16 April 2010

Emje ref


Fără doar şi poate, ieri au fost două ştiri importante, erupţia unui vulcan şi "problema ANI".

Ioana Muntean:
“Guvernul aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Primul-ministru Emil Boc este îngrijorat de consecinţele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie a Curţii Constituţionale a României referitoare la Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate pentru ceea ce înseamnă ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, convenit cu oficialii Comisiei Europene”
“Premierul Emil Boc va întreprinde tot ceea ce este necesar, la nivel guvernamental şi parlamentar, pentru a nu afecta obiectivul autorităţilor române privind încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Primul-ministru va colabora cu toţi factorii de decizie interesaţi pentru a nu fi afectat drumul pe care România s-a înscris în ceea ce priveşte transparenţa şi controlul averilor demnitarilor. În acest sens, vor fi identificate soluţii pentru punerea în acord, cât mai rapid, a deciziei Curţii Constituţionale cu Legea Fundamentală, având în vedere că funcţionarea ANI este una dintre condiţionalităţile cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare”

Renate Weber:
"Cred că mai întâi trebuie văzută motivarea, decizia, pentru că s-a mai întâmplat să avem întâi veşti spectaculoase care apoi s-au dovedit a fi altceva. Nu e prima dată când ANI are probleme de legalitate. Acum câţiva ani când am spus că ANI este neconstituţională, mi s-a sărit în cap. Eu nu cred că instituţia va înceta să mai existe, dar probabil va fi redefinit cadrul legislativ în care o face. Oare faptul că nimeni în lume nu mai are aşa ceva nu ne dă de gândit? Aceste probleme au avut şi alte ţări, slovenii au făcut şi ei o astfel de decizie după care au renunţat”
"O să fie interesată motivarea. Probabil unul din urmaşii domnului Frattini o să iasă la un moment dat la Comisie şi o să spună nu ştiu ce, dar asta e decizia unei curţi. Iar atunci când se vorbeşte de decizia unui tribunal, Comisia tace şi ar face bine să o facă şi acum. E o problemă când într-un stat de drept, se încalcă principiile separaţiei puterilor în stat şi se dă drept de judecată unor instituţii care altfel nu le au. ANI se transformase într-un monstruleţ, am văzut multe cazuri în care oamenii nu erau chemaţi să explice o inadvertenţă, zece inadvertenţe din declaraţii. Legea nu ne obligă, spuneau cei de la ANI. Şi cei de la ANI şi-au bătut joc de statul de drept din România”

Laura Ştefan (expert al Societăţii Academice Române):
"Este un dezastru, practic decizia Curţii Constituţionale interzice ANI să mai verifice declaraţiile de avere, să mai ceară confiscarea averii, să mai sesiseze Parchetul. Ce se urmăreşte prin această decizie este preluarea atribuţiilor de verificare de către instanţe care nu au personal calificat economic, care oricum sunt supraaglomerate. E puţin probabil că un judecător se va sui într-un avion să verifice dacă nu ştiu ce demnitare are o vilă în străinătate”
"Oricum verificările ANI tot în instanţa ajungeau şi aceasta decidea dacă Agenţia are sau nu dreptate. Depinde ce scrie în motivarea Curţii ce se va întâmpla cu anchetele deja începute de ANI, dacă aceste acte vor putea fi păstrate, pentru că au fost făcute cu respectarea legislaţiei sau nu. Instanţa va trebui să decidă în fiecare cauză ceea ce va crea o practică total neunitară”
"Din păcate am mai văzut, ca şi în cazul CNSAS, că atunci când o instituţie ajunsă să atingă interese importante din această ţară, CCR intervine şi rezolvă problemele prin desfiinţarea respectivelor instituţii. Cred că trebuie să ne luptăm în continuare şi să arătăm că vrem să face controlul averilor, al intereselor şi al incompatibilităţilor. Dacă Guvernul nu va reglementa printr-o ordonanţăde urgenţă putem spune la revedere ANI şi obligaţiilor asumate de România în contextul aderării la UE"

(sursa: http://www.realitatea.net/boc--ingrijorat-de-decizia-ccr-pe-legea-ani_709245.html http://www.realitatea.net/renate-weber--cei-de-la-ani-si-au-batut-joc-de-statul-de-drept_709214.html http://www.realitatea.net/laura-stefan-sar--decizia-curtii-constitutionale-in-cazul-ani-e-dezastruoasa_709223.html)

Dar... problema nu este chiar atât de clară...

Şapte judecători ai Curţii Constituţionale sunt verificaţi de ANI, susţin surse juridice


Judecătorul CCR Ion Predescu ar avea zece conturi bancare nedeclarate

CCR a examinat din oficiu întreg conţinutul Legii ANI

CCR a declarat neconstituţionale patru prevederi ale modificărilor Statutului Funcţionarului Public

Macovei: Ce a lucrat ANI până acum nu va fi afectat de decizia CCR


Să recunoaştem că miroase a conflict de interese.

http://www.juridice.ro:

Pozitia MJ ref. decizia Curtii Constitutionale privind Legea de organizare si functionare a ANI
16 April 2010

Ministerul Justitiei a facut joi, 15 aprilie 2010, unele precizari referitoare la decizia Curtii Constitutionale privind Legea de organizare si functionare a ANI:

“Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale a României, urmând să reacţionăm instituţional prin elaborarea unui proiect de act normativ. Asigur Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în numele Guvernului, de întreg sprijinul pentru ca această instituţie să continue să îşi desfăşoare activitatea.

Este foarte important să înţelegem că buna funcţionare a ANI este esenţială pentru îndeplinirea condiţionalităţilor impuse prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Potrivit celui mai recent Raport al Comisiei, dat publicităţii în martie 2010, capacitatea ANI a fost consolidată şi progresele înregistrate în 2009 au fost extinse. Declararea neconstituţionalităţii unor prevederi ale Legii ar putea pune în pericol rezultatele bune obţinute până în prezent de către ANI şi are avea un potenţial impact negativ asupra mecanismului.

Ţin să-i asigur pe partenerii europeni că Ministerul Justiţiei este perfect conştient de angajamentele asumate şi va depune în continuare toate eforturile pentru îndeplinirea acestora”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

ISTORIC

Controlul averilor şi adoptarea unui mecanism eficient de verificare a declaraţiilor de avere a constituit o recomandare constantă a Uniunii Europene, de-a lungul procesului de aderare a României la UE. Acest fapt a fost consemnat şi în documentul de poziţie comună al Uniunii pe domeniul justiţie şi afaceri interne – European Union Common Position (EUCP) [1].

Grupul Statelor Anticorupţie al Consiliului Europei (GRECO) a adoptat o poziţie similară. Una dintre recomandările GRECO, ca urmare a evaluării din 2005, se referea la necesitatea îmbunătăţirii mecanismului de verificare a averilor şi conflictelor de interese.

Obiectivul de combatere a corupţiei prin mijloace administrative a fost prevăzut de Strategia Naţională Anticorupţie 2005-2007 şi de Planul de acţiune pentru implementarea acesteia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 231/2005.

Conform planului de acţiune pentru implementarea Strategiei, una dintre măsurile aflate în sarcina Ministerului Justiţiei era revizuirea cadrului legislativ în sensul desemnării unei instituţii abilitate să verifice şi să controleze declaraţiile de avere, de interese, şi stările de incompatibilitate.

Pe de altă parte, prin Decizia 2006/928/CE, Comisia Europeană a instituit, în decembrie 2006, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Una dintre cele patru condiţionalităţi din cadrul MCV se referea la „înfiinţarea, conform celor prevăzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive.”

REGLEMENTARE

Aplicarea prevederilor din numeroasele acte normative în domeniu a evidenţiat necesitatea şi oportunitatea reglementării într-un veritabil cod de integritate a celor trei instrumente de prevenire şi de luptă împotriva corupţiei instituţionale, si anume, controlul averilor, declararea şi verificarea intereselor şi a incompatibilităţilor în exercitarea demnităţii şi a funcţiei publice.

În iulie 2006, proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului. Astfel, la data de 9 mai, a fost adoptată Legea nr.144/2007 [2] privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Acest act normativ a transpus angajamentul asumat de România în procesul de integrare europeană.

Prin adoptarea Legii nr. 144/2007, România a pus bazele unei instituţii specializate în verificarea averilor, conflictelor de interese şi respectării regimului incompatibilităţilor. Obligativitatea declarării averilor exista încă din anul 1996 si ca declaraţiile de avere au devenit documente publice încă din 2003, dar mecanismele de control erau greu de utilizat.

Odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, ca o autoritate administrativă autonomă de control care se bucură de independenţă operaţională, aceste deficienţe au fost înlăturate. Instituţia monitorizează permanent declaraţiile de avere/interese, conflictele de interese şi regimul incompatibilităţilor, în vederea asigurării exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de imparţialitate, integritate, transparenţă.

EVALUAREA COMISIEI EUROPENE REFERITOARE LA ACTIVITATEA ANI

Potrivit celui mai recent Raport al Comisie, dat publicităţii în martie 2010, capacitatea ANI a fost consolidată şi progresele au fost extinse. “Rezultatele încurajatoare ale Agenției Naționale de Integritate (ANI) au continuat în a doua jumătate a anului 2009”, se afirmă în Raport.

Aspecte pozitive menţionate în raport:

1. Progrese în activitatea operaţională a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI):

- Confirmarea de către instanţe a deciziilor ANI privind averile nejustificate în 2 cazuri, dispunându-se confiscarea;

- Numărul semnificativ de sesizări ale parchetelor în vederea efectuării urmăririi penale;

- Numărul semnificativ de sesizări ale autorităţilor competente în materie disciplinară;

- Prezenţa în instanţă a ANI, pentru apărarea constatărilor de incompatibilităţi şi conflicte de interese.

2. Progrese în consolidarea capacităţii administrative a ANI:

- Agenţia funcţionează cu personal suficient;

- Agenţia va deveni pe deplin operaţională în momentul implementării sistemului IT, ce va permite verificarea declaraţiilor de avere şi de interese;

- Toate declaraţiile de avere şi de interese primite în 2009 sunt accesibile pe portalul existent pe site-ul Agenţiei;

- Activitatea Agenţiei este guvernată de principiul transparenţei: comunicate de presă, publicarea stadiului dosarelor aflate în procedură contencioasă, precum şi a stadiului acţiunilor disciplinare;

- Cooperarea cu societatea civilă (două ONG-uri), în vederea dezvoltării laturii preventive a activităţii Agenţiei.
[1] EUCP – Poziţia comună a UE, elaborată la sfârşitul anului 2004, la finalizarea negocierilor asupra capitolului 24 privind Justiţia şi Afacerile Interne.

[2] Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 359 din 25 mai 2007, a fost rectificată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 368 din 30 mai 2007. Legea nr. 144/2007 a mai fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 1 iunie 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008.”

(sursa: http://www.juridice.ro/106810/pozitia-mj-ref-decizia-curtii-constitutionale-privind-legea-de-organizare-si-functionare-a-ani.html)

Personal mi-am dorit o instituţie în România precum Agenţia Naţională de Integritate, totuşi mi-aş fi dorit ca ea să nu se concentreze pe controlul declaraţiilor de avere, ci chiar pe INTEGRITATE.

INTEGRITATE f. 1) Caracter integru; sentiment al demnităţii, dreptăţii şi conştiinciozităţii, care serveşte drept călăuză în conduita omului; onestitate; cinste; probitate

Din păcate ANI nu pare ea însăşi integră. La fel ca şi DNA, mi-a lăsat impresia unei arme politice. Poate că este doar o părere greşită a mea, dar nu-mi pot nega această impresie/suspiciune.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.