15 December 2008

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu


(Palatul Cotroceni, 15 decembrie 2008)
Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut luni, 15 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm integral declaraţia şefului statului:

“Bună ziua,
După cum vă este cunoscut, domnul Theodor Stolojan şi-a depus mandatul pe care i l-am încredinţat miercuri, săptămâna trecută, pentru formarea noului guvern. Am luat notă de depunerea mandatului şi, în acelaşi timp, îmi exercit atributul constituţional de a desemna un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru. După declaraţie voi semna decretele de anulare a mandatului încredinţat domnului Stolojan şi voi emite un nou decret, prin care calitatea de prim-ministru desemnat va reveni domnului Emil Boc. Aceasta este declaraţia. Dacă aveţi întrebări, vă stau la dispoziţie pentru trei întrebări.

Întrebare: Domnule Preşedinte spuneţi-ne şi nouă de ce s-a retras domnul Theodor Stolojan?

Preşedintele Traian Băsescu: Doamnă, cred că singurul om care vă poate da explicaţii legate de retragere este domnul Theodor Stolojan însuşi.

Întrebare: Aţi avut o discuţie cu domnul Stolojan?

Preşedintele Traian Băsescu: Nu doresc să vă explic eu motivele pe care dânsul le-a invocat. Este problema dânsului. Eu iau notă de actul instituţional al depunerii mandatului.

Întrebare: De ce aţi optat pentru domnul Boc?

Preşedintele Traian Băsescu: Pentru că este preşedintele partidului şi, în conformitate sau în baza consultărilor pe care le-am avut cu partidele, am constatat că la momentul consultărilor trei partide doreau să desemneze prim-ministru, vă readuc aminte - PNL, PSD şi PD-L - şi decizia mea a fost să încredinţez mandatul pentru formarea guvernului unui membru al PD-L ca partid ce are cel mai mare număr de mandate. Deci, din acest motiv, am desemnat un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru din acelaşi partid.

Întrebare: Sunteţi dezamăgit de gestul domnului Stolojan?

Preşedintele Traian Băsescu: Puţin trist.

Întrebare: Domnule Preşedinte aţi recomandat săptămâna trecută ca viitorii membri ai guvernului să nu facă parte din rândul consilierilor locali şi primari. Astăzi aţi desemnat premier primarul Clujului.

Preşedintele Traian Băsescu: Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PD-L. Deci asta este problema. Din câte ştiu, şi mecanismul lor de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru înainte de alegeri a pornit tocmai de la faptul că, prin autoritate şi experienţă, domnul Theodor Stolojan putea fi echivalentul celorlalţi şefi de partide politice. În acest moment însă, PD-L nu are un om apropiat ca şi influenţă şi credibilitate egal cu preşedintele partidului.

Întrebare: (…)

Preşedintele Traian Băsescu: Deci vă pot spune că am considerat ca fiind un lucru de bun simţ să informez ambele partide, să le las timp să-şi informeze structurile de conducere.

Întrebare: (…)

Preşedintele Traian Băsescu: Poftiţi?

Întrebare: Dacă PSD-ul agrează persoana domnului Emil Boc sau pur şi simplu trebuie doar să ia act?

Preşedintele Traian Băsescu: Nu cred că trebuie să ia act pur şi simplu, atât timp cât au fost informaţi. Am convingerea că s-au făcut discuţii în interiorul partidelor. Eu am anunţat partidele că la ora 14:00 voi face o declaraţie în acest sens.

Întrebare: Domnule Preşedinte, Emil Boc nu a fost desemnat statutar, conform statutului
PD-L, procedură prin care...

Preşedintele Traian Băsescu: Doamnă, problema preşedintelui României nu este statutul partidelor, ci desemnarea unui prim-ministru care să formeze un cabinet, în aşa fel încât graficul şi obiectivul ca până pe 22 decembrie să avem guvern. În rest, problemele interne de partid nu sunt problema preşedintelui României. Ultima întrebare. Vă rog.

Întrebare: Domnule Preşedinte, PSD a avansat vreun nume?

Preşedintele Traian Băsescu: Cui?

Întrebare: Dumneavoastră, ca Preşedinte, la consultările pe care le-aţi avut astăzi.

Preşedintele Traian Băsescu: Dar am tranşat aceste lucruri după consultări. Nu mai este stadiul la care se discută cu preşedintele României nume. Am funcţionat pe un criteriu - partidul cu cel mai mare număr de mandate - şi am acţionat în consecinţă şi în baza articolului 103 din Constituţie. Vă mulţumesc. Vă doresc o zi bună!”

Departamentul de Comunicare Publică
15 Decembrie 2008

(fotografiile din Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.