24 March 2012

Suntem foarte mândri de ceva, nimeni nu spune de ce anume


Nici nu ştiu dacă sunt enervat sau amuzat... am să povestesc deci în stil Creangă, respectiv să umblu creanga pe site-uri.

Citeam ieri următoarea ştire. O reiau exhaustiv pentru a arăta că de fapt nu se spune nimic.
Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU votează vineri o rezoluţie iniţiată de România în domeniul promovării drepturilor omului şi democraţiei, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Bogdan Aurescu.


"Vineri, în Consiliul Drepturilor Omului de la Geneva va fi votată o rezoluţie importantă iniţiată de România în ceea ce priveşte drepturile omului şi democraţia. Sperăm că această rezoluţie va fi votată de o largă majoritate a membrilor Consiliului Drepturilor Omului. Aceasta va fi o altă contribuţie a României la sistemul ONU în ceea ce priveşte promovarea valorilor importante care sunt deja principii ale legii internaţionale: democraţia şi drepturile omului", a declarat Aurescu miercuri, la Bucureşti, la ceremonia de deschidere a conferinţei "Bucharest International Students Model United Nations 2012".

Rezoluţia care va fi votată vineri, la Geneva, în Consiliul Drepturilor Omului, este al şaselea document referitor la democraţie pe care România îl iniţiază la ONU şi are toate şansele să fie adoptat având drept co-autori peste 50 de state.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, proiectul de rezoluţie face legătura dintre statul de drept, democraţie şi drepturile omului, fiind primul document iniţiat de ţara noastră în Consiliul Drepturilor Omului, şi face parte din preocupările României la ONU începând cu anul 2000.
"Proiectul de rezoluţie se înscrie într-o linie de preocupare în timp a României care începând cu 2000 până în 2005 a promovat documente care se referă la o astfel de problematică. În 2000, rezoluţia se referea la promovarea şi consolidarea democraţiei, în 2001 la continuarea dialogului privind măsurile de promovare şi consolidare a democraţiei, în 2003 la interdependenţa dintre democraţie şi drepturile omului, în 2004 la rolul organizaţiilor regionale, subregionale (...) în promovarea democraţiei, iar în 2005 făcea legătura dintre democraţie şi statul de drept. Acestea au fost rezoluţii promovate în cadrul Comisiei drepturilor omului care este organismul reformat şi transformat în acest Consiliu al Drepturilor Omului de acum", a declarat, pentru AGERPRES, Aurescu.

Reprezentantul MAE a mai arătat că acest document are şi o valoare practică pentru statele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în contextul evenimentelor care au avut loc în urmă cu un an.
"Aici sunt state care sunt interesate să vadă ce soluţii pot aplica pentru tranziţia spre un stat democratic, spre stat de drept, spre o construcţie statală care să îmbine şi protecţia drepturilor omului, care fusese afectată în regimurile anterioare revoluţiilor arabe", a mai spus secretarul de stat.

Celor cinci iniţiative româneşti li se adaugă rezoluţia promovată de SUA în 1999 privind promovarea dreptului la democraţie, adoptată de Comisia ONU pentru Drepturile Omului şi rezoluţia promovată de Peru în 2002 privind noi măsuri de promovare şi consolidare a democraţiei, precum şi rezoluţia promovată de SUA în 2010, privind libertatea de asociere şi întrunire, adoptată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

http://www.agerpres.ro/media/images/2012-03/032307131164487551.jpg


Cele opt rezoluţii sunt primele documente adoptate în cadrul ONU privind promovarea democraţiei, a statului de drept şi a legăturii dintre democraţie şi drepturile omului. De asemenea, acestea identifică, pentru prima dată în cadrul Organizaţiei, componentele esenţiale ale unui regim democratic şi ale statului de drept, şi legătura intrinsecă dintre promovarea democraţiei şi statului de drept şi respectarea drepturilor omului.

De la înfiinţarea Consiliului Drepturilor Omului, în 2006 şi până în prezent, acesta nu a mai abordat tema democraţiei şi a drepturilor omului, cu excepţia iniţiativei americane din 2010, datorită dinamicii nefavorabile unor iniţiative progresiste promovate de Grupul African, Organizaţia Conferinţei Islamice (OCI) etc.

Evenimentele din Orientul Mijlociu şi intensificarea curentelor de democratizare la nivel global au creat un climat favorabil reluării iniţiativelor privind promovarea democraţiei în cadrul ONU. Mai mult, ofensiva unor state, care urmăresc să impună propria viziune asupra democraţiei la nivel global, determină intensificarea eforturilor pentru reafirmarea principiilor şi valorilor comune care stau la baza democraţiei, care pot constitui un ghid pentru democraţiile în tranziţie. AGERPRES

(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/112513-Consiliul-Drepturilor-Omului-din-cadrul-ONU-voteaza-vineri-rezolutia-initiata-de-Romania-privind-democratia.html)

Deci ne lăudăm cu un mare succes al iniţierii unui proiect de rezoluţie care va fi votat vineri (respectiv ieri). Nu se spune despre ce anume este rezoluţia, ce anume schimbă, ce anume modifică... ce anume... Cu siguranţă însă este ceva important de vreme ce există o asemenea promovare de care internetul este plin.

Bine domnule, mi-am spus eu, nu ştiu ăştia să facă o ştire, vorbesc pe mai mult de o pagină şi uită esenţialul, respectiv despre ce tratează rezoluţia asta, ce anume schimbă în viaţa noastră. Haidem să mergem la sursă... trebuie să fie pe la Consiliu ăsta o urmă dacă e aşa importantă rezoluţia de urlă mass-media în asemenea hal.

Bag rapid pe Google un Human Rights Council, mă trimite undeva, mă redirecţionează în altă parte... ajung cumva, undeva, cu drepturile omului. OK... News and Events... nimic despre rezoluţia extraordinară iniţiată de către România. Mai pierd un pic de timp pe site... Domnule, dezorganizaţi rău de tot... sinteze rămase de prin 2011... Zic să aştept, că doar astăzi nu e mâine şi cu siguranţă în ziua de vineri trebuie să scrie ceva.

Vine vineri (ieri) şi ai noştri se bucură nespus. Citez iarăşi totul pentru a se vede că subiectul rezoluţiei rămâne încă neclar... cert este că vorbim despre o mare împlinire.
Rezoluţia iniţiată de România privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată de Consiliul Drepturilor Omului
Tip:
Comunicat de presă
Data:
23.03.2012

MAE salută adoptarea astăzi, 23 martie 2012, la Geneva, de către Consiliul Drepturilor Omului (CDO) al ONU a Rezoluţiei privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept, iniţiată de România.

Aceasta este prima rezoluţie pe aceasta temă de la înfiinţarea Consiliului Drepturilor Omului în 2006.

Rezoluţia CDO reprezintă cel mai amplu şi cuprinzător text negociat într-un for multilateral interguvernamental care conţine descrierea principiilor, valorilor şi mecanismelor care definesc democraţia şi statul de drept în contextul drepturilor omului. Aceasta introduce pentru prima oară în Consiliul Drepturilor Omului tema conexiunii dintre cele trei elemente esenţiale: democraţie, drepturile omului şi statul de drept. Rezoluţia oferă totodată fundamentul conceptual pentru diseminarea la nivel global a conceptului modern de democraţie şi, în acelaşi timp, baza pentru efortul şi iniţiativele concrete de transfer al lecţiilor învăţate în tranziţia la democraţie pe care România doreşte să îl realizeze pentru statele care în ultimul an au cunoscut astfel de procese, de exemplu în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Recunoaşterea valorii acesteia este reflectată atât de numărul de voturi în Consiliul Drepturilor Omului (43 de voturi în favoare din cele 47 state membre ale Consiliului Drepturilor Omului, două abţineri şi două absenţe), cât şi de numărul impresionant de co-sponsori (124 de state) de pe toate continentele, indiferent de nivelul de dezvoltare, tradiţii locale, valori culturale.

Relevanţa şi actualitatea temei derivă din actuala dinamică internaţională, marcată de multiplicarea mişcărilor populare pentru apărarea dreptului la libertate şi demnitate umană şi din faptul că tot mai multe state optează pentru valorile democraţiei ca repere esenţiale ale dezvoltării societăţii lor.

În promovarea şi elaborarea textului rezoluţiei, România s-a bucurat de o cooperare trans-regională de o amploare deosebită. În acest sens, ca urmare a demersurilor României pe lângă potenţialele state interesate, a fost constituit un „grup-nucleu” care a condus procesul de negociere: România (Grupul est-european), Maroc, Tunisia (Grupul african), Norvegia (Grupul vestic şi alte state), Peru (Grupul latino-american), Qatar (Grupul asiatic).

Iniţiativa constituie o contribuţie importantă a României la activitatea Consiliului Drepturilor Omului, unde ţara noastră participă cu un al doilea mandat (iunie 2011 – decembrie 2014), precum şi o dovadă a implicării României în efortul multilateral de promovare şi protejare a drepturilor omului.

De asemenea, rezoluţia promovată de România se înscrie deplinhttp://www.blogger.com/img/blank.gif în cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului la nivel global, ca dimensiune prioritară a relaţiilor externe ale UE.
(http://www.mae.ro/node/12729)
Rezoluţia privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept, iniţiată de România... este parcă un banc. Păi tocmai noi să iniţiem o asemenea chestiune? E de râs. Trebuie să văd ce şi cum. Intru iar pe site-ul ONU cu Drepturile Omului şi găsesc de data asta un document cu ce au munci cei de la Consiliu pe data de 23 martie. GATAAAA! I-am prins... Dar, hmmmm... ceva nu e în ordine. Deschid http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=12009&LangID=E şi citesc în disperare să văd măreaţa împlinire a României cu drepturile omului şi democraţia şi statul de drept.
Human Rights Council extends mandates of Special Rapporteur on Myanmar and the Commission of Inquiry on Syria

Human Rights Council
MORNING 23 March 2012

Also Adopts Texts on Human Rights and Counter-Terrorism, Human Rights and Good Governance, the Social Forum, and the Forum on Minority Issues


În sumar nu văd nici o măreaţă împlinire. Unde este succesul României? Drepturile omului există, nu există partea specifică, cea cu statul de drept şi democraţia... Îmi zic că o fi partea cu "Good Governance", statul de drept şi democraţia are un pic de-a face cu "buna guvernanţă"...

In a resolution (A/HRC/19/L.26) regarding the role of good governance in the promotion and protection of human rights, adopted without a vote as orally revised, the Council welcomes the growing trend towards the universal ratification of the United Nations Convention against Corruption, and encourages States that have not yet ratified to consider doing so...

Hmmmm... nu poate fi asta, scrie clar, "adopted without a vote"... la MAE spune şi mai clar, că este în română... "(43 de voturi în favoare din cele 47 state membre ale Consiliului Drepturilor Omului, două abţineri şi două absenţe)"

Să fiu totuşi culant şi să caut ce e cu năzbâtia asta... A/HRC/19/L.26

Badabim-badabum...

http://blog.unwatch.org/wp-content/uploads/Role-of-Good-Governance-in-Human-Rights1.pdf

Guided by... Recalling Human Rights Council resolution... Welcoming the resolve... Noting the ongoing work... deja a trecut o pagină, cât de mult se pot lungi cu introducerea?... Recognizing the importance of... Recognizing also that... Stressing that good governance... da domnule, şi eu sunt deja stresat de rezoluţia asta... cât mai e introducerea?... Stressing also in the above context... exact, şi eu stressing also in the above context... Recognizing the increasing... Realizing that the fight against corruption at all levels... deja seamănă un pic a scriitură politică românească, recunosc limbajul de lemn... Recognizing that effective anti-corruption measures... să ştii că i-am prins, ăştia sunt români... Stressing the importance of policy... iarăşi cu stresul... Stressing also the importance... terminaţi fraţilor cu stresul ăsta că mă stresaţi de tot... Reaffirming the righ... Recognizing that a professional... Recognizing also that the knowledge... URAAAA! După două pagini de stressing vine ceva cu cifre, deci rezoluţia afirmă totuşi ceva măcar pe ultima pagină. Dar stai! ce fac ăştia aici? Welcomes the growing... Underlines the fact... Invites the Secretary-General... Invites States Members... spune bre ceva, se termină hârtia şi nu ai spus nimic... Requests the High Commissioner... asta este, ultimul paragraf, au lăsat la final ce e mai bun... uite, se cere ceva:
Requests the High Commissioner, in consultation with relevant United Nations agencies, funds and programmes, to prepare and present to the Human Rights Council, at its twenty-forth session, a comprehensive report outlining the role of the public service as an essential component of good governance, including a compilation of best practices based on information received from the above-mentioned stakeholders.

Deci ditamai rezoluţia ca să ceară un raport? Cu asta mi-am pierdut eu timpul trei zile? Hai că nu se poate, trebuie să fie vorba despre cu totul altceva. Eu rog pe cei responsabili, în frunte cu domnul Aurescu care m-a dus pe acest drum al pierzaniei de timp, să mă convingă că rezoluţia iniţiată de România este cu adevărat ceva important, vizionar, care rezolvă încălcarea drepturilor omului. Vă rog să-mi daţi un link spre rezoluţia cu pricina... că eu nu mai pot. Eu aştept şi să nu găsiţi scuza că nu aţi ştiut că am scris articolul că ştiu că vă informează "serviciile" şi Google. Un link cât se poate de repede, că sunt ssssstressing also in the above context.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.