17 April 2010

Nici un pericol, nici un pericol, nici un... AAAaaaaaaaa! Fugiţi!


De la revoluţie şi al doilea război mondial este pentru prima oară când există o astfel de restricţionare a zborurilor aeriene.

Norul de cenuşă vulcanică din Islanda: Deocamdată nu există nici un risc pentru populaţia României; Spaţiul aerian al României va fi închis începând de sâmbătă 17 aprilie, ora 18.00

Primul-ministru Emil Boc a analizat, astăzi, la Palatul Victoria, cu membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, modul în care evoluează traseul norului de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda şi impactul acestei situaţii asupra României.
„Din punctul de vedere al populaţiei, dincolo de inconvenientele provocate de modificările intervenite în programul curselor aeriene, nu există la ora actuală nici un risc în privinţa sănătăţii şi nu se impune nici o măsură specială”, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul reuniunii. Primul-ministru a dat asigurări că autorităţile sunt pregătite să întreprindă tot ceea ce este nevoie în eventualitatea unui pericol.
Astăzi, la ora 21.00, întregul teritoriu al României se va afla sub incidenţa norului de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda. Norul de cenuşă vulcanică se va afla în stratul de altitudine cuprins între 6.000 şi 10.000 de metri.
„Până duminică la ora 21.00 nu există nici un fel de risc de depuneri la sol sau depăşiri ale concentraţiei admise de cenuşă vulcanică în aer”, a declarat şeful Executivului.
„Mâine, după prognozele pe care le vom avea vom putea şti dacă există un potenţial pericol. Datele noastre ne spun că nu, dar vom confirma cu certitudine mâine acest lucru. Nici ploile anunţate pentru mâine nu pot produce depuneri de cenuşă la sol”, a declarat primul-ministru.
Preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a explicat la rândul său că referitor la altitudinile de până la 2.000 de metri prognozele arată că până duminică la ora 21.00 nu există posibilitatea ca teritoriul României să fie traversat de aer poluat.
Duminică la ora 11.00 va avea loc o nouă reuniune a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru analizarea noilor date rezultate în urma monitorizării norului de cenuşă vulcanică.
În ceea ce priveşte traficul aerian, începând de sâmbătă ora 18.00, întregul spaţiu aerian al României va fi închis ca urmare a traversării teritoriului ţării de către norul de cenuşă vulcanică în stratul de altitudine cuprins între 6.000 şi 10.000 de metri. Restricţia va fi valabilă cel puţin până duminică la ora 12.00, a precizat premierul Emil Boc.
Persoanelor care au programate zboruri li se recomandă să se informeze din timp, prin telefon sau internet, în privinţa schimbărilor operate în programul curselor direct de la compania Tarom şi de la celelalte companii aeriene, care au obligaţia de a informa permanent asupra modificărilor intervenite.
Pentru minimizarea problemelor provocate de închiderea spaţiului aerian, CFR a suplimentat garniturile de tren în special pe destinaţiile Budapesta şi Viena, în funcţie de posibilităţile existente în momentul de faţă.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 17.04.2010

(sursa: http://www.gov.ro/norul-de-cenusa-vulcanica-din-islanda-deocamdata-nu-exista-nici-un-risc-pentru-populatia-romaniei-spatiul-aerian-al-romaniei-va-fi-inchis-incepand__l1a108679.html)

Declaraţii susţinute de primul-ministru Emil Boc şi de membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la evoluţia deplasării norului de cenuşă vulcanică asupra României



Emil Boc: Prima concluzie. Astăzi la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul României, în stratul de altitudine 6.000 – 10.000 de metri; deci, despre această situaţie vorbim: în stratul de la 6.000 la 10.000 de metri, norul vulcanic va acoperi la ora 21.00 întreg teritoriul României. Până, mâine, duminică, la ora 21.00, nu există nici un fel de risc de depuneri la sol sau concentraţie de cenuşă vulcanică în aer. Mâine, după prognozele pe care le vom avea şi interpreta, vom putea şti dacă există vreun potenţial pericol. Datele noastre ne spun că nu, dar vom confirma cu certitudine mâine, acest lucru. Nici ploile care sunt anunţate astăzi şi care sunt sub altitudinea de 6.000 de metri, nu vor produce depuneri de cenuşă vulcanică. Spun asta în condiţiile în care dacă alte ţări din vestul Europei vor fi poluate, atunci există această posibilitate ca şi în România să ajungă aer poluat. Deocamdată, o asemenea informaţie nu avem şi nu se confirmă. Date suplimentare vom putea avea mâine. În aceste condiţii, în acest moment nu se reţin recomandări speciale pentru populaţie, neexistând nici un risc în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi a oamenilor din perspectiva norului vulcanic. Mâine, repet, vom avea date suplimentare în funcţie de evoluţia acestuia în întreg spaţiul terestru.
În ceea ce priveşte traficul aerian, într-adevăr sunt dificultăţi în acest moment, pe care foarte mulţi deja le cunoaşteţi. Douăsprezece aeroporturi sunt închise la această oră, mai operează în acest moment cele două din Bucureşti (Otopeni şi Băneasa), Craiova, Tulcea şi Constanţa. Dar, începând cu ora 18.00 va fi închis tot spaţiul aerian românesc. Aeroporturile vor fi închise începând cu ora 18.00, astăzi. Întrebarea se pune până când. Această decizie cu privire la închiderea spaţiului aerian românesc este valabilă cel puţin până mâine la ora 12.00. Mâine vom avea analizele dimineaţă, începând cu ora 09.00, astfel încât la următorul Comitet pentru Situaţii de Urgenţă, care va avea loc mâine, la ora 11.00, să avem detalii suplimentare pentru ce perioadă de timp se va putea menţine sau dimpotrivă se va redeschide spaţiul aerian românesc. Cert este, aşa cum am spus, că începând cu ora 18.00 nu vom mai avea nici un aeroport deschis în România, pentru traficul aerian. De aceea, recomandăm în continuare populaţiei să se informeze din timp prin cele două canale pe care le pot avea la dispoziţie, canalul internetului pentru a consulta site-ul TAROM-ului sau site-ul companiilor unde au biletul cumpărat sau site-ul aeroportului de unde intenţionau să zboare sau unde doreau să zboare sau legătura telefonică. De asemenea, din oră în oră, aşa cum s-a precizat ieri, se emit comunicate de presă şi informaţii pe site-urile aeroporturilor şi ale companiilor româneşti, mă refer aici la compania TAROM, pentru a informa cetăţenii cu privire la situaţia curselor aeriene pe care le avem la dispoziţie.
În ultimul rând, tot în această direcţie CFR-ul a suplimentat trenurile acolo unde a fost posibil şi mă refer aici la destinaţia Budapesta şi la destinaţia Viena, în funcţie de posibilităţile existe în momentul de faţă.
În continuare, pentru a avea informaţii şi acces deplin la ceea ce se întâmplă, Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului va fi punctul unic pentru obţinerea de informaţii pentru mass-media, al comunicatelor cu privire la ceea ce înseamnă evoluţia norului vulcanic în România şi colegii de acolo vă stau la dispoziţie pentru ca şi în intervalul dintre şedinţele noastre să aveţi acces nelimitat şi în timp real la ceea ce se întâmplă - pentru că, aşa cum puteţi observa, situaţia este în mişcare şi depinde de evoluţia norului vulcanic, care sunt legate de evoluţia curenţilor de aer şi de alte chestiuni de specialitate.
Reporter: Care este evoluţia traiectoriei norului? Când va părăsi teritoriul ţării noastre, din prognozele pe care le aveţi, sau cum se deplasează ?
Ion Sandu: Repetăm. Sunt două paliere. Între 6.000 de metri şi 10.000 de metri, conform prognozelor făcute de MetOffice, la ora 21.00 traversează norul de cenuşă vulcanică tot teritoriul României, la ora 03.00 noaptea, este deja în traversarea ţării. Vom vedea la noua actualizare, momentul în care se va ridica codul roşu de aviaţie, pentru că, de fapt, aici este problema: la 6.000-10.000 de metri, această prognoză, care include teritoriul României, se referă la spaţiul aerian; pentru stratul de la zero la 2.000 de metri, prognozele arată că nu există posibilitatea până mâine seară la ora 21.00 să traverseze România aer poluat. Dacă ţările din vestul Europei ar fi poluate, circulaţia atmosferică nu ar permite trecerea pe teritoriul României, pentru că circulaţia este inversă decât cea de la altitudine. Mâine la ora 09.00 vom reactualiza prognoza, care în esenţă spune următorul lucru: dacă una dintre ţările europene - Polonia, Germania, Cehia - ar fi poluată, noi preluăm de acolo mişcarea şi vă spunem dacă traversează şi România sau nu. Asta este practic ceea ce facem în actualizarea acestei prognoze. Până mâine seară la ora 21.00 şi în ipoteza că aerul din aceste ţări ar fi poluat, nu ar trece peste România. Din informaţiile care există însă, ţările din vestul Europei nu au semnalat concentraţii de cenuşă vulcanică în statul zero – 2.000 de metri altitudine.
Emil Boc: În privinţa perturbaţiilor din traficul aerian, totul va depinde de cât timp va emite vulcanul, iar acest lucru nu poate să îl ştie nimeni în acest moment. Astfel încât situaţia va trebui să fie monitorizată în permanenţă, iar implicaţiile încă nu pot fi anticipate cu privire la durată. Să sperăm că nu vor fi erupţii ale vulcanului de lungă durată, pentru că atunci există riscul ca aceste perturbaţii să se prelungească pentru o perioadă mai lungă de timp. De aceea, autorităţile statului monitorizează foarte serios şi analizează toate implicaţiile posibile ale unei asemenea situaţii neprevăzute nici chiar de regulamentele existente la nivelul companiilor aeriene.
Reporter: Ne puteţi spune care este constituenţa norului, deci care sunt particulele care se află acum în suspensie, şi dacă aţi luat cumva nişte măsuri preventive, chiar dacă populaţia spuneţi că nu se află în pericol, dar dacă aţi luat nişte măsuri preventive.
Emil Boc: Pot să vă spun că autorităţile statului sunt pregătite pentru orice situaţie. Deocamdată nu se pune problema, pentru că nu există risc major dar, repet, autorităţile sunt pregătite să întreprindă ceea ce este nevoie. Deocamdată nu avem motive să ne panicăm, nu avem motive să inducem alte măsuri suplimentare, nu există un asemenea risc, repet, în acest moment. În privinţa componenţei particulelor, cine ne poate oferi un răspuns?
Ion Sandu: Informaţiile oficiale spun că 58% din cenuşa vulcanică este formată din bioxid de siliciu. Detalii, în urma analizelor ulterioare.
Dorina Lupu, Agenţia Naţională de Mediu: În aceste concentraţii pe care le-am primit, nu există cianuri în această cenuşă. Există mulţi oxizi ai metalelor grele care ar putea fi periculoşi, există unele concentraţii de metale grele, totuşi acestea arată că nu există concentraţii deosebit de periculoase. Au fost accidente în care aceste concentraţii au fost mult mai mari decât cele care ne-au fost anunţate acum de către Centrul European al Protecţiei Civile.
Reporter: O întrebare de ordin economic. Cetăţenii care şi-au plătit deja biletele de avion, aţi vorbit cumva cu companiile care ar fi procedurile? Îşi recuperează biletele, sunt obligate să le returneze banii pe bilete. Care este procedura ?
Emil Boc: Din nefericire este vorba de forţă majoră, cu implicaţiile ei juridice, dar îl rog pe domnul secretar de stat Anton de la Ministerul Transporturilor să vă facă precizările necesare.
Marin Anton: În aceste situaţii, companiile nu sunt obligate să despăgubească călătorii pentru că e o situaţie specială, o situaţie de forţă majoră. Soluţia pentru rezolvarea acestei probleme este realocarea pasagerilor în cazul în care cursele vor fi reluate.
Reporter: Există posibilitatea ca deplasarea preşedintelui Băsescu în Polonia să fie anulată ?
Emil Boc: Administraţia prezidenţială vă va face informările necesare.
Reporter: Să înţelegem că acele analize ale aerului pe care le anunţaţi dumneavoastră ieri nu au arătat absolut nici un fel de schimbare faţă de o perioadă obişnuită?
Marie Jean Adler, Şef Centru Situaţii de Urgenţă: Da, cu certitudine, nu există nici un fel de modificare. Mai mult, nici o concentraţie a nici unui poluant nu a depăşit concentraţia maxim admisă. Componenţa de care vă spunea şi domnul director general Sandu privind procentul de 58% din cenuşa vulcanică se referă la recoltarea experţilor din norul de deasupra Islandei. Nu este cert că în acelaşi procent şi nici oxizii vor ajunge (...) pe solul României. Este vorba de recoltarea cenuşii din norul aflat între 6.000 şi 10.000 de metri.
Emil Boc: Ceea ce se conturează în acest moment este că problemele majore pe care le generează erupţia vulcanului sunt legate de traficul aerian, cu multiple complicaţii economice la toate palierele. Să sperăm că vulcanul acesta nu va emite atât de mult timp cenuşă vulcanică astfel încât să avem perturbaţii majore a ceea ce înseamnă trafic aerian cu implicaţii şi consecinţe economice pentru companii şi cetăţeni. Din perspectiva populaţiei, repet, cu excepţia acestui incovenient legat de traficul aerian nu se pun probleme în momentul de faţă. Mâine, la ora 11.00, ne vom vedea în această sală pentru a vă prezenta date actualizate şi prognoza viitoare. Aşa cum am precizat la Centrul pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Mediului puteţi avea practic acces să obţineţi toate datele cu privire la ceea ce se întâmplă până mâine la ora 11.00.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 17.04.2010

(sursa: http://www.gov.ro/declaratii-sustinute-de-primul-ministru-emil-boc-si-de-membrii-comitetului-pentru-situatii-de-urgenta-cu-privire-la-evolutia-deplasarii-norului-de__l1a108678.html)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.