22 November 2011

Premierul britanic la conferinţa anuală de la Londra a Confederation of British Industry (CBI)


http://www.number10.gov.uk/wp-content/uploads/2011/05/pm-direct-600-300x200.jpg
(http://www.number10.gov.uk/the-coalition/prime-minister-david-cameron-biography/)

Aş vrea să subliniez câteva idei din discursul premierului britanic la CBI.

* Momentul economiei britanice este unul grav pentru economie şi afaceri.
* Se încearcă revenirea Marii Britanii dintr-o recesiune profundă şi dificilă.
* Există o creştere lentă în Marea Britanie, Franţa şi Germania. În ultimul trimestru, creşterea a fost ceva mai rapidă decât în multe din ţările UE (în unele ţări creşterea economică a stagnat de-a binelea), dar încă insuficient
* Şomajul este în creştere dar există semne de încurajare care pot conduce la scăderea lui.
* Au crescut recent vânzările cu amănuntul. S-a îmbunătăţit exportul. Creşterile nu sunt însă motiv de certitudine.
* Paralizia în zona euro este o cauza de alarmare a pieţelor cu efect de intimidare asupra economiilor în multe ţări, inclusiv Marea Britanie. Chiar şi faptul că ştirile vorbesc despre creşterea ratelor dobânzilor în Europa şi despre incertitudinea viitorului, afectează mediul de afaceri şi încrederea generală a consumatorilor.
* Este nevoie de o corelare a datoriilor cu creştere economică. Aceste lucruri nu sunt alternative, acestea sunt dimensiuni esenţiale ce se însoţesc unele pe altele, nu vor funcţiona una fără cealaltă.
* Unele ţări europene nu au planuri credibile pentru a rezolva datoriile lor. Astfel sumele de returnat şi dobânzile se ridică la un nivel care face creşterea imposibilă.
* Economia Marii Britanii trebuie să se plieze pe două puncte fundamentale. În primul rând, Marea Britanie este în "convalescenţă" după o criză care nu este o recesiune tradiţională. Oamenii care susţin că stimulentele fiscale tradiţionale, cheltuielile suplimentare finanţate de împrumut, reprezintă răspunsul corect, nu reprezintă un punct de vedere pur şi simplu greşit, dar chiar periculos de greşit. În al doilea rând, modelul precedent de creştere în Marea Britanie - un boom al consumului "pe datorie" ce a condus la stimularea unei creşteri economice destul de firave - este întrerupt. Se întrevede nevoia de reechilibrări fundamentale ale economiei: mai multe investiţii, mai mult exporturi, o bază mai largă pentru un viitor economic. Dacă politica nu este îndreptată către acest obiectiv se va constata un eşec.

Despre criza datoriilor
* În primul rând trebuie depăşită criza datoriilor. Pentru că se adânceşte temerea pe piaţa financiară că ţările din zona euro sunt în pericol de a intra în incapacitate de plată a datoriilor, creşterea economică imediată a Marii Britanii poate fi realizată rapid tocmai prin îndepărtarea acestor temeri.
* Cum Marea Britanie se află în afara zonei euro, nu criza euro este singurul motiv al bolilor din economie. Nimeni nu poate fi învinovăţit pentru datoriile şi deficitul Marii Britanie. Cu numai optsprezece luni în urmă, costurile împrumuturilor Italiei şi Marii Britanii erau identice. Astăzi ele sunt de trei ori mai mari.
* Acţiunea întreprinsă pentru a preveni criza a adus semne mai bune spre comparaţie cu cei care acum au profunde politici de austeritate şi crize politice.
* Acţiunile Marii Britanii au ajutat la asigurarea unor rate scăzute ale dobânzii pentru întreprinderi şi consumatori - ceea ce este cel mai mare stimul posibil pentru economie.

Confruntarea cu datorii

* Preocuparea pentru deficitul public este linia din planul de recuperare.
* Ţinerea datoriilor sub control este un lucru mai greu decât se putea prevedea. Nivelurile ridicate ale datoriei publice şi private se dovedesc a fi o sursă principală de împiedicare a creşteri care, la rândul său, îngreunează rezolvarea problemelor legate de aceste datorii, ceea ce conduce la împovărarea datoriei naţionale şi la creşterea împrumuturilor.
* Unii economişti încearcă să argumenteze că o creştere a cheltuielilor suplimentare şi împrumutul va duce de fapt la o datorie mai mică în cele din urmă, în ciuda faptului că nu există dovezi susţine această afirmaţie. Aceste argumente nu fac altceva decât să evite unele decizii dificile.
* Nu există partide europene majore de opoziţie în ţările cu deficit mare care să fie în favoarea unor împrumuturi suplimentare - cu excepţia celor din Marea Britanie.
* În ultimele săptămâni, am existat declaraţii din partea unor grupuri de afaceri de conducere, inclusiv CBI, Camerelor de Comerţ Britanice, Institutul de administraţie, FEE (Producătorii Organizaţia pentru Marea Britanie Manufacturing) şi Federaţia întreprinderilor mici. Acelaşi mesaj a tot revenit: "nu te abate de la preocuparea esenţială a scăderii deficitului".

Pentru restul spuselor premierului britanic, dl. David Cameron, adică dacă doriţi să aflaţi practic căile prin care domnia sa doreşte ieşirea din criză şi creşterea economică:
http://www.number10.gov.uk/news/we-need-to-go-for-growth/

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.