06 July 2010

Insolvenţă, insolvabil, insolvent






Insolventa(com.) - este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile: a) insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori; b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei. (http://www.advocate.ro/cabinet_avocat_cuvant_Insolventa)


Insolvabilitate:
Situatie in care valoarea activelor de care dispune un agent economic este mai mica decat valoarea obligatiilor acestuia fata de terti (creditori, furnizori, buget).
Prin vanzarea tuturor activelor de care dispune, agentul economic nu-si poate stinge toate obligatiile pe care acesta si le-a asumat.
Insolvabilitatea prelungita este cauza care genereaza falimentul. (http://www.rubinian.com/dictionar_detalii.php?id=930)

A. Insolvabilitatea defineşte o stare de dezechilibru patrimoniala, caracterizata printr-un pasiv patrimonial superior activului Consecinţa directa a acestei situaţii este imposibilitatea satisfacerii creanţelor scadente ale creditorilor pe calea executarii silite.
Dacă in materie civila, starea de insolvabilitate produce o serie de efecte cu caracter patrimonial, in materie comerciala, comerciantul poate depasi starea de insolvabilitate apeland la credite. In masura in care comerciantul se bucura de credit, starea acestuia de solvabilitate sau insolvabilitate nu va produce efecte si nu intereseaza din punct de vedere legal.
Concluzie: Insolvabilitatea comerciantului va produce efecte doar atunci cand acesta isi pierde creditul, si drept consecinţa va fi supus procedurii falimentului (in cazul in care pasivul este superior activului, perspectivele de redresare, de a opta pentru procedura de reorganizare judiciara sunt mai reduse ).
B. Insolventa defineste o incapacitate vadita de plata a datoriilor exigibile , adica reprezinta o insuficienta a lichiditatilor, o absenta a fondurilor banesti necesare platii obligatiilor scadente, reflectand o stare a patrimoniului unui debitor.
Starea de insolventa survine independent de cea de insolvabilitate, atunci cand nu exista sau nu pot fi realizate resursele financiare pentru acoperirea la scadenta a datoriilor sale comerciale.
Concluzie: Consecinţa imediata a insolvenţei o reprezinta incetarea platilor şi instaurarea dreptului creditorilor de a introduce impotriva comerciantului aflat in această stare, procedura falimentului.
(http://facultate.regielive.ro/proiecte/drept_comercial/procedura_insolventei_comerciale_deschiderea_procedurii_si_partile_implicate_in_aceasta_procedura-171491.html)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.