29 December 2012

Reţete electronice în România?


Cineva s-a gândit la o chestiune interesantă... De ce să mergi cu reţetele "pe lângă tine", să ai probleme cu faptul că poate farmacia nu are toate medicamentele şi nu-ţi poate onora toată reţeta... când poţi face o reţetă electronică cu care să te poţi duce la orice farmacie.

Hmmm... nu sunt convins, personal cred că reţeta electronică este mai mult pentru a controla "medicii care emit reţete că nu emit reţete false" pentru a le transforma, cu complicitatea farmaciştilor... în bani. Este evident că reţetele electronice emise sunt cu mult mai uşor de controlat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decât cele pe hârtie... pentru simplul fapt că pot fi centralizate mai uşor... OK, să spunem că un control mai bun al reţetelor înseamnă un abuz mai mic din partea doctorilor, o eficientizare a banilor din asigurări... şi aşa mai departe. Numai că...

Numai că trăim în România. Reţetele electronice înseamnă furarea unui timp suplimentar din partea doctorului care astfel nu mai are timp de pacient, un timp şi aşa furat fără zgârcenie pentru a completa acel SIUI (şi el obligatoriu... şi tot pentru ca cei de la CNAS să ştie...). Dar ce te faci dacă internetul nu funcţionează. Liniile prin care doctorii se leagă la sistemul central nu este asigurat de STS, este unul (sau "un nul") comercial care, măcar din când în când, mai cade că vine furtuna, că cineva a furat cablul... sau are un bottleneck de comunicaţie... Chiar şi serverele performante unde se "depozitează" aceste date pot cădea sub avalanşa de cereri de comunicaţie sau pentru că grupul de transformare din cartier a scos fum...

Mai mult, se pare că nu toate farmaciile au posibilitatea de a elibera medicamente pe baza acestei reţete electronice. În Bucureşti mai e cum mai e, dar mă îndoiesc că toate localităţile României au internet. Este trist să trăieşti în România.

Una peste alta, cei câţiva doctori pe care i-am întrebat despre cum stă treaba cu aceste reţete... nu au fost prea mulţumiţi.

Ştire (un articol de Ionuț Iordăchescu):
Medicii vor fi obligaţi începând din prima zi a anului 2013 să prescrie reţete electronice. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a nominalizat, vineri, comisia care va supraveghea derularea programului, aceasta fiind condusă de medicul şef al CNAS, Marius Filip, potrivit Mediafax.

Din Comisia de Supraveghere şi Suport a Prescripţiei Electronice fac parte Adrian Cazachevici, consilier la Direcţia Sisteme Informatice, Lucian Medves, director la Direcţia Sisteme Informatice, şi Anca Alexandrescu, consilier la Direcţia Control Monitorizare.

“Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează atât publicul, cât şi furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale că, de la 1 ianuarie 2013, prescripţia electronică (PE) va fi utilizată în exclusivitate, atât în format online, cât şi offline la cabinet şi offline la domiciliu”, a declarat, vineri Marius Filip.

Medicul şef al CNAS a precizat că tratamentul înscris pe formularele cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante) va fi eliberat numai dacă are data prescrierii până în 31 decembrie inclusiv. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plată pentru farmacii.

Potrivit legislaţiei, toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.

CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 – 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care vor asigura permanenţa pentru suport vor fi afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.

Potrivit lui Filip, termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013, dar acest lucru nu afectează utilizarea în exclusivitate a PE, online sau offline, de la 1 ianuarie 2013.

În perioada 29 decembrie – 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii, în special spitalele şi medicii de familie, trebuie să preia în sistem propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de PE (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, cum ar fi o pană de curent sau lipsa conexiunii la internet. În cazul în care nu există conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu.

Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice. În 27 decembrie 2012, la ora 18.00, în sistem erau 6.373.735 de reţete prescrise şi validate, dintre care 6.269.760 online, 100.889 offline la cabinet şi 3.086 offline la domiciliu.

(http://www.dcnews.ro/2012/12/medicii-sunt-obligati-sa-prescrie-retete-electronice-din-ianuarie-2013/)

CNAS spune:

   

Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”
-co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională
„Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro (aici link web (URL): http://www.fonduri-ue.ro).

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a
Uniunii Europene sau a Guvernului României

Proiectul „Prescripția electronică”

Valoarea totală a proiectului:
48.549.000,00 lei , din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 31.792.000,00 lei.

Valoarea totală cheltuită şi solicitată pentru rambursare până în data de 25 mai 2012: 29.103.550, 00 lei

Data de finalizare proiect: 21.02.2013
Data finalizare construcţie sistem: 21 mai 2012
Data intrare în exploatare:
01 iulie 2012 ulterior apariţiei modificărilor normelor legislative care să facă posibilă funcţionarea prescripţiei în format electronic.
Data începere funcţionare prescripţie in format exclusiv electronic: 01 ianuarie 2013
Stare actuală sistem: sistemul este instalat, funcţional, a fost publicată până acum  numai  secţiunea de testare pentru aplicaţiile informatice furnizate de piaţa liberă a aplicaţiilor informatice specializate din domeniu.

Comunicat presa - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate informeaza atat publicul cat si furnizorii de servicii medicale, de medicamente si dispozitive medicale ca de la 01 Ianuarie 2013...

Ordin Nr. 893 din 27.12.2012- comisia de supraveghere şi suport Prescripţia electronică

Este un semn de întrebare relativ la "cât de civilizată este România". Funcţie de cât de bine funcţionează acest sistem... vom avea un răspuns.

11 comments:

ZeV said...

Bai frate, v-ati sculat cu fata la cearceaf !
Ba ca internetul nu merge, ba ca medicul pierde timpul, ba...pica drobul de sare !
Inseamna, domnule Bibliotecar, ca totul e perfect in Romania, nu avem nevoie de nimic nou, sau altfel. Adica, decat poate mai rau, mai bine cu raul nostru arhicunoscut.
;)
Ii felicit pe cei care vor sa introduca reteta electronica.
Ajunge cu hotia mafiei compusa din distribuitori de medicamente, farmacisti si medici de familie.
De fapt, aici e problema domnule Bibliotecar: LA CE FOLOSESC MEDICII DE FAMILIE, IN AFARA DE A PRODUCE RETETE DE MEDICAMENTE SCUMPE, PE BANDA RULANDA ?
Go, Ponta ! Si lasa mana libera lui RAED ARAFAT, ca stie ce face !

Bibliotecaru said...

Pentru ca un doctor să-şi câştige banii, el trebuie să aibă un număr de pacienţi pe zi. Aceştia sunt mai mulţi sau mai puţini funcţie de specialitate. Să spunem deci un număr arbitrar... 25 de pacienţi (ei ajung şi pe la 30 de pacienţi pe zi, deci nu este un număr mare).

O zi de lucru are 8×60 minute, adică 480 minute. Dacă avem 25 de pacienţi pe zi asta înseamnă că per pacient avem 19 minute. În aceste 19 minute doctorul trebui să:
- se spele pe mâini şi alte chestiuni de igienă sanitară
- să poftească bolnavul în cabinet
- să facă o anamneză pentru a descoperi care sunt simptomele reclamate de pacient
- să aştepte ca pacientul să se dezbrace
- să-l consulte general, stetoscop, tensiune, glicemie, un uitat în gât...
- să-l consulte de specialitate, eventul o ecografie sau ceva asemănător...
- să-i scrie reţetă, concediu, că completeze SIUI-ul
- să-l conducă pe pacient afară.

Toate astea în 19 minute. Dacă penultima etapă, cea a completării formularelor electronice, consumă minim 10-15 minute (şi le consumă, chiar dacă introduci datele rapid şi nu stai să bâjbâi... pentru că sunt necesare 5-10 pagini de deschis şi completat) înseamnă că pentru restul relaţiei doctor pacient reprezintă între 4 şi 10 minute.

Şi acum vă întreb eu, ce părere aveţi despre un doctor care vă consultă 10 minute?

Chiar dacă doctorii sunt maşini şi îi iau pe toţi pe bandă rulantă, chiar dacă nu iau o pauză de o ţigară şi o cafea, un fursec şi un mers la toaletă... oricât ar fi ei de binevoitori... dacă vrea să-şi ia banii de la CNAS... nu se poate mi mult de 10 minute pentru pacient... şi asta la limită.

Medicii de familie trebuie să aibă grijă şi ca medicamentele prescrise să nu se bată unele cu altele... asta e şi mai greu... pentru că trebuie să citeşti indicaţiile medicamentelor.

ZeV said...

Domnule Bibliotecar, medicului de familie trebuie sa i se limiteze numarul de pacienti, PRIN LEGE !
Tocmai, in interesul pacientului!
Datorita unei legislatii permisive, favorabile acestei asazise ,,meserii liberale", s-a incurajat racolarea si ticsirea de/cu pacienti ! In nici un caz, in interesul pacientului !
Medicul de familie NU mai este medic, ci, componist/scrib de retete. Ce sa consulte un medic de familie ? Cu ce ? Pai o tensiune v-o luati si singur. Sunt convins ca stiti.
;)

ZeV said...

..iar analizele mi le fac la laboratoare specializate, periodic. Nu le face medicul de familie..imi da o banala trimitere, la solicitarea mea.
Moaaama, cata importanta isi da doctorita, si caum se vaita ea cu pacientii la usa.
Cans a intrat in activitate, imi dadea telefon acasa...,,ajuta-ma V...si mai adu-mi pacienti."
Si i-am adus. Zeci. Acum, am nevoie de o prajina sa-i ajung la nas.
;)))

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Nu aţi fost atent, numărul de pacienţi este limitat superior de Contract-cadru CNAS şi inferior este limitat la banii pe care îi ia doctorul de la CNAS.

Bibliotecaru said...

Nu e vorba numai despre medicul de familie, dar şi la specialiştii unde aveţi trimiterea.

ZeV said...

..Inteleg ca una din masurile importante ce vizeaza Minsterul Sanatatii, este deschiderea care cresterea numarului de medici, specialisti si asistenti in sistem, mai ales, in spitale. Aici este esenta problemei. Oamenii au nevoie de spitale, iar cele private, stiti prea bine, nu-si asuma riscuri. Inca. De aceea sunt dotate pentru interventii de complexitate redusa si medie si nu au un grad suficient de polivalenta medicala. Basca, lasi o gramada de parai.
ps
La cati pacienti este limitat, domnule Bibliotecar, medicul de familie ?
Am o informatie, din 2008, legata de numarul minim:
,,Medicii de familie din localităţile urbane (atât cei care au avut contracte anterioare, cât şi medicii nou-veniţi) au obligaţia ca, până la data de 31 decembrie, să aibă înscrişi pe listele proprii un număr de minimum 1.000 de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale”, a mai spus ministrul. (Eugen Nicolaescu n.r.).
Dar numarul maxim ?
Mie mi se pare...si minimumul mult prea mare. Fusese 2000, la un moment dat. Se pare ca pentru maxim, contractul-cadru este, inca, extrem de lasc si permisiv.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Este vorba despre numărul de pacienţi consultaţi pe zi.

Dacă trebuie, pot căuta Contractul-Cadru...

Dar cred că vă poate rezolva şi un articol de ziar ca să înţelegeţi problema...

http://adevarul.ro/locale/focsani/medicii-familie-trebuie-consulte-zilnic-doar-20-pacienti-1_50bd53b77c42d5a663ca69db/index.pdf

ZeV said...

Lasati-l incolo de contract...eu am incredere in doctorul Raed Arafat. Se pare ca devine, pe zi ce trece, omul referinta la care se raporteaza toti politicienii..Atentie, la Arafat. A avut un rol semnificativ in succesiunea de evenimente care ne-au adus aici..adica, in pozitia de a privi , live, sfarsitul regimului de esenta totalitara, Basescu-Macovei.
L-am urmarit azi pe un psot de televiziune, vorbind de la Tg Mures...acelasi om modest, echilibrat, proecupat sa-si faca, pur si simplu, meseria. Iata ca poti schimba lucrurile, implicit, concentrandu-te doar pe ceea ce stii sa faci mai bine pentru oameni.
Sa ia aminte romanii nativi, sau cei plecati pe coclauri dupa colacii din cozile cainilor...a trebuit sa vina un palestinian/sirian si sa ne dea lectii de patriotism autentic. E cam jenant, dar asta este.

Bibliotecaru said...

Întâi de toate că doctorul Raed Arafat, din poziţia în care este acum, nu mai are nimic de-a face cu contractul-cadru. În al doilea rând, nici măcar ministrul nu prea poate multe... Deşi aceste chestiuni se reglează prin ordinul de ministru, nici ministru nu are multe de spus. Aş spune că sistemul este chiar şi peste capul preşedintelui Casei Naţionale... Faptul că nici măcar unul dintre cei implicaţi nu este specialişti în asigurări (nu mai vorbesc despre "feliuţa" asigurări de sănătate) sistemul face ce doreşte din politicieni. După cum ştiţi, acest "fac ce vor muşchii lor" se cam vede şi în starea sistemului nostru de sănătate. De ce credeţi că doctorul Raed Arafat nu vrea să fie ministru?

Sunt câteva locuri unde se mai face câte un master pe subiect. De exemplu la Iaşi, în cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, este Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor care are o secţiune de masterat Statistică şi Actuariat în Asigurări şi Sănătate. Să fiu ministrul sănătăţii, aş cam pândi studenţii care vor ieşi de pe băncile şcolii de acolo pentru a induce o reorganizare a sistemului... Şi pe la casele de asigurări sunt nişte specialişti... nu ştiu dacă ar vrea să lucreze pentru stat... dar pot constitui o zonă de expertiză. Şi pe la Cluj sunt nişte domni şi doamne... Doamna Viorela Vaidean este şi o prezenţă extrem de plăcută... :D

Din păcate miniştrii vin şi pleacă, preşedinţii casei se schimbă... dar în interior totul rămâne la fel.

ZeV said...

.Raed Arafat va conduce , mult mai bine si mai eficient, ministerul, din pozitia de ministru adjunct.
:D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.