17 February 2012

Iluzia Puterii


Politicienii aleargă să prindă un scaun. Numai că acest scaun este o iluzie. Iată o simulare care explică iluzia politicianului care aleargă după scaun.



8 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Iar avem puncte de vedere complet diferite.

Presupusa iluzie a puterii lasa amintiri tactile,conturi in banca, trei-patru case (vile) etc.
Am vazut undeva in lume cred ca la Geneva , intro piata un scaun imens ,despre care inteligentul din mine nu a catadixit sa intrebe ,ce reprezinta. poate nici elvetianul trecator nu ar fi stiut , "meaningul" acelui scaun.
Acum dupa ani inteleg ca in nici un caz iluzia ci puterea!Cine reuseste sa se urce pe un asemenea scaun devine chiar si vremelnic puternic!

PS. Grea tema i-ati dat lui Adrian Nastase! Daca mai urcati nitel a sa-l agasati precum dl. Stan laptop!

Bibliotecaru said...

Uneori lucrurile par complet invers decât ar trebui să fie.

De exemplu, în aparenţă libertatea ar fi să poţi să faci orice în orice moment... În realitate libertatea este să ştii ce să faci în orice moment. Iată că libertatea devine o noţiune definită prin constrângerea la nou-alegere.

La fel şi puterea. Cine luptă să câştige putere pentru sine nu va avea niciodată putere. Adevărata putere este cea exercitată exclusiv pentru ceilalţi. La fel este şi cu acel scaun, în aparenţă este un tridimensional care fuge în cealaltă parte a încăperii pe măsură ce te apropii de el, şi el face asta pentru că numai mintea noastră îi conferă o a treia dimensiune.

Vasile, said...

A nu , important pentru categoria de care vorbesti este doar sa-l apuce, sa-l ocupe, puterea este insa in scaunul respectiv chiar daca aceasta este vacant!

ZeV said...

Politicianul si proiectia scaunului din filmuleț sunt entități perfect compatibile, deoarece, omul politic este el însuși...o simplă imagine.
În spatele acesteia, există puterea....adevărata putere, pe care, marea majoritate dintre noi, o sesizăm cu dificultate, crezând, adesea, în mod naiv, că ea ne aparține, doar pentru că ni se garantează dreptul de vot.

Katrina said...

biblio
Libertatea este doar un concept, folosit de clasa dominanta pentru a domina. Putem vorbi de libertate, cand ea depinde de "n" factori ? Esti liber DACA :respecti legea, regulile, cultura, etc, etc...Cum poate cineva sa se considere liber, cand trebuie sa mearga la munca sausa completeze un formular pentru ajutor social, sau sa posede un act de identitate....?

Bibliotecaru said...

@ Katrina

Exact. Există o libertate a naturii umane şi există o libertate a naturii sociale. Cele despre care vorbiţi domnia voastră descriu o libertate de natură socială. Libertatea naturii umane este una a conştiinţei şi, deşi există o legătură cu natura socială a omului, acest tip de libertate este unul superior, care nu răspunde neapărat la principii ci la frustrări, dorinţe, imaginea unui obiectiv... adică o dimensiune biologică a libertăţii.

Katrina said...

biblio

Intr'adevar, dreptul la imaginatie nu ni'l poate nimeni confisca, pentru ca este singurul lucru care ne diferentiaza de restul animalelor...

ZeV said...

...cu condiția ca cele două ,,universuri" să nu se confunde și să o luăm prin miriște.
De aceea i-am spus bibliotecarului că e bine să lăsăm noaptea pentru...vise.
:)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.