16 April 2009

Diana Tuşa: Acesta este fondul pe care s-a derulat şi “afacerea Sterling”…



Miercuri, 15 Aprilie 2009 | 11:55

Mai ţineţi minte scandalul Sterling? Da, cel prin care a fost acuzat guvernul liberal că a vândut ţara. De la început, PNL a susţinut că OUG 101/2007 nu are nicio legătură cu Sterlingul, contractul fiind demult încheiat, de prin 1992.

Adevărata miză era cu totul alta: prin OUG cu pricina se măreau destul de mult cotele redevenţelor miniere. Lucru care nu a fost pe placul multora…

Revenind, ordonanţa se afla în dezbaterea Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, în urmă cu două săptămâni reprezentanţii PNL din Comisie solicitând preşedintelui ANRM să pună la dispoziţia membrilor comisiei un document în care să se prezinte evaluările acestei instituţii în privinţa impactului noilor valori a redevenţelor asupra bugetului de stat.

De altfel, nu numai că termenul de o săptămână pus în vederea ANRM pentru a redacta acest document a fost considerat insuficient, însă - chiar în aceeaşi şedinţă - Guvernul a solicitat amânarea dezbaterilor până la prezentarea unui punct de vedere, ordonanţa neregâsindu-se pe ordinea de zi a Comisie nici în acestă săptămână.

Acum am înţeles şi noi de ce nu am primit nici un răspuns la solicitarea noastră. Guvernul Boc împreună cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au modificat, peste noapte şi pe furiş, sistemul de calcul al redevenţelor miniere, aprobând în şedinţa de Guvern din 8 aprilie noua formă a OUG 101/2007. Singurele modificări operate la nivelul valorilor redevenţelor vizează resursele miniere (substanţe nemetalifere, roci şi săruri), prevederile referitoare la operaţiunile petroliere şi la cele de înmagazinare a gazelor rămânând neschimbate.

Aşadar, motivul era simplu: în culise, Guvernul Boc pregătea o altă abordare a problemei. O abordare total netransparentă şi „pe furiş”, departe de ochii presei şi opiniei publice, care serveşte însă intereselor private ale apropiaţilor acestei coaliţii de guvernare. Într-adevăr, în detrimentul bugetului de stat, dar ce mai contează atâta vreme cât diferenţa va fi acoperită de impozitul forfetar plătit de mii de mici întreprinzători români!


Bucureşti, 15.04.2009

Comunicat de presă


Ouod erat demonstrandum… Aşa am putea cataloga modul în care Guvernul Boc împreună cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au modificat, peste noapte şi pe furiş, sistemul de calcul al redevenţelor miniere, aprobând în şedinţa de Guvern din 8 aprilie noua formă a OUG 101/2007.
Singurele modificări operate la nivelul valorilor redevenţelor vizează resursele miniere (substanţe nemetalifere, roci şi săruri), prevederile referitoare la operaţiunile petroliere şi la cele de înmagazinare a gazelor rămânând neschimbate. Acest lucru confirmă teza conform căreia miza întregii dezbateri a reprezentat-o problematica redevenţelor miniere şi nicidecum modificările aduse Legii petrolului de fostul Guvern, modificări prin care s-ar fi facilitat semnarea contractului Sterling.
Prin acest tertip, actuala coaliţie îşi impune cu forţa propria viziune asupra redevenţelor miniere, aruncând în derizoriu dezbaterea parlamentară pe acest subiect.
Să nu uităm că această ordonanţă se află în dezbaterea Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, în urmă cu două săptămâni reprezentanţii PNL din Comisie solicitând preşedintelui ANRM să pună la dispoziţia membrilor comisiei un document în care să se prezinte evaluările acestei instituţii în privinţa impactului noilor valori a redevenţelor asupra bugetului de stat.
De altfel, nu numai că termenul de o săptămână pus în vederea ANRM pentru a redacta acest document a fost considerat insuficient, însă - chiar în aceeaşi şedinţă - Guvernul a solicitat amânarea dezbaterilor până la prezentarea unui punct de vedere, ordonanţa neregâsindu-se pe ordinea de zi a Comisie nici în acestă săptămână.
Acum înţelegem de ce nu am primit nici un răspuns la solicitarea noastră. Motivul era simplu: în culise, Guvernul Boc pregătea o altă abordare a problemei. O abordare total netransparentă şi „pe furiş”, departe de ochii presei şi ai opiniei publice, care serveşte însă intereselor private ale apropiaţilor acestei coaliţii de guvernare. Într-adevăr, în detrimentul bugetului de stat, dar ce mai contează atâta vreme cât diferenţa va fi acoperită de impozitul forfetar plătit de miile de mici întreprinzători români!

Diana Tuşa,
Deputat PNL
Membru al Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor


Joi, 16 Aprilie 2009 | 0:52

Formarea Coaliţiei PSD+PD-L, scăderea nivelului de trai, scandalurile care s-au ţinut lanţ, disperarea PD-L de a acapara toată puterea în detrimentul PSD, nerespectarea promisiunilor electorale cu repercursiunile sociale care au urmat, devalorizarea leului, diversiunile politico-juridice ce au ţinut prima pagină a ziarelor, îndatorarea românilor la FMI, adoptarea unor măsuri nepopulare, toate au contribuit la instalarea haosului în România.

În aceste condiţii, pescuitorii în ape tulburi au profitat din plin de spaţiul de manevră creat. Nu vă spun o noutate afirmând că vremurile liniştite nu sunt interesante pentru marile afaceri. Şi că, dimpotrivă, marile averi se fac, respectiv se consolidează, în timpuri tulburi, agitate.

Acesta este fondul pe care s-a derulat şi “afacerea Sterling”…

V-am povestit mai devreme cum am aflat că actul normativ, pe care îl ştiam în dezbaterea Comisiei din care fac parte, a fost adoptat pe şest de Guvernul Boc.

Sinceră să fiu, chiar mă gândeam zilele trecute care o fi fost motivul real pentru care proiectul, discutat pe jumătate într-o şedinţă a Comisiei, mai precis partea cu Legea minelor, a tot fost amânat, fără a fi repus pe ordinea de zi a Comisiei. Nu de alta, dar Regulamentul Camerei prevede nişte termene…

Ei, bine, dacă până aici totul poate fi o simplă coincidenţă (sic!), partea interesantă de abia acum urmează.

În primul rând, pe site-ul Guvernului României nu se găseşte nicio referire privitoare la acest act normativ. Practic, din punctul de vedere al Guvernului Boc, actul de modificare a OUG 101/2007 nu există! Nici vreo declaraţie de presă, nici vreo informare a Biroului de Presă referitoare la actele normative care ar putea fi incluse pe Agenda de lucru a Şedinţei Guvernului României.

Mai mult, deşi adoptată în şedinţa de Guvern din 8 aprilie, deci în urmă cu o săptămână, actul nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial. Având nevoie de atâtea avize, respectiv semnături ale miniştilor Economiei, Finanţelor, etc probabil că s-a încurcat pe drum…

Singura dovadă a existenţei acestui act este declaraţia preşedintelui ANRM, Gelu Mărăcineanu, găsită din întâmplare pe fluxul de ştiri al Agenţiei Newsin.

Iar, ca tacâmul să fie complet… mass-media nu este interesată deloc de subiect :D

(sursa: http://dianatusa.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.