03 March 2012

La Porţile de Fier colaborarea sârbo-română nu prea e aşa de sărbătorească


Reiau ştirea ca atare pentru că este atât de elocventă şi plastică... încât nu ştiu ce aş putea adăuga.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Protocolul privind drepturile minoritatilor semnat de Serbia si Romania ca autoritatile de la Belgrad au si asmutit politia impotriva liderilor romani din Timoc, transmite corespondentul Romania Global News din Timoc.


Părintele Boian şi Zavisa Jurj

In noapte de 1-2 martie in momentul in care au ajuns in frontiera sarba, venind din vizita in Romania, Parintele Boian Alecsandrovic, Protopop de Dacia Ripensis si Zavisa Jurj, presedintele Asociatiei pentru cultura romanilor/vlahilor din Serbia,“Ariadnae Filum” au fost agresati de politistii si vamesii sarbi cu urlete si acuze ca tin partea romanilor si Romaniei si ca ei nu sunt romani ci sunt sarbi.

”Țineți partea românilior, sunteți voi români sau sârbi?”a urlat politistul la Zavisa Jurj. Acesta a raspuns ca “Noi suntem români dar cetațeni Serbiei”.
”Cum puteți să fiți români când aveți acest pașaport, voi sunteți pentru mine sârbi”, a continuat sa urle polițistul sarb.
In acel moment a intervenit si Parintele Boian care a intrebat care este problema.
”Te știu eu pe tine de undeva” a zis polițistul foarte agresiv. După care a intervenit un vames care a zis ”Aste este acel popa românesc nu e al nostru.....”
Relatand incidentul pentru Romanian Global News, Parintele Boian a precizat ca vamesul a vrut apoi sa confiste cele cinci carti daruite de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel pentru protii romani din Timoc.
Dupa mai bine de 40 de minute si dupa ce au intrat sa-si consulte „seful”, vamesul refuzand sa se legitimeze, politistii si vamesii sarbi vazand ca cei doi romani timoceni doresc sa se faca un proces verbal cu ceea ce s-a intamplat, le-au spus sa plece si sa nu mai faca „tensiuni”
„Ne întrebăm ce înseamnă asta? E cumva primul pas, după obținerea candidaturi pentru aderare la UE prin care țara noastră Serbia arată cum respectă drepturile omului și ale minorităților?”, se intreaba Parintele Boian.
Dealtfel Parintele Boian a depus o plnagere la politia din Negotin, iar organizatiile romanilor/vlahilor din Timoc vor informa Delegatia Comisiei Europene si pe ambasadorul OSCE de la Belgrad in legatura cu incidentul.
Contactat de Romanian Global News, presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senat, senatorul Viorel Badea a declarat : “Condamn cu tarie tratamentul la care au fost supusi cei doi lideri ai romanilor din Timoc. Ar fi bine ca autoritatile sarbe sa nu uite ca Parlamentul Romaniei nu a dat inca avizul pentru Acordul de asociere al Serbiei la UE. Urmaresc cu atentie situatia din Timoc si astept sa vad reactia autoritatilor sarbe fata de politistul si vamesul respectiv. Aceasta reactie va fi un mesaj pe care autoritatile de la Belgrad il vor transmite noua, parlamentarilor romani”, a declarat Viorel Badea.

Sarba lui Cacurica - sarba lui Cacurica

5 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Eu urmaresc din cind in cind Trinitas, aloco sa vezi "politisti" nu la granita sarba!

Nu contest atitudinea , singura xhestiune pe care nu o comentati este data incidentului.In mod normal; ar fi trebuit sa "agatati"data de atacul Romaniei impotriva demersului sarbilor de aderare.


Un atac care oricit ar vrea sa fie dres de incidente singulare,ca acela pe care il descrieti, demostreaza ca din nou ne-an facut de cacao , si ne-am pus o Europa in cap...si atunci cind am luat pafrte sarbilor in problema Kosovo si acum cind am luat-o pe invers!

ZeV said...

Vasile
Domnule, dumneata intelegi realitatea exact ca un copil de gradiniță....adică, ori deloc, ori taman invers.
Cred că, dimpotrivă, România a procedat corect, deși, cu un exces de diplomație și toleranță, mai ales, în contextul în care am fost, permanent, alături de sârbi în problema Kosovo. Iată care este atitudintea reactivă a unei nații perverse care și-a conservat năravul, preferând să colapseze într-un stat minuscul de mâna a doua, o adevărată gaură neagră a Europei, decât să recunoască drepturile minorităților. Așa cum a procedat România, o țară dată drept exemplu (pozitiv) de toleranță.
Păcat că cetățenii români de etnie română sunt intoleranți...între ei și (încă) cu impostura și corupția. ;)
Din acest moment, politicienii români trebuie să analizeze foarte atent dacă ratifică sau nu acordul de preaderare pentru Serbia.
PS
Trinitas este cel mai echilibrat post de televiziune, cel mai apropiat de spirit și iubire. Urmăriți-l sistematic și veți constata, în timp, cât de bun ați devenit. Adică exact la 180 grade față de momentul actual.
;)

ZeV said...

erata
si (inca) toleranti cu impostura si coruptia ;)

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
:D
Păi eu credem că tocmai asta fac. Domnul Băsescu minimaliza problema şi spunea că este o simplă scăpare... Eu încercam să susţin, cu argumentul acestui articol, că nu este o simplă scăpare, că ceva există mult mai profund.

Vasile, said...

Zev,

Cred ca te aplauda si Basescu. Imi patre bine ca intelegi corect realitatile, dar nu te intrebi de ce sarbii nu contesta conditiile etnice,economice in care acestia traiesc in minoritatea din Banat.

Din cite intelegem fiecare se vede, dumneata ai inteles cit a inteles Basescu sau orice alt nationalist fara orizont eu am inteles exact care va fi reactia diplomatiei europene!

Despre echilibrul postului Trinitas , va inteleg dezechilibrul intelegerii.
Ortodoxul care suprima crestineste dreptul altora care sunt altfel decit ortodoxii. Asta da echilibru, un fel de islamism de tip ortodox!!

Biblio,

L-am citit dincolo si pe Nastase spune ce spune oricare politician, multe, cbhiar principiale , multe insa nespuse neprincipiale!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.