09 January 2012

Tineretul moscovit "s-a prins", nimeni nu l-a urmat


Devine tot mai clar că politica mondială nu se mai face în jurul doctrinei de partid. După o lungă perioadă de conflict politic, însăşi politica a încetat a mai fi un pretext pentru "bătaia pe putere". Astăzi devine tot mai evident că partidele politice au o acţiune mult mai apropiată de reacţiile unor clanuri decât ale unor asociaţii strânse şi legate de un ideal.

Iată că tinerii (şi mai puţin tinerii) moscoviţi au reuşit să înţeleagă acest lucru şi, aici este lucrul pe care îl vreau să-l subliniez, chiar au afirmat public acest lucru printr-o manifestaţie specială.
Aproximativ 100 de protestatari s-au reunit duminică în centrul Moscovei pentru a denunţa nu numai regimul premierului rus Vladimir Putin, ci şi neputinţa opoziţiei de a obţine schimbări, potrivit organizatorilor, relatează AFP.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3929/9134102/1/alegerirusia.jpg?width=630

Manifestaţia, autorizată de municipalitate, s-a desfăşurat în Piaţa Manej, locul unde a avut loc prima dintre cele două mari manifestaţii ale opoziţiei la sfârşitul lui 2011 pentru a denunţa fraude masive la alegerile legislative din 4 decembrie, câştigate de partidul lui Putin.
(http://www.gandul.info/international/manifestatie-neobisnuita-la-moscova-o-suta-de-persoane-au-protestat-atat-impotriva-guvernarii-cat-si-a-opozitiei-9134102)
Recunosc că mi se pare suspectă cifra de 100 de protestatari, bănuiesc că este o greşeală de traducere. Ia să mai căutăm una-alta...

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2012/01/08/moscova-protest-neobisnuit-atat-impotriva-guvernarii-cat-si-a-opozitiei-124857.jpg
(thenational.ae http://www.antena3.ro/externe/moscova-protest-neobisnuit-atat-impotriva-guvernarii-cat-si-a-opozitiei-150627.html)

Privesc la poză şi parcă sunt mai mulţi.

http://www.bzi.ro/public/upload/photos/8/w570xh300_protest_moscova.jpg
(http://www.bzi.ro/protest-neobisnuit-in-moscova-atat-impotriva-puterii-cat-si-a-opozitiei-262332)

100 de persoane? Nu sunt 100 de mii, dar parcă nici 100. Aici scrie despre 50 de mii de demonstraţi, 30 de mii. O fi vorba despre aceiaşi demonstraţi, o fi despre altă manifestare? Se cam amestecă ştirile cu fotografiile. Cine o fi de vină? Ştiu... extratereştrii.



Sigur, astăzi UFO-extratereştrii sunt înlocuiţi în conştiinţa maselor cu cuvântul "dronă".

Şi aici ceva poze cu iz moscovit:
http://www.nytimes.com/slideshow/2011/12/24/world/20111225-RUSSIA.html


Fraţi Români, Ochii Deschişi şi Conştiinţa Trează!

Este vorba despre vieţile domniilor voastre, despre banii domniilor voastre. Nu încredinţaţi ceea ce aveţi mai de valoare, viitorul familiilor voastre, unor străini despre care ştiţi că au intenţia "jecmănirii", crezând în cuvântul politicienilor care ani de zile ne-au demonstrat cât de "corecţi" sunt. Implicaţi-vă pentru a restabili normalitatea, impuneţi o viaţă politică adevărată, copleşiţi partidele cu cererea de normalitate şi, dacă ele nu răspund, implicaţi-vă în politică şi îndepărtaţi necurăţenia din România!

8 comments:

Vasile, said...

Ma gandeam ca FSBeul i-a numarat pe protestatarii adevarati, restul
majoritari tinerilor ,erau FBSisti. sau poate cine stie umplutura!

Petrisor said...

Urmaresc cu atentie ce se intampla in Rusia. Parerea mea este ca protestele ce-au avut loc in ultima perioada la Moscova nu vor avea efecte majore. Doamna Hillary Clinton va fi foarte dezamagita pe data de 4 martie cand va afla ca Putin va fi "noul" presedinte al Rusiei

Bibliotecaru said...

Noutatea este că avem o reacţie împotriva întregii clase politice.

Petrisor said...

Dap, asta intr-adevar e ceva inedit, o premiera.

nimrod said...

E sigur că Svetlana P. n-a vorbit singură iar asistenţa a fost "trasă" din pixeli?
Ce-i nou să declari că nu-ţi plac nici unii nici alţii într-o ţară cu vechi tradiţii anarhiste?
Mai mult, mie chiar nu-mi place această Svetlana P.parcă prea seamănă cu Monica M. la începuturi...

N. Raducanu said...

Am cautat chiar acum pe patru ziare rusesti de azi (Izvestia, Pravda, Gazeta si Nezavisimaia Gazeta) vreo informatie despre manifestatia pomenita in GANDUL si n-am gasit nimic. Pozele cu mii de oameni pe care le reproduceti sunt de la manifestatiile din decembrie. La o tara de 144 milioane si la un oras (Moscova) cu peste 6 milioane de locuitori, nemultumiti sunt mai multi chiar decat cele cateva zeci de mii de aderenti ai unor partide cu ideologii divergente ce au iesit sa manifesteze in piata in luna decembrie. Dar în timp ce mass-mediilor din vest le place să arate protestele organizate de tinerii de la Moscova (fără a menţiona afilierea politică a protestatarilor), situaţia în care unii din aceşti protestatari ar ajunge la putere nu ar însemna un triumf al valorilor occidentale, ci din contră, o reinstaurare a unui regim politic de extremă stângă. Un asemenea regim ar fi un partener de dialog foarte incomod pentru liderii occidentali care astăzi îşi doresc căderea lui Putin si deschiderea larga a pietei rusesti pentru concerneledin vest. Mass-media occidentala (sau cea romaneasca pro-occidentala) se va dumiri in cele din urma ca, în comparaţie cu alte scenarii posibile (venirea la putere a unui “democrat pro-occidental” nefiind insa unul dintre ele), scenariul în care Vladimir Putin şi partidul său vor conduce Rusia în continuare este cel mai avantajos. Spre deosebire de un lider (Ziuganov, liderul PCFR) ce afirma ca doreste o totala restabilire politica si economica a regimului sovietic, Putin este un conducator capabil de dialog şi adoptă o politică de confruntare numai în caz de extremă necesitate.

Bibliotecaru said...

Mie îmi plăcea şi doamna aceea ex-premier în Ucraina... care acum doarme după recile gratii. Mai ales coafura... hihihi.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu

Da, este ceva ciudat.

Nu sunt de anul trecut pozele, cel puţin ei zic că nu sunt de anul trecut. Mergeţi pe link-uri şi veţi vede că sunt proaspete, afară de cele de la nytimes, care sunt de dinainte de Crăciun (crăciunul cel românesc).

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.