10 December 2008

Cum ne-am făcut cu premier candidat...


UDMR - declaraţii Marko Bela după întâlnirea cu PD-L

Miercuri, 10 Decembrie 2008 11:53

declaratie_markobela_10122008Marko Bela: Deci eu am mai comentat acest lucru şi am spus în mod foarte clar că au luat o decizie extrem de proastă, după părerea mea, şi un mesaj negativ nu numai către UDMR, ci către maghiarii din România. Dar în acest moment noi am avut o întâlnire cu colegii noştri din PD-L şi am discutat bineînţeles despre formarea coaliţiei guvernamentale, despre formarea Guvernului şi suntem de acord în continuare că PD-L şi UDMR vor colabora în interesul formării noului Guvern şi colegii noştri din PD-L îşi menţin poziţia că UDMR trebuie să fie prezent în noua coaliţie şi în viitorul Guvern. Bineînţeles că vom continua negocierile în ceea ce priveşte condiţiile unei astfel de prezenţe. Noi, pentru mâine, ne-am convocat aici, în Bucureşti, organizaţiile teritoriale, preşedinţii organizaţiilor teritoriale UDMR, cât şi consiliul permanent al UDMR pentru a lua decizii legate de această coaliţie.

Reporter: ...

Marko Bela: Deci colegii noştri din PD-L vor avea o întâlnire, astăzi, din nou cu PSD şi probabil că vor discuta şi despre această... trebuie să-i întrebaţi pe colegii din PD-L.

Reporter: Varianta de Guvern minoritar este valabilă?

Marko Bela: Nu am discutat-o. După părerea mea ar fi viabilă o variantă de Guvern minoritar, dar un astfel de Guvern ar fi destul de fragil într-o situaţie când totuşi ne confruntăm cu probleme create de criza economică şi nu s-a discutat o astfel de variantă.

Reporter: Şi dacă PSD nu va fi de acord sub nici o formă ce faceţi? Ce înseamnă că vor continua negocierile?

Marko Bela: Eu cred că în acest moment totuşi ţine de decizia PD-L, care este partidul cel mai mare dintr-o posibilă coaliţie. Ei trebuie să decidă cu cine, cum, în ce fel vor colabora. Bineînţeles că şi noi trebuie să decidem în ce condiţii suntem gata să fim într-o coaliţie sau nu. Noi, în ce ne priveşte, nu vrem cu orice preţ în Guvern. Credem că oferta UDMR de a contribui la rezolvarea unor probleme care ne aşteaptă în viitorul apropiat este bună şi importantă, deci oferta noastră, şi contribuţia noastră ar putea să fie utilă. Dar dacă nu se doreşte acest lucru bineînţeles că şi în opoziţie este viaţă, aşa cum se spune.

Reporter: ...

Marko Bela: Nu am discutat ministere, nu am împărţit funcţii. Am discutat despre program. În ceea ce priveşte principiile ştiţi că deja în legătură cu anumite principii am convenit. Convenisem de acum câteva zile. Şi astăzi ne-am înţeles că va trebui să lucrăm împreună pe un program complet de ....

Reporter: ...

Marko Bela: Eu cred că în acest moment se discută de o prezenţă în Guvernul României sau în opoziţie.

Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră această prezenţă? Câte ministere aţi dori dumneavoastră?

Marko Bela: Nu cred că ar fi util acum să discutăm numărul ministerelor sau funcţiilor pe care ...

Reporter: ...

Marko Bela: Nu, nu am discutat despre...

Reporter: Dar cu PSD-ul ...

Marko Bela: Cu cine să mai negociem? Deocamdată cu PD-L. Dacă domnul Dragnea va solicita să discutăm bineînţeles că vom discuta. Vă mulţumesc

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 11:06)

PD-L - declaraţii Emil Boc după întâlnirea cu UDMR
Miercuri, 10 Decembrie 2008 11:56

declaratie_boc_udmr_10122008Emil Boc: Negociem. Aceasta este concluzia practică a întâlnirii. Negociem. Negociem, negociem.

Reporter: Păi ce o să le propuneţi PSD-ului?

Emil Boc: Suntem în interiorul mandatului pe care Biroul Permanent Naţional ni l-a dat, adică acel mandat de a continua negocierile cu cele două formaţiuni politice care şi-au arătat disponibilitatea de a fi alături de noi într-o viitoare guvernare majoritară. Discutăm cu UDMR, discutăm cu PSD. Negocierile nu s-au finalizat. Acest lucru pot să vi-l spun în momentul de faţă.

Reporter: Şi dacă social-democraţii nu renunţă la pretenţia lor, fără UDMR, ...

Emil Boc: Repet, negociem, şi nu vreau să avansez soluţii absolutiste sau nihiliste în momentul în care suntem în negocieri.

Reporter: PD-L este dispus să renunţe la un mandat pentru UDMR?

Emil Boc: Repet, nu îmi puneţi întrebări pentru că procesul de negociere este în curs şi orice avansare a unor soluţii poate periclita orice proces de negociere. Negocierile sunt în primul rând cu partenerii şi după aceea se expun concluziile opiniei publice. Suntem în discuţii cu PSD pentru încheierea unei parteneriat pentru România. Suntem în discuţii şi cu UDMR-ul, pentru că a fost primul partener care şi-a arătat disponibilitatea de a veni alături de PD-L. Şi aceste discuţii merg, evident, în continuare.

Reporter: Păi şi totuşi astăzi ce aţi discutat?

Emil Boc: Am discutat opţiuni, am discutat alternative, am discutat variante.

Reporter: Varianta de Guvern minoritar rămâne în continuare una de luat în calcul?

Emil Boc: Cu toată eleganţa posibilă vreau să vă spun că aceste lucruri, nu această variantă că nu despre asta mă refer. Variantele de negociere vreau în primul rând să le discut cu colegii mei, cu partenerii din cele două formaţiuni politice, după care să le prezentăm în urma concluziilor opiniei publice. V-aş ruga să înţelegeţi că nu pot să discut prima dată cu dumneavoastră, înainte de a discuta cu partenerii noştri soluţiile posibile. Vă mulţumesc foarte mult.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 11:20)


Preşedinţie - conferinţă de presă Traian Băsescu
Miercuri, 10 Decembrie 2008 13:45

basescu_10122008Traian Băsescu: ...ştiaţi, pentru astăzi îmi propusesem să anunţ primul ministru desemnat. La ora 12 am invitat partidele pentru a le informa asupra deciziei pe care am luat-o în baza art. 103 din Constituţia României. Vă informez şi pe dumneavoastră că am avut un vedere un om capabil, pe de o parte, să înţeleagă resorturile crizei economice şi să poată să o gestioneze, iar pe de altă parte un om cu suficientă autoritate pentru a putea gestiona buna funcţionare a Guvernului şi a instituţiilor statului într-o perioadă în care România devine tot mai afectată de efectele crizei financiare şi economice globale. Numele primului ministru desemnat este Theodor Stolojan, pe care îl invit să vă spună câteva cuvinte.

Theodor Stolojan: Bună ziua. Doresc în primul rând să mulţumesc preşedintelui ţării, domnul Traian Băsescu, pentru încrederea pe care mi-a acordat-o prin desemnarea mea în calitate de prim ministru desemnat. De asemenea, doresc să mulţumesc PD-L, care m-a susţinut în întreaga activitate ca membru al PD-L şi mi-a acordat încrederea atunci când a făcut propunerea ca eu să fiu propus preşedintelui Traian Băsescu pentru această funcţie, desemnarea mea ca prim ministru. Misiunea mea în următoarele 10 zile este clară. Voi colabora cu reprezentanţii PD-L, cu reprezentanţii PSD şi cu cei ai UDMR-ului. Sunt celelalte două partide care şi-au manifestat dorinţa de a participa la guvernare cu PD-L. Deci voi colabora cu dânşii pentru a realiza programul de guvernare în noile condiţii care există în România la ora actuală şi pe care le ştiţi foarte bine ca urmare a efectelor crizei financiare internaţionale şi ale recesiunii economice din ţările dezvoltare. Al doilea obiectiv, tot în cadrul celor 10 zile, este de a forma Guvernul pe care să-l prezentăm în Parlamentul ţării pentru a obţine votul de învestitură. Împreună cu preşedintele Traian Băsescu, preşedinţii partidelor politice au convenit împreună ca această dată să fie cât mai curând posibil, cel mai târziu 22 decembrie anul acesta. Dacă acest Guvern va fi învestit, şi sunt convins că va fi învestit de către Parlamentul ţării, avem două misiuni extrem de urgente, de a pregăti proiectul de buget pe anul 2009, iarăşi, ţinând seamă de programul de guvernare şi, de asemenea, de a relansa reforme esenţiale pentru progresul României, reforma în educaţie, reforma administraţiei publice, reforma sănătăţii şi alte reforme extrem de necesare ţării noastre. Vă mulţumesc.

Traian Băsescu: Felicitări şi vă doresc mult noroc. Aş vrea să fac o precizare ...înlăture orice dubiu. Mandatul domnului Theodor Stolojan, în cazul în care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru 4 ani şi nu un mandat fracţionat. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o zi bună.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 13:03)

PD-L - declaraţii Emil Boc după întâlnirea cu PSD
Miercuri, 10 Decembrie 2008 14:42

declaratie_boc_psd_10122008Emil Boc: Bună ziua tuturor. Am încheiat discuţia de astăzi cu PSD. Practic care ar fi concluzia? Există şansa realizării unui parteneriat pentru România care să pornească de la cele mai importante elemente de program de la PD-L şi PSD pentru a da României un Guvern stabil, rapid şi care să ofere Românilor soluţii la problemele cu care se confruntă. Suntem la începutul acestui demers. Urmează ca mâine să ne întâlnim şi să discutăm atât aspecte politice, care ţin de exemplu de UDMR. Noi le-am tranşat astăzi pentru că suntem în negocieri cu ambele formaţiuni politice. DE a discuta aspectele care să compună proiectul parteneriatului pentru România şi, de asemenea, să compatibilizăm aspectele de program de la PD-L şi PSD. Pornim de la premiza că cele două formaţiuni politice pot da României un program de guvernare fără distrugerea identităţii politice nici a PD-L-ului, nici a PSD-ului, dar cu preluarea într-un document comun a celor mai importante provocări ale oamenilor, ale românilor, şi soluţii concrete la aceste probleme, iar aceste soluţii să îşi găsească rezolvarea rapidă în Guvern, care să fie învestit înainte de Crăciun. Ne propunem data de 22 decembrie şi care să demonstreze că în sfârşit în această ţară politicienii, de data aceasta stânga şi dreapta împreună, pot să rezolve problemele românilor. Există o şansă şi de la acest principiu pornim. Urmează ca aceste lucruri să le discutăm în perioada următoare. O să vă dau un mic exemplu cum concepem ca acest parteneriat pentru România să pornească de la găsirea unor soluţii venind şi cu aspecte de dreapta, şi cu aspecte de stânga. Vom avea cotă unică. Principiu pe care PD-L l-a avut şi îl are în continuare. Vom avea însă şi soluţii de stânga pentru protejarea persoanelor cu venituri mici, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari, printr-o politică sau un pachet de politici care se bazează pe deduceri fiscale sau pe alte componente. Deci se pot găsi soluţii comune dacă există o voinţă politică. Pentru aceasta echipele noastre de tehnicieni se vor întâlni şi ei dacă aspectele politice vor fi rezolvare în primul rând în perioada următoare.

Reporter: Ce divergenţe sunt în acest moment între ...

Emil Boc: În acest moment există disponibilitatea de a încheia un parteneriat pentru România. Rămâne să discutăm formula de guvernare în jurul PD-L şi în special vom discuta aspectele legate de forma de prezenţă a UDMR în actul de guvernare.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 14:26)

PSD - declaraţii Mircea Geoană după întâlnirea cu PD-L
Miercuri, 10 Decembrie 2008 15:04

declaratie_geoana_pdl_10122008Mircea Geoană: ...finalizat o nouă rundă de negocieri cu colegii de la PD-L. Discuţia s-a concentrat în jurul parteneriatului pentru România pe care ambele părţi şi-au exprimat intenţia de a-l finaliza în următoarele câteva zile. Acest parteneriat pentru România va cuprinde atât relaţia explicită între cele două formaţiuni politice, în sensul formării Guvernului în jurul alianţei PSD-PD-L, şi bineînţeles elementele programatice care să respecte identitatea, valorile şi mandatul popular primit de cele două formaţiuni politice în alegerile recent încheiate. Am avut şi o primă discuţie în calitatea domnului Stolojan de prim ministru desemnat. Am convenit ca grupurile de lucru care se vor ocupa de redactarea programului de guvernare să-şi înceapă activitatea în ritm alert. Am discutat şi despre importanţa unui consistent pachet social, atât pentru perioada de criză, cât şi pentru perioada mandatului viitorului Guvern care să reflecte principalele elemente ale programului de guvernare al PSD-ului şi al mandatului popular primit în urma votului din 30 noiembrie. Am avut, de asemenea, o discuţie cu privire la modalităţile în care se poate ajunge la un vot de învestitură a noului Guvern pe 22 decembrie. Intenţia noastră este ca în condiţiile în care ultimele elemente încă neclarificate vor fi eliminate de pe agenda discuţiilor noastre, să putem să semnăm acest parteneriat pentru România până la sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca, evident, săptămâna viitoare să se finalizeze programul de guvernare şi elementele legate de desemnarea candidaţilor de miniştri pentru viitorul Guvern. Vă reamintesc faptul că înainte de votul în plenul Parlamentului României, comisiile Parlamentului României vor audia candidaţii de miniştri. Nu am avut astăzi o conversaţie despre structura Guvernului şi cu atât mai puţin despre persoanele care vor face parte din viitorul Guvern. Este clar că în acest moment suntem în faza avansată a discuţiilor noastre. Rămâne, bineînţeles, problema extrem de clar exprimată de noi a faptului că viitoarea guvernare, în opinia noastră, se face doar în jurul PSD-PD-L. Bineînţeles cei de la PD-L au în continuare un tip de discuţie cu cei de la UDMR pe care vom vedea dacă vor reuşi să îl şi rezolve de o manieră convenabilă. De aceea pentru noi lucrurile merg înainte. Grupurile de lucru şi experţii deja se vor întâlni cu specialiştii şi experţii celor de la PD-L. Şi, bineînţeles, împreună cu candidatul de prim ministru se va proceda la redactarea programului de guvernare, care să respecte sensibilităţile şi elementele programatice ale celor două formaţiuni politice.

Reporter: Cum vede PSD nominalizarea domnului Theodor Stolojan pentru funcţia de premier?

Mircea Geoană: Este o prerogativă a preşedintelui României pe care şi-a exercitat-o. Noi am dat dovadă de flexibilitate în această discuţie pentru că nu am dorit să creăm persoana primului ministru un element de blocaj. Suntem în faţa unei situaţii mult prea serioase pentru România ca aceste elemente să blocheze un acord istoric între aceste două mari formaţiuni politice. Evident, vom găsi în interiorul pachetului de măsuri pe care-l vom agrea elemente care să permită păstrarea acestui element de paritate şi de egalitate practic între cele două formaţiuni politice. Evident, acest lucru va fi discutat şi convenit în zilele următoare.

Reporter: ..

Mircea Geoană: În mod evident ne interesează ca Guvernul care se instalează să aibă un element de stabilitate şi predictibilitate. Dar în mod la fel de evident este libertatea şi până la urmă obligaţia celor două formaţiuni să evalueze performanţa Guvernului şi în condiţii pe care nu le putem astăzi prevede să se ajungă şi la alte formule. În acelaşi timp, evident, suntem interesaţi ca vicepremierul din partea noastră să aibă atribuţiuni consistente pentru a putea să reprezinte acele elemente de echilibru indispensabile în funcţionarea viitorului Guvern, aşa cum vom continua discuţia despre preşedinţia celor două camere şi alte elemente pe care le vom decide zilele următoare.

Reporter: Condiţionaţi susţinerea UDMR-ului de intrarea dumneavoastră la guvernare?

Mircea Geoană: Este un mandat explicit pe care l-am primit din partea colegilor mei şi este un element care nu poate fi negociat. Vă mulţumesc foarte mult.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 14:37)

UDMR - declaraţii Marko Bela după întâlnirea PSD - PD-L
Miercuri, 10 Decembrie 2008 16:58

declaratie_markobela_psd_pdl_10122008Marko Bela: ...colegi care lucrează acolo şi de foarte multe ori ne întâlnim acolo. Deci altă convorbiri sau discuţii nu am avut la Palatul Victoria, unde de fapt are loc şedinţa de Guvern.

Reporter: Ştiam că premierul Călin Popescu Tăriceanu a ieşit din şedinţă pentru a se...

Marko Bela: Nu ne-am întâlnit. Ultima dată cu domnul prim ministru ne-am întâlnit la Cotroceni când au fost partidele la consultări.

Reporter: Aţi fost astăzi la Cotroceni?

Marko Bela: Am fost.

Reporter: Şi ce aţi discutat cu preşedintele?

Marko Bela: Practic preşedintele ne-a informat în legătură cu persoana primului ministru desemnat şi am mai avut o mică discuţie relaxată, dar esenţa aceasta a fost, persoana primului ministru.

Reporter: Mircea Geoană a spus astăzi, după încă o rundă de negocieri PSD-PD-L, că acea condiţie ca UDMR-ul să nu facă parte din Guvern este nenegociabilă.

Marko Bela: Bine, încet-încet trebuie să vă spun că această condiţie devine jignitoare. Deci cu atât entuziasm spune domnul Mircea Geoană acest lucru că începe să ne jignească. SĂ ne jignească şi pe noi, cei din UDMR, şi în general maghiarii din România. Eu am înţeles că din anumite considerente tactice ei au ajuns la această decizie, că nu vor un Guvern împreună cu UDMR. În politică mai există astfel de decizii. După aceea discutăm, argumentăm, aflăm motivele. Dar mie nu mi s-a spus până în acest moment nici un fel de motiv raţional, ci din oră în oră domnul Mircea Geoană sau cineva din PSD declară că nu vrea cu UDMR. Eu am impresia că în România trăim împreună, deci orice ar vrea domnul Mircea Geoană sau cineva din PSD, UDMR şi în general ungurii trăiesc în România, şi nu puţini. Deci 1 milion şi 500 de mii de maghiari. Aşa că acest entuziasm cu care domnul Mircea Geoană ne respinge din nou şi din nou, vă spun sincer, începe să mă jignească pe mine personal şi pe colegii mei.

Reporter: Cum credeţi că va reacţiona PD-L-ul dat fiind faptul că Emil Boc spunea că mâine situaţia va fi tranşată?

Marko Bela: Deci dintr-un anumit punct de vedere decizia e în mâna PD-L. Deci noi am discutat cu colegii din PD-L, care au fost, trebuie să vă spun, mult mai raţionali. Şi am căzut din nou de acord că vrem să mergem împreună. O să vedem dacă reuşim să avem un program comun de guvernare. Eu cred că cu PD-L oricum ...s-ar reuşi acest lucru fiindcă am identificat priorităţile şi în mare măsură ele sunt aceleaşi. Şi să vedem dacă reuşim să găsim o formulă de guvernare. În acest moment mi se pare că am putea să facem două Guverne, deci un Guvern PD-L-UDMR şi un alt Guvern PD-L-PSD. Ţara are nevoie de un singur Guvern, stabil, majoritar şi coerent.

Reporter: Mâine aveţi o şedinţă în cadrul uniunii. Veţi lua anumite decizii legate de această intrare la guvernare, posibilă intrare la guvernare?

Marko Bela: Da. Deci pentru mâine am convocat preşedinţii organizaţiilor teritoriale pentru consultări. Şi în acelaşi timp pentru după-masă am convocat consiliul permanent al UDMR pentru a lua anumite decizii în legătură cu o posibilă coaliţie de guvernare şi prezenţa UDMR în viitorul Guvern. Fiindcă am spus de mai multe ori, noi nu vrem cu orice preţ în Guvern. Şi îmi pare rău că unii încearcă să creeze impresia că UDMR vrea neapărat la Guvern. Că după părerea noastră prezenţa politicienilor maghiari în Guvern şi un dialog între reprezentanţii majorităţii şi reprezentanţii minorităţii şi la nivel guvernamental e benefic, inclusiv pentru relaţiile inter-etnice, e adevărat, deci aşa credem. Dar acest lucru nu înseamnă că vrem la Guvern cu orice preţ.

Reporter: Aţi primit ceva garanţii astăzi din partea PD-L-ului că veţi ajunge la guvernare?

Marko Bela: Nu ştiu la ce garanţii vă referiţi. Astăzi cu PD-L am avut o discuţie destul de bună şi concluzia a fost că încercăm să mergem împreună.

Reporter: Sunteţi convins în acest moment că PD-L nu renunţă la parteneriatul cu dumneavoastră sau doar sunteţi optimist în această direcţie?

Marko Bela: Deci orice partid politic are posibilitatea să facă alianţe, să renunţe la alianţe. Şi noi, şi alţii. Şi mai ales fiecare are posibilitatea să cântărească dacă are un interes pentru o anumită coaliţie sau nu are un astfel de interes. Eu cred că cu PD-L am reuşit să ne înţelegem, în pofida unor divergenţe care au existat în trecut, fiindcă facem parte din aceeaşi familie politică şi acest lucru este un liant destul de puternic. Amândoi suntem în Partidul Popular European. Programele noastre conţin o serie de priorităţi asemănătoare sau identice. UDMR are oameni cu experienţă şi bine pregătiţi. Poate să aducă iniţiative, poate să aducă o viziune importantă şi nouă într-un Guvern. Deci din punctul nostru de vedere cam aşa stau lucrurile. Dar şi alţii trebuie să cântărească acest lucru. În politică sunt două tabere în general: opoziţia şi partea guvernamentală. În amândouă taberele poţi exista şi în amândouă taberele există viaţă.

Reporter: Preşedintele Traian Băsescu a spus astăzi ceva despre prezenţa UDMR la guvernare?

Marko Bela: Domnul preşedinte Traian Băsescu astăzi la Cotroceni nu a vorbit despre o posibilă formulă de guvernare. Vă mulţumesc.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 15:00)

***

Marko Bela: Eu vă spun sincer că la început am crezut că au adoptat o decizie de ordin tactic şi anume au vrut să condiţioneze cu ceva participarea lor într-o coaliţie guvernamentală. Cu alte cuvinte să ridice preţul prezenţei în Guvern. Dar eu cred că deja s-a depăşit această idee tactică şi lucrurile încep să devină foarte negative din punctul nostru de vedere. Deci acest entuziasm sau această pasiune din partea domnului Geoană cu care din nou şi din nou, zilnic de mai multe ori, declară că ei nu au nevoie de UDMR ne jigneşte. Ne jigneşte pe noi ca politicieni ai UDMR şi ne jigneşte pe noi ca maghiari. Deci domnul Geoană poate să încerce să exclude pe UDMR din Guvern sau din orice instituţie , dar încet-încet am impresia că doreşte să excludă maghiarii din România, ceea ce nu e cu putinţă. Nu avem nevoie, vă spun sincer, într-un Parlament din care a rămas în afară un partid ultranaţionalist, nu avem nevoie de astfel de declaraţii anti-maghiare şi de o anumită tentă xenofobă. Unii eventual cred că exagerez. Nu e aşa. Eu cunosc foarte bine cum poţi incita spiritele şi cum poţi ajunge la nişte tensiuni între români şi maghiari de exemplu. Nu suntem încă într-o astfel de situaţie, dar eu i-aş solicita colegilor din PSD un echilibru şi o reţinere în ceea ce priveşte relaţiile lor cu UDMR şi în general în ceea ce priveşte această problemă destul de delicată a relaţiilor inter-etnice.

Reporter: Traian Băsescu ce v-a transmis?

Marko Bela: Deci dumneavoastră ştiţi foarte bine. Şi cu domnul preşedinte Traian Băsescu, şi cu PD-L în anii precedenţi noi am avut şi divergenţe. Dar totuşi ei au gândit foarte raţional şi au reuşit să ajungă la o concluzie foarte corectă şi foarte importantă, şi anume că la nivel guvernamental ar fi nevoie în continuare de prezenţa şi de contribuţia UDMR. Deci ei cunosc foarte bine că există un interes reciproc în acest sens, ceea ce văd că nu cunoaşte PSD.

Reporter: Mai este posibilă o guvernare PSD-PD-L-UDMR în acest moment?

Marko Bela: Bineînţeles că este posibilă o astfel de guvernare, dar eu văd că PSD printr-o decizie pripită şi nechibzuită a reuşit să intre într-o stradă cu sens unic şi acum nu prea pot ieşi din această stradă. Dimpotrivă, prin noi şi noi declaraţii otrăvesc relaţiile noastre.

Reporter: S-au scurs câteva ore de când domnul Stolojan a fost numit premierul României. Aţi stat de vorbă cu dânsul măcar telefonic? V-a spus ce planuri are în legătură cu dumneavoastră?

Marko Bela: Eu cu domnul Stolojan m-am întâlnit ultima dată astăzi înainte de masă, fiindcă domnia sa a fost prezent în delegaţia PD-L cu care noi am avut o discuţie. Şi trebuie să vă spun că în primul rând cred că desemnarea primului ministru este un pas important spre formarea Guvernului. În acelaşi timp este foarte firesc ca această persoană să facă parte din partidul care are cele mai multe mandate. Şi în acelaşi timp noi îl cunoaştem pe domnul Stolojan încă din anii 90 şi credem că este o persoană foarte potrivită, inclusiv prin domeniul pe care îl cunoaşte foarte bine, finanţele şi economia şi de care avem nevoie în viitorul apropiat. Pe de altă parte am apreciat declaraţia domnului...continuare pe lângă PD-L cu PSD şi cu UDMR.

Reporter: Dar dumneavoastră în condiţiile astea în care PSD face tot felul de declaraţii referitoare la UDMR puteţi să mai colaboraţi cu dânşii într-un viitor Guvern?

Marko Bela: Noi nu am încercat să avem o polemică cu PSD şi dumneavoastră trebuie să observaţi că este prima dată când dau dovadă eventual de o anumită iritare în ceea ce priveşte aceste declaraţii ale domnului Mircea Geoană, fiindcă domnia sa nu-şi dă seama că exagerează din ce în ce mai mult şi nu înţeleg pentru ce devine un adept foarte vehement al acestei decizii proaste, dacă vreţi. În politică nu iei astfel de decizii că în nici un fel de condiţii nu colaborezi cu UDMR, cu care ai colaborat timp de 4 ani foarte strâns. După aceea ai avut relaţii destul de bune şi în timpul guvernării între 2004-2008. Eventual încerci să condiţionezi o anumită colaborare sau o anumită participare. Deci bineînţeles că acestea sunt partide democratice toate. Deci PD-L, PSD, PNL şi UDMR inclusiv. Deci o colaborare între aceste partide este posibilă. Nici programele nu sunt atât de diferite în cazul acestor partide. Dar atunci fiecare trebuie să-şi dea seama că o coaliţie înseamnă un compromis. Deci fiecare trebuie să şi cedeze ceva. Iar în ceea ce ne priveşte aş vrea să subliniez încă o dată: nu vrem cu orice preţ să guvernăm. Pur şi simplu considerăm că ceea ce am făcut împreună cu partidele româneşti în domeniul relaţiilor inter-etnice, că s-a realizat o colaborare între români şi maghiari, nu numai la nivel parlamentar, dar şi la nivel guvernamental ar trebui continuat fiindcă acest dialog este cea mai mare garanţie că relaţiile interetnice vor fi în ordine şi că vor exista progrese în acest domeniu, dar noi putem concepe foarte bine existenţa noastră politică şi în opoziţie. Şi în opoziţie îţi poţi exprima părerile, îţi poţi formula critica faţă de politica celorlalţi. Bineînţeles că este mai greu să se realizeze anumite deziderate. De aceea scopul fiecărei formaţiuni politice ar fi participarea într-un Guvern. Dar nu cu orice preţ.

Reporter: Dacă PSD-ul se retrage sunteţi pregătiţi pentru o guvernare minoritară alături de PD-L?

Marko Bela: Deci eu am spus de mai multe ori şi acum de ce nu aş repeta acest lucru, că am putea să participăm într-un Guvern minoritar, dar în acelaşi timp sunt conştient că pentru perioada care urmează, când vom avea provocări destul de mari din cauza crizei economice, un Guvern minoritar ar fi destul de fragil. Şi eu am văzut ce a însemnat un Guvern minoritar anii precedenţi. În Guvern poţi face treabă, dar în acelaşi timp în Parlament nu numai că nu poţi impune nici o măsură importantă de reformă. Ai riscul permanent de a se adopta, de a fi adoptate legi potrivnice politicii guvernamentale.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 16:47)

PSD - declaraţii Mircea Geoană după întâlnirea cu PD-L
10.12.2008 Miercuri, 10 Decembrie 2008 22:59

declaratie_geoana_pdl2_10122008Mircea Geoană: Bună seara, am avut o nouă rundă de negocieri cu partenerii de la PD-L, în acest moment grupurile de lucru ale celor partide şi specialiştii noştri au început lucrul la armonizarea programului de guvernare respectând şi creând o convergenţă între priorităţile şi ofertele electorale ale celor două partide. De asemenea un grup de lucru specializat se va ocupa de parteneriatul pentru România, proiectul politic care împreună cu programul de guvernare vor sta la baza acestei construcţii majoritare pentru Guvernul viitor. această activitate va continua în zilele următoare, suntem în continuare în graficul anunţat de către noi şi de către ceilalţi actori politici, şi de preşedintele României de a finaliza programul de guvernare şi de a încheia un document politic - parteneriatul pentru România - care să reprezinte baza politică a acestei formule majoritare între PSD şi PD-L. Din punct de vedere al discuţiei pe palierul politic vom continua discuţia cu privire la structura Guvernului viitor, astăzi poziţia noastră a fost exprimată în mod clar legată de faptul că PSD-ul consideră că o participare la guvernare trebuie făcută exclusiv între PSD şi PD-L, acest subiect va fi continuat în dialogul PD-L-ului cu celelalte formaţiuni în intervalul următor. Aş vrea să semnalez faptul că în această perioadă foarte comprimată am solicitat ca cei mai buni specialişti din cele două partide să înceapă să lucreze pe proiectele cele mai importante, chiar acum experţii noştri şi cei care au editat programul anticriză pentru cele două formaţiuni au început să lucreze la armonizarea unui punct de vedere coerent şi comun pe problema atenuării impactului crizei economice asupra României. De asemenea în acest moment suntem în începutul de discuţie cu privire la proiectul de buget care urmează să fie prezentat Parlamentului de noul Guvern după finalizarea programului de guvernare. Deci am dorit ca azi să avansăm şi pe palierul tehnic, pe palierul propriu-zis al convergenţei şi aproprierii între cele două viziuni şi platforme şi doctrine, cred că putem avansa în ritm suficient de alert ca să putem să ne respectăm promisiunea de a da ţării un Guvern PSD-PD-L pe 22 decembrie conform graficului stabilit.

Reporter: Aşteptaţi un răspuns de la PD-L în privinţa UDMR?

Mircea Geoană: Domnul preşedinte Emil Boc va spune în câteva minute care este poziţia domniilor lor, din punctul nostru de vedere această conversaţie trebuie să continue, lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere, dar nu am dorit să blocăm avansul pe proiectul de guvernare şi parteneriatul pentru România, repet este o evoluţie istorică într-un moment foarte dificil pentru ţară, două formaţiuni până mai ieri rivale înţeleg să-şi dea mâna pentru un proiect naţional, şi credem că lucrurile care sunt neesenţiale trebuie să fie trecute undeva în plan secund, faptul că două formaţiuni care au atât de multe lucruri, de multe ori de adversitate profundă în istoria partidelor noastre, înţeleg să-şi dea mâna într-un moment dificil cred că acest lucru este un proiect care merită să fie dus până la sfârşit şi este intenţia noastră să-l ducem până la sfârşit în condiţiile pe care le-am enunţat, o guvernare puternică cu majoritate masivă în Parlament între PSD şi PD-L.

Reporter: Să înţelegem că PC nu face parte din coaliţia pentru guvernare?

Mircea Geoană: Am spus Alianţa PSD-PC, vreau să fiu bineînţeles, e vorba de alianţa PSD-PC, parlamentarii care sunt în Parlamentul României din partea noastră, e vorba de alianţa PSD-PC şi PD-L aşa cum este normal.

Reporter: Este sigur în acest moment un Guvern PSD - PD-L?

Mircea Geoană: Nimic nu este sigur până nu se instalează Guvernul. Dar spun că azi avem premise favorabile, mai este un obstacol politic pe care îl ştiţi bine şi îl comentaţi copios în această perioadă, credem că nu este un lucru care trebuie să împiedice această apropiere istorică între două formaţiuni foarte puternice care pot şi trebuie să dea României o stabilitate politică şi o competenţă guvernamentală pe măsura provocărilor pe care le avem de confruntat.

Reporter: Aţi trecut la discuţii privind structura viitoare formule guvernamentale?

Mircea Geoană: Am avansat din punct de vedere al propunerilor celor două partide cu privire la o structură guvernamentală, nu am intrat încă în faza discuţiei propriu-zise, sunt opinii diferite evident, avem o propunere de structură de Guvern pe care am avansat-o în discuţiile din alianţa noastră, dânşii au venit cu o altă propunere, specialiştii noştri armonizează cele două acţiuni şi paralel cu avansul pe programul de guvernare şi parteneriatul pentru România, sunt convins că va trebui să avem şi o structură de Guvern, până la urmă săptămâna viitoare dacă lucrurile merg bine, cum sperăm să meargă, va trebui să trimite în Parlament la comisiile parlamentare spre audiere candidaţii de miniştri şi evident primul ministru să vină cu întregul său cabinet şi programul de guvernare în faţa Parlamentului pentru un vot de investitură.

Reporter: Cu domnul Ion Iliescu sau domnul Mitrea aţi mai vorbit în ultima perioadă?

Mircea Geoană: În fiecare zi. Suntem în acest moment într-o fază în care ne concentrăm pentru a putea finaliza acest proiect istoric pentru România, să sperăm că nu vor exista elemente care să împiedice un astfel de proces, repet, de o magnitudine fără precedent în politica românească.

Reporter: Va primi PC-ul vreun minister?

Mircea Geoană: E o discuţie pe care o avem deja cu partenerii noştri din alianţă, în primul rând aş vrea să finalizăm palierul politic, şi sper ca în zilele următoare să putem finaliza aceste parteneriat pentru România în condiţii care să respecte poziţiile ambelor părţi.

Reporter: ...ce ministere vreţi să luaţi?

Mircea Geoană: Efectiv, eu înţeleg şi văd şi foarte multe poze la televizor cu diverşi candidaţi de miniştri, nu am ajuns în această etapă vă spun cu toată deschiderea, ar fi şi anormal să vorbeşti despre ministere şi despre oameni când nu ai încă un acord politic convenit şi cum nu ai o structură de Guvern convenită. Deci va veni şi acest moment, sunt convins că speculaţiile vor continua în pofida declaraţiilor mele, dar în acest moment suntem în faza de palier strategic, au început experţii să lucreze, deja un semn încurajator faptul că experţii lucrează în mod concret pentru program de guvernare şi pentru parteneriat pentru România, reprezintă o dovadă de bună credinţă şi de intenţie de a construi această majoritate între cele două formaţiuni politice. Vă mulţumesc.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 18:40)

PD-L - declaraţii Emil Boc după întâlnirea cu PSD
10.12.2008 Miercuri, 10 Decembrie 2008 23:01

declaratie_boc_psd2_10122008Emil Boc: Bună seara. Cuvântul de ordine este negociere. Acesta este cuvântul care este valabil azi şi probabil şi pentru zilele următoare. Practic de ce suntem aici sau de ce suntem în această situaţie, şi vorbesc în numele PD-L-ului. Ar fi fost de dorit evident ca în urma alegerilor să fi obţinut un procent de 50% care să ne permită să formăm singuri Guvernul. Am fi preferat să avem o formulă de guvernare alături de PNL, una naturală de dreapta aşa cum practic arată voinţa românilor. Am fost practic refuzaţi de PNL în această formulă şi atunci corect trebuie să observăm că fiind totuşi partidul care avem cele mai multe mandate din Parlament avem obligaţia să construim o majoritate parlamentară pentru a da României un Guvern stabil şi care să soluţioneze problemele cu care se confruntă. Există posibilitatea încheierii parteneriatului pentru România cu PSD, o formulă pe care n-am avut-o în vedere şi nu am crezut că vom ajunge aici. Asta este constrângerea pe care o avem în acest moment, de a încerca să omogenizăm, să găsim dacă vom putea, de aceea cuvântul de ordine este negociere, pentru că nu este uşor, gândiţi-vă că am plecat de pe poziţii diametral opuse, avem şi acum atitudini, valori diferite, putem însă găsi lucruri şi valori comune pe un program punctual care să dea României un Guvern stabil, rapid şi eficient. Sunt puncte identitare pentru fiecare formaţiune politică, noi vorbim indiscutabil de cota unică, vorbim de neimpozitarea profitului reinvestit, vorbim de investiţii majore în infrastructură, educaţie, sănătate, vorbim de continuarea luptei împotriva corupţiei şi a necesităţii garantării independenţei justiţiei, sunt lucruri cu care ne identificăm şi evident trebuie ca ele să se regăsească în viitorul pact sau parteneriat pentru România. De aceea cuvântul de ordine este şi rămâne „negocierea", în această seară echipele tehnice încearcă să vadă asemănări şi deosebiri, vom lucra şi mâine la asemenea compatibilizări şi sperăm că vom putea găsi acele soluţii comune pentru a putea finaliza acest pact pentru România. În paralel vom continua şi negocierile pe palierul politic, nimic nu este finalizat, încheiat. Repet suntem într-o situaţie pe care o avem în urma votului din 30 noiembrie, şi ea nu este uşoară şi nu se poate tranşa de pe o oră pe alta sau chiar de pe o zi pe alta. Am avut discuţii potrivit mandatului pe care Biroul Permanent Naţional ni l-a încredinţat atât cu PSD, cât şi cu UDMR, am avut în prealabil discuţii evident şi cu PNL primul nostru partener natural în urma votului pe care l-am primit, din nefericire la PNL nu am găsit acea deschidere pe care am găsit-o la UDMR şi la PSD, acesta este avantajul nostru că am obţinut în urma votului cele mai multe mandate şi care ne-a dat posibilitatea să încercăm coagularea unei formule guvernamentale în jurul PD-L-ului. De aceea partenerii noştri de la UDMR au fost primii care şi-au arătat disponibilitatea de a fi alături de noi într-o formulă guvernamentală, am găsit după aceea deschidere atât cât a fost prezentată şi de preşedintele Mircea Geoană, la PSD, evident evaluăm aceste deschideri şi vom lua o decizie în perioada următoare, evident prin structurile politice ale PD-L-ului.

Reporter: Preferaţi UDMR sau PSD la guvernare alături de dumneavoastră?

Emil Boc: Cuvântul de ordine este negociere, şi nu voi avansa nici o soluţie minimală nici una maximală pentru că în negociere de aceea se foloseşte expresia că trebuie să stai şi să discuţii. Vom discuta şi vă vom spune care sunt concluziile noastre.

Reporter: Cu PSD aveţi un Guvern de 70%, de ce ţineţi neapărat să cooptaţi şi UDMR-ul în această formulă de guvernare? Opoziţie cine mai face?

Emil Boc: Opoziţia este necesară într-o societate democratică, nu este treaba PD-L-ului să stabilească cine este opoziţia în această ţară, cred că noi ca partid care avem cele mai multe mandate şi am câştigat alegerile în această formulă avem obligaţia să dăm majoritatea şi să dăm Guvernului o solidă susţinere, aceasta este principala noastră grijă. Grija opoziţiei trebuie să rămână partidelor care doresc să rămână în opoziţie. Noi practic am avut discuţii cu toate formaţiunile politice şi am încercat degajarea unei formule guvernamentale. În perspectiva relaţiei cu UDMR-ul a fost primul partener care evident şi-a arătat disponibilitatea de a fi alături de noi într-o formulă majoritară. Este elegant şi firesc să nu blochezi această discuţie şi să întorci spatele imediat ce crezi că ţi-ai putut găsi un alt partener, de aceea negocierile vor continua şi în perioada următoare. Şi nu în ultimul rând, UDMR-ul este partener şi în Partidul Popular European, ca şi membru cu drepturi depline.

Reporter: În momentul acesta ce divergenţe mai aveţi cu cei de la PSD? Pentru că negociaţi de cinci zile şi nu ne-aţi spus niciodată am trecut peste blocajul „x".

Emil Boc: Sunt şi aspecte de program care se negociază dar sunt chestiuni mai greu de explicat opiniei publicei pentru că sunt chestiuni punctuale într-un program de guvernare, evident că mai uşor de înţeles sunt cele de natură politică şi v-aş ruga să înţelegeţi pentru că venim dinspre dreapta şi dinspre stânga şi trebuie să omogenizăm, să punem împreună lucruri care şi în programele noastre sunt diferite. Avem şi puncte comune, le-am enumerat seara trecută, dar sunt şi puncte diferite care trebuie să fie omogenizate şi pentru care s-au angajat cele două echipe de experţi să lucreze în perioada următoare. Mâine probabil va fi o zi în care se va lucra la nivel tehnic urmând ca vineri să reluăm, în prezenţa premierului desemnat, demersurile politice.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 18:50)

(sursa: http://www.monitoring.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.