12 August 2011

Peste 100 de pagini


Atât are STRATEGIA_FISCAL_BUGEThttp://www.blogger.com/img/blank.gifARĂ_PE_PERIOADA_2012-2014.pdf, proaspăt lăsată ca momeală în societatea românească.

Citeam cu gândul să comentez... dar cred că am devenit leneş, comentariile sunt prea de amploare ca să le pot epuiza. Ceva mi-a atras însă, în mod special, atenţia.

Veniturile bugetului general consolidat, pe timpuri de venit, milioane de lei.

(pagina 43 din strategie)
Avem doi ani cu date exact şi patru cu date estimate.
Dacă observaţi, primii doi ani denotă o cădere economică fără precedent, cei patru ani de estimări denotă patru ani de creştere fără precedent.
Priviţi ce exuberanţă a creşterilor la impozitele pe venit şi profit în condiţiile în care singurele măsuri concrete sunt de reducere a aparatului de stat. De unde creşterile? Din supra-impozitare? Creşterea accizelor poate fi justificată, pentru că am citit despre nişte creşteri de accize, mai ales la motorină (vai de agricultura cu astfel de capete minunate).
Iată însă nişte creşteri spectaculoase la Contribuţii de Asigurări Sociale. De la 45,7 miliarde de lei anul trecut, în scădere cu mai mult de două miliarde faţă de 2009, se ajunge la 59,5 miliarde de lei în 2014, aproape de cele 14,8 miliarde despre care vorbea preşedintele zilele trecute. Asta parcă este o poveste din Jack şi vrejul de fasole. Totuşi de unde a luat domnul Boc seminţele fermecate.

Surpriza şi mai mare este că, în timp ce la pagina 32 stă scris: "reducerea în continuare a numărului taxelor şi tarifelor cu caracter nefiscal", veniturile nefiscale cresc.

Când aud de venituri nefiscale mă gândesc la resurse publice constituite prin taxe, impozite, contribuţii, amenzi, despre care se face vorbire mai sus, venituri din locurile unde statul are monopol, din vânzarea unor bunuri ale statului, din resursele Trezoreriei, din împrumuturi şi din bani de hârtie (bani tipăriţi fără acoperire). Ghici ghicitoarea mea creşterea pe seama a ce se făcea. Orice creştere a veniturilor nefiscale nu este plăcută economiei.

Ei bine, asta mi s-a părut cu adevărat sugestiv. Aşteptăm inflaţia.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.