03 December 2008

Unirea dezbinată


Ziua naţională a produs foarte mult entuziasm. Eu mă întreb de ce mai sărbătorim unirea când România este mai dezbinată ca niciodată. Poate că în loc de depuneri de coroane ar trebui să întindem mâna spre adversari şi să ne pupăm a împăcare în Piaţa Unirii.

Discursul
preşedintelui României, Traian Băsescu,
susţinut la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale a României
(01 decembrie 2008)



Excelenţele voastre,
Distinşi invitaţi,
Dragi români,

La mulţi ani tuturor de ziua României! Vă doresc prosperitate, linişte şi bucurii! Anul acesta, Ziua Naţională e un prilej aparte. Se împlinesc azi 90 de ani de la Marea Unire. Momentul e unul de bilanţ. În urmă cu nouă decenii s-a realizat reunirea într-un întreg unitar a provinciilor istorice româneşti. Ziua de 1 decembrie a devenit, de aceea, un simbol. Un simbol de unitate şi de solidaritate, dar şi un simbol de modernitate.

România modernă înseamnă două lucruri. În primul rând, înseamnă dreptul naţiunii de a-şi decide singură soarta. Naţiunea română a făcut atunci ceea ce şi alte naţiuni au făcut pe ruinele Imperiilor. Ea şi-a afirmat în mod liber voinţa de a trăi într-un anumit mod. Naţiunea română a vrut ca Basarabia, Bucovina, Transilvania să fie laolaltă cu Moldova şi Valahia. Al doilea element de modernitate adus de Unirea de la 1918 ţine de democraţie. Sincronizarea cu modelul european a fost şi în acest caz deplină. Ca şi în alte ţări de pe continentul nostru, la un an de la Unire, a fost introdus în România mare votul universal. Ţara noastră intra astfel în concertul naţiunilor democratice. Cetăţenii săi erau liberi să se dezvolte aşa cum le dicta propria conştiinţă.

Secolul 20 a cunoscut însă numeroase tragedii. Uneori, naţiunea a fost ameninţată. Alteori, cea care a fost pusă în pericol a fost democraţia. Astăzi, din fericire, le avem pe amândouă: şi naţiune, şi democraţie.

Unirea e un moment de glorie. Această glorie aparţine celor care au făcut posibil un act politic atât de mare şi durabil. Regele Ferdinand, politicieni din toate taberele – Maniu şi Brătianu, Goldiş şi Vaida-Voevod – episcopi ai Bisericii Ortodoxe şi episcopi ai Bisericii greco-catolice. Să ne închinăm în faţa acestor icoane de suflet ale naţiunii române

Să îi învăţăm pe copiii noştri cine sunt eroii actului din 1918! Să le insuflăm respectul pentru acest trecut! Dacă îşi vor cunoaşte şi iubi înaintaşii, vor şti să construiască la rândul lor binele comun. Acest bine comun implică responsabilitate şi solidaritate.

Suntem într-un moment în care avem nevoie, parcă mai mult decât oricând, de aceste două valori. Naţiunea noastră s-a dezvoltat în ultimii ani, integrându-se în rândul celor europene. Trecem, ca şi celelalte popoare din Uniunea Europeană şi nu numai, prin momente mai bune şi prin momente mai rele. Acum sunt timpuri de criză. La noi, nu va fi probabil atât de rău precum în alte ţări. Avem nevoie însă, tocmai de aceea, de energiile sănătoase ale naţiunii. Pentru ca România să se dezvolte, avem nevoie şi de o educaţie mai bună, şi de un sistem sanitar mai performant, şi de legi bune şi drepte şi de justiţie sănătoasă şi eficientă. Avem nevoie şi de cultură şi de economie, şi de creativitate şi de respect pentru valori. Avem nevoie atât de un stat solid şi eficace, cât şi de o societate curajoasă şi demnă.

Eu sunt convins că există resurse pentru a depăşi provocările momentului. La 1918, oamenii politici au creat o ţară nouă dând încredere societăţii şi fiecărui român în parte. Să facem în aşa fel încât fiecare în parte şi toţi împreună să dăm acestei ţări demnitatea pe care o merită! La mulţi ani, România!

Departamentul de Comunicare Publică
01 Decembrie 2008

Ceremonia de decorare a mai multor personalităţi ale culturii româneştiPreşedintele României, Traian Băsescu, a decorat luni, 1 decembrie a.c., cu ocazia Zilei Naţionale a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi ale vieţii culturale româneşti în semn de înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii şi ştiinţei româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care s-au implicat în promovarea imaginii României în lume.


Şeful statului a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce: domnului Radu Beligan, actor, domnului Nicolae Manolescu, scriitor, doamnei Mariana Nicolesco, artist liric, domnului Lucian Pintilie, regizor. De asemenea, preşedintele României a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce: domnului Ştefan Câlţia, pictor, domnului Gheorghe Dinică, actor, domnului Marin Moraru, actor.

În cadrul ceremoniei, şeful statului a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler: domnului Nicolae Costin, director artistic al Orchestrelor şi Corului Radio, domnului Şerban Papacostea, istoric, domnului Andrei Pippidi, istoric.

Cu acelaşi prilej, au fost înmânate decoraţiile Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D „Arta Spectacolului” doamnei Maria Slătinaru-Nistor, soprană şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D „Arta Spectacolului” domnului Nicolae Voiculeţ, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor domnului Marin Gherasim, pictor, precum şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer domnului profesor universitar doctor Virgiliu Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Preşedintele României i-a conferit de asemnea decoraţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Vasile Paraschiv.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului cu această ocazie:

„Obiceiul este să spun câteva cuvinte cu ocazia unor astfel de ceremonii, dar în faţa dumneavoastră este foarte greu de vorbit. De aceea, o să mă limitez doar la a spune că vă respect mult pentru talentul dumneavoastră, pentru dragostea dumneavoastră, pentru ceea ce faceţi, fiecare în domeniul său, pentru inteligenţa dumneavoastră şi mai ales pentru câtă cultură şi inteligenţă şi respect răspândiţi asupra românilor. În acelaşi timp, ceea ce faceţi pentru români, reprezentându-i oriunde în lume, poate fi ceea ce noi tot căutăm de ani de zile, cu bani mulţi: elemente de reprezentare, aşa numitul brand de ţară. Dumneavoastră cu talentul, cu dăruirea dumneavoastră, cu bucuria pe care ne-o faceţi sunteţi de fapt brand-ul de ţară al României. Poate o să spuneţi: de ce domnule Preşedinte tocmai astăzi de 1 decembrie, puteai să o faci cum se face tradiţional, cu o zi, două înainte această ceremonie. Nu am vrut să o pună nimeni sub semnul interesului politic şi de aceea am ales să o fac astăzi, exact în ziua căreia evenimentul îi este dedicat: manifestrea recunoştinţei statului român pentru fiecare dintre dumneavoastră şi pentru toţi la un loc. Vă mulţumesc mult pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o de a fi astăzi aici. Vă mulţumesc.”

Departamentul de Comunicare Publică
01 Decembrie 2008

(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.