06 February 2011

Reforma statului, varianta alternativă


De câţiva ani reforma statului este reflectorul în ochii românilor. Reflectorul este un aparat tehnic destul de pervers. Atunci când este montat pe un far, oamenii îşi folosesc ochii pentru a se orienta. Când însă reflectorul te loveşte agresiv în ochi, nu mai vezi nici înainte, nici nicăieri, eşti dezorientat, simţi o stare de disconfort şi ai face orice pentru a scăpa de un astfel de stres.

Reforma statului a fost menită să fie un reflector montat pe far, ţinta spre care societatea românească să silească să ajungă. Şi totuşi, oricâte bune intenţii au aprins şi menţin reflectorul aprins, al are astăzi rolul reflectorului în ochi.

http://theinspirationroom.com/daily/print/2009/4/tv3-law-order.jpg
(sursa: http://theinspirationroom.com/daily/2009/law-and-order-interrogation-billboard/)


Iată că Fundaţia Institutul "Ovidiu Şincai" vine în acest moment cu o soluţie alternativă rapoartelor comisiilor prezidenţiale. Deşi aparent se pleacă de la aceleaşi premise, de la aceleaşi contradicţii, de la aceleaşi disfuncţionalităţi şi "gripări" ale mecanismelor instituţionale, metoda de analiză este cu totul diferită şi concluziile sunt sensibil diferite. Interesant este că soluţiile constituie alternative şi nu o dimensionare unică. Raport de analiză politică al institutului "Ovidiu Şincai" îmi pare mai aproape de o normalitate instituţională pentru că necesită o analiză politică ulterioară pe lângă analiza tehnică care iniţiază reforma.

Vom vedea dacă acest raport va fi un far sau un reflector în ochi...

Iată raportul:

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.