23 April 2010

Revizuirea constituţiei, dar neasumată prin semnătură... o fi varianta adevărată?




După cum se poate observa, la final nu se găsesc semnăturile iniţiatorilor... dar, motivarea este semnată de domnul Emil Boc...

Întrebarea mea este, poate domnul Boc să iniţieze un proiect de revizuire a Constituţiei?

ARTICOLUL 150 - Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.
(2) Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.


După cum se vede, Constituţia nu spune că cei de la Guvern să redacteze textul pe care să-l "propună preşedintelui". Ei trebuie să propună preşedintelui revizuirea şi preşedintele, prin mijloacele sale specifice, trebuie să aibă iniţiativa legislativă.

Dacă aşa s-a şi întâmplat... dacă totul e OK şi preşedintele a realizat iniţiativa legislativă… de ce nu a eliminat, aşa cum spunea cu puţin timp în urmă (şi nu cred că este cineva care să contrazică acest lucru), imunitatea şi pentru preşedinte, şi pentru parlamentari.

Domnul Traian Băsescu spunea “Dacă voi constata că politicienii nu vor să mergem pe eliminarea imunităţilor, nu toţi, majoritatea, voi mai organiza un referendum, să spună românii dacă vor ca politicienii şi miniştrii, preşedintele să aibă imunitate, şi eu cred că românii nu mai vor treaba asta”

Mai mult, chiar şi PSD a spus că doreşte eliminarea imunităţii pentru toţi oamenii politici.

Deja PDL+PSD înseamnă o majoritate imensă. Dar şi PNL, chiar dacă domniile lor sunt sceptici în ceea ce priveşte desfiinţarea imunităţii parlamentare, nu există o problemă, ba chiar PNL susţine, desfiinţarea imunităţii preşedintelui.

Cu o aşa susţinere, totuşi imunitatea nu numai că a rămas la locul ei, dar a fost şi întărita eliminând acea referire care putea duce cu gândul că preşedintele nu are imunitate decât la declaraţii politice.

De ce oare nu am încredere în această revizuire a Constituţiei?

http://survivingthemiddleclasscrash.files.wordpress.com/2009/08/immunity-final-75.jpg
http://www.irvinehousingblog.com/wp-content/uploads/2007/09/immunity.gif
http://www.robertamsterdam.com/jim_morin_political_cartoon.gif
http://www.topplebush.com/humor/sanders_Wiretap_lie.jpg
(sursa: http://survivingthemiddleclasscrash.files.wordpress.com/2009/08/immunity-final-75.jpg http://www.irvinehousingblog.com/wp-content/uploads/2007/09/immunity.gif http://www.robertamsterdam.com/jim_morin_political_cartoon.gif http://www.topplebush.com/humor/sanders_Wiretap_lie.jpg)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.