15 September 2011

România ar putea ajuta cu bani linia de producţie a Lockheed Martin


Dacă nu citeam cu ochii mei, nu aş fi crezut.

Mark Gitenstein a declarat, joi, că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională, astfel că ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin.

Ambasadorul a spus că la această idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene.

"Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria (...) Declaraţia se referă la acest lucru", a spus Gitenstein.

El a explicat că este vorba despre un "efort regional" care ar reduce costul acestor avioane prin faptul că ajută linia de producţie a companiei Lockheed Martin, dar şi pentru că ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea piloţilor.

"Aveţi piloţi foarte buni, sunt foarte buni cunoscători de limbă engleză, ceea ce ajută, dar antrenamentul costă", a spus Gitenstein.

El a spus că, potrivit acestei noi înţelegeri, s-ar putea ca avioanele F16 achiziţionate să fie unele noi.

"Ar ajuta linia de producţie a Lockheed Martin", a mai spus Gitenstein. El a adăugat însă că, deşi este vorba despre un efort regional, în cele din urmă înţelegerea la care se va ajunge va fi una bilaterală între România şi SUA.

CSAT a aprobat în martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

În august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat însă că Executivul nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol.

În primăvara acestui an, oficiali bulgari anunţau varianta unei negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un program comun de achiziţie de astfel de avioane. Informaţia nu a fost confirmată la Bucureşti, dar nici dezminţită.
(http://www.mediafax.ro/politic/romania-ar-putea-achizitiona-avioane-f16-noi-basescu-a-discutat-in-sua-despre-acest-subiect-8755899)


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/F-16_June_2008.jpg
(http://en.wikipedia.org/wiki/F-16_Fighting_Falcon_variants)


Oare ar cumpăra cineva astăzi o flotilă auto de Dacia 1300 noi şi cu îmbunătăţiri modelul din 1978. Ar fi interesant de ştiut de vreme ce Guvernul României, prin vocea Preşedintelui României vrea să cumpere nişte avioane folosite şi noi lansate prin 1978 plus îmbunătăţiri. De ce? Pentru că ar fi de ajutor liniei de producţie a Lockheed Martin. România achiziţionează avioane pentru a ajută pe amărâţii de americani şi linia lor de producţie. NU-I FRUMOS? În timp ce noi cumpărăm modele de actualitate în 1978, iată ce se poartă la ei mai înspre ziua de azi... F-35C

http://fast1.onesite.com/airshowbuzz.com/b4e7ea9a3d4c46c3bef60c18d97ffb36.jpg?v=257850
(http://www.airshowbuzz.com/cms/aircraft/military/f-35_lightning_ii/241929/f-35c_makes_air_show_debut)


Sigur, România nu-şi permite F-35C, dar nu ar trebui să luăm mai puţine şi mai noi. Poate din Europa, că tot suntem în UE?

9 comments:

Anonymous said...

Biblio poti sa-i tranmiti domnului PDList Gitenstein, ca pentru scaderea efectiva a costurilor de productie ar putea transfera la Lockhead circa 500 de romani ,elementar Watson!
Sa nu imi spui ca am avea handicapul knowhowului,la ridicatul gunoaielor,din curtea altora, a serviciilor auziliare, dar si la altele suntem profesionisti

Bibliotecaru said...

Nu ştiu exact ce doreşte să cumpere domnul Băsescu, dar, din câte am auzit şi eu, preţurile la o astfel de maşină de luptă sunt destul de mari, funcţie de model, dotări, piese de schimb şi aşa mai departe.

F-16A/B de exemplu costă cam 25 de milioane dolari, costurile de echipare mai pot aduce încă 12-15 milioane cheltuială. Comparativ Gripen este în jur de 20 milioane, Rafale şi Eurofighter pe la 50 milioane, Su-30M să tot fie 35 de milioane, Mirage 2000-5 cam 40 de milioane, Super Hornet undeva pe la 45 de milioane.

Dacă vorbim însă de un model F-16E/F, atunci preţul merge cam de la 50 de milioane până la 80 de milioane.

La un singur avion nou profitul net este de minimum un milion de dolari, probabil însă că este mult mai mult... plus activitatea conexă a pieselor de schimb, reparaţiilor... care se întinde pe mulţi ani, de unde profitul este extrem de mare, că aşa este politica pieselor de schimb în occident.

Un român plătit la negru, sub salariul minim oficial, cu 1.500 de dolari mai puţin decât un american... înseamnă 18.000 pe an. 500 de lucrători înseamnă 9.000.000... adică foarte mult.

Totuşi, dacă merge schema cu munca la negru, bănuiesc că deja este folosită cu emigranţii de acolo, nu e nevoie să "importe" românii degrabă mulţumitorii de salarii mici. America este plină de chinezi, portoricani, mexicani... care spun bogdaproste (în originalul slavon "Bogu da prostiti"). Poate că românii ar trebui să nu mai fie ei cei prostiţi şi să înceapă să fie şi ei Bogu (domn), căci în acest caz, la noi sunt banii.

nimrod said...

Biblio,

Deşi am o simpatie personală pentru F-18 găsesc raţională, în cele din urmă, alegerea avionului F-16 mai ales dacă va fi vorba de avioane noi. Nici vorbă de avioane europene. Şcoala europeană în materie s-a "închis" imediat după Tornado. Uitaţi-vă la Typhoon: 90 de milioane de dolari bucata, două motoare, da' roată simplă de bot... Explodează anvelopa, totul se duce de-a dura... Cât priveşte noile F-22 şi F-35, astea sunt făcute să-i "alerge" tehnologic pe ruşi, nu sunt pentru nevoile noastre. În rest ideea cu o cooperare regională mi-a plăcut. Excelentă. Cu expertiza care o avem cel puţin la întreţinere (Aerostar) ar fi o treabă...

Bibliotecaru said...

Rămâne să vedem ce ne va distruge mai întâi, atacul inimic sau foametea. :D

ADRIAN said...

Da dar daca vine si Tom Cruise la Bucuresti, la pachet cu ocazia asta si lanseaza "Top Gun" rearanjat in 3D ? :)) N-ar fi deja o afacere? :)

Bibliotecaru said...

Da, o afacere...
Dar tot pentru ei o afacere, că cea mai mare parte a încasărilor se duce tot în buzunarul americanilor şi nu în bugetul românilor.

Anonymous said...

Nu stiu de ce denumesti dumneata aceeasta munca la negru?

Muncitorul pleaca din Romania cu viza H2S cu drept de munca.Salariul
este platit in Romania ,la standardul nostru, iar diferenta de la 500 de usd la 2000 sau 3000 usd este diurna.

Contractul de munca se inregistreaza legal si nu este nici o munca la negru.

Pe vremuri mai bune am avut muncitori de la Seatle pina in Louisiana sau Texas sau Florida,la terminarea contractului am fost felicitati de Consulatul American pentru faptul ca nu am lasat pe nimeni in America,si ca muncitorii romani nu au ridicat probleme deosebite in comunitatile americane unde erau cazati si salariatii nostri(cu folositul piscinei din cartierele rezidentiale era insa o mare problema de educatie pina la urma).
Biblio o chestie pe care putin romani o prind ,comisionul de care vorbeai in America nu prea merge,nici la intrare si nici la iesire , acolo regula jocului mai ales intre institutii cu pedigree sau contracte cu statul american este complet alta!

Bibliotecaru said...

Să spunem că salariul minim este de 4 USD per oră.

http://www.dol.gov/whd/minwage/america.htm#footnote

4x8x40=1280 minimum pe lună.

Dacă se plătesc 500 de dolari, mai puţin de 1280 pe lună, se încalcă legea salariului minim şi atunci munca este la negru.

Dacă se plăteşte salariul minim, nu are sens să aducă oameni din România pentru că deja au şi ei angajaţi, chiar în acest moment, cu salariul minim.

Anonymous said...

Biblio,

Acum dumneata vorbesti ca Basescu!Eu ce ti-am spus ce am facut eu legal si in SAU dar si in Romania!
Meserii vechi se practica si in SUA dar meseriasii sunt tot mai putini ,este si viitorul nostru,si SUA are policiti mai apropriate de Mexic de exemplu o uriasa caldare de unde pot alege!
Erau teste locale dar pentru anumite teste de specialitate,sud.argon de exemplu deplasam lucratorii la peste 2000 km departare, desi toti erau acreditati deja de societati internationale , dintr-un colt in celalalt colt al Americii!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.