23 August 2010

De ce nu are România bani?


Observăm că oamenii Guvernului domnului Boc au astăzi o ridicare din umeri relativă la sursa de finanţare a celor mai elementare servicii pe care statul le oferă societăţii. Cu toate măsurile de austeritate luate, cu toate declaraţiile de uşoară creştere economică, se pare că nu putem răsufla uşuraţi ci, dimpotrivă, trebuie să ne ascundem de loviturile necruţătoare ale viitoarelor măsuri menite scăderii veniturilor în zona de jos a câştigurilor.

Şi totuşi, în februarie domnul Boc spunea în faţa Parlamentului României:

Modernizarea statului presupune, de asemenea, ca educaţia, sănătatea, agricultura, infrastructura să fie abordate într-o manieră care să aibă direct contact cu nevoile românilor şi de a asigura resursele financiare printr-o gestionare corectă a banilor din buget. Bani există, ei însă nu totdeauna sunt utilizaţi în conformitate cu priorităţile pe care românii le au. Acum, cred că, prin legile pe care le-am adoptat şi pe care le vom adopta şi în 2010, vom reorienta priorităţile legate de cheltuirea banului public de la priorităţile politicienilor la priorităţile legate de cetăţeni. Adică cetăţenii ne vor impune priorităţile şi nu doar politicienii, după propriile lor interese, vor ordona modul de alocare a resurselor publice.
(sursa: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6750&idm=5&idl=1)

http://roxanaiordache.files.wordpress.com/2009/01/boc-cu-coasa-mediafax.jpg
(sursa: http://roxanaiordache.files.wordpress.com/2009/01/boc-cu-coasa-mediafax.jpg)

Chiar nu ne putem pune problema că domnul Boc nu ştia în februarie 2010 cum stă treaba cu economia naţională. Dacă domnia sa a făcut o astfel de declaraţie, este evident că a făcut-o în deplină cunoştinţă de cauză. Şi atunci de ce atâtea probleme? Oare priorităţile politicienilor au învins totuşi priorităţile legate de cetăţeni?

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.