15 February 2012

Unionism la celebrararea naşterii lui Grigore Vieru




Sfântul Valentin într-o viziune românească de împrumut, naşterea lui Grigore Vieru în vorbe şi conştiinţe româneşti. Am privit la televizor multe vorbe despre ziua îndrăgostiţilor şi prea puţine despre amintirea marelui poet. Noroc că avem nişte fraţi peste Prut mai puţin neglijenţi cu astfel de lucruri.
Daca ar fi ramas în viata, Grigore Vieru ar fi împlinit astazi 77 de ani. În memoria poetului, vor fi organizate la Chisinau mai multe actiuni, printre care depuneri de flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor, scrie arena.md, preluat de Romanian Global News.



Liderii Aliantei de guvernamânt au anuntat prin intermediul Serviciilor de presa ca vor depune flori în aceasta dimineata, doar ca la ore diferite. Totodata, tineretul Liberal Democrat din Moldova va organiza ac?iuni de omagiere în mai multe institutii de învatamânt din R.Moldova.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/4692-77-de-ani-de-la-nasterea-poetului-grigore-vieru.html)
Românii de peste Prut şi-au adus aminte de visul unionist al poetului...
Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a discutat astăzi, telefonic, cu omologul său din R.Moldova, Vlad Filat, despre stadiul relaţiei bilaterale dintre cele două state, transmite Romanian Global News citand pagina de web a guvernului de la Bucuresti.

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/images/stories/thumbnails/cache-images-stories-2012-02-600-17-maini-tricolore-150x150.jpg

Premierii au abordat mai multe teme legate de cooperarea bilaterală. Astfel, pe agenda de discuţii s-au aflat o serie de proiecte considerate strategice pentru cele două state, între care proiectul liniei electrice Fâlciu - Goteşti 110 kV şi conducta de interconectare pe gaz natural Ungheni – Iaşi.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4695-premierii-celor-doua-state-romanesti-au-avut-o-convorbire-telefonica-in-care-au-vorbit-de-proiecte-si-de-viitoarea-sedinta-comuna-a-celor-doua-guverne.html)

Campania Platformei Civice ACTIUNEA 2012, ,,AICI e ROMÂNIA”, desfasurata in Basarabia a ajuns la final. În urma acestei campanii de promovare a adevarului istoric prin lipirea abtibildurilor cu mesajul ,,Aici e România”, toate raioanele si municipiile Republicii Moldova au fost acoperite integral, transmite Romanian Global News.
http://www.rgnpress.ro/rgn_12/cache/images/stories/2012/02/700-17-Cahul.jpg

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/cache/images/stories/2012/02/700-17-Balti.jpg

http://www.rgnpress.ro/rgn_12/cache/images/stories/2012/02/370-17-Chisinau.jpg
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4693-campania-platformei-civice-actiunea-2012-aici-e-romania-desfasurata-in-basarabia-s-a-incheiat.html)

Din initiativa PNL a avut loc la Chisinau o masa rotunda in problema unionismului la care au participat numeroase personalitati din Basarabia, transmite Romanian Global News.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4694-masa-rotund-in-problema-unirii-cu-ara-la-chisinau.html)




2 comments:

Katrina said...

biblio
Sincer sa fiu, nu credeam ca un personaj atat de documentat si insetat de informatie, ar putea sa cada in capcana propagandei nationalist-comuniste. La ora actuala exista mai multi romani in Spania si Italia decat in Moldova, dar nimeni nu are pretentia sa ne unim cu aceste tari, mai binezis sa le alipim Romaniei....Exista atatea alte subiecte cu care romanii s'au afirmat in lume si s'ar putea afirma mai mult, incat subiectul apartenentei Romaniei la marea familie a latinitatii, devine o jena....stiind ca inafara de limba ( o parte), nu avem nimic in comun cu ei. Poate ca evenimentul recent cu privire la printul Paul, recunoscut print doar cu ajutorul instantelor judecatoresti, ar putea constitui o paralela....

Bibliotecaru said...

@ Katrina

Stimate domn,
Nu se pune problema ca Republica Moldova să fie absorbită de România. În perspectiva că Republica Moldova va intra în UE (acest lucru este aproape sigur, momentul este incert), va exista implicit şi o uniune între Moldova şi România pe târâm european.
Subiectul real este deci despre un alt tip de uniune decât ce a statelor, şi aici mă refer la o uniune de tip socio-cultural. Cu Spania şi Italia suntem deja legaţi prin Uniunea Europeană. De acord că şi aici ar trebui să se pună un accent mai puternic, dat fiind că există o reacţie anti-românească. În orice caz nu se poate compara legătură dintre România şi Republica Moldova ca fiind cea dintre România şi Spania sau Italia. Suntem mult mai legaţi istoric şi sentimental chiar şi de Ungaria, Germania, Serbia, Ucraina... decât de Italia şi Spania, indiferent de numărul de români de acolo... să nu mai vorbim despre Republica Moldova.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.