27 February 2010

Şi s-au pornit fulgere şi vuiete şi tunete şi s-a făcut cutremur mare, aşa cum nu a fost, de când este omul pe pământ, un cutremur atât de puternic.



Cutremur violent in Chile, cu magnitudinea in jur de 8,5

Un cutremur de pamat deosebit de violent, cu magnitudinea mai mare de 8,0, s-a produs in dimineata zilei de sambata, 27 februarie, in Chile.

Imagine atasata Imagine atasata


Seismul a avut loc la or 6:34 min timp universal, la o adancime de 50 km. Epicentrul cutremurului a fost situat la 99 km nord-vest de localitatea Chillan, in zona de coasta de la Oceanul Pacific.

Imagine atasata


Conform datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut o magnitudine de 8,5-8,8 pe scara de magnitudine-moment. Seismul a fost cel mai puternic produs in lume de la inceputul acestui an; de asemenea, a fost cel mai violent cutremur produs in Chile in ultimii ani.
Statul sud-american Chile este afectat de o activitate seismica intensa, deoarece se afla intr-o zona de subductie a placii Nazca sub cea Sud-Americana. De-a lungul timpului, in Chile s-au produs numeroase cutremure extrem de puternice, cu magnitudini mai mari de 8-8,5. Astfel, la 25 ianuarie 1939,orasul Chillan a fost complet distrus de un seism extrem de puternic, cu magnitudinea 7,8-8,3 si intensitatea XI pe scara Mercalli. Dar cutremurul cel mai puternic s-a produs in mai 1960. Seismul din 22 mai 1960 a fost si cel mai puternic cutremur produs pe plan mondial, de cand exista inregistrari seismice. Cutremurul a avut magnitudinea moment 9,5 si a provocat distrugerea multor localitati din Chile, inclusiv a orasului Valdivia. De asemenea, s-a format un val seismic care a cauzat pagube importante inclusiv in Hawaii. De fapt, cutremurul din 22 mai 1960 a fost "varful unei crize seismice cu durata de circa 10 zile, care a inclus mai multe cutremure majore succesive, cu magnitudini de 7-8,7. Seismul din 22 mai 1960 a provocat moartea a peste 1600 de persoane.
In urma cutremurului produs in aceasta dimineata in Chile, a fost emisa o avertizare de tsunami pentru Chile, Peru si Ecuador. Pana la aceasta ora, nu se cunoaste amploarea pagubelor materiale, dar, avand in vedere magnitudinea extrem de mare a cutremurului, este de asteptat sa existe distrugeri majore. De asemenea, cutremurul ar fi putut provoca alunecari de teren si diverse modificari geomorfologice la nivelul solului.

Update: Mai multe replici si cutremure secundare puternice au fost inregistrate la putin timp dupa seismul extrem de violent, de magnitudine 8,3, produs astazi in Chile. La ora 7:12 min UTC s-a produs un cutremur de magnitudine 6,3 in zona de coasta de langa orasul Valparaiso, la o adancime de 31 km. Un cutremur de magnitudine 5,6 s-a produs in Chile la ora 7:33 min UTC, urmat la ora 7:37 min UTC de un alt seism de magnitudine 6,1. La ora 8:01 UTC, tot in zona de coasta a statului Chile s-a produs un nou cutremur puternic, cu magnitudinea estimata la 6,8-7,0. Este de asteptat ca in zona sa se produca noi replici sau chiar alte cutremure, cu epicentre diferite de al socului initial major.

Conform relatarilor locuitorilor capitalei Santiago de Chile, citati de agentia Reuters, cutremurul a determinat pene de curent. De asemenea, mai multe cladiri au fost distruse, dar nu se cunoaste inca un bilant, cel putin provizoriu. Cutremurul a fost resimtit si in Argentina.
Un prim bilant indica cel putin 17 persoane decedate in urma cutremurului. Nu se cunosc inca informatii privind marimea valului seismic format si care ar fi atins coasta chiliana. Alerta de tsunami a fost extinsa si pentru America Centrala.
Intreruperea comunicatiilor a intarziat transmiterea informatiilor provizarii in legatura cu urmarile seismului.

Cutremur major de magnitudine 7,2 in Japonia

Un cutremur major, cu magnitudinea moment mai mare de 7,0, s-a produs in seara zilei de vineri 26 februarie in Japonia, in regiunea insulelor Ryukyu-Okinawa.

Imagine atasata Imagine atasata


Seismul a avut loc la ora 20:31 min timp universal, la o adancime de circa 10 km, in apropierea insulei Okinawa. Magnitudinea cutremurului a fost de7,2 grade pe scara de magnitudine-moment.

Cutremurul a fost resimtit puternic in special pe insula Okinawa, aflata inn apropierea epicentrului. Imediat dupa violentul cutremur, Agentia Meteorologica Japoneza a emis o avertizare de tsunami pentru Insula Okinawa si alte insule mai mici situate intre Japonia si Taiwan. Avertizarea a fost emisa din cauza faptului ca seismul a avut o magnitudine mai mare de 7,0 si s-a produs la o adancime foarte mica sub fundul Oceanului Pacific.

Update: In avertizarea emisa, au fost anticipate valuri cu inaltimea de peste 2 metri, potential periculoase pentru coasta insulei Okinawa. Ulterior, avertizarea a fost ridicata, valul seismic format nedepasind inaltimea de jumatate de metru. Un val seismic (tsunami) este periculos atunci cand atinge, in apropierea coastei, o intaltime maxima de peste 2 metri.

Cutremur de magnitudine 3,8-4,0 in regiunea Vrancea

Un cutremur de pamant cu magnitudinea in jur de 4,0 s-a produs joi, 25 februarie, in regiunea Vrancea.

Imagine atasata


Seismul a avut loc la ora 15h51min28sec timp universal (17h51min timp local in Romania), iar epicentrul a fost localizat in Muntii Vrancei (in apropierea localitatii Lopatari). Conform datelor publicate de EMSC (Centrul Seismologic Euro-Mediteranean) si de INFP (Institutul National pentru Fizica Pamantului), adancimea focarului a fost de 105-106 km. Magnitudinea cutremurului a fost de 3,8 grade pe scara Richter, conform INFP (valoare determinata ca magnitudine locala ML); conform IRSA (Institutul Roman de Seismologie Aplicata), magnitudinea MD a fost de 4,3 grade. Seismul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de III grade pe scara Mercalli. La Bucuresti, intensitatea miscarii seismice a atins II grade pe scara Mercalli.
Cutremurul de astazi a fost primul cutremur vrancean de magnitudine mai mare de 3,0 din anul 2010. Pana la acest seism, toate celelalte cutremure vrancene produse in perioada 1 ianuarie-25 februarie 2010 au avut magnitudini de numai 2-2,9 grade.

Cutremur puternic in Extremul Orient Rus

Un cutremur puternic s-a produs in dimineata zilei de joi 18 februarie in Extremul Orient Rus, si a fost resimtit pe o arie larga inclusiv in estul Chinei si in Coreea de Nord.

Imagine atasata Imagine atasata


Cutremurul a avut loc la ora 1:13 min timp universal, iar epicentrul a fost situat in regiunea de granita dintre Rusia, China si Coreea de Nord, la sud de orasul Vladivostok.

Imagine atasata


Conform datelor publicate de EMSC, adancimea focarului a fost de 560 km, iar magnitudinea a atins valoarea de 6,8 pe scara bazata pe moment seismic (o marime fizica pentru seismologie care este legata de marimea dislocatiei in focar). Desi seismul a fost unul puternic, din cauza adancimii foarte mari la care s-a produs este improbabil sa fi provocat pagube materiale; totusi, miscarea seismica a putut fi resimtita pe o arie intinsa, in extremitatea de est a Rusiei si a Chinei, probabil si in Coreea de Nord.

Cutremur de magnitudine 6,2 in Indonezia

Un cutremur relativ puternic s-a produs in seara zilei de luni, 15 februarie, in sud-estul Indoneziei.

Imagine atasata Imagine atasata


Seismul a avut loc la ora 21:51 UTC, la o adancime de 133 km, epicentrul fiind situat in partea sud-estica a arhipelagului indonezian. Conform datelor publicate de EMSC, magnitudinea cutremurului a fost de 6,2 pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost anuntate pagube materiale. Este putin probabil ca seismul sa fi provocat distrugeri, datorita faptului ca s-a produs la o adancime foarte mare.

Cutremur de magnitudine 6,1 in regiunea insulei Tonga

Un cutremur de pamant relativ puternic s-a produs sambata, 13 februarie, in zona insulei Tonga din Oceanul Pacific.

Imagine atasata


Seismul a avut loc la ora 2:34 min timp universal, la o adancime de 10 km, iar magnitudinea a fost de 6,1 pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost raportate pagube materiale si nici nu a fost emisa avertizare de tsunami.
Insula Tonga se afla in asa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, cea mai activa "centura" seismica a Pamantului, in lungul careia aproape saptamanal se produc cutremure cu magnitudini in jur de 6,0 sau peste aceasta valoare.

Cutremure puternice in Kurile si Ryukyu (Japonia)

Doua cutremure puternice s-au produs in insulele Kurile, respectiv in Japonia (ins. Ryukyu) sambata 6 februarie si respectiv duminica 7 februarie.
Primul cutremur s-a produs in regiunea insulelor Kurile in dimineata zilei de sambata, 6 februarie, la ora 4:45 min UTC, la o adancime de 60 km.

Imagine atasata Imagine atasata


Seismul a avut magnitudinea 6,1 pe scara de magnitudine-moment. Nu au fost raportate pagube materiale si nici nu s-a emis avertizare de tsunami.

Al doilea cutremur a avut loc in dimineata zilei de duminica, 7 februarie, in sud-vestul insulelor Ryukyu, intre Japonia si Taiwan, la ora 6:09 UTC.

Imagine atasata Imagine atasata

Cutremurul s-a produs la o adancime de 10 km si a avut magnitudinea moment 6,5. Pana la aceasta ora nu au fost raportate pagube materiale.

Zonele in care s-au inregistrat cele 2 cutremure fac parte din asa-numitul "Cerc de foc al Pacificului", o regiune caracterizata printr-o activitate seismica intensa, precum si prin vulcanism activ.

Criza seismica in Golful Corint, Grecia

Incepand din 18 ianuarie 2010, regiunea Golfului Corint din Grecia cunoaste o intensificare a activitatii seismice. Intr-un interval de 4 zile s-au produs peste 130 de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2,5 si 5,3 grade in Golful Corint.
Riftul din zona golfului Corint (Grecia) a fost identificat, de mult timp, ca o zona seismogena de importanta majora, caracterizata printr-o activitate seismica intensa in context regional euro-mediteranean. In ultimii 35 de date, conform datelor publicate de EMSC (Centrul Seismologirc Euro-Mediteranean), in Golful Corint s-au produs 5 cutremure cu magnitudinea mai mare de 5,8, dar si numeroase roiuri de cutremure de magnitudini mai mici.
Primul cutremur din aceasta secventa seismica a avut loc in ziua de 18 ianuarie 2010, la ora 15:56 min timp universal. Epicentrul a fost situat in Golful Corint, iar adancimea focarului a fost de 5 km.

Imagine atasata Imagine atasata


Seismul a avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara de magnitudine moment, si a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli. Nu au fost consemnate pagube importante. Cutremurul a fost urmat, inca din primele minute, de un numar foarte mare de replici cu magnitudini ML cuprinse intre 3,0-4,0.
Activitatea seismica s-a mentinut ridicata si in zilele urmatoare, continuand sa se inregistreze numeroase cutremure de magnitudini 3-3,9 in zona Golfului Corint. De asemenea, au fost inregistrate cutremure si in alte zone din Grecia, inclusiv la sud de Golful Corint, cum ar fi seismul din 20 ianuarie, produs la ora 16:55 min (de magnitudine 4,3).

Imagine atasata


Un alt cutremur de magnitudine 4 s-a produs in ziua de 21 ianuarie, la ora 9:51 min UTC, avand epicentrul localizat in vestul Golfului Corint.

Imagine atasata


Cutremurul a avut magnitudinea moment 4,1 si s-a produs la o adancime de 40 km.

Criza seismica s-a accentuat in noaptea de 21 spre 22 ianuarie. Astfel, pe 22 ianuarie, la ora 00:46 min s-a produs un nou cutremur in Golful Corint, de magnitudine 5,3, si la o adancime de 2 km.

Imagine atasata


La interval de numai cateva minute (la ora 00:50 min UTC), in aceeasi zona s-a produs un alt seism, de magnitudine 4,8. Cele doua cutremure din dimineata zilei de 22 ianuarie au fost urmate de un numar foarte mare de replici, dintre care cele mai puternice s-au produs la orele 10:53 min (magnitudine moment 4,2), respectiv 10:59 min (de magnitudine Mw 4,4); celelalte replici au avut magnitudini de pana la 3,8 grade.

Desi in urma acestor miscari seismice nu au fost inregistrate pagube majore, totusi zona in care s-au produs ramane una de risc seismic sporit. De-a lungul timpului, in regiunea Golfului Corint s-au produs numeroase cutremure moderate si puternice; ultimul seism mai puternic a avut loc in anul 1981 si atins o magnitudine de 6,7 grade.

Cutremur major de 7,2 grade in Haiti

Un seism cu magnitudinea moment Mw 7,2 s-a produs marti, 12 ianuarie 2010, la ora 21:53 UTC in Haiti (16:53 ora locala). Cutremurul a avut loc la o adancime de 10 km si la doar 9 km distanta de Leogane si este considerat cel mai puternic din istoria acestei tari.
Un spital s-a prabusit in Petionville (districtul Port-au-Prince), localitate de resedinta a multor diplomati si a oamenilor de afaceri din Haiti. Sute de alte cladiri au fost distruse, liniile de telefonie fixa au fost intrerupte iar alimentarea cu energie electrica este intrerupta pe arii intinse. In capitala avarii grave au suferit palatul prezidential, cladirea parlamentului, o catedrala si un aeroport. Un hotel s-a prabusit in timpul miscarii seismice care a durat peste 35 de secunde. Traficul este blocat din cauza cladirilor prabusite in mijlocul strazilor si bulevardelor.
Serviciile de telecomunicatii sunt in totalitate intrerupte. Din aceasta cauza nu exista informatii referitoare la distrugerile provocate de cutremur. Distrugerile insemnate se datoreaza faptului ca majoritatea cladirilor sunt construite din materiale de proasta calitate. In plus, seismul a avut epicentrul in apropierea capitalei, o zona foarte dens populata. Seismul a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea mb de 5,8 grade.
Update 1: Seismul produs aseara in Haiti a avut magnitudinea moment 7,1 si a fost cel mai violent cutremur care a lovit insula de mai mult de 150 de ani. Un cutremur precedent de o gravitate asemanatoare a mai afectat Haiti la 7 mai 1842, care a condus la moartea a peste 4000 de oameni. Orasul Port-au-Prince au mai fost afectat foarte grav de cutremure in 1750 si 1771. In ultimii 100 de ani, cel mai semnificativ cutremur care a lovit insula Haiti s-a produs in 1984 si a avut magnitudinea 6,7. In anul 2008, mai multe seisme de magnitudine relativ mica (in jur de 4-5 grade) au fost resimtite la Port-au-Prince.
Zona in care a avut loc acest cutremur este legata de regiunea tectonica a Marii Caraibilor, in vecinatea Americii Centrale. Aceasta regiune se afla la contactul dintre placa tectonica majora Nord-Americana si cea Caraibeana. Dupa seism s-au inregistrat mai multe replici cu magnitudini cuprinse intre 4,5 si 5,8 grade. Numarul mare de replici relativ puternice este tipic pentru un cutremur de adancime mica. Astfel de evenimente, generate in scoarta terestra, in lungul unor fracturi crustale, sunt cu atat mai distrugatoare cu cat se produc la o adancime mai mica. Pe de alta parte, aria afectata cel mai puternic este mai redusa decat in cazul seismelor de adancime mare. Update 2: O replica puternica a seismului de saptamana trecuta din Haiti s-a produs miercuri, 20 ianuarie, la ora 11:03 UTC. Seismul de astazi a avut epicentrul la vest de Port-au-Prince, iar focarul a fost situat la o adancime foarte mica, de maxim 10 km in scoarta terestra.
Imagine atasata
Conform datelor publicate de EMSC, cutremurul a avut magnitudinea de 6,0 pe scara de magnitudine-moment. Regiunea Marii Caraibilor cunoaste o activitate seismica intensa dupa cutremurul de magnitudine moment 7,1 produs in Haiti in ziua de marti 12 ianuarie. Ieri, in regiunea insulelor Cayman s-a produs un seism de magnitudine 5,8, cutremur care a fost resimtit in zona dar care nu a provocat pagube majore. In urma seismului de saptamana trecuta din Haiti peste 70.000 de persoane au fost ucise, iar capitala Port-au-Prince a fost grav afectata, distrugerile fiind majore. Cutremurul a fost urmat de un numar mare de replici relativ puternice, cu magnitudini de peste 5,0.

(sursa: http://www.cutremur.net/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.