14 April 2010

Europuls http://europuls.ro/





Un nou site reflectat de doi euro-parlamentari, Corina Creţu şi Cristian Preda



http://corinacretu.files.wordpress.com/2008/02/header1.jpg

“Europa si Românii”
13/04/2010 prin corinacretu

Azi, la Parlamentul European, a avut loc conferinta de lansare a asociatiei “Europuls”, cu tema “Europa si Românii: atitudini, perceptii si asteptari”, la care au participat europarlamentari romani, comisarul european Dacian Ciolos, reprezentantul permanent al Romaniei la UE, Mihnea Mototc, si ambasadorul Romaniei in Belgia, Ovidiu Dranga.

Interventia mea s-a axat pe ideea ca integrarea europeana, ca instrument al modernizarii si dezvoltarii României, trebuie sa fie in principal o problema a cetatenilor, in conditiile in care, pana acum, toate proiectele de modernizare nationala au fost prea mult apanajul unor elite, care, intr-un fel sau altul, i-au exclus pe cetateni. Cred, de asemenea, ca aderarea la UE poate accelera anumite procese interne, dar nu le poate substitui.

In acest context, parerea mea e ca iniţiativa celor de la “Europuls” exprima nevoia tinerei generaţii de a da mai multa concretete si consistenta proiectului european al României, in conditiile in care acesta nu a fost unul organic, intrinsec societatii românesti, care nu a avut sansa de a participa la structurarea initiala a proiectului si de a evolua in acelasi timp cu Uniunea Europeana.

In momentul in care ne-am exprimat dorinta de aderare, ni s-a pus in faat o fotografie si ni s-a spus: cand aratati asa, veti fi primiti in club. Nici o fotografie nu reda fidel realitatea, pierde pe drum detalii, este statica. Greul abia acum urmeaza, pentru ca, pana in momentul aderarii, am evoluat in ritmul nostru, dupa regulile noastre. Acum trebuie sa evoluam in ritmul Uniunii, dupa regulile sale, fara sa fim pregatiti pentru asta.

Din pacate, prea putini români au asteptari concrete legate de Uniunea Europeana, pe care o cunosc intr-o mica masura. Pentru a contracara absenta problematicii europene din dezbaterea publica romaneasca, este nevoie de un amplu proces de comunicare publica pe teme europene, initiativele societatii civile, tot mai numeroase si mai consistente, trebuind, insa, sa fie dublate de eforturile Guvernului roman.

De asemenea, faptul ca România detine in actuala Comisie Europeana portofoliul agriculturii ne ofera oportunitatea de a construi ceva consistent in plan european, cu ecou in plan intern, care sa creasca interesul cetatenilor români pentru problemele europene. Totodata, e nevoie de mai multa solidaritate in interiorul UE, in primul rand cu tarile din Estul Europei, in conditiile in care se ridica un nou zid despărtitor intre cele doua parti ale continentului.
(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2010/04/13/europa-si-romanii/)

http://cristianpreda.ro/wp-content/images/logo3_06.jpg

Europuls

by cpreda

În această seară, am participat - alături de Corina Creţu (deputat european PSD), comisarul Dacian Cioloş, Mihnea Motoc (reprezentantul României pe lângă UE) şi Ovidiu Dranga (ambasadorul României în Belgia) - la o dezbatere organizată de asociaţia Europuls, constituită de 6 tineri români, care îşi propun să insereze preocupările publice româneşti în cadrul european.
Dezbaterea a avut drept temă dominantă percepţia românilor asupra Uniunii, înainte şi după aderare.
Vă recomand şi site-ul acestei asociaţii - la adresa http://europuls.ro - care va figura de acum şi la mine în blogroll.
(sursa: http://cristianpreda.ro/2010/04/13/europuls/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.