23 March 2012

După 70 de ani, sovieticii încă mai bombardeză Iaşul


Era pe vremuri un banc sinistru. China a pus capăt cursei înarmării condusă spre aberaţie de către URSS şi SUA... cu ajutorul bombei de cauciuc. De ce? Pentru cu bomba de cauciuc continua să sară peste cele două ţări şi după 50 de ani.

Localitatea Bălțați, cu denumirea istorică Gugea, este atestată documentar din anul 1473, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

În Wikipedia putem găsi mai multe informaţii:

Situri arheologice

Pe teritoriul actual al comunei a existat o continuitate a așezărilor omenești din timpuri preistorice. Cele mai vechi urme de așezări omenești de pe teritoriul comunei datează din neolitic și aparțin culturii Starčevo – Criș. Pe teritoriul comunei există 5 situri arheologice cu urme de așezări omenești din diferite epoci istorice.

Situl arheologic de la Bălțați, punct Dealul Mândra, la 1,5 km NE de satul Bălțați. Aici s-au descoperit urmele a două așezări omenești, datând din:

Epoca Pietrei (Eneolitic, cultura Cucuteni, faza A)
Epoca bronzului târziu, cultura Noua.

Situl arheologic de la Bălțați, punct La Podeț, la cca. 1 km S de satul Bălțați, pe terasa inferioară a râului Bahluieț, lângă podețul de cale ferată. Aici s-au descoperit urmele a 8 așezări omenești datând din:

Neolitic, cultura Starčevo-Criș
Epoca bronzului târziu, Cultura Noua
Perioada Hallstatt
Sec. IV, Epoca daco-romană
Sec. VIlI–IX, Epoca medievală timpurie
Sec. XII–XIII, Epoca medievală timpurie
Sec. XV–XVI, Epoca medievală
Sec. XVII–XVIII, Epoca medievală

Situl arheologic de la Bălțați, punct sat Bălțați - Cantoanele CFR (în zona cantoanelor CFR 38-39), cu urme ale 11 așezări omenești din:

Neolitic, cultura Starčevo–Criș
Eneolitic, cultura Cucuteni, faza A
Eneolitic, cultura Cucuteni, faza AB
Eneolitic, cultura Cucuteni, faza B
Epoca bronzului târziu, cultura Noua
Hallstatt mijlociu
Sec. IV, Epoca daco-romană
Sec. VI-VII, Epoca medievală timpurie
Sec. VIII–IX, Epoca medievală timpurie
Sec. X–XI, Epoca medievală timpurie
Sec. XI-XIII, Epoca medievală timpurie

Situl arheologic sat Filiași, comuna Bălțați, Dealul Mare (Dealul Boghiului), la marginea de SE a satului Filiași, cu urme ale unei așezări datând din:

Eneolitic, cultura Cucuteni, faza A

Situl arheologic sat Sârca, comuna Bălțați, în vatra satului, unde s-au descoperit urmele a 2 așezări din:

Epoca fierului, perioada La Tène
Sec. XVI - XVII, Epoca medievală
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_B%C4%83l%C8%9Ba%C8%9Bi,_Ia%C8%99i)

Interesant, nu-i aşa?

Iată însă că pe lângă vestigii, prin această comună Bălţaţi se găsesc şi ceva obuze neexplodate. Iată ştirea:
http://media.rtv.net/image/201203/full/ambulanta_91250500.jpg
Un proiectil a explodat în localitatea Valea Oilor, judeţul Iaşi, informează România TV. În urma exploziei, doi copii au fost răniţi grav. Unul dintre ei a rămas fără o mână şi are răni extrem de grave şi la abdomen, în timp ce al doilea a fost rănit la picioare.

În zonă se efectuau lucrări care au scos la suprafaţă proiectilul. Cei doi copii l-au găsit, s-au jucat cu el, l-au izbit de pământ şi efectiv le-a explodat în faţă. Unul dintre băieţi şi-a pierdut mâna, iar celălalt este grav rănit la picioare.

Nu se ştie dacă copilul care şi-a pierdut mâna, în urma exploziei, va supravieţui, însă celuilalt i s-au dat mai multe şanse.

Ambii copii au fost urcaţi în elicopterul SMURD pentru fi transportaţi la Spitalul de copii "Sfânta Maria" din Iaşi.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, Dan Iamandi, a declarat că explozia a avut loc într-o zonă în care, în trecut, au mai fost găsite proiectile provenite din cel de-al doilea război mondial şi rămase neexplodate.

Prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a precizat că incidentul a avut loc în localitatea Valea Oilor, unde a fost linia frontului în cel de-al doilea război mondial.

El a declarat că unul dintre copii a rămas fără o mână şi este în stare critică, având şi răni profunde la abdomen, iar cel de-al doilea copil are leziuni grave la picioare.

Potrivit prefectului, ambii copii au 15 ani. El a mai spus că în zona în care s-a produs explozia au loc lucrări de modernizare a drumului, iar proiectilul fusese descoperit mai de mult, fără însă ca localnicii să anunţe autorităţile.

Prefectul a spus că în zonă a fost linia frontului, astfel că este posibil să mai existe proiectile rămase neexplodate din timpul războiului, iar localnicii trebuie să anunţe autorităţile în momentul în care găsesc astfel de obiecte.

Echipaje ale Ambulanţei sunt la faţa locului, acordând primele îngrijiri victimelor. La faţa locului se află şi echipaje ale ISU şi ale Poliţiei, care au izolat zona. Pirotehniştii au împrejmuit zona şi verifică perimetrul să vadă dacă mai sunt şi alte proiectile care ar putea exploda.


(http://www.rtv.net/un-proiectil-a-explodat-la-iasi-doi-copii-au-fost-raniti-grav_21765.html)


Se bănuieşte că este vorba despre cel de al doilea război mondial, Iaşul a fost bombardat de două ori de către sovietici.

Întâmplarea face ca acum puţin timp să fi vorbit pe un blog despre pogromul de la Iaşi... iată încă o provocare despre acelaşi subiect.

La 22 iunie 1941 s-au declansat operatiile militare germano-române contra U.R.S.S.(...) La 24 iunie 1941 a avut loc un prim bombardament al aviatiei sovietice asupra Iasilor care a provocat pagube reduse si câteva victime. (...) La 26 iunie 1941 a avut loc un al doilea bombardament sovietic asupra Iasiului. Efectele acestuia au fost devastatoare. Au fost atinse cladirea Comandamentului diviziei a 14-a, Palatul Telefoanelor; Spitalul Sf. Spiridon. Au murit aproximativ 600 de oameni (...)
(citeşte pentru mult mai multe amănunte şi http://www.romanianjewish.org/ro/cap3.html)

Au trecut 70 de ani de la bombardarea Iaşului şi iată că explozibilul încă mai îngraşă ogorul cu carne de copil nevinovat. Această tragedie este o parabolă a politicilor nechibzuite a sus-puşilor români.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4jNIwjT3e3Vv-5mjaYd2cCHALjKHJX9uyr0s8RFNu30hmWMJ56Rrfx8ZwIpC7PY47mPoQ0mhJywQ9d41euO7fpRtixGOjhJTUUboGs2BQu9qHJArd6Ao0r27k-GO1mrQvtmCB93rAgVo/s1600/HFIasi-1.jpg
(http://webcamseuropa.blogspot.com/2011/02/meteo-live-webcam-harta-iasi.html)

Comuna Bălţaţi este mai aproape de Tîrgu Frumos decât de Iaşi... poate că totuşi nu vorbim despre un bombardament în cel de al doilea război mondial...

10 comments:

nimrod said...

Biblio,

:) Nu mai daţi vina pe ruşi pentru toate cele! Nu e vorba de nici un bombardament sovietic din 1941, e vorba de muniţia (pariez că e vorba de proiectile de aruncător) rămasă de pe urma trecerii frontului, dar mai ales a celor două bătălii de lângă Târgu Frumos, din primăvara lui 1944. Chiar şi astăzi în aproape toată Moldova nici o palmă de pământ nu e sigură, ceea ce muntenii, care n-au cunoscut trecerea frontului, n-au cum să înţeleagă. E ca pe plajele Normandiei:romantic, da' pe propriul risc. Altfel, după cum se vede moldovenii, mai nou, mor de grija americanilor nu a ruşilor şi în nici un caz de a propriilor copii.

ADRIAN said...

de ce trebuia localnicii sa anunte descoperirea? nu exista o firma care executa lucrarile? un sef de santier? ce treaba aveau localnicii alta decat un eventual furt de materiale si utilaje de pe santier ?

vib said...

Nu stiu ce spune legislatia, dar stiu ca santierele trebuie sa aiba imprejmuire si paza. Nu stiu ce tip de lucrari se executau, dar daca proiectilul a fost scos la suprafata datorita lucrarilor ma gandesc ce instructaj de protectia muncii a primit echipa de lucratori. Oricum, probabil se va face o investigatie si vor aparea mai multe detalii: daca a fost neglijenta sau ghinion.

Bibliotecaru said...

@ vib

Ştirea s-a mai nuanţat, nu era "la lucrări", ci pe câmp.

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Ca să zic aşa, unde se joacă copii...

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Eu aş fi dat vina pe americani... însă nu mi-a ieşit aşa pamfletul... nu am găsit semne că ar fi dat pe acolo...

Sunt convins că proiectilul va fi interogat şi va mărturisi totul.

Vasile, said...

Logic si se pare nu numai , are dreptate Nimrod, daca ne gandim la dimensiunea unei bombe lansata din avio, si la locatie care nu-i in Iasi ci undeva pe cimp, probabil acolo unde a fost frontul!

Bibliotecaru said...

@ Ady

Am toată compasiunea pentru cazul dumneavoastră şi pentru mama domniei voastre... numai că acest blog are un profil incompatibil cu astfel de ştiri.

Aş fi interesat însă să reveniţi şi să spuneţi de ce nu vă ajută Ministerul Sănătăţii.

Bibliotecaru said...

Hmmmm...
Până la urmă au spus că proiectilul a fost găsit şi oamenii l-au pus pe marginea drumului şi şi-au văzut de treabă...

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Aşa este, este mult mai logic după cum spune dl. nimrod...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.