27 April 2011

Când vrei să minţi, cel mai eficient este să pui minciuna în gura altora


Dacă urmăriţi declaraţiile politicienilor români, veţi observa că, de foarte multe ori, domniile lor citează "surse de statistică economică" ca şi sum ar fi dovezi irefutabile, cu atât mai mult dacă ele sunt externe României, cel mai des, EUROSTAT. Lumea rămâne cu credinţa că aceste statistici sunt realizate într-un mod independent de instituţiile statului român, că domnul Boc şi domnul Băsescu nu au nici o putere asupra lor şi, de aceea, atunci când domnul Boc, premierul României, citează o instituţie de tipul EUROSTAT... cetăţenii privitori de declaraţii guvernamentale se gândesc... "Păi dacă şi eurostatul spune că este aşa, atunci aşa este!"... Totuşi, dacă "eurostatul" îşi face statistica pe seama datelor venite din România, citarea statistici oferite de EUROSTAT este un fel de auto-referenţialitate a statului român. Iată că EUROSTAT-ul ridică primul semn de întrebare asupra calităţii datelor oferite de guvernul României. Şi unde credeţi că este semnul de întrebare? Exact asupra "ieşirii din criză", asupra creşterii economice... acolo unde-i este mai greu voinicului... Emil Boc.

Iată ce ne comunică wall-street.ro

Eurostat, directia de statistica a Comisiei Europene, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar din 2010, calculat dupa standardele ESA95.

"Eurostat isi exprima rezerva fata de calitatea datelor raportate de Romania din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare in sistemul ESA 95 a categoriei "alte conturi de incasari si plati", cat si a naturii anumitor tranzactii financiare si consolidarii fluxurilor intra-guvernamentale", se precizeaza intr-un raport al biroului de statistica al Comisiei Europene.

Romania se claseaza pe locul 11 in Uniunea Europeana in functie de deficitul bugetar din 2010 ca pondere din PIB calculat dupa standardele ESA95, de 6,4%, fata de 8,5% in 2009. Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.

Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii Eurostat, se mentioneaza intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Alaturi de expertii din cadrul structurilor Ministerului Finantelor Publice la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti din Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei.

Din ce cauza are Eurostat rezerve fata de calitatea datelor transmise de Romania?

"Suspectez faptul ca datele transmise la Eurostat au fost incomplete din cauza ca pentru unele companii de stat nu au fost disponibile date si nu au putut fi consolidate. Totusi, nu exista o explicatie pe care sa o putem accepta pentru aceasta situatie. Este inacceptabil sa fim oaia neagra din Europa cu date incomplete", a declarat Ionut Dumitru (foto sus), economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.

Situatiile transmise la Eurostat au fost elaborate de INS, MFP si BNR conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate in contul de profit si pierdere si a celor din bilantul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost facute estimari deoarece contul de profit si pierdere si respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificarii (31 martie 2011).

Ionut Dumitru considera ca datele o sa fie revizuite, completate si transmise din nou catre biroul de statistica al Comisiei Europene. Presedintele Consiliului Fiscal mentioneaza insa ca "atentionarea Eurostat afecteaza credibilitatea Romaniei".

Oficialii INS mai precizeaza ca astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011).

Fostul europarlamentar Daniel Daianu caracterizeaza mesajul transmis de catre Eurostat ca fiind unul clar nefavorabil, mai ales dupa ce Grecia s-a aflat intr-o situatie similara, mesaj care "arunca o umbra generala asupra credibilitatii INS". El a precizat ca exista diferente metodologice intre deficitul bugetar calculat conform standardelor ESA 95 si cel calculat pe cash, diferente de care INS ar trebui sa aiba grija si sa le precizeze, mai ales in contextul in care s-a lucrat cu aproximari.

Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, toate tarile UE, inclusiv Romania, transmit la Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, Notificarea deficitului si datoriei guvernamentale.

Referitor la rezervele formulate de catre Eurostat asupra datelor transmise de catre Romania, INS mentioneaza ca odata cu notificarea fiscala s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul administratiile publice a unor societati precum CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA.

In sedinta Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare.

Pierderile Termoelectrica si CFR Infrastructura ar putea duce deficitul la 6,9%

Deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Deficitul va ramane insa sub limita de 7,3% stabilita cu Comisia Europeana, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Mediafax.

"Companiile de stat care nu acopera, din venituri proprii, cel putin 50% din cheltuielile de functionare sunt luate de la sectorul economic si incluse la sectorul bugetar. Statistica (Institutul National de Statistica, n.r.) face periodic, de doua ori pe an, un test la companiile de stat pentru a stabili sau a determina in ce categorie se incadreaza", a spus Gherghina.

El a afirmat ca "a intrat in discutie daca trebuie retratate CFR Infrastructura si Termoelectrica" si ca decizia ca acestea sa fie incluse in bugetul general consolidat a fost luata spre sfarsitul lunii martie, cand trebuia inchisa raportarea catre Eurostat.
(sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/102713/Credibilitatea-Romaniei-din-nou-in-corzi-Statisticile-bugetare-incomplete-sau-gresite.html)

Cineva ar spune... Iar dezinformează mogulii!

Iată însă că mogulii ataşează şi un fişier cu pixeli negri (probabil că din cei albaştrii nu mai erau disponibili, fiind doar accidentali pe acolo spre alte link-uri). Şi acest fişier spune, negru pe albă, că...

Reservations on reported data
Romania: Eurostat is expressing a reservation on the quality of the data reported by Romania, due to uncertainties on the impact of some public corporations on the government deficit, on the reporting of ESA95 categories "other accounts receivable and payable", on the nature and impact of some financial transactions and on the consolidation of intra-governmental flows.


Eu tot spun, de pe vremea domnului Tăriceanu, că statistica este ceva înşelător... Iată că au început să mai vadă şi alţii ce şi cum.

Şi cam ce spune acest raport despre România?
Spune aşa:
At the end of 2010, the lowest ratios of government debt to GDP were recorded in...Romania (30.8%)...

Şi mai oferă şi o evoluţie


Mincinos, mincinos... dar chiar şi aşa se vede diferenţa dintre risipa domnului Tăriceanu şi zgârcenia domnului Boc.
Cineva se poate întreba cum de a fost Guvernul Tăriceanu aşa de risipitor dacă Guvernul Boc, în condiţiile unui PIB comparabil cu cel de bunăstare, creştere economic şi risipă, are totuşi un deficit cât pentru doi ani ai domnului Tăriceanu. Ce să mai vorbim despre datoria publică, care pe 2009 este cât pentru 2007 şi 2008 la un loc iar pe 2010 este cât pentru toată guvernarea Tăriceanu şi încă şi mai mult?

Ceva se întâmplă aici şi domnul Boc nu pare a da deloc explicaţii. Domnia sa se laudă, cu orice ocazie, că lucrurile merg dinspre bine în mai bine, domnia sa spune că se văd efectele reformei introduse de domnia sa în parteneriat cu preşedintele Traian Băsescu, domnia sa spune că cifrele nu mint, dar că bunăstarea va veni ceva mai încolo...

Întrebarea mea este de ce oare Parlamentul nu-i cere explicaţii domnului Boc, doar are tot dreptul să o facă. ORICE PARLAMENTAR (şi vreau să subliniez asta, pentru că mulţi spun că fiind în "opoziţie" au mâinile legate) poate cerceta ce şi cum se întâmplă prin guvernare. Se pot adresa întrebări şi interpelări, se pot face anchete în comisiile de specialitate, se pot face comisii de anchetă... Dacă cineva din Parlamentul României doreşte în mod clar adevărul, are, prin lege, cadrul legal de a face acest lucru. Trebuie numai să vrea. Faptul că nu se află adevărul mă îngrijorează pe mine, faptul că nu se repară, pe calea democraţiei, absolut nimic, faptul că este o nepăsare a putinţei... astfel de lucruri mă îngrijorează pe mine. Că nu ştiu care fură, că altul face afaceri pe seama funcţiei pe care o are... astfel de lucruri se întâmplă peste tot. Problema este că la noi nu există nici un reflex democratic de rezolvare a situaţiei. ASTA MI SE PARE GRAV.

http://nowayoutband.com/graphics/no-way-out-logo-tn.jpg
(sursa: http://nowayoutband.com/)

Găsiţi alte câteva melodii No Way Out pe Myspace Music



Tare îmi mult îmi place acest început a la Prince - Purple Rain. Până la urmă, cred că şi această melodie se potriveşte, poate chiar mai bine...

I never meant to cause you any sorrow
I never meant to cause you any pain
I only wanted one time to see you laughing
I only wanted to see you laughing in the purple rain

Purple rain, purple rain
Purple rain, purple rain
Purple rain, purple rain
I only wanted to see you bathing in the purple rain

I never wanted to be your weekend lover
I only wanted to be some kind of friend, hey
Baby, I could never steal you from another
It's such a shame our friendship had to end

Purple rain, purple rain
Purple rain, purple rain
Purple rain, purple rain
I only wanted to see you underneath the purple rain

Honey, I know, I know, I know times are changin'
It's time we all reach out for something new, that means you too
You say you want a leader, but you can't seem to make up your mind
And I think you better close it and let me guide you to the purple rain

Purple rain, purple rain
Purple rain, purple rain
If you know what I'm singin' about up here, come on raise your hand
Purple rain, purple rain
I only want to see you, only want to see you in the purple rain


Nu seamănă aceste versuri cu mesajul populist de politician către un popor scufundat în sângele izvorât din venele deschise ale acestui neam? Ştiu că timpurile s-au schimbat, este timpul să ne depăşim cu toţii limitele... Da, şi despre tine e vorba... Ai spus că vrei un lider, dar nu pari să te hotărăşti odată şi cred că e mai bine să renunţi la asta şi să mă laşi pe mine să te ghidez spre ploaia purpurie...



Cam ce răspuns oferă Institutul de Statistică? Un răspuns românesc, desigur...

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 83 din 26 aprilie 2011
Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale
Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a Regulamentului nr. 479/2009, toate ţările UE, inclusiv România, transmit la EUROSTAT de două ori pe an, respectiv pe 31 martie şi 30 septembrie, Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale.
Faţă de datele transmise la 31 martie 2011 EUROSTAT şi-a exprimat unele rezerve asupra calităţii datelor, în principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul administraţiile publice conform metodologiei ESA 95 .
Astfel de rezerve au fost exprimate de EUROSTAT şi în anii precedenţi asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca şi Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011).
Referitor la rezervele formulate de către EUROSTAT asupra datelor transmise de către România menţionăm următoarele:
Odată cu Notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul Administraţiile publice a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA.
Situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări deoarece contul de profit şi pierdere şi respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării (31 martie a.c.).
În şedinţa Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.
Verificarea datelor de către experţi din Ministerul Finanţelor Publice a fost deja declanşată ca urmare a discuţiilor purtate cu experţii EUROSTAT.
Alături de experţii din cadrul structurilor Ministerului Finanţelor Publice la verificarea calităţii datelor urmează să participe şi experţi din Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională a României.
După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare urmează a fi prezentate EUROSTAT detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor formulate cu ocazia raportării din septembrie 2011.

Şi uite aşa cei de la guvern îşi vor da singuri la palmă pentru că au "greşit" cifrele...

Mi-am adus aminte de un zvon de anul trecut...

Ziarul Ring 29.06.2010

Lazaroiu va prelua Institutul National de Statistica

http://admin.ziarulring.com/images/upload/politica/lazaroiu-va-prelua-institutul-national-de-statistica-434x326.jpg
Consilierul-cheie de la Cotroceni, sociologul Sebastian Lăzăroiu, va prelua Institutul Naţional de Statistică. Cel puţin aşa susţin surse bine informate din PDL. „Surpriza” vine după zvonul neconfirmat că Lăzăroiu ar fi fost „în cărţi”, din partea PDL, pentru şefia TVR. (http://www.ziarulring.ro/stiri/17180/lazaroiu-va-prelua-institutul-national-de-statistica)
Nu se lasă deloc mogulii ăştia cu dezinformatul! De ce însă cel mai apropiat colaborator al preşedintelui la INS? ACEASTA ESTE ÎNTREBAREA...

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.