13 September 2011

"Prietenul" lui Traian Băsescu nu este de acord cu proiectul dela Roşia Montana


Cine este "prietenul preşedintelui"? Binecunoscutul parlamentar european Laslo Tokes.
'Pe 5 mai anul trecut, Parlamentul European a adoptat o poziţie cu o majoritate largă de voturi pentru a pune în aplicare interzicerea tehnologiilor de minerit cu cianuri, iar UE nu a reuşit să pună în aplicare poziţia Parlamentului. Între timp, în România există un proiect de minerit susţinut şi promovat politic care este o ameninţare la adresa mediului. Este un dezastru de mediu', a declarat Laslo Tokes, în prima zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

Subliniind că 'dezastrul nuclear de la Fukushima ne arată foarte clar că nu trebuie să ne jucăm cu focul', vicepreşedintele PE a făcut 'un apel la colegii români şi maghiari să apere bazinul Carpaţilor'. El i-a solicitat de asemenea ajutorul preşedintelui PE Jerzy Buzek pentru a pune în aplicare 'poziţia PE în ceea ce priveşte interzicerea mineritului cu cianuri'.

Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan a reamintit, de asemenea, că, 'în 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu o majoritate covârşitoare de 488 de voturi pentru interzicerea cianurilor în minerit'.

'Am trimis mai multe mesaje Comisiei Europene prin care am cerut o propunere legislativă care să reflecte la modul concret dorinţa cetăţenilor europeni, aceea de a proteja mediul înconjurător', a afirmat Ivan în intervenţia sa.

Europarlamentarul a citat şi răspunsul de săptămâna trecută al Comisiei, conform căruia introducerea unei interdicţii generale privind mineritul cu tehnologii pe bază de cianuri nu este justificată de acţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate.

'Domnilor comisari, sfidând hotărârea Parlamentului European, veţi fi complici la ceea ce înseamnă distrugerea unei întregi regiuni din România, la un dezastru nu numai economic, dar şi cultural, social şi de mediu, într-o ţară a Uniunii Europene', şi-a încheiat Ivan intervenţia.AGERPRES
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/81994-Proiectul-Rosia-Montana-adus-in-discutie-in-sesiunea-PE-de-la-Strasbourg-Corespondenta-.html)

Mai mult, PE revizuieşte şi condiţiile exploatării petroliere de tip offshore. Acest lucru probabil că va schimba un pic situaţia şi în exploatările zăcămintelor proaspăt câştigate de România în urma "problemei Insula Şerpilor".
Dezastrul de anul trecut de la Deepwater Horizon din Golful Mexicului a declanșat o revizuire a exploatării offshore a resurselor de petrol și gaz. În UE nu sunt acceptabile decât cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului înconjurător, spun deputaţii europeni de la comisia pentru industrie, cercetare şi energie într-un raport ce va fi dezbătut în plen pe 12 septembrie. Dezbaterea va fi condusă de Vicky Ford (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit).

Peste 90% din petrolul produs în UE și peste 60% din gaz provin din activități de extracție offshore. Dezastrul de anul trecut de la Deepwater Horizon din Golful Mexicului a declanșat în Uniune o revizuire a exploatării offshore a resurselor de petrol și gaz.

„Parlamentul își prezintă propunerile pentru viitoarele acțiuni UE în acest domeniu în urma accidentului de anul trecut care a dus la unul din cele mai mari dezastre naturale și economice din istoria SUA. Acest raport prezintă sugestii pentru împiedicarea pe viitor a unor catastrofe similare“, ne-a spus raportoarea Vicky Ford.

Documentul recomandă ca pentru obținerea licenței, operatorii să facă o evaluare de impact a proiectului lor asupra mediului înconjurător și să-și prezinte planurile pentru situații neprevăzute cu cel puțin două luni înainte de începerea activității. Aceste planuri ar trebui să includă identificarea riscurilor potențiale, evaluarea surselor de poluare, proiectarea unei strategii de răspuns și elaborarea unor planuri de foraj pentru eventualele puțuri de descărcare. Operațiunile nu ar trebui să înceapă înainte ca acest plan să fie aprobat de autoritățile naționale competente.

Conform comisiei pentru protecția mediului înconjurător, care este asociată la acest raport, operatorii trebuie să demonstreze că pot acoperi costurile unui accident eventual, de exemplu printr-o asigurare obligatorie.http://www.blogger.com/img/blank.gif
(http://www.europarl.europa.eu/ro/headlines/content/20110908FCS26135/2/html/Exploatarea-resurselor-petroliere-subacvatice-m%C4%83suri-de-siguran%C8%9B%C4%83-pentru-viitor)


RAPORT
PE 460.753v01-00 A7-0290/2011
referitor la confruntarea cu provocarea reprezentată de siguranţa activităţilor petroliere şi gaziere offshore
(2011/2072(INI)) Comisia pentru industrie, cercetare şi energie
(http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2011-0290+0+DOC+XML+V0//RO)

1 comment:

Anonymous said...

Chestie securista,

Il pui pe prietenul romanilor Tokes sa fie contra pentru a declansa o reactie anti-Tokes si pro Rosia Montana.
Elementar Watson!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.