04 December 2008

UDMR mulţumit de alegeri


UDMR a reuşit să obţină rezultate bune la alegerile din 30 noiembrie, dezminţind scepticismul acelora care nu au crezut că UDMR poate accede în Parlament cu aceeaşi pondere ca în 2004, a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, miercuri, la conferinţa de presă susţinută la Bucureşti.



Preşedintele UDMR a arătat că acest rezultat este rodul muncii desfăşurate în anii din urmă, prin care s-a reuşit atingerea aceleiaşi ponderi, ca acum patru ani, şi în ciuda imperfecţiunilor noii legi electorale, s-a reuşit constituirea unei echipe valoroase de parlamentari.

Un rezultat important şi pozitiv îl constituie înnoirea celor două grupuri parlamentare ale Uniunii. În Camera Deputaţilor jumătatea colegilor – 11 din 22 – sunt la primul lor mandat, iar în Senat schimbarea este şi mai consistentă: din cei 9 senatori 5 sunt aleşi pentru prima oară. Desigur, îi cunoaştem şi pe aceştia, şi ei au făcut politică în UDMR, sunt mai mulţi tineri printre ei. În Camera Deputaţilor au intrat şi două femei, aşa că putem afirma că s-a spart gheaţa, şi doamnele şi ceilalţi colegi sunt pregătiţi pentru un mandat de 4 ani, a spus Béla Markó.

Preşedintele UDMR a arătat, în acelaşi timp, că nu se bucură pentru faptul că unele judeţe de diasporă au rămas fără reprezentare, amintind cazul judeţului Timiş. Vom face însă tot ce putem să asigurăm şi reprezentarea acestor judeţe, a tuturor maghiarilor din România, a subliniat Béla Markó.

Preşedintele UDMR a apreciat că noul sistem de vot are numeroase carenţe. În opinia sa noul parlament va trebui să modifice în scurt timp legea, pentru a se ajunge la un sistem coerent şi eficient. În perioada următoare va trebui să analizăm rezultatele alegerilor, vineri, se va întruni, la Târgu-Mureş, Consiliul Permanent al Uniunii, iar sâmbătă, tot aici, se vor reuni în prima şedinţă cele două grupuri parlamentare ale UDMR, anunţat preşedintele Uniunii..

Béla Markó a salutat ieşirea din parlament a PRM, “Suntem în situaţia fericită că prin ieşirea PRM din parlament nu mai trebuie să spunem că există un partid cu care nu încheiem nicio alianţă. Toate cele trei partide intrate în parlament sunt formaţiuni democratice şi suntem deschişi pentru colaborare cu toate trei partidele, dacă reuşim să elaborăm un program comun corespunzător, a afirmat preşedintele UDMR.

În privinţa participării la guvernare, Béla Markó a subliniat că UDMR nu ţine neapărat să guverneze, dar din discuţiile purtate cu oamenii, în cursul campaniei, a reieşit că maghiarii consideră că ar fi util să participăm la guvernare şi este important să continuăm proiectele începute, pentru realizarea obiectivelor noastre. UDMR nu se teme nici de intrarea în opoziţie, dar conform opiniei alegătorilor, asumarea guvernării ar fi importantă pentru comunitatea maghiară din România.

Avem o prioritate care din păcate nu s-a afirmat la nivelul guvernului, şi mă gândesc, aici, la descentralizare. Guvernul şi, apoi, parlamentul au adoptat o lege-cadru bună, dar ulterior ministerele nu au făcut nimic pentru implementarea ei, a spus Béla Markó. – Avem şi alte priorităţi: reforma învăţământului şi a sistemului de sănătate, continuarea dezvoltării puternice a infrastructurii, îmbunătăţirea situaţiei sociale o indivizilor si comunităţilor, şi nu în ultimul rând, o prioritate de bază o constituie adoptarea legii minorităţilor. Acum când PRM nu mai face parte din legislativ, ultranaţionalismul poate să se infiltreze în celelalte partide româneşti, dar avantajul excluderii PRM este mai mare, acest partid a prezentat numeroase proiecte legislative sau amendamente pentru restricţionarea drepturilor minorităţilor, pentru interzicerea UDMR. Vom vedea, pe parcurs, în conduita cărui partid se vor manifesta aceste tendinţe, aşadar nu trebuie să fim neprevăzători şi să afirmăm că acum în România a dispărut antimaghiarismul, a atenţionat preşedintele UDMR.

Referitor la eventuala participare la guvernare, Béla Markó a precizat că sunt posibile negocieri cu toate partidele parlamentare, care va trebui desfăşurate în următoarele zile. Cu preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a şi avut loc o întâlnire, şi am căzut de acord să strângem relaţiile de colaborare, că doar cele două formaţii au guvernat împreună, avem proiecte comune în derulare, dar asta nu înseamnă că am format o entitate, „nu ne-am legat la cap”, între cele două formaţiuni nu s-a încheiat vreun acord. Dar în orice caz ar fi de preferat să continuăm colaborarea cu această formaţiune. În acelaşi timp s-au purtat covorbiri şi cu reprezentanţi ai celorlalte două partide, dar ele nu au avut un caracter oficial. Suntem deschişi, se pot crea orice fel de coaliţii, dar totul depinde de programul de guvernare, subliniat Béla Markó.
(sursa: http://www.udmr.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.