23 April 2011

Nicolas Sarkozy va fi, probabil, cel mai slab preşedinte al Franţei din toate timpurile


Ceea ce face domnul Nicolas Sarkozy este dincolo de orice imaginaţie. Priveam lista de preşedinţi ai Franţei de când este cea de a cincea republică şi nu am identificat nici un preşedinte care să poată lua de la domnul Nicolas Sarkozy premiul de "worst ever".

Charles de Gaulle-1963.jpg Charles de Gaulle
Alainpoher.JPG Alain Poher
(interim)
Georges Pompidou - Bundesarchiv B 145 Bild-F020538-0006.jpg Georges Pompidou
Alainpoher.JPG Alain Poher
(interim)
Valéry Giscard d’Estaing 1978.jpg Valéry Giscard d'Estaing
Reagan Mitterand 1984 (cropped).jpg François Mitterrand
Jacques Chirac.jpg Jacques Chirac
Nicolas Sarkozy - Sarkozy meeting in Toulouse for the 2007 French presidential election 0299 2007-04-12 cropped further.jpg Nicolas Sarkozy
(sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Presidents_of_France)

Ultima ispravă a domnului preşedinte...

Franţa ia în considerare posibilitatea unei suspendări provizorii a acordului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în Europa, din cauza valului de imigranţi veniţi din Tunisia şi Libia, prin Italia, a declarat vineri o sursă din cadrul preşedinţiei franceze.

Acest dosar al imigraţiei este unul dintre punctele cele mai sensibile ale summitului franco-italian care se va desfăşura marţi la Roma, cu şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Duminica trecută, Parisul a generat furia italienilor suspendând circulaţia trenurilor din oraşul italian Ventimiglia spre sud-estul Franţei, apreciind că un tren care avea la bord manifestanţi ce doreau să însoţească imigranţi tunisieni reprezintă un risc de tulburări.

Franţa este nemulţumită că Italia a decis să le acorde permise de sejur de şase luni celor peste 20.000 de imigranţi tunisieni sosiţi pe teritoriul său din ianuarie, pentru a putea merge la "prieteni şi părinţi" în Franţa şi în alte ţări din Europa.

"Există o regulă care prevalează în acordurile Schengen, anume că prima ţară de intrare gestionează populaţiile imigrante", a amintit luni ministrul francez de Interne, Claude Gueant.

El a subliniat că cetăţenii străini cărora Italia le acordă autorizaţii provizorii trebuie să demonstreze că dispun de resurse financiare pentru a sta în alte ţări şi apoi pentru a se întoarce în ţările lor.

În absenţa acestor resurse, "vom expulza aceste persoane în Italia, care este ţara de prim sejur", a precizat Gueant.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/8184090/1/schengen-map-en.gif?width=400
(sursa: http://www.mediafax.ro/externe/franta-evoca-o-suspendare-provizorie-a-acordului-schengen-din-cauza-situatiei-imigrantilor-8184090/)


Până acum în istorie Franţa a fost privită de restul europenilor ca pe o sursă de iluminare europeană. Iată că Franţa domnului Nicolas Sarkozy pare a călca în picioare orice principiu al democraţiei. Eu sunt convins că domnul Nicolas Sarkozy va rămâne în istorie drept cel mai slab preşedinte al celei de a cincea republică.

6 comments:

nimrod said...

Biblio,

Lipsa de simpatie de care se "bucură" Sarkozy nu e de la vreo lipsă de pricepere ci de la faptul că e preşedintele evreu ungur insurat cu o italiancă frumoasă al unui popor de un naţionalism feroce. Pe de altă parte pe mine m-a uns la suflet că i-a dat pe ăia jos din trenuri şi a parcat blindate în frontieră.
Acum vreo trei zile l-am auzi pe unul dintre obraznicii ăştia spunând "am venit în Europa ca să trăim mai bine". Asta îmi aminteşte de începutul anilor nouăzeci la noi, cînd m-am trezit că în taxiul comandat de mine urcă şi un ţigan cu argumentul "merg şi eu". Încă o dată, mă unge la suflet ce le face Sarkozy. Să nu uitaţi că dintr-ăştia cu fesul tras pe cap au dat foc la juma' de Franţă şi doar Sarkozy i-a potolit...

Bibliotecaru said...

Ar fi bine dacă lucrurile ar sta atât de simplu. Din nefericire domnul Nicolas Sarkozy are un puseu de personalitate pentru că doreşte să rămână în istorie...

Tunisia avea o legătură strategică cu Franţa şi faptul că aceşti imigranţi folosesc "filiera" italiană în loc să vină direct în Franţa... spune multe despre Franţa condusă de domnul Nicolas Sarkozy.

nimrod said...

Cred că Franţei, ca fostă autoritate colonială în Africa de Nord, îi este de ajuns problema încă nerezolvată a "picioarelor negre"... De aia aversiunea lui Sarkozy şi ocolul "la nord prin nord-est" al ălora cu fesul tras pe cap... Dar, poate mai multe, după zilele de sărbătoare ce va să vină... La bună regăsire...

PS. "buneurop" ? :))))

N. Raducanu said...

Interesanta conceptia lui Nimrod, pentru care important este detaliul ca Sarkozy este evreu ungur. Dar asta se stia prea bine si cand a fost ales presedinte, impotriva Segolenei, frantuzoaica pura. Atitudinea lui Nimrod mi-l desvaluie ca partizan al d-nei Le Pen, ceeace este o buna carte de vizita a mentalitatii reactionare. Dupa mine, lipsa de simpatie de care se bucura acum Sarkozy se datoreaza mentalitatii lui autoritariste, comportamentului lui de tip monarhic, ceeace ii sperie pe francezi. Iar in privinta refugiatilor, sa vina in Franta toti cei din fostele colonii franceze si sa fie intretinuti in contul beneficiilor ce le-a adus colonialismul metropolei.

Bibliotecaru said...

Nu e numai asta, dar refugiaţii înseamnă, întâi de toate, o forţă de muncă la negru foarte ieftină.

nimrod said...

@N.Raducanu,

Nu pentru mine e important că Sarkozy e evreu ungur. Pentru francezi a devenit important de când câte ceva nu le mai place la preşedintele lor.De altfel nu sunt singurii ingraţi ai Lumii... Cât priveşte simpatia mea reacţionară pentru Marine Le Pen asta e, nimeni nu e perfect...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.