13 February 2009

Comunicate DNA


10 februarie 2009
Nr. 19/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii STANCIU GHEORGHE, administrator la o societate comercială din Braşov şi ZALEVSCHI VLADIMIR (cetăţean din Republica Moldova), administrator la mai multe societăţi comerciale din Braşov şi Tecuci, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2 aprilie 2003-15 decembrie 2004, în calitate de administrator, inculpatul STANCIU GHEORGHE nu a înregistrat operaţiunile comerciale efectuate în evidenţele contabile ale societăţii comerciale, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului şi cauzând un prejudiciu în valoare totală de 193.564.345.000 ROL însemnând TVA, accize şi impozit pe profit.
De asemenea, în sarcina inculpatului ZALEVSCHI VLADIMIR s-a reţinut că, în perioada octombrie 2004- iulie 2005, în calitate de administrator la mai multe societăţi comerciale din Braşov şi Tecuci, nu a înregistrat operaţiunile comerciale efectuate în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului şi cauzând un prejudiciu în valoare totală de 27.978.964.185 lei ROL.

În cauză, Ministerul Finanţelor Publice prin Administraţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 194.588.090.000 ROL.

Inculpatului STANCIU GHEORGHE i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data 09 februarie 2009 inculpatul STANCIU GHEORGHE a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 10 februarie 2009, Judecătoria Tecuci a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 29 de zile. Măsura arestării preventive a fost luată, de aceeaşi instanţă, şi faţă de inculpatul ZALEVSCHI VLADIMIR care însă se sustrage de la urmărirea penală, urmând să se facă demersurile legale în vederea dării în urmărire generală şi internaţională.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


12 februarie 2009
Nr. 21/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- GUTĂU MIRCIA - primar al municipiului Rm.Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
- MESEA NICOLAE - consilier juridic la Primăria municipiului Rm.Vâlcea în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;
- GEORGESCU ION - administrator la S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada mai-iunie 2005, inculpatul Gutău Mircia, în calitate de primar al municipiului Rm.Vâlcea, împreună cu inculpatul Mesea Nicolae, consilier juridic, cu intenţie şi-au exercitat în mod defectuos sarcinile de serviciu, prin iniţierea şi derularea unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii”, cu încălcarea normelor legale. Astfel, primăria Rm Vâlcea, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu firma S.C. DANCOMAR S.R.L. Rm.Vâlcea, reprezentată de inculpatul Georgescu Ion, 6 contracte de furnizare de produse, achiziţie „Dotări locuri de joacă pentru copii”, deşi s-a derulat o singură procedură prin cerere de ofertă, stabilindu-se achiziţionarea unui singur loc de joacă.

Primăria a plătit pentru componentele celor şase locuri de joacă suma de 852.636 RON, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 RON. Societatea cumpărătoare INTER GRUP COM SRL Rm.Vâlcea le-a revândut ulterior societăţii DANCOMAR S.R.L. care le-a revândut Primăriei. Prin interpunerea celor două societăţi comerciale, la care inculpatul Georgescu Ion este administrator, primăria Rm.Vâlcea a achitat către beneficiarul contractului de achiziţie publică suma de 531.014 RON, în plus faţă de suma plătită în mod real către furnizorul bunurilor din Bulgaria. Aceasta este valoarea avantajelor patrimoniale obţinute de coinculpatul Georgescu Ion cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, prin societăţile interpuse, în detrimentul bugetului instituţiei publice.

Primăria municipiului Rm.Vâlcea avea posibilitatea ca prin reprezentanţii legali să lanseze invitaţii-oferte de achiziţie direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse şi preţuri Gutău Mircea se informase înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică.

Prejudiciul cauzat Consiliului local şi Primăriei municipiului Rm.Vâlcea este de 545.568,11 lei RON, reprezentând diferenţa dintre totalul sumei achitate de autoritatea contractantă şi valoarea preţurilor medii de achiziţie ale locurilor de joacă de pe piaţă.
În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, în vederea acoperirii prejudiciului. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus confiscarea de la inculpaţi a sumei totale de 531.014 lei RON, obţinute ca avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul prin săvârşirea infracţiunilor;

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Rm.Vâlcea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


13 februarie 2009
Nr. 23/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul ROŞU VICTOR, administrator la o societate comercială din Galaţi, recidivist, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie – februarie 2009, inculpatul a pretins de la mai mulţi denunţători, prin 3 acte materiale săvârşite la scurte intervale de timp, suma de 12.000 euro din care a primit 7.447 euro, pentru a interveni pe lângă o funcţionară din cadrul Primăriei municipiului Galaţi care ar avea drept de decizie în repartizarea de apartamente A.N.L.
Ulterior, în ziua de 12.02.2009 inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce a primit o nouă tranşă de bani şi anume suma de 3.000 euro de la un investigator cu identitate reală şi suma de 500 de euro de la o persoană denunţătoare.

La data de 12.02.2009, inculpatul ROŞU VICTOR a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 13 februarie 2009, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


13 februarie 2009
Nr. 25/VIII/3

COMUNICAT

La cererea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba, Judecătoria Deva a admis propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, a inculpatului SIMION ION, fost director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara (D.A.D.R.), în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii.
Inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunile sus-menţionate în cursul lunii iunie 2008 (comunicat nr. 177/VIII/3 din data 4 iulie 2008).
DNA a solicitat arestarea preventivă a inculpatului în baza art. 143 din CPP şi art. 148 lit. b si f din CPP, deoarece, pe parcursul judecării cauzei, acesta a încercat să zădărnicească în mod direct aflarea adevărului prin influenţarea experţilor desemnaţi în cauză să efectueze o expertiză judiciară contabilă.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

(sursa: http://www.pna.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.