22 August 2012

Ţările supuse embargoului american... se întâlnesc în interese


Este vorba despre Coreea de Nord şi Iran care vor avea o întâlnire la vârf. Ambele ţări au probleme cu NATO legate de dezvoltarea programului nuclear, iată că au un prilej să schimbe şi impresii.
14.04.2012 ким чен ын КНДР Северная Корея
Foto: EPA

Liderul RPD Coreene, Kim Jong-un va efectua prima sa vizită peste hotare în Iran, unde va participa la summit-ul Mişcării de Nealiniere. Summit-ul va avea loc la Teheran în perioada 26-31 august.

Mişcarea de Nealiniere, care iniţial s-a opus blocurilor internaţionale din Est şi Vest, reuneşte 120 de ţări, de asemenea aproximativ 20 de state cu statut de observatori. Washingtonul are o atitudine destul de negativă faţă de faptul că anul acesta summit-ul se va desfăşura la Teheran. Guvernul SUA a declarat săptămâna aceasta că Teheranul „nu merită ca summit-ul să se desfăşoare pe teritoriul său”.

Iranul şi Coreea de Nord dezvoltă programele nucleare proprii, care sunt examinate de comunitatea internaţională drept o ameninţare la adresa securităţii internaţionale.

(http://romanian.ruvr.ru/2012_08_22/85808628/)
Numai că în timp ce occidentul căinează iranienii că pierd 10% din PIB, Iranul ia decizia unor investiţii suplimentare în apărare.
иран флаг иран
© Foto: SXC.hu

Autorităţile iraniene au început construirea celei mai mari baze antiaeriene din ţară în oraşul Abad (sudul ţării), relatează agenţia Farce.

Costul construcţiei este de 300 de milioane de dolari. La bază vor lucra 6000 de angajaţi. La această bază va funcţiona unul dintre cele mai importante centre militare de instrucţie, menţionează agenţia.


(http://romanian.ruvr.ru/2012_08_21/85786599/)
De cealaltă parte, Coreea de nord este descoperită ca piaţă de desfacere, deşi economia lor este destul de firavă.
пшеница поле зерно урожай комбайн сбор урожая
Foto: RIA Novosti

În cadrul unei expoziţii internaţionale industriale care se desfăşoară în oraşul Rason din nord-estul Coreei de Nord Rusia a prezentat echipament agricol.

Printre altele, sunt prezentate combine pentru recoltarea de soia, maşini şi echipament pentru repararea şi întreţinerea drumurilor şi mijloace de transport.

Sunt expuse standuri consacrate proiectelor comune dintre Rusia şi Coreea de Nord, printre care reconstruirea căii ferate care leagă oraşul Khasan din Rusia cu portul nord-coreean Rajin şi construirea unui terminal pentru mărfuri. La expoziţie participă, de asemenea, China, Suedia, Taiwan şi Cehia.
(http://romanian.ruvr.ru/2012_08_22/85805226/)

3 comments:

Asterisc said...

Ehei, Mișcarea de Nealiniere, cît de mult am admirat această organizație! Cît de mult îi admiram pe iugoslavi că erau prezenți în această organizație. Cît de mult speram la dispariția blocurilor militare! S-a ales praful de tot, suntem tot slugă, la alt stăpîn.

ghita1964 said...

Aha! Vorba lui Brâncuşi: " mă când am plecat v-am lăsat săraci şi proşti, acum m-am întors sunteţi tot aşa"!

john said...

sigur vor hotara inceperii dezarmarii globale, incepand unilateral cu reducerea cu 5 la suta a fortelor lor armate , si anume cu casarea armelor iesite din uz....
sau am eu amintiri din alta epoca...?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.