22 December 2009

Ziaristica şi Politiciskaia


Este ceva uimitor, o minune a realităţii naturale, de fiecare dată când sondarea opiniei publice duce la o cristalizare de tip "top". De ce sunt importante aceste topuri? Sigur, multă lume ar spune că un top reprezintă "care e mai tare în parcare", eu privesc însă aceste topuri ca pe un sistem al luării de probe în gândirea românească.

Să luăm mai întâi...

Categoria Jurnalişti:

10. Emil Hurezeanu
9. Mihai Gâdea
8. Marius Tucă
7. Radu Moraru
6. Gabriela Vrânceanu Firea
5. Robert Turcescu
4. Ion Cristoiu
3. Cristian Tudor Popescu
2. Andreea Esca
1. Câştigătorul este Mircea Badea

http://health.utah.gov/arthritis/images/news.jpg
(sursa: http://health.utah.gov/arthritis/images/news.jpg)

Pe locul 10 este ziaristul serios, care caută să se documenteze, un om veşnic documentat din ziarele străine, un om de analiză generală, un profesionist... nu ştiu însă dacă poate fi numit jurnalist, domnia sa este mai degrabă editorialist. Mihai Gâdea, Radu Moraru, Gabriela Firea, Andreea Esca sunt realizatori de emisiuni, doamna Esca este chiar speaker de ştiri, citeşte ştirile, nu strânge informaţiile, nu are legătură cu informaţiile pe car ele citeşte. Este interesant că domniile lor sunt percepuţi ca jurnalişti, adică drept oameni care receptează şi traduc realitatea. Mircea Badea este realizator de emisiune fără să aibă nimic de-a face cu jurnalismul, şi este pe locul întâi.

Să trecem la Categoria Politicieni:

10. Adrian Năstase
9. Călin Popescu Tăriceanu
8. Ion Iliescu
7. Emil Boc
6. George Becali
5. Sorin Oprescu
4. Corneliu Vadim Tudor
3. Crin Antonescu
2. Mircea Geoană
1. Câştigătorul este Traian Băsescu

http://incensible.files.wordpress.com/2009/05/caricature1.jpg
(sursa: http://incensible.wordpress.com/2009/05/03/a-gene-that-will-make-all-corrupt-people-glow-red/)

Pentru început se observă că primele trei locuri sunt verificate de recentele alegeri prezidenţiale, aici nu este nimic nou. Cea de a doua observaţie este că domnul preşedinte Traian Băsescu este văzut ca cel mai bun politician al ţării după cinci ani de zile în care Constituţia României îi spune preşedintelui Traian Băsescu că funcţia de preşedinte este incompatibilă cu cea de membru de partid, tocmai pentru că domnia sa nu ar trebui să facă o astfel de politică. Urmează apoi trei nume, domnii George Becali, Sorin Oprescu şi Corneliu Vadim Tudor, trei persoane care nu au nici un fel de atitudine politică, George Becali pentru că domnia sa, deşi preşedinte de partid, nu este în mod evident un om politic, Corneliu Vadim Tudor este preşedinte de partid, dar PRM nu se încadrează într-o doctrină politică şi, evident, Sorin Oprescu nu este membru de partid. Domnul Emil Boc, preşedintele partidului aflat la putere astăzi şi al celui mai important (ca număr de parlamentari) din Parlamentul României este abia pe locul 7. Este evident că domnul Emil Boc nu este privit ca şeful PD-L, acest loc revenindu-i domnului Traian Băsescu. În mod logic, domnul Emil Boc ar fi trebuit să ocupe locul 2 în acest clasament, sau chiar locul întâi dacă domnul Băsescu nu ar fi înţeles ca politician. Pe locul 9 este domnul Tăriceanu, ceea ce înseamnă că populaţia încă îl percepe pe domnul Tăriceanu ca o voce a PNL sau poziţia numărul 2 din PNL. În sfârşit, se observă cuplul politic Ion Iliescu şi Adrian Năstase care reconfirmă faptul că amintirea românilor are încă legături strânse de perioada 2000-2004 şi reconfirmă pozitiv acea perioadă istorică chiar şi după atâţia ani.
Mai observ că PSD are trei reprezentanţi în top în timp ce PD-L are acelaşi număr de politicieni în top cât şi PNL. Mai mult, domnul Boc este de fapt o prelungire a imaginii domnului Băsescu.

Trag două concluzii:
1. Românii au o percepţie mediatică a personajelor şi nu una reală, de substanţă. Acest lucru este foarte vizibil în clasamentul ziariştilor.
2. Românii apreciază politica prin prisma carismei personajelor politice şi nu prin prisma ideologică sau a randamentului ideologic. Desfacerea vieţii politice de actul politic este foarte, foarte gravă.

Mai mai am o observaţie suplimentară, o observaţie născută din faptul că Top 10 Politicieni nu conţine nici măcar o doamnă...

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.