29 April 2011

Moţiunea Blaga, prima parte


1. „Dragi prieteni,
Partidul Democrat Liberal se află într-un moment de răscruce.”

Prima observaţie este că domnul Blaga şi-a conceput un preambul pentru moţiunea sa sub forma unui discurs pe care, probabil, îl va citi în momentul prezentării. Acest lucru înseamnă că domnia sa nu prea se aşteaptă ca cineva să-i citească moţiunea şi de aceea are de gând să o prezinte oral de fiecare dată.

2. „O spun răspicat: obiectivul meu principal este ca PDL să se menţină la guvernare şi după alegerile din anul 2012, astfel încât să finalizăm reformele începute şi să sprijinim creşterea economică după ieşirea din criză. Numai în aceste condiţii românii pot avea garanţia creşterii nivelului de trai. Sunt convins că acest obiectiv este pe deplin realizabil. Contrar multor păreri exprimate în spaţiul public, consider că PDL are o mare oportunitate. Culoarul de centru-dreapta al politicii româneşti este liber prin dispariţia PNL ca partid
independent, odată cu participarea sa la coaliţia condusă de PSD. Electoratul nu şi-a schimbat opţiunile: majoritatea românilor îşi declară adeziunea către politicile de centru-dreapta.”

Evident că nu pot crede că „menţinerea la guvernare a PDL” are legătură cu binele românilor şi creşterea nivelului de trai. Este interesant însă că domnul Blaga nu vede dimensiunea democratică a alegerilor, anume că cetăţenii îşi exprimă voinţa politică transmiţând celor aleşi ceea ce trebuie să facă. Din spusele domnului Blaga se înţelege cam aşa. Poporul este încă preponderent de dreapta. Cum PNL este suspectat că nu mai face chiar ce vor ei, dat fiind că sunt în USL, poporul ne va vota pe noi şi noi vom conduce România după cum credem noi de cuviinţă. Domnul Blaga, în continuare, întăreşte acest punct de vedere.

„Nici PDL nu şi-a schimbat viziunea: este singurul partid de centru-dreapta angajat în lupta împotriva corupţiei şi care promovează reformele necesare pentru creşterea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor.
Alegerile interne sunt întotdeauna dificile. Suntem cu toţii membri ai aceluiaşi partid şi avem aceleaşi convingeri politice.”

Este evident că nu putem vorbi despre o luptă împotriva corupţiei dat fiind că lumea corupţiei în România pare că se acutizează, că devine o formă de exprimare socială. Despre creşterea nivelului de trai nici nu poate fi vorba, dat fiind că în acest moment creşterea preţurilor dublează efectele reducerii salariilor cu 25% şi a creşterii suplimentare a contribuţiilor pe seama pensiilor.

3. „Pentru a asigura stabilitatea proceselor democratice, PDL îşi va asuma pe lângă funcţia politică, de selectare a candidaţilor la toate nivelurile şi de asigurare a guvernării locale şi centrale, şi pe cea de educaţie pentru o societate democratică şi pentru civism. În acest sens, PDL va susţine forme de educaţie civică formale şi informale, accesibile tuturor. Pentru a oferi membrilor şi susţinătorilor săi o mai bună informare politică, partidul, prin intermediul şcolilor democraţiei pe care le va organiza, va populariza valorile, principiile şi politicile pe care le susţine.”

Extrem de interesant. Într-adevăr, misiunea oricărui partid politic este, conform Constituţiei şi a Legii Partidelor, să contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor. Este o dimensiune de care politica românească o cam uită, de regulă. Din păcate domnul Blaga este foarte discret în a descrie metodele de implementare ale acestui deziderat. Repet însă, este o problemă foarte bine atinsă.

4. „Construcţia politică, pentru a fi stabilă şi durabilă, trebuie să fie împărtăşită de societate. Or, tocmai acesta este rolul valorilor, de a constitui o referinţă atât pentru decidenţii politici, cât şi pentru cetăţeni. Valorile afirmate de PDL, în funcţie de care partidul se angajează să acţioneze în viaţa politică, sunt: Dreptatea, Libertatea, Egalitatea şi Solidaritatea, Persoana, Demnitatea umană, Responsabilitatea, Subsidiaritatea şi, ca o consecinţă a tuturor acestora, Democraţia.”

Domnul Blaga identifică exact „valorile” lipsă ale PDL. Acest valori ar trebui să fie caracteristice oricărui partid, ba chiar întregii societăţi, numai că ele lipsesc din PDL şi asta într-un mod vizibil. Din păcate domnul Blaga crede că valorile pot fi implementate în partid prin „etos”.

„Fără un etos care să marcheze spiritele va fi dificil, dacă nu imposibil, să reuşim să transformăm societatea şi să depăşim consecinţele unei tranziţii lungi şi traumatizante.”

Etosul, adică ansamblul de concepte morale ce transpun, ca ţintă, societatea ideală, este tocmai ce lipseşte astăzi din România. Lipseşte şi partidelor politice (prin faptul că nu există o doctrină coerentă ce defineşte societatea ideală) şi vieţii politice (pentru că războiul politic terifiant care ne înconjoare de 20 de ani dovedeşte un egoism exacerbat şi nicidecum moralitate) şi poporului român, care astăzi este în majoritatea sa cuprins de conceptul mercantilist ce doboară, şi împinge în afara normalităţii, orice fel de concept moral. Degeaba domnul Blaga dezvoltă, pe rând, aceste concepte morale când, sub imperiul evidenţei, PDL, „care va să zică”, nu le are.

TRAHANACHE: A! ce coruptă soţietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul... Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr tânăr, dar copt, serios băiat! zice: „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!..."

Au trecut atâta timp de la opera caragialească şi tot „de caragiale” este politica românească.

5. Trec cu uşurinţă peste obiectivele pe termen lung şi scurt pe care PDL şi le propune... pentru că nu sunt altceva decât nişte chestii banale de tipul „să nu fie rău şi să fie bine”, mai mult enumerări cu caracter populist decât obiecte ideologice cu caracter popular.
Ajung la ceva cu adevărat important, strategia electorală.

„Pe scena politică românească:
* PDL nu face alianţe politice pre-electorale;
* PDL poate face alianţe de guvernare post-electorale;
* prioritate în alianţele de guvernare o au membrii actualei coaliţii de guvernământ, precum şi alte formaţiuni politice cu ideologie de dreapta şi centru-dreapta;
* PDL construieşte şi menţine relaţii de colaborare cu toate partidele democratice, pe obiective de interes naţional;
* PDL este deschis la fuziuni prin absorbţia în PDL a altor formaţiuni politice care aderă la programul său politic, economic şi social;”

Iată un lucru foarte important afirmat, indirect, de domnul Blaga. Domnia sa recunoaşte că în România există alte partide de dreapta şi centru-dreapta, din moment ce le enumeră ca posibilă aliate. Teoria „PDL singurul partid de dreapta din România” cade deci.

6. Iată că urmează adevărata lovitură dată actualului preşedinte de partid, Emil Boc. După ce PDL a avut aproape toate alegerile din teritoriu cu un singur candidat, şi acest candidat a fost, nu-i aşa, „Omul impus de centru”, domnul Blaga spune:

„Principiile de viaţă politică internă ale PDL sunt:
* alegerile în funcţiile de conducere în PDL se desfăşoară de jos în sus, în scopul selectării celor mai competenţi membri;
* PDL nu stabileşte ex ante şi nu impune „ponderi” de reprezentare în organismele de conducere ale partidului la diferitele niveluri ierarhice, nici din punctul de vedere al genului, nici al vârstei, nici al profesiei; singurele criterii relevante sunt competenţa politică, profesionalismul şi integritatea morală;
* deciziile politice sau cele de poziţionare politică ale PDL se iau în urma dezbaterilor în forurile statutare; odată ce decizia a fost luată, toţi membrii partidului trebuie să o respecte, să o apere şi să o aplice;
* diversitatea de opinie politică este încurajată în interiorul partidului şi este descurajată în manifestările sale în afara partidului;
* dialogul politic şi cooperarea dintre generaţii sunt încurajate în cadrul partidului, înţelegându-se faptul că acestea reprezintă izvoare esenţiale de înnoire a partidului, pe de o parte, şi de transmitere a experienţei politice, pe de altă parte.”

Nu pot să nu fiu de acord cu rândurile de mai sus, cu excepţia „odată ce decizia a fost luată, toţi membrii partidului trebuie să o respecte, să o apere şi să o aplice”, care mi se pare exagerată.

7. Domnul Blaga face şi o listă de mecanisme interne foarte nimerită în contextul de astăzi al PDL.

„PDL dezvoltă următoarele mecanisme interne, care să asigure dezvoltarea sa ideologică, organizatorică şi politică:
* pentru fiecare membru de partid se întreţine un CV POLITIC, în care se înregistrează datele profesionale, acţiunile/activităţile, performanţele, funcţiile politice şi/sau publice ocupate etc., în scopul asigurării bazei de date pentru evaluarea oportunităţii formulării unor recomandări de carieră politică;
* comisiile de specialitate ale partidului au activitate permanentă şi produc cu regularitate materiale
documentare, strategii, programe, analize, evaluări, conform programului de activitate sau la cererea
conducerii partidului;
* comisiile tehnice de specialitate de la nivel central au corespondent în organizaţiile locale ale partidului;
* elaborarea, adoptarea şi punerea în aplicare a unui Cod de conduită şi integritate politică a membrilor partidului va asigura criteriile obligatorii de competenţă şi integritate morală a tuturor membrilor de partid;
* dezvoltarea cu caracter permanent a unor forumuri interne periodice de dezbateri politice, ideologice,
economice, morale etc., care să antreneze, atât la nivel central, cât şi la nivel local, cât mai mulţi membri şi simpatizanţi ai partidului, în scopul creşterii nivelului de informare politică şi ideologică, dezvoltării capacităţii de comunicare şi persuasiune publică, responsabilizării politice şi morale.”

Ceea ce lipseşte în această listă este, după părerea mea, imperativul ca PDL să-şi formeze cadrele politice ce vor ocupa posturile din organigrama statului. Competenţele nu pot apărea din neant, nu există o şcoală de miniştrii, premieri, parlamentari... aceştia trebuie şcoliţi de către fiecare partid, şi încă în număr îndeajuns de mare încât să apară şi o concurenţă internă la concurarea „pe posturi”.
(va continua)

2 comments:

marius said...

Daca ar fi existat o astfel de mentalitate a partidelor de a promova in societate din interiorul lor ceea ce au mai bun si mai onest ,competenta,profesionalism ,
daruire...nu ne-am fi aflat astazi in situatia acesta dupa 21 de ani.Cum insa scopul este de a promova exact opusul ,criteriile de mai sus fiind inlocuite cu interesul personal sau alte interese,normal ca nu exista preocupare/interes de a pregati o rezerva de cadre competente.Pai,daca s-ar crea si pregati o astfel de rezerva competenta,asta ar fi o problema pentru insasi scopul nedeclarat al partidelor,deci n-o sa-si taie singure craca de sub picioare cum s-ar spune, si apoi cum ar mai putea fi propulsati favoritii ,al caror singur scop este propriul interes ,favoriti ce se inscriu in tiparul agreat de partide:semianalfabeti,obedienti,
lipsiti de competente,cu interese strict personale,etc,etc..Ma refer la PSD,fiindca in teritoriu nu cunosc in detaliu interiorul celorlalte partide.
Nu exista interes pentru a se impune reguli,criterii in interiorul partidelor,se prefera acest haos -mascarada ,fiindca asa se pot pastra si perpetua interesele si gasca formata de ani de zile care a generat acest tip de societate care nu se mai regaseste in aceasta forma nicaieri,deci suntem si noi originali in ceva.

Bibliotecaru said...

Păi tocmai de aceea spun că trebuie siliţi, de către cetăţeni, să facă asta.
Există un lucru "frumos". Dacă numai un singur partid devine competent, de bun simţ, şi cu scopul real al acţiunilor îndreptat spre satisfacerea voinţei cetăţeanului... celelalte partide vor fi nevoite să se conformeze sau să iasă de pe scena politică. Un singur partid şi toate celelalte îl vor urma, pentru că altfel nu vor obţine nici un vot.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.