21 March 2012

De ce politica guvernamentală pare, de regulă, o propagandă şi o acţiune de suprafaţă


Citeam ieri pe blogul doamnei Andreea Paul Vass o concordanţă între transparenţa informaţiilor şi creşterea PIB-ului. Citind am căzut un pic pe gânduri şi nu am ştiut ce să cred. Evident că transparenţa informaţiile publice ajută, şi aici nu vorbesc numai despre PIB.
Transparența informațiilor publice nu corupe și poate genera rapid un plus de 1% la creșterea economică a României

În România, instituțiile publice generează cantități foarte mari de date care sunt greu accesibile publicului larg. Beneficiul economic se ridică la aproximativ 1,4 miliarde euro dacă îmbunătățim semnificativ transparența informațiilor publice și a politicilor guvernamentale.

Prima solicitare a Primului Ministru al României, Mihai-Razvan Ungureanu, imediat după preluarea mandatului, a vizat transparentizarea bugetelor publice, prin schimbarea radicală a ideii conform căreia aceste informații trebuie să fie deținute doar de furnizorii acestora și nu de cetățeni. A fost îndeplinită.

Consolidarea integrității și transparenței sistemului judiciar, creșterea transparenței finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, consolidarea eficienței şi transparenței la nivelul administraţiei publice locale se regăsesc în proaspăt aprobata Strategie Națională Anticorupție 2012 – 2015.
(puteţi citi mai multe pe http://www.andreeavass.ro/blog/2012/03/transparenta-informatiilor-publice-nu-corupe-si-poate-genera-rapid-un-plus-de-1-la-cresterea-economica-a-romaniei/)
Doar că astăzi am citit ceva tocmai dimpotrivă pe blogul doamnei Alina Gorghiu.
Rugaminte pentru premier :)

Parafrazand o vorba celebra, zic si eu: strategie, strategie, dar s-o stim si noi!!!!

Azi a iesit din Guvern Strategia Nationala Anticoruptie pe 2012-2015 care se pare ca are prevederi referitoare la modificarea procedurii de ridicare a imunitatii membrilor Parlamentului, precum si la modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, adica teme despre care noi am tot vorbit.

Ca azi au vorbit premierul sau ministrul justitiei despre asta, e in regula. Ce nu inteleg, desi se cere opozitiei sa sustina aceasta strategie, este de ce atata secret. Adica nu gasesti pe nicaieri acest document, nici sa dai cu tunul. Nici pe site-ul guvernului, nici al ministerului justitiei.

Probabil ca se doreste sa fim de acord cu un document al carui continut nu-l stim :) Nu m-ar mira.

Domnule MRU, daca cititi acest post, va rog sa puneti pe site Strategia, ca zau ca as vrea sa o lecturez. Multumesc
(http://www.alinagorghiu.ro/2012/03/20/rugaminte-pentru-premier/)
Opaaaaa! Transparenţă să fie, dar să o ştim şi noi, nu-i aşa?

Sigur că da, am picat în capcană şi am vrut să mă asigur că Strategia nu există. Am dat fuga la Google... Ce credeţi, am găsit strategia? Hmmmm, un fel de a spune. Iată ce am găsit.

De vorbit ministrul vorbeşte despre strategie...
Ministerul justitiei
MINISTERUL JUSTIŢIEI
20 martie 2012

Comunicat de presă referitor la aprobarea de către Guvern a Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015

La propunerea Ministerului Justiţiei (MJ), Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi, 20 martie 2012, noua Strategie Naţională Anticorupţie (SNA) 2012 – 2015.
Proiectul noii SNA, realizat în baza concluziilor unui audit independent care a evaluat rezultatele obţinute prin aplicarea celorlalte Strategii aplicate în ultimii ani, a fost supus unui amplu proces de consultare publică în care au fost implicate atât instituţiile anticorupţie – în special Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – cât şi reprezentanţi ai ministerelor, agenţiilor publice, administraţiei publice locale, mediului de afaceri. De asemenea, societatea civilă a fost extrem de activă în faza consultărilor preliminare, fiind organizate o serie de dezbateri publice. Astfel, peste 90 de entităţi publice şi private au fost consultate sau au participat la dezbaterile publice şi la reuniunile tehnice organizate de Ministerul Justiţiei. Nu în ultimul rând, noua Strategie asigură implementarea recomandărilor formulate în Evaluarea independentă privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2005-2007 şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie privind Sectoarele Vulnerabile şi Administraţia Publică Locală pe perioada 2008-2010 în România.
Noua Strategie propune o schimbare de abordare, plecând de la premisa că orice nou dosar ANI sau DNA constituie un eşec al managementului instituţiei de a preveni incidentele de integritate în cel mai larg sens al noţiunii. În aceste condiţii, soluţia nu poate fi decât asumarea de către conducătorii instituţiilor publice a problematicii integrităţii la nivelul organizaţiei, toate instituţiile publice având obligaţia adoptării propriului plan pentru atingerea obiectivelor SNA, prin măsuri pe cele trei paliere de intervenţie: prevenire, educaţie şi combatere.
Din punct de vedere tehnic, Strategia pune accentul pe implementarea şi stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, DNA şi ANI urmând a fi printre pilonii principali în noua viziune propusă de MJ. De asemenea, noua Strategie conţine măsuri pentru operaţionalizarea de sisteme telefonice de tip call – center, care să faciliteze sesizarea iregularităţilor şi a posibilelor fapte de corupţie (măsură cu caracter general pentru toate instituţiile) şi introduce cu titlu experimental în instituţii publice testele de integritate ca măsură exclusiv administrativă de evaluare a respectării standardelor etice.
De asemenea, noua SNA pune accentul şi pe confiscarea produsului infracţiunii; dezvoltarea unui mecanism integrat de monitorizare a măsurilor asigurătorii şi a confiscărilor dispuse în cauzele vizând infracţiuni grave, inclusiv de corupţie, precum şi a stadiului valorificării bunurilor provenite din infracţiuni; adoptarea de măsuri legislative şi instituţionale care să permită o mai bună administrare a bunurilor sechestrate şi confiscate, precum şi reutilizarea acestora în programe sociale sau de prevenire a criminalităţii.
În plus, noua Strategie propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului,țe în plen cererile de ridicare a imunității parlamentarilor şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore (implementare recomandare MCV).în sensul de se pune pe ordinea de zi a primei şedin
Nu în ultimul rând, noua SNA propune şi modificarea cadrului legislativ referitor la finanţarea partidelor politice în vederea asigurării publicităţii surselor de finanţare a activităţii partidelor politice şi a cheltuielilor efectuate; stabilirea şi aplicarea unornorme maximale privind afişajul electoral stradal, în afara celor puse la dispoziţie de autorităţile locale; aplicarea de sancţiuni disuasive pentru oferirea de cadouri/foloase materiale în schimbul voturilor.
Aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015 va fi asigurată prin instituirea unui mecanism de misiuni tematice de evaluare la nivelul instituţiilor publice, acest mecanism urmând a implica şi derularea unor vizite de evaluare la sediul instituţiilor publice de către echipe de experţi formate din reprezentanţi ai celor cinci platforme de cooperare constituite în procesul de consultare (Platforma autorităţilor independente şi a instituţiilor anticorupţie; Platforma administraţiei publice centrale; Platforma administraţiei publice locale; Platforma mediului de afaceri; Platforma societăţii civile).
De asemenea, se va realiza o evaluare periodică a eficienţei reacţiei instituţionale şi a măsurilor adoptate de managementul instituţiilor publice cu privire la riscurile şi vulnerabilităţile identificate în baza cazuisticii DNA, PÎCCJ, ANI, DGA (Direcţia Generală Anticorupţie). În cadrul acestui mecanism, în termen de trei luni de la un incident de integritate (decizie definitivă a ANI, trimitere în judecată sau hotărâre definitivă de condamnare), se va solicita instituţiei vizate prezentarea măsurilor adoptate pentru remedierea aspectelor care au favorizat săvârşirea faptei.
Prin elaborarea şi adoptarea SNA, România a internalizat condiţionalităţile 2, 3 şi 4 privind lupta împotriva corupţiei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
(http://www.just.ro/Sections/Comunicate/Comunicatemartie2012/20martie2012/tabid/2068/Default.aspx)

http://www.gov.ro/upload/articles/116438/foto9320.jpg

Marți, 20 martie 2012

Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie 2012 – 2015

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, Strategia Naţională Anticorupţie 2012 – 2015, document care are ca premise stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, precum şi alocarea resurselor adecvate pentru buna funcţionare a acestor instituţii, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Una dintre particularităţile acestei strategii este concentrarea pe prevenţie şi educaţie. Unul dintre obiectivele Strategiei este protecţia mecanismelor prin care sunt semnalate cazuri de corupţie sau posibile cazuri de corupţie, înainte ca acestea să se întâmple. Diferenţa dintre această strategie şi cele anterioare, constă în caracterul comprehensiv, integrat şi cel de generalitate, a explicat Cătălin Predoiu.
„Prevenţia presupune o educaţie a angajaţilor din sistemul public, o conştientizare a caracterului nociv al corupţiei, atât pentru instituţie şi societate, cât şi pentru propria persoană care săvârşeşte fapte de corupţie. Cu alte cuvinte, este o mutaţie calitativă în politicile şi acţiunea anticorupţie: trecem de la simpla depistare, respectiv investigare, pedepsire a faptelor de corupţie, la un efort mai larg de prevenire şi de educaţie a angajaţilor din instituţiile publice, în sensul respingerii faptelor de corupţie”, a explicat ministrul Justiţiei.
Strategia adoptată astăzi de Executiv asigură implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană, în sensul elaborării unui cadru comprehensiv şi multidisciplinar, care să vizeze toate puterile statului, deci, atât executivul, cât şi legislativul şi puterea judecătorească, dar şi autorităţile locale, mediul de afaceri şi societatea civilă.
Ministrul Cătălin Predoiu a adăugat că „Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume, în mod formal, obiectivele strategiei şi să le implementeze, întrucât recomandarea în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost în sensul ca nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De altfel, în cadrul dezbaterii publice, Parlamentul a fost reprezentat, în cadrul şedinţelor tehnice de lucru, şi şi-a asumat la nivel tehnic aceste obiective”, a adăugat ministrul Justiţiei.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a arătat că, prin adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, Executivul duce la îndeplinire o componentă importantă în programul de guvernare, aceea care vizează lupta împotriva corupţiei.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 20.03.2012

(http://gov.ro/guvernul-a-adoptat-strategia-nationala-anticoruptie-2012-2015__l1a116438.html)


Daaaaaar, Strategia nu este...

http://fs72.trilulilu.ro/imgs/Bibliotecaru/ministerul-justitie-strategii-nationale_90db35d6bc68da.jpg

După cum se vede, strategia se opreşte la anul 2007. Cum stă treaba cu transparenţa?

Am prins o urmă pe site-ul CSM, pentru că, nu-i aşa, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să dea un aviz.

Iată Avizul:

http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/01_02_2012__47044_ro.PDF

Observaţi că onor Guvernul s-a “grăbit” aşa de tare să adopte strategia încât aceasta cuprinde deja capitole deja realizate. Mai caut, poate găsesc la un moment dat.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.