29 May 2009

Cât de bine a început, dar tot la atacuri a ajuns


Discurs Crin Antonescu Târgu Mureș, 29 Mai 2009

Actuala coaliție de guvernământ încearcă să ne spună că nu suntem în stare să ne conducem singuri și atunci așteptăm FMI-ul, Comisia Europeană sau pe oricine altcineva să vină să ne conducă.

Eu cred că împreună cu dumneavoastră și la aceste alegeri, după aceste alegeri, și la toamnă, și după toamnă trebuie să fim partidul care să spună nu, nu mai merge așa, după 20 de ani s-a încheiat și perioada profețită de Brucan. Trebuie să redescoperim România adevărată, România hărniciei, a corectitudinii, a cuvântului dat, a onoarei și a patriotismului adevărat. Unii pot crede că spun cuvinte frumoase și că e greu de crezut în așa ceva. Dacă nu credem în aceste cuvinte frumoase care sunt adevăruri, atunci nu avem decât să emigrăm sau, în orice caz, să nu mai facem politică în România, pentru că a face politică în România nu mai poate să însemne să fii membru al unui club, care asigură membrilor săi, puțini, accesul la bugetul statului și la funcțiile de conducere, ci înseamnă să crezi că România este așa cum ne place să o povestim copiilor noștri, că despre țara asta trebuie să vorbim ca despre propria noastră mamă și să avem curajul sa spunem, să credem și să facem aceste lucruri. Eu pentru asta vreau să facem politică și asta mă interesează acum și pe viitor.

Vreau o Românie condusă de oameni de onoare, nu de șarlatani, nu de incompetenți, nu de demagogi , nu de oameni care mint mereu. Și vă dau exemplele pe care le știți bine: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Emil Boc, Ecaterina Andronescu ș.a.m.d.

Se apropie niște alegeri pe 7 iunie în care trebuie săi convingem pe cei mai mulți din compatrioții noștri că trebuie să vină la vot pentru a arăta că Romania nu este sat fără câini, că în România nu poate nimeni minți atât de nerușinat cum au făcut-o actualii guvernanți și căpetenia lor, președintele Traian Băsescu, și pe profesori, și pe întreprinzători, și pe militari, și pe agricultori, și pe salariați, și pe pensionari și la urmă să vii din nou să ceri voturi.

Au promis măriri de salarii cu 50%. I-au dat pe ușă afară pe profesori când au venit să-și ceară drepturile, cerându-le solidaritate și răbdare. Reduc astăzi drastic până și salariile și pensiile celor din armata român, pentru care se pare că nu mai există respect în nici un fel, nici pentru ei, nici pentru munca lor, nici pentru haina militară. Nu știu ce o să mai respectăm în România dacă nici armata nu o mai respectăm.

Au respins cu înverșunare toate demersurile noastre în a-i lămuri că mediul de afaceri, că IMM-urile trebuie sprijinite ele acum mai mult, nicidecum sufocate sau chiar ucise printr-un impozit forfetar. S-au încăpățânat să ia toate aceste măsuri, iar acum în campania electorală îi vedem, din nou, pe domnii Băsescu, Geoană, Boc și tot neamul domniilor lor, anunțându-ne că vin vremuri bune, că dacă le mai dăm o dată un vot începem să ieșim și din criză.

Colac peste pupăză, o domnișoară despre care nu am vorbit niciodată până acum, domnișoara Elena Băsescu le promite românilor legalizarea drogurilor. Asta lipsește în țara asta. Asta e calea fericirii pentru români. Asta trebuie să facă oamenii care rămân fără serviciu, să ia niște droguri ușoare, le dă domnișoara Elena Băsescu. Asta este promisiunea electorala pe care domnișoara Elena Băsescu o face astăzi tinerilor din România.

Nu sunt ipocrit. Nu am false pudori, dar cred că atât ne mai lipsește în România: legalizarea drogurilor. România este o țară în care nimeni nu mai vorbește despre faptul că tinerii au nevoie de cărți, că tinerii au nevoie de educație, că tinerii au nevoie de modele, altele decât domnișoara Băsescu și doamna Udrea. Asta e o țară care a făcut vedete din toate pipițele și nu-și respectă veteranii de război, câți mai sunt și mai trăiesc. Asta e o țară în care întâlnești oameni care au făcut războiul pentru țara asta ani de zile și care azi au o pensie de 2-3 milioane de lei și nu se gândește nimeni la ei, și nu le promite nimeni nimic, și nu face nimeni nimic pentru ei deși ei sunt România, deși ei sunt onoare acestui popor pentru că sunt puțini, pentru că nu sunt masă electorală.

Până când vom înghiți aceste lucruri. Eu nu doresc să le mai înghit și e datoria Partidului Național Liberal să le spună oamenilor că nu suntem masa de manevră a unor mincinoși patentați și dovediți.

În calitate de lider al Partidului Național Liberal și de lider al Opoziției, eu am cerut acestui Guvern să facă public acordul cu Fondul Monetar Internațional. Nu s-a făcut public. Aflăm acum că se va face public la Washington. Ne promite dl Pogea că se va face public acordul cu FMI după ce va fi discutat în Parlament. Adică ne cheamă pe noi în Parlament să discutăm ceva ce nu cunoaștem. Iar dl Geoană, culmea ipocriziei sau a neputinței, începe să plângă, să scâncească și domnia sa. Da, cere Guvernului să facă cunoscute opiniei publice condițiile acordului cu FMI, ca și cum nu dl Geoană ar guverna. Ca și cum dl Geoană s-ar juca doar cu lopățica cu copii prin parc și nu ar fi președintele Senatului și președintele partidului care guvernează România, Partidului Social Democrat, ca și cum nu ar fi vicepreședinte al CSAT.

Până când această operetă cu familia Băsescu și cu acoliții ei: Boc, Blaga, Berceanu, Videanu și Geoană. Până când? Pană la 7 iunie.

Dragii mei, dacă la 7 iunie acești oameni nu primesc un răspuns ferm din partea electoratului român că nu se mai poate minți în acest hal, că suntem și noi oameni cu personalitate, cu informații, cu aspirații, că suntem europeni, că nu suntem iobagi pe moșia lui Oprișan, a lui Vanghelie și a tuturor celorlalți. Dacă nu primesc acum un răspuns ferm, asta va fi soarta noastră, să plătim cel mai robitor împrumut din istoria României, noi și copii noștri, fără ca măcar să știm de ce, în ce condiții și pentru ce.

Pentru ce este clar, sunt bani luați și ținuți în rezervă pentru că în această toamnă Traian Băsescu și cei care guvernează alături de ei să plătească pensii și salarii pentru a câștiga încă o dată alegerile prezidențiale în Români.

Ori eu nu sunt dispus, și cred că nici dvs nu sunteți dispuși, să plătesc eu și copii mei, să îndatorez o țară pentru ca familia Băsescu să se joace de-a politica în România, să se joace de-a ascultatul telefoanelor în România, să se joace de-a dosarele politice în România. Am pretenția ca european să trăiesc într-o țară în care eu, cetățean și contribuabil, să știu ce face Guvernul, ce face președintele pe banii mei. Și până când politicienilor, celor de la putere, nouă care suntem azi în Opoziție, nu ne va intra în cap că facem politică pe banul și pe votul cetățeanului, până atunci nu vom avea cu adevărat democrație în România, vom avea, în continuare, lălăiala de 20 de ani, prefăcătoria de 20 de ani, opereta în care jucăm de 20 de ani.

La 7 iunie nu hotărâm doar pe cine trimitem în Parlamentul European. La 7 iunie dăm un răspuns dacă ne mai interesează viața politică din această țară, dacă ne mai interesează cine ne conduce sau dacă lăsăm soarta țării la cheremul oamenilor aduși în autobuze de Vanghelie și de PDL.

Eu închei spunându-vă dvs, prieteni și colegi liberali, vă mulțumesc pentru ce ați făcut pentru a fi cea mai puternică forță politică românească din Mureș, ceea ce e o performanță.

Vă mulțumesc și vă felicit. Dar lupta abia începe și Partidul Național Liberal este dator față de Transilvania, față de spiritul Transilvaniei, față de oamenii din Transilvania, față de aspirațiile lor cu mai mult. Pentru că noi aici, în Ardeal, noi liberalii am găsit în 1990 ecou pentru ideile noastre, de libertate, de prosperitate, de piață liberă, de libertate de circulație, de libertate de exprimare. Și când noi liberalii vorbeam despre aceste lucruri și domnul Hrebenciuc, domnul Videanu, domnul Berceanu și domnul Băsescu care erau în FSN și asmuțeau oamenii prin Moldova și prin Bărăgan cu pietre asupra noastră pentru că vorbeam libertate, aici am găsit audiență, ecou și înțelegere. La românii cei mai români și mai liberi ai României, la ardeleni. Față de ei PNL este dator, pentru ei PNL trebuie să-și facă datoria.

Astăzi la Târgu Mureș și mâine la Alba Iulia și în zilele următoare la Hunedoara, la Satu Mare și unde voi mai merge, tuturor colegilor mei le voi spune acest lucru: Partidul Național Liberal are o istorie, are un spirit pe care trebuie să și-l respecte și e datoria noastră ca în acest an 2009, la 7 iunie și la toamnă, să punem capăt bătăii de joc la adresa României.

Vrem ordine în România, o ordine a elitelor adevărate, o ordine a educației, o ordine a ierarhiei, o ordine a instituțiilor respectabile și vrem o Românie care să însemne o șansă pentru fiecare. Le vom face chiar dacă nu avem banii contracandidaților noștri, chiar dacă nu avem tupeul și nerușinarea contracandidaților noștri, chiar dacă nu vrem să legalizăm drogurile în România, chiar dacă nu mințim oamenii necăjiți din România. Le vom face pentru că avem simțul istoriei și pentru că avem onoare.

Am încredere în dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru dragostea, pentru credința și pentru puterea pe care mi-o dați! Doamne ajută!

(sursa: http://www.pnl.ro/Public/art/4448/Discurs-Crin-Antonescu-Targu-Mure%C8%99-29-Mai-2009.html)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.