vechime in specialitatea studiilor prevazute pentru functia publica respectiva.
(4) Mutarea temporara pe o alta functie publica se dispune motivat, in interesul autoritatii sau institutiei publice, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an calendaristic, cu respectarea pregatirii profesionale si a salariului pe care il are functionarul public.
(5) Mutarea temporara sau definitiva pe o alta functie publica vacanta poate fi solicitata de functionarul public in cazul in care starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, nu ii mai permite desfasurarea activitatii in acel compartiment. Mutarea se poate face pe o functie publica pentru care functionarul public indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor si daca functionarul public in cauza este apt profesional sa indeplineasca noile atributii care ii revin.
(6) Daca mutarea se dispune in alta localitate, functionarul public beneficiaza de drepturile prevazute la art. 90 alin. (3).
(7) Functionarul public poate refuza mutarea in cadrul altei structuri a autoritatii sau institutiei publice in alta localitate, daca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 89 alin. (3).”

15. La articolul 92, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 92. — (1) Exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile de studii si de vechime in specialitatea studiilor pentru ocuparea functiei publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi.”

16. La articolul 92, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) In mod exceptional, la propunerea justificata a conducatorului autoritatii sau institutiei publice in al carei stat de functii exista functia publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici vacanta sau temporar vacanta, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizata de catre functionari publici sau, dupa caz, de functionari publici cu statut special, care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Aceasta masura se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici in conditiile in care, din motive obiective, functia publica nu a putut fi ocupata prin mobilitate.”

17. La articolul 92, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Daca functia publica este temporar vacanta, masura prevazuta la alin. (1) se dispune de catre persoana care are competenta legala de numire in functia publica, pana la data incetarii suspendarii din functia publica, a detasarii titularului functiei publice, pana la expirarea perioadei pentru care a fost aplicata sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 77 alin. (3) lit. c) sau, dupa caz, in situatia in care functionarul public de conducere exercita cu caracter temporar o alta functie publica de conducere vacanta sau temporar vacanta ori din categoria inaltilor functionari publici, pana la expirarea perioadei pentru care s-a dispus exercitarea cu caracter temporar, in conditiile legii.”

18. La articolul 93, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Refuzul neintemeiat al numirilor prevazute la alin. (1) atrage eliberarea din functia publica. In aceasta situatie, inaltul functionar public intra in corpul de rezerva al functionarilor publici beneficiind de dreptul de a fi redistribuit pe o functie publica de conducere sau de executie vacanta, in conditiile prezentei legi.”

19. La articolul 94 alineatul (1), literele a), b) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) este numit sau ales intr-o functie de demnitate publica sau intr-o functie de autoritate publica, pentru perioada respectiva, cu exceptiile prevazute la art. 34;
b) este incadrat la cabinetul unui demnitar, la cabinetul unui primar sau, dupa caz, la cabinetul unui presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului;
.................................................................................................
h) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii;”.

20. La articolul 95, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivata a functionarului public, pentru un interes personal legitim, in alte cazuri decat cele prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o perioada cuprinsa intre o luna si 6 luni, fara ca perioadele cumulate de suspendare sa depaseasca 3 ani in cariera functionarului public in cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice. Conducatorul autoritatii sau institutiei publice nu poate aproba cererea de suspendare a raportului de serviciu al functionarului public daca interesul personal legitim este justificat prin desfasurarea de activitati remunerate pe perioada suspendarii raporturilor de serviciu.”

21. La articolul 95, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
„(21) Suspendarea raportului de serviciu se solicita in scris si motivat de functionarul public, se aproba de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), numai pe baza unor documente justificative.”

22. Articolul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 107. — (1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia de a solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici avizul privind functiile publice in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) stabilirea de functii publice pentru fiecare autoritate si institutie publica, in parte, de conducatorul acesteia ori prin hotarare a consiliului judetean sau, dupa caz, a consiliului local, pe baza activitatilor prevazute la art. 2 alin. (1) si (3);
b) intervenirea unor modificari in structura functiilor publice din cadrul autoritatilor sau institutiilor publice, ca urmare a promovarii in clasa si in grad profesional a functionarilor publici;
c) transformarea unei functii publice vacante intr-o functie publica cu o alta denumire sau intr-o functie publica de nivel inferior ori superior, cu incadrarea in numarul maxim de posturi aprobat pentru autoritatea sau institutia publica si in fondurile bugetare anuale alocate;
d) modificarea calitatii posturilor prin transformarea posturilor ocupate in baza unui contract individual de munca in functii publice, respectiv prin transformarea functiilor publice vacante sau ocupate pentru care nu mai sunt prevazute activitatile cuprinse la art. 2 alin. (1) si (3) in posturi vacante sau ocupate ce urmeaza a fi ocupate in baza unui contract individual de munca;
e) modificarea structurii organizatorice a autoritatii sau institutiei publice, in cazul in care se modifica structura de functii publice;
f) reorganizarea activitatii autoritatii sau institutiei publice din care a rezultat modificarea structurii sau denumirii unor functii publice;
g) infiintarea sau desfiintarea unor functii publice;
h) echivalarea functiilor publice specifice cu functiile publice generale din punctul de vedere al salarizarii si al structurii carierei pe categorii, clase si grade profesionale.
(2) Avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici este prealabil si obligatoriu in toate situatiile prevazute la alin. (1).
(3) Autoritatile si institutiile publice pot efectua modificari de natura celor prevazute la alin. (1) lit. b)—d) o singura data pe trimestru.
(4) In situatia prevazuta la alin. (3), avizul pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)—d) se solicita trimestrial.
(5) In situatia in care, dupa obtinerea avizului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, actele administrative prin care se stabilesc masuri din categoria celor prevazute la alin. (1) se aproba cu modificari sau completari, ordonatorii principali de credite din administratia publica locala au obligatia de a comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici aceste acte administrative in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data aprobarii lor prin hotarare a consiliului local sau, dupa caz, hotarare a consiliului judetean.
(6) In situatia prevazuta la alin. (5), autoritatile administratiei
publice locale pot pune in aplicare dispozitiile hotararii consiliului local sau, dupa caz, a consiliului judetean, numai dupa obtinerea avizului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. In acest caz, avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici se emite in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data primirii actelor administrative prevazute la alin. (5).
(7) Lista documentelor necesare pentru obtinerea avizului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, precum si modalitatea de transmitere a acestora de catre autoritatile si institutiile publice se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”

23. Dupa articolul 107 se introduce un nou articol, articolul 1071, cu urmatorul cuprins:
„Art. 1071. — (1) Pentru respectarea drepturilor de cariera ale functionarilor publici, in cuprinsul actelor normative sau administrative privind modificari ale structurii organizatorice, reorganizari sau desfiintari de structuri si functii publice, autoritatile si institutiile publice initiatoare sunt obligate sa prevada un termen de minimum 30 de zile in vederea aplicarii procedurilor legale prevazute de prezenta lege.
(2) Dupa aprobarea actelor normative sau administrative in conditiile legii, pentru structura de functii publice care rezulta in conditiile alin. (1) autoritatile si institutiile publice solicita avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in conditiile prevazute la art. 107.”

24. La articolul 111, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 111. — (1) Autoritatile si institutiile publice care au prevazute in statele de functii posturi de natura contractuala, care presupun exercitarea unor atributii dintre cele prevazute la art. 2 alin. (3), au obligatia de a stabili functii publice in conditiile prevazute la art. 107 daca cel putin 70% din atributiile fiecarui post presupun exercitarea prerogativelor de putere publica.”

25. La articolul 111, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
„(5) In situatia in care constata ca atributiile posturilor aferente functiilor publice nu presupun exercitarea prerogativelor de putere publica in conditiile stabilite la alin. (1), autoritatile si institutiile publice au obligatia sa le transforme in posturi de natura contractuala, in termen de maximum 45 de zile de la data constatarii.
(6) in situatia prevazuta la alin. (5), titularul functiei publice transformate poate opta, in termen de maximum 15 zile lucratoare, intre:

a) ocuparea postului in regim contractual;
b) eliberarea din functia publica, in conditiile legii.”

26. La anexa, la capitolul I litera B, punctele 4 si 5 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„4. director din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si director executiv in cadrul institutiei prefectului, in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;
5. director adjunct din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, director executiv adjunct din cadrul institutiei prefectului, in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;”.


Art. II. — Alineatele (2) si (3) ale articolului IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2009 privind reglementarea unor masuri in domeniul administratiei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 457 din 1 iulie 2009, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care, in mod exceptional, s-a dispus exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice vacante corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica pana la data de 31 decembrie 2010.”

Art. III. — Alineatul (6) al articolului 24 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Numirea inspectorului scolar general, a inspectorului scolar general adjunct si a directorului Casei Corpului Didactic se face prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii. Inspectorul scolar general si directorul Casei Corpului Didactic incheie cu ministrul educatiei, cercetarii si inovarii un contract de management educational pe termen de maximum 4 ani, care cuprinde directiile si obiectivele din strategia pe educatie, in concordanta cu obiectivele din Programul de guvernare. Reevaluarea conditiilor din contractul de management educational se face trimestrial.”

Art. IV. — (1) Functiile publice, functiile publice specifice si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, precum si al celorlalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1, precum si adjunctii acestuia, sunt si raman desfiintate sau, dupa caz, se desfiinteaza.
(2) Functiile publice cu statut special, altele decat cele stabilite in cadrul serviciilor publice deconcentrate prevazute in anexa nr. 1, si functiile publice de prefect si subprefect se excepteaza de la prevederile alin. (1).
(3) Serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, precum si celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1 sunt conduse de un director coordonator al serviciului public deconcentrat, respectiv al celorlalte servicii publice. Directorul coordonator este ajutat de unul sau mai multi adjuncti, in limita numarului de posturi care se desfiinteaza.
(4) Persoanele care urmeaza sa ocupe functii dintre cele prevazute la alin. (3) se numesc prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat, respectiv celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1, in urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale, in conditiile art. V.
(5) Poate ocupa o functie dintre cele prevazute la alin. (3) persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are capacitate deplina de exercitiu;
d) are o stare de sanatate corespunzatoare, atestata pe baza
de examen medical de specialitate;
e) are studii universitare de licenta, respectiv studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma;
f) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
g) nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege;
h) indeplineste si alte criterii specifice stabilite de ordonatorul principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat, respectiv celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1.

(6) Functiile prevazute la alin. (3) se exercita in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat, respectiv celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1, pe o perioada de maximum 4 ani, in continutul caruia sunt prevazuti indicatorii specifici de performanta, obiectivele, clauzele contractuale care reglementeaza drepturile si obligatiile partilor, precum si conditiile de suspendare, incetare si reziliere a acestuia.
(7) Contractul de management este asimilat contractului individual de munca si confera titularului vechime in munca si in specialitate.
(8) Remunerarea si celelalte drepturi ale persoanelor care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) se stabilesc prin contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul IA din cadrul ministerelor si al altor organe centrale de specialitate, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiile de conducere de director, respectiv director adjunct. Persoanele care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) beneficiaza de sporul de vechime si de celelalte sporuri, in conditiile prevazute de legislatia muncii si de legislatia aplicabila autoritatii sau institutiei publice.
(9) Pe perioada executarii contractului de management, persoanelor care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) li se aplica prevederile art. 70, 71, 79, art. 94—96 si art. 111—114 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Modelul-cadru al contractului de management prevazut la alin. (6) se stabileste prin hotarare a Guvernului.
(11) Functionarilor publici si personalului incadrat in regim contractual, care ocupa posturi dintre cele prevazute la alin. (1), li se aplica in mod corespunzator dispozitiile legale cu privire la incetarea raporturilor de serviciu, respectiv a raporturilor de munca prevazute in Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(12) Functionarilor publici si personalului incadrat in regim contractual in sistemul public, care se numesc in conditiile alin. (4), li se suspenda de drept raporturile de serviciu, respectiv raporturile de munca avute anterior numirii, pe durata executarii contractului de management.

Art. V. — (1) Evaluarea cunostintelor si aptitudinilor manageriale pe baza unor proiecte de management se organizeaza de ordonatorii principali de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea carora functioneaza serviciile publice deconcentrate respective, precum si celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1.
(2) Data desfasurarii evaluarii in conditiile alin. (1) se aduce la cunostinta publica prin grija ordonatorului principal de credite, prin afisare la sediul si pe pagina de internet a autoritatii sau institutiei publice.
(3) Candidatii depun proiectul de management si un dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) copie de pe cartea de identitate;
b) adeverinta medicala care sa ateste starea de sanatate;
c) copie legalizata de pe diploma de studii;
d) cazier judiciar;
e) declaratie pe propria raspundere ca nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege.

(4) Proiectele de management prezentate de candidati sunt elaborate pentru o perioada de maximum 4 ani si vor cuprinde cel putin urmatoarele:
a) identificarea problemelor existente in domeniul de activitate al serviciului public deconcentrat;
b) obiective si directii de actiune pentru eficientizarea domeniului de activitate al institutiei si pentru imbunatatirea actului managerial;
c) dezvoltarea competentelor profesionale ale personalului din subordine;
d) aplicarea principiilor de eficienta, eficacitate si economie in gestionarea mijloacelor financiare si a resurselor umane si materiale ale institutiei respective;
e) propuneri de imbunatatire a colaborarii institutionale.

(5) Evaluarea candidatilor si a proiectelor de management prezentate de acestia se face de comisii constituite la nivelul ordonatorului principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciile publice deconcentrate, respectiv celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1, formate din specialisti in domeniul de activitate. Din aceste comisii face parte in mod obligatoriu si un reprezentant al institutiei prefectului din judetul respectiv.
(6) In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciile publice deconcentrate, respectiv celelalte servicii publice prevazute in anexa nr. 1, se aproba:
a) metodologia de evaluare a cunostintelor si aptitudinilor manageriale ale candidatilor pentru ocuparea posturilor in baza unui contract de management;
b) metodologia de evaluare a performantelor profesionale anuale ale directorilor coordonatori si ale directorilor coordonatori adjuncti.
(7) Metodologiile prevazute la alin. (6) se publica pe pagina de internet a autoritatilor si institutiilor publice.

Art. VI. — Pana la data de 31 decembrie 2009 ocuparea functiilor publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici prevazute la art. 12 lit. b)—e) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se face si prin concurs, organizat cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) autoritatile si institutiile publice in organigrama carora se afla postul scos la concurs au obligatia sa solicite avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici cu cel putin 13 zile inainte de data sustinerii concursului;
b) Agentia Nationala a Functionarilor Publici are obligatia sa emita avizul prevazut la lit. a) in termen de doua zile de la data primirii solicitarii;
c) Agentia Nationala a Functionarilor Publici are obligatia sa publice conditiile de desfasurare a concursurilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, cu cel putin 10 zile inainte de data desfasurarii concursului;
d) Agentia Nationala a Functionarilor Publici are obligatia de a afisa la sediul sau si, dupa caz, de a publica in presa si pe pagina de internet, cu cel putin 10 zile inainte de data sustinerii concursului, urmatoarele informatii: data organizarii concursului, numarul functiilor publice vacante pentru care se organizeaza concursul si datele de contact pentru obtinerea de informatii suplimentare;
e) candidatii depun la secretariatul comisiei de concurs pentru inalti functionari publici dosarul de concurs in termen de 8 zile de la data publicarii anuntului prevazut la lit. c);
f) comisia de concurs pentru inalti functionari publici are obligatia de a selecta dosarele de concurs pe baza indeplinirii conditiilor de participare la concurs, in termen de maximum 24 de ore de la data expirarii termenului prevazut la lit. e).

Art. VII. — (1) in situatia in care membrii comisiei de concurs, respectiv de solutionare a contestatiilor pentru inaltii functionari publici nu se prezinta la doua sedinte consecutive, mandatul acestora inceteaza de drept.
(2) Constatarea incetarii de drept a mandatului acestora se face prin decizie a primului-ministru, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(3) Pentru fiecare membru titular al comisiei de concurs, respectiv de solutionare a contestatiilor pentru inaltii functionari publici se desemneaza, in conditiile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 341/2007 privind intrarea in categoria inaltilor functionari publici, managementul carierei si mobilitatea inaltilor
functionari publici, cu modificarile si completarile ulterioare, cate un membru supleant. Membrul supleant isi desfasoara activitatea in absenta membrului titular corespunzator, in cazul suspendarii mandatului membrului titular corespunzator, respectiv in cazul in care mandatul acestuia a incetat inainte de termen.

Art. VIII. — Persoanele care ocupa functiile prevazute la art. III si art. IV alin. (3) isi pastreaza statutul si celelalte drepturi prevazute de lege, iar contractele de management educational, respectiv contractele de management incheiate de acestea, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi produc efectele pana la expirarea termenului pentru care au fost incheiate sau, dupa caz, pana la data la care intervine un motiv legal de incetare sau reziliere a acestora.

Art. IX. — Ordonanta Guvernului nr. 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 42 din 30 ianuarie 1998, aprobata cu modificari prin Legea nr. 760/2001, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — in sensul prezentei ordonante, prin demnitar din administratia publica centrala, denumit in continuare demnitar, se intelege: primul-ministru, viceprim-ministrul, ministrul de stat, ministrul, ministrul delegat, secretarul general al Guvernului,
secretarul general adjunct al Guvernului, consilierul de stat, secretarul de stat si asimilatul acestuia din cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru, din cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatului General al Guvernului, Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si din cadrul ministerelor, precum si conducatorul organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat.”

2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — (1) in cadrul aparatului de lucru al Guvernului, in aparatul ministerelor, cu exceptia Ministerului Apararii Nationale, precum si in aparatul organelor de specialitate ale administratiei publice centrale se organizeaza si functioneaza, in subordinea demnitarului, cabinetul demnitarului din administratia publica centrala, denumit in continuare cabinetul demnitarului.
(2) Numarul maxim de posturi din cabinetul viceprimministrului este cel stabilit potrivit anexei nr. 1, pentru functia de ministru de stat, iar numarul maxim de posturi din cabinetul secretarului de stat din cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului este cel stabilit potrivit anexei nr. 1, pentru functia de secretar de stat.
(3) Numarul maxim de posturi din cabinetul secretarului general al Guvernului este cel stabilit potrivit anexei nr. 1, pentru functia de ministru, iar numarul maxim de posturi din cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului este cel stabilit potrivit anexei nr. 1, pentru functia de secretar de stat.”

3. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — Numarul maxim de posturi din cabinetul demnitarului este prevazut in anexa nr. 1.”

4. Anexa nr. 1 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezenta ordonanta de urgenta.
Art. X. — Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 123 din 20 februarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 66, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 66. — (1) Primarii comunelor pot angaja, in limita numarului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraselor, municipiilor si ai municipiilor resedinta de judet pot infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din:
a) maximum doua persoane, la orase si municipii;
b) maximum 4 persoane, la municipii resedinta de judet.”

2. La articolul 67, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 67. — (1) Primarul general al municipiului Bucuresti, asimilat demnitarului, poate infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului general, compartiment distinct, care cuprinde urmatoarele functii de executie de specialitate: director de cabinet, asistent de cabinet, consilier personal, secretar personal si curier personal.”

3. La articolul 67, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) Numarul maxim de posturi din cabinetul primarului general al municipiului Bucuresti este de 13.”

4. La articolul 105, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 105. — (1) Presedintele consiliului judetean poate infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul presedintelui, compartiment distinct, format din maximum 4 persoane.”

Art. XI. — Legea nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 225 din 24 martie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 30, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Cancelaria prefectului este un compartiment organizatoric distinct, care cuprinde urmatoarele functii de executie de specialitate specifice: directorul cancelariei, consilier, consultant si secretarul cancelariei.”

2. La articolul 30, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
„(21 ) Numarul maxim de posturi din cancelaria prefectului este de 4.”

Art. XII. — Ordonanta Guvernului nr. 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 42 din 30 ianuarie 1998, aprobata cu modificari prin Legea nr. 760/2001, cu modificarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

Art. XIII. — Prevederile prezentei ordonante de urgenta se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. XIV. — (1) Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 22 aprilie 2009, se abroga.
(2) Hotararea Guvernului nr. 527/2009 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management ramane in vigoare pana la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. IV alin. (10).

Art. XV. — (1) Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Anexa nr. 1 la prezenta ordonanta de urgenta poate fi actualizata prin hotarare a Guvernului.
Anexa 1-2.
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.