28 October 2009

E acasă geniul din Strada Geniilor?


Fermierii furioşi oferă preşedintelui o altfel de realitate decât feţele zâmbitoare şi aplaudace strânse de partidul de suflet atunci când preşedintele merge prin ţară. Fermierii furioşi şi strigător împotriva preşedintelui, Guvernului, Parlamentului şi, în general, împotriva dezinteresului politic, nu-i mai oferă preşedintelui şansa explicaţiilor de fugă, ba cu grupul de nu ştiu unde, ba mess-media lui Voiculescu şi Vântu, ba sistemul ticăloşit. Oricât încearcă preşedintele să dea vina pe cineva, iată că nu are pe cine să dea vina. Preşedintele s-a jucat de-a jucătorul, a vorbit la televizor despre cum ar face domnia sa guvernarea, a dat soluţii, a dat rezoluţii, a prelucrat Constituţia politic, a dispreţuit Parlamentul, a dispreţuit executivul trasându-i sarcini atunci când acesta a fost obedient şi ameninţări atunci când executivul s-a dovedit a nu fi atât de obedient, preşedintele a tras de urechi şi judecătorii... Dar mai ales preşedintele a greşit prin poza de început ca salvator al României, o poză în care am crezut foarte mulţi dintre noi, şi a terminat cei 5 ani de mandat în cea mai neagră disoluţie a autorităţii din istoria României. Ei bine, acum fermierii ştiu că nu reprezintă interese politice atunci când împing ameninţător în gardul de siguranţă de la palatul Cotroceni. Din păcate pentru preşedinte, fermierii nu ştiu subtilităţi cu glume şi bancuri, nu le arde de aşa ceva, domniile lor se scoală în fiecare zi la 4, să aibă animalele tot ce trebuie atunci când se trezesc şi se culcă mult după ce animalele adorm în siguranţă. Când se simt în pericol, când vine lupul, ursul, porcul mistreţ... ridică ciomagul îndeajuns de ameninţător ca intrusul să ştie că este în pericol de căpăţână spartă. Preşedintele ar trebui să ştie că fermierii nu pot fi minţiţi a doua oară.


REALITATEA.NET - Fermierii sunt furioşi! Au rupt gardurile de protecţie la Palatul Cotroceni şi ameninţă cu blocarea drumurilor


REALITATEA.NET - Traian Băsescu către fermierii furioşi: Până în luna decembrie vom găsi soluţii şi pentru tranşa a doua a subvenţiilor

(sursa: http://www.realitatea.net/traian-basescu-catre-fermierii-furiosi--pana-in-luna-decembrie-vom-gasi-solutii-si-pentru-transa-a-doua-a-subventiilor_650937.html şi http://www.realitatea.net/fermierii-sunt-furiosi-au-rupt-gardurile-de-protectie-la-palatul-cotroceni-si-ameninta-cu-blocarea-drumurilor_650667.html şi http://www.realitatea.net/video_1018732_traian-basescu-catre-fermierii-furiosi--pana-in-luna-decembrie-vom-gasi-solutii-si-pentru-transa-a-doua-a-subventiilor_650937.html)

Aş da un mesaj şi pentru fermieri...
Nu ascultaţi vorbe... Sunt ele frumoase, gâdilă auzul şi orgoliul, dar vorbele nu vă vor aduce supravieţuirea. Adevărul este că nici unul dintre candidaţii la preşedinţie nu se gândeşte "pe bune" la domniile voastre. Trebuie să supravieţuiţi fără ajutor de la stat... Când statul va simţi prin stomac foame, vă va da atenţie. Prima cale este să fiţi uniţi şi informaţi. A doua cale este să controlaţi dumneavoastră ce se întâmplă în agricultură şi nu un funcţionar din spatele unui birou. Presaţi politica românească să vă numească măcar reprezentanţi care să fie consilieri pe lângă ministerul agriculturii. Şi asiguraţi-vă ca aveţi ştiinţa. Ar fi bine să aveţi copii, viitorul dumneavoastră, cu o facultate de agronomie în buzunar.

4 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Indraznesc sa observ ca abordati oarecum idealist conditia fermierilor. Galantarele magazinelor sunt pline ochi de carne si branzeturi care se scumpesc constant iar satele romanesti "specializate" aglomerate de vile cu n camere si Mertz-uri de ultima generatie. N-ar sta nimeni la coada vacii daca n-ar fi rentabil. Pe de alta parte fermieriade dintr-astea sunt periodic in toata Europa, mai ales "de alegeri"...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Da... şi nu.
Dacă vă uitaţi cu atenţie pe pachetele de carne şi de brânză, uneori (informaţia nu este trecută de fiecare dată) veţi vedea informaţia că acel produs din interior nu este de fapt românesc. Pe etichetă stă mare firma ambalatoare sau prelucrătoare, firmă care este cu adevărat în România (nu ştiu dacă şi românească, dar este altă discuţie), dar, de cele mai multe ori, marfa, materia primă, este luată din afara României. Motivul este că preţul "din afară" este mai mic. Cum România este ţară UE şi produsele europene nu mai plătesc taxe la intrarea în ţară şi cum produsele agricole au subvenţii babane în majoritatea ţărilor europene, noi facem industrie alimentară cu agricultura lor şi nu cu a noastră. Cei pe care îi vedeţi cu vile şi maşini scumpe... eu aş crede că dumnealor nu sunt cei care se scoală la patru ca să amestece reţeta furajeră ce o vor da la vacă, la oaie... Aceşti înavuţiţi sunt probabil în zona colectării (mai ales samsarii) şi a industrializării.

Dincolo de acest aspect, care poate să fie sau să nu fie adevărat, de la caz la caz...

Fermierii trebuiau să primească acele subvenţii CONFORM LEGII. Faptul că subvenţiile nu li s-au dat înseamnă ÎNCĂLCAREA LEGII. Fermierii nu cer ceva în plus decât au deja prin lege, cer respectarea legii (adică nu este chiar ca în cazul fermeriadelor din afară).

Diferenţele care apar în costuri sunt mari şi foarte mari. Subvenţia la hectar trebuia să se dea în momentul în care începeau lucrările agricole, adică în primăvară. Cei care trebuiau plătiţi în primăvară şi-au mărit preţurile, începând pe bădiţa cu tractorul şi terminând cu fabrica de îngrăşăminte, pentru că ştiau că vor primi subvenţie. Neprimind subvenţia, nu numai că nu au avut bani de lucrări, dar ele erau şi mai scumpe în consecinţă nu şi le-au permis nici cei care şi le-ar fi permis în mod normal, adică la preţuri normale. Crescătorii de oi şi vaci sunt în acest moment în perioada achiziţiei de furaje pentru iarnă, de fapt la finele ei. În acest moment furajele sunt la jumătate de preţ (tocmai ce sau strâns) decât vor fi peste două luni când va fi deja iarnă. Adică un fermier care are un spaţiu amenajat pentru depozitare pentru iarnă a furajului, construit pe banii lui, stă cu spaţiul gol şi plăteşte preţul dublu altuia pentru faptul că i-a ţinut în depozit furajul de care are nevoie. De ce? Pentru că nu primeşte la timp subvenţia pe care, PRIN LEGE, Guvernul este obligat să i-o dea. Poate că un fermier are vilă, dar, dacă din cauza acestei neplăţi, va avea cheltuielile duble, probabil că preţul pe kg de produs vor creşte cu 25%. Cum profitul nu este mai mult de 15% în acest sector, ori va vinde în pierdere, ori va vinde la preţ majorat (pentru a păstra un minim profit care să-i permită să meargă mai departe), adică nu va vinde pentru că procesatorii vor cumpăra de la fraţii noştri maghiari care nu au probleme cu subvenţiile sau de oriunde altundeva.

Oricâte vile ar avea un fermier, dacă într-un an ia ţeapă, probabil că a şi dat faliment... nu-şi permite ca într-un an să fie dezastru, oricât de buni ar fi anii precedenţi (şi nu au fost prea buni).

În concluzie, chiar dacă fermierii îşi fac vile, prefer să-şi facă vile unul de la noi şi nu unul de la ei, că dacă fac bani ai noştri, probabil că-i şi cheltuiesc, măcar în parte, în România şi asigură prin asta şi pâinea unora care nu-şi fac vile.

Iată de ce trebuie să fiu alături de fermierii români.

nimrod said...

@Biblio,

Superficial cum ma stiti n-am nici rabdarea si nici capacitatea de a pune grila legislatiei pe fenomenele social-economice de pe la noi. Traind totusi in Romania profunda si fiind destul de mobil si penetrant am de obicei informatii la prima mana. Cat priveste carnea si produsele lactate, credeti-ma, stiu ce cumpar si pot sa va spun ca sunt printre cei care "cotizeaza" din plin la bunastarea fermierilor romani. De aia sunt asa, mai critic... Va doresc o zi buna. Iar e soare, iar e timp de bere...

nimrod said...

PS: Si din cand in cand danezi...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.