10 December 2008

Of Of Măi Măi, habemus premier


Avem un premier pe care l-am căutat foarte mult deşi îl ştiam de acum 4 ani.

Chiar înainte de ştirile prânzului citeam următorul articol scris cu multă simţire:
Mihai Stănişoară, primul pe lista scurtă a premierilor
Dacă vom avea un guvern PD-L şi PSD, el ar putea arăta în felul următor.
Omul lui Basescu, Mihai Stanisoara, le-a luat fata lui Blaga si Videanu
Omul lui Basescu, Mihai Stanisoara, le-a luat fata lui Blaga si Videanu

PD-L nu va renunţa sub nici o formă la funcţia de prim-ministru. Acesta este mesajul care a ajuns la urechile pesediştilor încă de duminică seară, când au avut loc ultimele negocieri între cele două partide - susţin surse din PSD. În acest caz au fost deja menţionate mai multe nume pe care PD-L le-ar putea oferi la propunerea preşedintelui Traian Băsescu: Mihai Stănişoară, Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Theodor Stolojan. PSD ar putea primi, în schimb, funcţia de vicepremier, aici fiind vehiculate numele lui Miron Mitrea, Ilie Sârbu sau Mircea Geoană. Există varianta în care vicepremierul ar putea ocupa şi portofoliul Externelor, numele lui Mircea Geoană fiind rostit în această situaţie.

Surse din PSD susţin că Mircea Geoană nu doreşte sub nici o formă prezenţa lui Miron Mitrea în viitorul guvern.

O miză importantă este Ministerul Apărării, având în vedere contractul de peste patru miliarde de euro pentru dotarea cu avioane. Printre pretendenţii ocupării acestui post îi regăsim pe Cristian Diaconescu (PSD) şi pe Mihai Stănişoară (PD-L). Portofoliul Justiţiei este vizat de PD-L pentru Monica Macovei şi de PSD pentru Victor Ponta. A apărut recent şi informaţia potrivit căreia pedeliştii ar accepta la negocieri să ofere PSD Ministerul Justiţiei, dar numai pentru Cristian Diaconescu.

La Interne sunt vehiculate numele pesediştilor Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, respectiv al pedelistului Vasile Blaga. Pentru Ministerul Afacerilor Externe este menţionat adesea şi Titus Corlăţean de la PSD. Ministerul Transporturilor a fost luat în vizor de Dan Nica (PSD) şi de Traian Dobre (PD-L). Potrivit mai multor surse, Ministerul Economiei şi Finanţelor ar putea fi spart în două. Iulian Iancu (PSD) şi Adriean Videanu (PD-L) ar fi pretendenţii pentru Economie, iar pentru Finanţe se vehiculează tot mai des numele lui Florin Georgescu (fost PSD, actualmente viceguvernator). Tot aici mai apar şi numele lui Constantin Niţă (PSD) şi al lui Mihai Tănăsescu (fost PSD, azi la Banca Mondială).

PSD şi PD-L vor negocia la paritate ministerele. PSD se pregăteşte să meargă la negocieri cu Alexandru Mazăre la Mediu, acolo unde o va întâlni pe Sulfina Barbu (PD-L), respectiv cu Marian Sârbu, al cărui contracandidat de la PD-L este Gheorghe Barbu. De asemenea, PSD îi mai pregăteşte pe Ecaterina Andronescu pentru Educaţie, Rodica Nassar pentru Sănătate şi pe Nicu Bănicioiu la Tineret şi Sport.


Evident că m-am tot întrebat, "Ce e domnule cu Stănişoară asta de-l vrea preşedintele premier? De unde a apărut?" Şi dăi că căutare pe internet...
Mihai Stănişoară (n. 11 iunie 1962, Craiova) este un om politic român, ales ca deputat de Mehedinţi pe listele partidului PD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008. La data de 15 martie 2007, a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, îndeplinind şi funcţia de membru în CSAT.

A absolvit în anul 1986 Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara, obţinând calificarea de inginer mecanic. În anul 2003 susţine teza de doctorat în ştiinţe tehnice la Universitatea Tehnică din Timişoara, devenind dr. ing.

După absolvirea Facultăţii, este repartizat ca inginer la Fabrica de Aparate de Măsură şi Control din Turnu Severin (1986-1989), fiind transferat apoi în funcţia de inginer proiectant la Centrul de Cercetări şi Inginerie Tehnologică pentru Aparatură Casnică Timişoara (1989-1990). Este autor a doua inovaţii brevetate în domeniul mecanicii fine. În paralel, este cooptat în cadrul învăţământului superior, ca asistent universitar la Universitatea Tehnică din Timişoara (1988-1990).

Odată cu reînfiinţarea Camerei de Comert şi Industrie a României, Mihai Stănişoară este angajat ca Secretar General la Camera de Comerţ şi Industrie a jud. Mehedinţi (1992-1994), fiind ales apoi ca preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a jud. Mehedinţi (1994-2000).

Mihai Stănişoară este membru al Partidului Democrat, în cadrul căruia a deţinut pe rând funcţiile de vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean Mehedinţi (1997-2000), apoi pe cea de preşedinte al BPJ Mehedinţi (începând din anul 2000). Este ales apoi în anul 2001 ca Secretar executiv al Biroului Permanent Naţional al Partidului Democrat şi în anul 2003 ca membru supleant în Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei “DA” PNL-PD.

După ce în perioada mai - octombrie 2000, deţine funcţia de Secretar General în cadrul Ministerului Apărării Naţionale (sub conducerea pe atunci a democratului Sorin Frunzăverde), MIhai Stănişoară a absolvit în anul 2001 cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Mihai Stănişoară este ales ca deputat de Mehedinţi pe listele Partidului Democrat în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008. În prima legislatură, a fost membru al Comisiei de Politică Extenă al Camerei Deputaţilor şi a deţinut funcţia de preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) între anii 2001-2004.

Reales în anul 2004 ca deputat, Mihai Stănişoară a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, fiind de asemenea şi vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară N.A.T.O. A fost iniţiator a 28 de propuneri legislative, dintre care două au devenit legi: Legea 15/2003 si Legea 129/2006.

În perioada 2000-2007, el a participat şi a moderat numeroase conferinţe, seminarii, colocvii şi mese rotunde în domeniile securităţii naţionale, securităţii şi cooperării internaţionale. În această perioadă, el a continuat să se instruiască în domeniul politicilor de securitate absolvind Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2005), Colegiul NATO de la Roma - Cursul pentru generali, ofiţeri de rang înalt şi ambasadori (2006). Din anul 2006, Mihai Stănişoară s-a înscris la doctorat în domeniul Ordine publică şi siguranţă naţională în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti.

La data de 15 martie 2007, prin decret prezidenţial, Mihai Stănişoară, preşedintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor, a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, înlocuindu-l în această funcţie pe Sergiu Medar, care a demisionat din motive de sănătate. În această calitate, Mihai Stănişoară îndeplineşte şi funcţia de membru în CSAT.

Mihai Stănişoară este căsătorit şi are doi copii. El vorbeşte fluent limba engleză.


Băi, mă laşi? Deci aşa? Eu tot nu ştiu cine este Stănişoară şi ce-l recomandă pe el ca premier...
Dar până să văd eu merele de aur crescute pe pomul doctorand la Academia de Poliţie, uite că preşedintele mi-a curmat suferinţa şi a adus pe cel din urmă nominalizat în lista scurtă ca fiind cel dintâi: The ODOR STOLOJAN, adică obiectul de preţ (odorul) Stolojan. Ei bine... l-am căutat mult timp pe viitorul premier, dar l-am găsit.

Stolojan: Obiectivul meu este formarea Guvernului in zece zile
InfoPortal - Miercuri, 10 Decembrie 2008

Premierul desemnat de catre seful statului, Theodor Stolojan, a anuntat, miercuri, ca unul dintre obiectivele principale pe care le urmareste este formarea Guvernului, in zece zile, astfel incat sa fie investit pana in 22 decembrie, aratand ca este convins ca acesta va trece de votul Parlamentului, transmite MEDIAFAX.

Theodor Stolojan a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, dupa anuntul sefului statului privind desemnarea sa in calitate de prim-ministru, ca multumeste PDL, care l-a sustinut in intreaga activitate ca membru si i-a acordat increderea cand a decis sa faca propunerea ca el sa fie propus pentru aceasta functie.

"Misiunea mea este clara", a spus Theodor Stolojan, anuntand ca va colabora cu reprezentantii PDL, cu reprezentantii PSD si cei ai UDMR, cele doua formatiuni care si-au manifestat dorinta de a colabora la guvernare cu democrat-liberalii, in ideea de a realiza programul de guvernare, in noile conditii in care se afla Romania, ca efect al crizei si recesiunii economice din tarile dezvoltate.
The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/760/759838.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Stolojan a aratat ca al doilea obiectiv al sau este ca "in zece zile, sa formeze Guvernul pe care sa il prezinte in Parlament pentru votul de investitura".

El a amintit ca in urma intalnirii dintre seful statului si partidele parlamentare, din ultima perioada, s-a ajuns la concluzia ca este necesar ca noul Executiv sa fie investit, cel mai tarziu in data de 22 decembrie.

"Daca acest Guvern va fi investit, si sunt convins ca va fi investit, avem doua misiuni extrem de urgente", a mai spus premierul desemnat, mentionand proiectul de guvern pe 2009 si relansarea reformelor esentiale pentru progresul Romaniei, percum cele din educatie si sanatate.

Ei, aşa DA! După patru ani am revenit pe făgaşul DA, în plus şi la structura de început a politicii româneşti. Ar mai fi nevoie de PNŢ-CD (sau de PNG-CD) pentru ca totul să fie ca la început. Nu mai văd nimic, nu mai înţeleg nimic... până acum mi s-a spus că la început a fost cuvântul, eu văd acum că la început a fost bălăcăreala.

(sursa: http://www.infoportal.ro şi wikipedia)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.