15 September 2008

Uneori politicienii sunt mai întâi oameni...


...alteori nu.
Am ascultat în cadrul unei emisiuni întregi o pledoarie pentru despărţirea politicii de fiinţa umană. Domnul Stolojan, o prezenţă destul de rară în emisiuni de televiziune, a acceptat ieri să se dezvăluiască, iar moderatorul 100% Turcescu dar şi 100% curios de cum ar răspunde ex-premierul la zecile de controverse care se strânseseră în ultima perioadă de timp, aproape că a irosit timpul emisiunii cu probleme mici. Răspunsurile au fost însă foarte interesante, pentru că domnul Theodor Stolojan este un om politic atipic, are uneori o sinceritate nefirească. Observi cum îl doare să răspundă, dar nu poate minţi. Iată transcrierea emisiunii oferită de Monitoring Media:

100% - 14.09.2008 - invitaţi: Theodor Stolojan, Luni, 15 Septembrie 2008 11:51

Robert Turcescu: Invitatul confruntării „100%" din această seară spre noapte, e domnul Theodor Stolojan, candidat la funcţia de premier din partea PD-L. Bună seara, domnule Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan: Bună seara, vă mulţumesc pentru invitaţie.

Robert Turcescu: Domnul Theodor Stolojan, vă uitaţi vreodată la înregistrările video cu discursurile dumneavoastră? Vi se pare că sunteţi convingător, charismatic, un bun orator?

Theodor Stolojan: Nu cred că sunt chiar aşa bun orator, nu asta e meseria mea, însă sunt un om care ştiu să stabilesc un obiectiv, ştiu să stabilesc o viziune, ştiu să stabilesc o strategie, ştiu să identific procese critice care trebuie schimbate într-un sistem ca să ajungi la obiectivul dorit. Asta e meseria mea.

Robert Turcescu: V-aţi uitat recent la o înregistrare?

Theodor Stolojan: Nu mă uit niciodată, pentru că nu asta mă interesează, cât de mult reuşesc să... într-un discurs să fiu nu ştiu cum. Nu asta mă interesează. Mă interesează să încerc să exprim limpede ceea ce doresc să spun oamenilor. Restul sigur, am văzut oameni care îi preocupă mai mult cum fac gesturile, creează suspansuri şi aşa mai departe, nu acesta e rolul meu.

Robert Turcescu: Spuneam că vă întreb asta pentru că am urmărit cu ceva vreme în urmă câteva înregistrări vechi din arhiva TVR. Cu dumneavoastră când eraţi numit un tehnocrat prim-ministru, şi nu eraţi un om politic desemnat la funcţia de prim-ministru, cum se întâmplă astăzi. Şi mi s-a părut că eraţi mult mai convingător în perioada aceea, sau poate nu mai convingător, mai liber să spuneţi ceea ce gândeaţi.

Theodor Stolojan: Dacă vă referiţi la perioada '90-'91, eu nu eram în politică. Spre deosebire de toţi cei care mint despre mine acum la TV că sunt traseist politic, eu
n-am făcut parte nici din FSN, nici din PDSR, din nici un partid politic.

Robert Turcescu: Nu aţi avut carnet de membru?

Theodor Stolojan: Nu am avut şi nu am făcut parte.

Robert Turcescu: Doar în PCR.

Theodor Stolojan: Înainte de 1989. După 1989 eu am intrat într-un singur partid, în PNL, care ulterior m-a dat afară pentru că le-am spus adevărul în faţă. Şi am înfiinţat PD-L şi am făcut fuziunea cu PD.

Robert Turcescu: Aţi început mai devreme să spuneţi că în perioada aia e altceva.

Theodor Stolojan: În perioada aceea eu nu aveam un rol politic în care trebuie să dai o serie de mesaje pe care un partid politic trebuie să le dea, eu atunci aveam o singură problemă, ce aveam de făcut şi cum făceam şi care erau rezultatele şi acest lucru trebuia să îl spun oamenilor pentru că trebuia să comunic.

Robert Turcescu: Nu vă făcea asta un om mult mai sincer la vremea respectivă?

Theodor Stolojan: Mult mai simplu, nu mult mai sincer. Sincer am fost întotdeauna, sigur uneori am spus lucruri care nu eram convins aşa că sunt în regulă, dar politic ele erau corecte. În momentul în care devii membrul unui partid politic, trebuie să susţii şi lucruri pe care tu consideri că nu sunt chiar în regulă.

Robert Turcescu: De ce?

Theodor Stolojan: Pentru că un partid politic nu e numai punctul meu de vedere în acel partid. Poate ceilalţi au dreptate şi n-am eu. Şi atunci trebuie să susţii şi un punct de vedere în care tu poate că nu crezi, dar majoritatea colegilor cred.

Robert Turcescu: Şi vă simţiţi confortabil într-o astfel de postură?

Theodor Stolojan: Sigur că nu mă simt, şi acest lucru cred că se vede.

Robert Turcescu: Ce înseamnă că se vede?

Theodor Stolojan: Spuneţi că uneori nu sunt convingător. Deci mie mi-e greu să susţin lucruri în care cred mai puţin, dar asta nu înseamnă că acele lucruri nu sunt în regulă.

Robert Turcescu: Îmi puteţi da un exemplu din perioada recentă?

Theodor Stolojan: De exemplu, eu sunt înclinat întotdeauna în rigoare. În momentul în care scrii ceva trebuie să scrii extrem de documentat, orice cifră să stea în picioare. Or, uneori trebuie să scrii de exemplu anumite lucruri care sunt pur mesaje politice.

Robert Turcescu: Cum ar fi?

Theodor Stolojan: Imobilizare, hai la luptă să luptăm.

Robert Turcescu: Şi dumneavoastră nu credeţi în lupta aceasta?

Theodor Stolojan: Ba cred, dar nu asta e expertiza mea. Aici sunt oameni care sunt pricepuţi în aceste lucruri şi sigur că eu trebuie să ţin cont de ele.

Robert Turcescu: Emil Boc e mai priceput decât dumneavoastră în astfel de lucruri?

Theodor Stolojan: Emil Boc e preşedintele PD-L, are o anumită expertiză care e în domeniul educaţiei, e în domeniul justiţiei, să nu uităm că e profesor de drept constituţional, şi sigur ca preşedinte al partidului e mult mai exersat ca mine şi în mesaje din acestea care mobilizează un partid.

Robert Turcescu: De ce ţineţi atât de mult să fiţi prim-ministru? Chiar nu există în PD-L nici un potenţial premier mai bun decât Theodor Stolojan?

Theodor Stolojan: Ba există, şi eu cred că există, şi am şi spus nume de persoane care cred că la fel de bine ca mine sau mai bine pot exercita această funcţie. Şi domnul Vasile Blaga şi domnul Videanu, dar în această etapă dânşii nu au dorit să candideze pentru această funcţie. Sau pentru această împuternicire a partidului, pentru că să ne lămurim şi aici, orice partid politic n-are decât să îşi desemneze ce vrea el. Avem în ţară oameni care se cred împăratul rromilor... singurul care are atributul potrivit Constituţiei să desemneze un candidat de premier e preşedintele ţării. Deci noi putem să ne exprimăm intenţii, inclusiv partidele politice. Ajungem în momentul 30 noiembrie 2008, rezultatul votului, şi în funcţie de el preşedintele are această putere de a desemna un candidat.

Robert Turcescu: Să înţelegem că această desemnare a dumneavoastră ca premier de către PD-L nu garantează faptul că în condiţiile în care să spunem că PD-L va câştiga, în sensul că va fi partidul cu cele mai numeroase voturi, nu garantează faptul că dumneavoastră veţi şi ajunge premier?

Theodor Stolojan: Nu am spus acest lucru, am spus că preşedintele în final are această putere dată de Constituţie.

Robert Turcescu: Reformulez, aţi avut vreo discuţie cu Traian Băsescu înainte de desemnarea dumneavoastră în această poziţie de candidat la funcţia de premier? Spunându-i vreau să fac asta, şi aş vrea să ştiu că mă şi desemnaţi la momentul respectiv.

Theodor Stolojan: Eu am făcut parte din acel grup pe care domnul Traian Băsescu l-a chemat pentru a-i exprima nemulţumirea faţă de acea poveste cu PRM. Şi sigur că atunci am discutat şi alte probleme, iar preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a lăsat libertate deplină partidului, chiar acestea au fost cuvintele dânsului, a lăsat libertate deplină partidului de a face această desemnare.

Robert Turcescu: N-a adăugat nimic, că va respecta decizia partidului?

Theodor Stolojan: Nu, şi nici nu poate face acest lucru. Pentru că ... sigur, noi spunem că vom câştiga alegerile. Dar dacă nu vom câştiga alegerile, evident că preşedintele ţării nu ne poate desemna un candidat de premier din rândurile PD-L. Deci preşedintele nu poate să dea nimănui o asemenea garanţie.

Robert Turcescu: Asta vă pune într-o situaţie destul de delicată pentru că pe tot parcursul campaniei electorale desigur şi dumneavoastră şi ceilalţi candidaţi la funcţia de premier veţi face anumite promisiuni, aţi tipărit un program de guvernare deja pe care vi-l asumaţi...

Theodor Stolojan: Aşa este.

Robert Turcescu: Şi el ar putea să nu mai fie valabil în condiţiile în care preşedintele va decide că premierul va fi desemnat să zicem Vasile Blaga sau Videanu.

Theodor Stolojan: Asta e deja o altă discuţie, dar eu spuneam aici care e raportul real faţă de ceea ce fac partidele în prezent şi ceea ce spune Constituţia, cui dă puterea de a desemna un candidat pentru premier. Ceea ce aţi spus acum e deja o altă discuţie. Eu pot să vă spun că am o relaţie foarte corectă cu domnul Traian Băsescu, de respect, de prietenie, şi PD-L va câştiga alegerile, şi eu consider că preşedintele ţării se va comporta faţă de PD-L şi faţă de mine cu corectitudinea şi cu respectul pe care îl cunosc de ani de zile.

Robert Turcescu: Cu alte cuvinte că vă va desemna premierul României?

Theodor Stolojan: Da, dar important e ca PD-L să ajungă la guvernare. Acesta e obiectivul pe care îl avem şi în folosul oamenilor şi al României.

Robert Turcescu: Important pentru dumneavoastră.

Theodor Stolojan: Important pentru noi, şi acestui obiectiv îi subordonăm absolut totul, inclusiv funcţia de prim-ministru sau altceva. Important e să ajungem la guvernare cu PD-L şi nu cine este sau cine va fi premier. Decizia PD-L luată în unanimitate este ca eu să fiu candidatul pentru această funcţie.

Robert Turcescu: Dar a existat vreo dezbatere în partid în legătură cu această funcţie?

Theodor Stolojan: Sigur că da.

Robert Turcescu: Adică în afară de dumneavoastră şi-au exprimat măcar intenţia de a cere un vot de încredere din partea colegilor din partid şi alţi oameni?

Theodor Stolojan: Vă spun foarte deschis, şi o fac pentru prima dată public, aceasta a fost poziţia mea continuă şi exprimată nu o dată, şi către preşedintele Emil Boc, şi către colegii din BPN, de a avea mai mulţi candidaţi pentru o asemenea poziţie. Şi am şi nominalizat oameni care puteau fără nici un fel de problemă să intre în această poziţie. Situaţia a fost care a fost, nici unul din colegii mei nu a dorit să îşi înainteze candidatura.

Robert Turcescu: Se tem? Le era frică de ..... de la Cotroceni, le era frică de o competiţie cu dumneavoastră, le era frică de un eşec major în faţa delegaţiilor veniţi la forumul care a....

Theodor Stolojan: Nu ştiu, îi puteţi întreba pe dânşii, fiecare îşi are motivele sale, fiecare îşi are traiectoria sa.

Robert Turcescu: Nu vă simţiţi ciudat fiind votat în unanimitate? Nici măcar cineva care să spună nu îl vreau pe Theodor Stolojan!

Theodor Stolojan: Nu înseamnă că în dezbaterea care a avut loc nu au fost oameni, colegi de-ai mei, care au avut un alt punct de vedere.

Robert Turcescu: Care nu v-au vrut?!

Theodor Stolojan: Nu. Nici unul nu a avut o părere împotriva mea. Nu în discuţie s-a pus tot timpul dacă acela e momentul în care noi trebuie să ieşim cu o asemenea candidatură, dacă nu trebuie amânată undeva în octombrie când dorim să prezentăm şi toţi candidaţii PD-L pentru Parlament. Deci au fost asemenea voci, dar în final cu toţii au votat pentru susţinerea candidaturii mele.

Robert Turcescu: Motivul care a fost, de ce era bine să se întâmple mai devreme acest anunţ al candidaturii dumneavoastră, aşa cum s-a întâmplat de fapt?

Theodor Stolojan: Pentru că bătălia care urmează e foarte dură. Vedeţi dumneavoastră, această susţinere reciprocă pe care şi-o fac PNL cu PSD şi nu mai era timp de pierdut.

Robert Turcescu: Domnule Theodor Stolojan, câţi ani aveţi?

Theodor Stolojan: Împlinesc 65 de ani în octombrie.

Robert Turcescu: Mulţi înainte! Ştiţi, îmi aduc aminte de declaraţia prietenului dumneavoastră, domnul Traian Băsescu, din întâlnirea televizată celebră altminteri cu Adrian Năstase, atunci în bătălia pentru preşedinţie, când domnul Traian Băsescu îi spunea domnului Adrian Năstase, citez din memorie, „Adriane, ce blestem pe poporul acesta să fie obligat să aleagă un preşedinte dintre doi comunişti". Şi dumneavoastră intraţi cumva în această categorie, domnule Theodor Stolojan, a foştilor, a oamenilor, e adevărat cu experienţă, dar în categoria oamenilor despre care Traian Băsescu spunea că reprezintă un soi de întoarcere, de apel către trecut, foştii comunişti.

Theodor Stolojan: 3,5 milioane de români. Deci eu nu cred că am comis o crimă şi vă şi spun când am intrat eu în PCR. În 1968, când a fost un val dacă vă amintiţi atunci, invazia sovietică în Cehoslovacia, dar nu are rost să discutăm.

Robert Turcescu: Aţi intrat din convingere, cum au făcut-o la vremea respectivă mai mulţi, foarte mulţi.

Theodor Stolojan: Au făcut-o foarte mulţi şi nu cred că a fost o crimă să fii membru al fostului partid.

Robert Turcescu: Eu nu încercam să vă fac o vină din asta, ci încercam să fac apel la un soi de generaţie sau să aduc în discuţie o anumită generaţie.

Theodor Stolojan: Da. E vorba de 3,5 milioane de români membri ai fostului PCR, pentru că în România a fost această politică de a face un partid de mase, spre deosebire de alte ţări foste socialiste.

Robert Turcescu: Domnule Theodor Stolojan, din cei 3,5 milioane membri doar foarte puţini, câteva mii, cu îngăduinţă sunt în poziţii de autoritate publică în România. Oameni care sunt în aparatul guvernamental, candidează la preşedinţie?

Theodor Stolojan: Nu înţeleg de ce mă întrebaţi acest lucru?

Robert Turcescu: Vă întreb asta pentru că revin la întrebarea de mai devreme, puneam problema unui schimb de generaţii, a unor oameni noi care să vină la conducerea României.

Theodor Stolojan: Nu îi opreşte nimeni.

Robert Turcescu: Dar nu vor, parcă nu ies. Şi la dumneavoastră în partid s-a întâmplat asta.

Theodor Stolojan: Avem tineri care se impun, vor veni. Nu e nici o problemă.

Robert Turcescu: Ce e astăzi nou la personajul Theodor Stolojan faţă de personajul Stolo care a abandonat cursa prezidenţială din 2004? Spun Stolo făcând apel din nou la felul în care vă numea preşedintele Traian Băsescu la vremea respectivă.

Theodor Stolojan: Hai să vă spun pe scurt. O luptă dusă pentru a încerca să salvăm Alianţa DA care nu uitaţi a schimbat un guvern, partidul stat PSD, pe care mulţi români credeau că nu îl mai văd plecat de la putere şi ar fi fost un dezastru pentru România, am fi ajuns un stat mafiot. O luptă spuneam, încercând de a determina în cadrul fostului meu partid, PNL, să nu trădeze Alianţa DA. Formarea unui partid PD-L, care în numai un an de zile s-a prezentat în alegerile europene şi a obţinut 8%, având europarlamentari. Un partid care a făcut fuziunea cu PD şi a realizat PD-L, care e cel mai puternic partid politic din România. Pe plan profesional sau tot politic, ca europarlamentar am o activitate care poate fi evaluată foarte limpede, de exemplu chiar în aceste zile avem o bătălie în Parlamentul European care sigur nu interesează pe nimeni în România. În România interesează unde e Elodia. O bătălie legată...

Robert Turcescu: Aveţi o mare vină, paranteză, pentru că românii în momentul de faţă se uită mai mult la Elodia decât la ce înseamnă lucruri importante pentru România.

Theodor Stolojan: Bun. Nu vreau să discut, vreau să spun că avem o bătălie extrem de importantă în România legată de politica agricolă comună pe care foarte mulţi vor să o schimbe şi schimbarea e în dezavantajul românilor. Şi avem o poziţie, nu numai din partea....

Robert Turcescu: Habar nu avem. Nici nu ştiu ce faceţi dumneavoastră în Parlamentul European.

Theodor Stolojan: Avem o poziţie în grupul politic din care noi facem parte, grupul politic al PPE. Nu toţi, sunt câţiva parlamentari cu care vom sta de vorbă. Ca profesor universitar, şi fac o paranteză, am văzut două ore un analist care spunea că nu a văzut scris nimic de mine.

Robert Turcescu: Cornel Nistorescu a spus că sunteţi economistul fără operă.

Theodor Stolojan: Eu nu ştiu de ce spune aşa. Bănuiesc că nu urmăreşte el operele economice. Eu nu pretind că am o operă, dar am contribuţii care sunt foarte legate de problemele reale al României. Şi vă pot spune că sunt primul în România care am definit care este obiectivul strategic al României. Deci singurul obiectiv strategic, atingerea standardului european de viaţă din Uniunea Europeană. Am definit o viziune, o strategie, ce trebuie făcut pentru a atinge acest obiectiv şi aceste lucruri le-am prezentat în simpozioane ştiinţifice. Aici se află, le-am inclus şi în programul PNL, în 2002 şi în programul PLD. Deci acest gen de scrieri le urmăresc eu. Nu mă interesează o muncă utilă care o fac alţi cercetători în domeniul economic, în domeniul teoriei. Pe mine mă interesează teoria, conceptele aplicate.

Robert Turcescu: Eu vă întrebam dincolo de activitatea dumneavoastră în zona academică, ce e nou la personajul Theodor Stolojan? Vi se pare că aţi devenit om politic?

Theodor Stolojan: Nu. Eu sunt în politică cu un singur scop. Repet, ştiu cum se poate transforma un sistem mare, un sistem complex cum este economia naţională sau cum sunt finanţele ţării, cu asta m-am ocupat şi aceste lucruri încerc ca să le pun în practică şi într-o democraţie le poţi pune în practică în măsura în care ai o activitate politică.

Robert Turcescu: Deci era obligatoriu să ajungeţi într-un partid şi să căpătaţi autoritate politică pentru a vă putea duce la îndeplinire programul sau ideile.

Theodor Stolojan: Da. Altfel pot deveni un analist şi poate asta voi face şi eu după vreo 2-3 ani de zile.

Robert Turcescu: Publicitate. Ne întoarcem cu lucruri care trebuie neapărat lămurite şi vom face din nou apel la episodul din 2004.

Theodor Stolojan: Nu, eu zic să îl lăsăm deoparte.

Robert Turcescu: O să îl lăsăm până la un punct.

Theodor Stolojan: Păi nu, dar la fiecare emisiune...

Robert Turcescu: Nu am să revin cu detalii.

Theodor Stolojan: Domnule Robert Turcescu, eu m-am săturat de acel episod. Am spus că am fost bolnav. De câte ori merg la o emisiune mă întreabă de 2004. Nu cred că mai e cazul. Am explicat, am răs-explicat.

Robert Turcescu: Nu vă întreb de starea de sănătate, vă întreb şi răspunsul după publicitate, dacă aţi rezolvat problema şantajelor despre care s-a vorbit?

Theodor Stolojan: Discutăm şi de asta!

Robert Turcescu: Publicitate „100%", o confruntare cu domnul Theodor Stolojan. Înţeleg din declaraţiile dumneavoastră recente şi nici nu vreau să mai aducem în discuţie acum episodul din 2004 cu retragerea pe caz de boală, dar vă întreb pentru că la vremea respectivă s-a vorbit foarte mult, acum încep să iasă la iveală şi alte chestiuni, s-a vorbit mult despre şantajul la care eraţi supus în perioada respectivă, şi recent pentru că l-aţi pomenit pe domnul Mitrea aţi spus că aţi realizat cea mai de succes privatizare pe când eraţi premier, e vorba de Hotelul Premier, chiar aşa se numea, din Predeal, pe care l-aţi vândut mai scump câţiva ani mai târziu.

Theodor Stolojan: Da, două minciuni într-o propoziţie. Hotelul acela nu exista...

Robert Turcescu: Dar ce exista?

Theodor Stolojan: A fost construit şi dat în funcţiune în anul 2000 şi nu l-am vândut, deci două minciuni într-o propoziţie, cu asta se ocupă domnul Mitrea.

Robert Turcescu: Dar ce era acolo, de ce aţi cumpărat dumneavoastră?

Theodor Stolojan: Nu am cumpărat, deci acolo exista o cabană, Clăbucet Sosire se chema, această cabană era dată în locaţie de gestiune la cabanierul care era acolo de ani şi ani de zile, aşa cum s-a întâmplat cu multe cabane din România şi m-am asociat cu acel cabanier, copiii mei s-au asociat mai târziu şi au cumpărat pe urmă pe baza contractului de locaţie de gestiune, au cumpărat acea cabană de la stat undeva în anul 1997.

Robert Turcescu: N-a fost o licitaţie, a fost o cumpărare pe drept de preempţiune, da?

Theodor Stolojan: Exact, era un contract de locaţie de gestiune, dar cu evaluare şi aşa mai departe.

Robert Turcescu: Cât aţi dat pe acea cabană la vremea respectivă?

Theodor Stolojan: Asta trebuie văzut în acte, după câte îmi aduc aminte...

Robert Turcescu: Poate aţi luat-o pe un dolar.

Theodor Stolojan: Nu, evaluarea a fost făcută undeva la vreo 250 de mii de dolari la vremea respectivă, după care FPS-ul, fostul FPS a dublat această valoare, dar astea-s cifre care trebuie să le verific.

Robert Turcescu: Ce aveţi acolo, doar cabană sau aveţi şi teren în zonă?

Theodor Stolojan: Este cabana şi terenul.

Robert Turcescu: Cât teren?

Theodor Stolojan: Teren sunt 5000 de mp, cabana cu anexe şi locul unde a fost construit minihotelul. Dar să revenim, noi pierdem timpul acum pe ce? Explicând nişte minciuni ale domnului Mitrea.

Robert Turcescu: Suntem în precampanie electorală domnule Stolojan, vor apărea despre domnul Mitrea în curând probabil o grămadă de lucruri.

Theodor Stolojan: Nu ştiu, nu mă interesează dânsul, sigur că trebuie să-şi vadă de dosarele dânsului de la DNA, eu vreau doar să vă spun un lucru: că dacă făceam ceva ilegal sau făceam un lucru incorect, din '92 şi până acum gândiţi-vă că eu nu am avut niciodată imunitate parlamentară, n-am fost în niciun guvern după 1992...

Robert Turcescu: Da, dar v-aţi retras din cursa pentru preşedinţie, la vremea respectivă e adevărat că aţi anunţat că era pe motive medicale, însă chiar colegi de-ai dumneavoastră din partid la vremea aceea vorbeau despre şantaje, dosare făcute de PSD, poate era vreun dosar făcut şi cu cabana asta de la Clăbucet.

Theodor Stolojan: Nu, nu este niciun dosar făcut cu nicio cabană, deci toate acestea erau improvizaţii pur şi simplu, deci efectiv nu cred că trebuie să pierdem cu aceste...

Robert Turcescu: Staţi puţin că nu pierdem timpul, lămurim nişte lucruri, e în folosul tuturor celor care ne privesc.

Theodor Stolojan: Sunt minciuni toate una după alta.

Robert Turcescu: Dar a existat la vremea aceea în 2004, v-a sunat vreodată cineva la telefon să vă spună „ai grijă că avem, ştim noi cum ai luat cabana de la Clăbucet Sosire"?

Theodor Stolojan: Nu.

Robert Turcescu: N-a existat?

Theodor Stolojan: Încă o dată, discutăm despre o cabană luată în 1997, cumpărată în 1997 de către cel care avea contractul de locaţie de gestiune, aşa cum s-au vândut mii de active...

Robert Turcescu: Cine era la FPS atunci, Radu Sârub?

Theodor Stolojan: Nu ştiu, în 1997 cred că era Convenţia.

Robert Turcescu: Şi cu Radu Sârbu la FPS. Da, tot Miron Mitrea zice nu cred că puteau, apropo de varianta Stolojan prim-ministru, ca să vedem unde începe să se ducă această campanie, nu cred că puteau găsi o soluţie mai tâmpită, iar dumneavoastră îi răspundeţi lui Mitrea „un cetăţean ieşit de sub camion". Dacă ăsta e debutul campaniei electorale, domnule Stolojan...

Theodor Stolojan: Ce pot să răspund la o asemenea afirmaţie a domnului Mitrea? Să tac din gură?

Robert Turcescu: Până acum ceva vreme e adevărat, eraţi ceva mai rezervat, v-aţi ţinut departe de...

Theodor Stolojan: Bun, acum sunt într-o competiţie şi reprezint un partid politic. Sigur, nu ştiu dacă eu trebuie să-i răspund domnului Mitrea. Uite, o să-mi angajez un om, o să-l iau de pe stradă, o să-l aduc cu mine şi ori de câte ori domnul Mitrea mai spune câte o porcărie, câte o minciună despre mine o să-l rog pe acela să-i dea un răspuns, ce să fac? Cineva trebuie să-i dea un răspuns domnului Mitrea, nu? Deci eu răspunsul care i-l dau domnului Mitrea este următorul: e lipsă de bun simţ să rosteşti o asemenea propoziţie, că a fost o alegere tâmpită, lipsă de bun simţ, de bună creştere şi doi, în legătură cu celelalte sunt minciuni şi cu asta am închis discuţia despre domnul Mitrea.

Robert Turcescu: Bun, haideţi să trecem la un alt capitol. Vă propun să intrăm într-un scenariu plauzibil.

Theodor Stolojan: Dar cu programul...

Robert Turcescu: Da, discutăm şi despre program, am acolo... un singur punct atingem, care-i cel mai sensibil pentru România zilelor noastre, legat de autostrăzi. Imediat ajungem. Să presupunem că PD-L va câştiga alegerile, va fi partidul cu cel mai mare număr de voturi. Vreau să ne propuneţi dumneavoastră în seara asta domnule Stolojan cea mai rezonabilă variantă de coaliţie guvernamentală în opinia dumneavoastră, pentru că e clar, poate doar prin cine ştie ce incident sau accident veţi obţine 50% plus 1 ca să puteţi guverna singuri. V-aţi simţi mai confortabil într-o coaliţie guvernamentală cu foştii colegi din PNL sau într-o coaliţie guvernamentală cu foştii colegi de guvernare, de când eraţi dumneavoastră prim-ministru de la PDSR-ul de atunci, PSD-ul de acum?

Theodor Stolojan: Deci domnul Turcescu, nici cu unii, nici cu alţii.

Robert Turcescu: Bănuiam. Dar va trebui să faceţi cu unul din ei pactul...

Theodor Stolojan: Doi, astăzi să nu uităm PNL-ul guvernează având 20% din Parlamentul României şi guvernează netransparent, înţeleg trocuri politice cu PSD-ul...

Robert Turcescu: Păi vreţi să vă întreb cu cine o să faceţi un troc politic de genul pe care-l face PNL-ul acum...?

Theodor Stolojan: Nu. Mergem pe câştig şi în 30 noiembrie 2008, după 30 noiembrie 2008 vom vedea care este câştigul.

Robert Turcescu: Deci nu excludeţi categoric o posibilitate de colaborare post-electorală cu PNL-ul condus de Tăriceanu?

Theodor Stolojan: Nu excludem nimic. Deci noi vrem să câştigăm alegerile şi este important ca românii să ştie foarte bine ce opţiune au în 30 noiembrie, între un Partid Democrat Liberal care doreşte să guverneze în folosul oamenilor şi între ceea ce au văzut, un PSD partid stat care s-a reformat şi a venit cu aceiaşi oameni în faţă, Năstase, Mitrea, cu exact aceleaşi metode, minciuni, lipsă de bun simţ...

Robert Turcescu: Nici la dumneavoastră nu e o înnoire, e destul de departe de ce a promis în 2004, înnoirea activului de partid, ca dovadă că m-am uitat la... am fost la lansarea dumneavoastră în postura de candidat la funcţia de premier, m-am uitat la oamenii care erau acolo pe scenă, în spatele dumneavoastră în timp ce vorbeaţi, sunt oamenii, figurile politice clasice cu care defilează de ani buni Partidul Democrat şi acum mai nou Partidul Democrat Liberal, nu era foarte noi figurile.

Theodor Stolojan: Da, eu vă spun că avem foarte mulţi tineri, dar ca să închid cu PNL, un PNL care pur şi simplu a preluat toate metehnele PSD-ului, inclusiv modul de alocare a resurselor publice într-un mod politicianist pe care în 2001-2004 l-am criticat enorm şi pe care şi l-au însuşit fără niciun fel de problemă. Deci avem mulţi tineri să ştiţi în partid.

Robert Turcescu: Aş fi vrut să văd unul din ei, vă spun sincer, care să vă concureze la această poziţie de candidat la funcţia de prim-ministru, unul.

Theodor Stolojan: Da, aceasta a fost şi dorinţa mea, dar sunt sigur că vor fi.

Robert Turcescu: N-aveţi un frison gândindu-vă că aţi putea să colaboraţi guvernamental cu PNL-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu?

Theodor Stolojan: Ei s-ar putea să aibă frisoane pentru că mă cunosc foarte bine, ei ştiu că cu mine trebuie să fie corecţi, ştiu că cu mine trebuie să muncească, ştiu că cu mine nu pot bate câmpii.

Robert Turcescu: Acelaşi lucru e valabil şi pentru PSD?

Theodor Stolojan: Şi pentru PSD. Deci ei vor avea frisoane, nu eu.

Robert Turcescu: Aveţi probleme în PD-L? Există probleme majore în partid? Vă întreb pentru că... haideţi să pornim de la altceva: aţi avut vreun cuvânt de spus atunci când PD-L a hotărât să-i dea o mână de ajutor lui Corneliu Vadim Tudor pentru a-şi păstra poziţia de vicepreşedinte al Senatului?

Theodor Stolojan: Din păcate vă spun foarte corect, eram la Bruxelles în acel moment, în Parlamentul European, eram într-o şedinţă, domnul Emil Boc m-a sunat, m-a întrebat, i-am spus că nu văd ceva... dar...

Robert Turcescu: Deci aţi fost de acord?

Theodor Stolojan: Da, din păcate nu am spus nu fă asta.

Robert Turcescu: Dar ceva mai devreme chiar în emisiunea asta spuneaţi că asta e o situaţie în care v-aţi simţit inconfortabil ca om politic.

Theodor Stolojan: Nu discutam de episodul acesta.

Robert Turcescu: Deci şi dumneavoastră aţi zis da, niciun fel de problemă?

Theodor Stolojan: Da, din păcate am zis şi eu acelaşi lucru şi am greşit.

Robert Turcescu: De ce vi s-a părut a fi niciun fel de problemă?

Theodor Stolojan: Nu, efectiv eu eram atunci într-o şedinţă, nu am stat să mă gândesc, am zis că dânşii sunt în ţară, vor face analiza politică de rigoare.

Robert Turcescu: Mie mi se pare dar poate mi se pare doar, că sunteţi nu exclus ci destul de departe de ceea ce înseamnă în momentul de faţă decizia politică la nivelul PD-L.

Theodor Stolojan: Dimpotrivă, şi aş vrea să remarc aici că preşedintele Emil Boc este un om care ţine foarte mult seama de ceea ce spun ceilalţi, iar în deciziile importante eu nu am remarcat o decizie importantă a PD-L din care eu să nu fac parte.

Robert Turcescu: Bun, poate revenim asupra partidului, dar aţi pomenit mai devreme de programul acesta de guvernare. El e stufos, l-am parcurs pe sărite, nu pot să spun că l-am citit din scoarţă-n scoarţă, ca să zicem aşa. Ceea ce însă a iscat am văzut chiar şi rumoare în Sala Palatului, în momentul în care aţi prezentat fragmente din el pe două ecrane uriaşe amplasate acolo de-a stânga şi de-a dreapta scenei a fost punctul în care aţi spus că în patru ani de guvernare, în cazul în care va ajunge la guvernare PD-L va construi, erau nişte sute de km de autostradă.

Theodor Stolojan: 835 de km.

Robert Turcescu: Aveţi vreo baghetă fermecată? Mă iertaţi, că e...

Theodor Stolojan: Avem ceea ce este mai important, avem resursele financiare, deci nu banii lipsesc.

Robert Turcescu: Păi bănuiesc că nici acum nu lipsesc.

Theodor Stolojan: Nici acum nu lipsesc.

Robert Turcescu: Păi şi de la 5 km la 800 cât propuneţi dumneavoastră distanţa e mare.

Theodor Stolojan: Da, pentru că am fost întrebaţi de ce nu s-au făcut acum. Răspunsul e unul simplu: domnul Tăriceanu care-i prim-ministru n-a dorit să aloce fondurile pentru acest program.

Robert Turcescu: Daţi-mi voie să mă îndoiesc, pentru că cine ar construi în momentul de faţă autostrăzi în România, nu 800 de km, măcar 100 de km de autostradă cred că rămâne la putere pentru următorii 20 de ani.

Theodor Stolojan: Bun. Eu v-am spus de ce nu s-au construit şi pentru faptul că domnul Tăriceanu ca prim-ministru şi acest guvern al domnului Tăriceanu nu a înţeles importanţa autostrăzilor, a infrastructurii de transporturi.

Robert Turcescu: Păi instinctul politic l-ar fi făcut să construiască. Că ar fi rămas în continuare la guvernare. Dacă spunea românilor construim...

Theodor Stolojan: Instinctele domnului Tăriceanu sunt orientate spre alte lucruri, automobile, motociclete şi alte asemenea lucruri. Eu vreau să vă arăt aici un singur lucru, iată în 2006, într-o contribuţie ştiinţifică care am avut-o, deci lucrurile nu au apărut din neant la noi şi convingerile noastre nu sunt pe picior făcute, vorbind despre necesitatea de a reduce productivitatea, spuneam la un moment dat următorul lucru, că lipsa infrastructurii în transporturi a ajuns să devină o frână pentru creşterea generală a productivităţii muncii.

Robert Turcescu: Iertaţi-mă, dar eu fără să fi avut vreo contribuţie ştiinţifică puteam să spun şi eu asta şi în 1995, 1996 oricând.

Theodor Stolojan: Da, numai că eu cred în treaba asta.

Robert Turcescu: Şi eu cred şi o constatam pe pielea mea.

Theodor Stolojan: Şi în timp ce domnul Tăriceanu nu a făcut acest lucru pentru că dacă-l făcea dădea prioritate investiţiilor în infrastructură. De aceea domnul Tăriceanu s-a dus să inaugureze 5 km de autostradă. Deci noi nu vom face... noi am stabilit foarte limpede că vom da prioritate infrastructurii de transport pentru că altfel ne sufocăm în România. Ştiţi că majoritatea exportului şi importului României se face cu tiruri.

Robert Turcescu: Ştiu, dar eu vă întreb aşa, ce prioritate veţi alege dintre - e greşit ce spun eu acum din punct de vedere logic - dar ce prioritate între atâtea priorităţi pe care le mai are România acum, că avem prioritate şi în învăţământ, prioritate şi în sistemul sanitar, prioritar este şi sistemul de pensii, prioritar este şi transportul în România, prioritară probabil e şi cercetarea în mintea unora, toată lumea vrea să aibă...

Theodor Stolojan: Într-adevăr, toate-s prioritare în România pentru că toată România trebuie modernizată, da? Procesul a început, s-au realizat nişte paşi, dar în continuare e mult de făcut, de-aia trebuie să stabilim cu adevărat priorităţile, iar priorităţile sunt cele deblocă economia, deblocă creşterea economiei, pentru că dacă vrem să ajungem să avem venituri ca cei din vest, nu putem să avem infrastructura aceasta şi mai avem două domenii pe care le-am precizat şi în acest program, e vorba de agricultură. Agricultura la ora actuală trage în jos economia românească.

Robert Turcescu: Ştiţi cât costă astăzi un km de autostradă? În medie, având în vedere şi boomul imobiliar din ultimii ani?

Theodor Stolojan: Depinde, dar poate costa şi trei milioane de euro, poate costa şi mai mult...

Robert Turcescu: Sunt bani foarte mulţi. Dacă îi înmulţim cu cei 800 de...

Theodor Stolojan: Da, dar avem cinci miliarde de euro la ora actuală la dispoziţie numai de la Uniunea Europeană, din care nu am folosit un euro, de ce? Pentru că s-au întârziat studiile de fezabilitate pentru Autostrada Nădlac-Constanţa, deci culoarul 4 şi neavând studiile de fezabilitate făcute nu ne putem prezenta nici la Uniunea Europeană cu proiectele ca să putem...

Robert Turcescu: Păi şi cum o să urgentaţi de exemplu procesul exproprierilor?

Theodor Stolojan: Printr-o lege nouă a exproprierilor prin care să nu mai oprim proiectul pentru că un proprietar de teren e nemulţumit de preţ. Dacă este interes public al României atunci proiectul trebuie să continue şi statul se judecă în continuare cu proprietarul până ajung la un preţ convenabil pentru ambele părţi, dacă nu ajung la o asemenea înţelegere, justiţia este, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate din lume, justiţia e cea care stabileşte justa despăgubire. La ora actuală în România dacă un proprietar face contestaţie se opreşte execuţia proiectului.

Robert Turcescu: Puteţi să-mi spuneţi măcar două nume dintre cei care ar putea, vorbim tot de autostrăzi şi de construcţia lor, ar putea conduce Ministerul Transporturilor, într-un viitor posibil guvern Stolojan? Asta ca să ne dăm seama dacă promisiunile din programul de guvernare au acoperire şi în ceea ce înseamnă calitatea umană a oamenilor care ar putea aduce un astfel de minister.

Theodor Stolojan: Da, vă dau un exemplu, şi domnul /Pungea/ şi alţii.

Robert Turcescu: Un exemplu mi-aţi dat, deci am măcar încă unul. Domnul Berceanu mai intră în discuţie?

Theodor Stolojan: Poate intra şi dânsul fără niciun fel de problemă. El a fost ministrul transporturilor şi vreau să vă spun că dânsul a făcut un plan pentru...

Robert Turcescu: Lăsaţi că poate vine la emisiune şi îl întrebăm.

Theodor Stolojan: ...un plan pentru autostrăzi şi care din păcate domnul Tăriceanu n-a vrut să-l promoveze şi uitaţi-vă, avem aici tot ca urmare a grupului domnului Berceanu toată imaginea autostrăzilor, cum va arăta în 2012 şi cum arată în 2008. Deci domnul Tăriceanu nu a vrut să promoveze şi să aloce resursele financiare pentru realizare.

Robert Turcescu: Domnule Stolojan, veniţi de la Ţebea, sunteţi un om evlavios? Vă întreb asta şi pentru că în ultima perioadă, cred că de vreo două săptămâni încoace, înainte de lansarea programului de guvernare, deşi lucrul e trecut şi în programul de guvernare, vorbiţi intens, dumneavoastră cei din PD-L de o colaborare puternică cu Biserica Ortodoxă Română.

Theodor Stolojan: Aşa este. PD-L e drept că vorbeşte de ceva mai scurtă vreme mai intens despre această problemă, dar eu vorbesc de multă vreme, dar sigur că nu interesează pe nimeni. Şi în anul 2004, şi în 2000...

Robert Turcescu: Să nu mai spuneţi asta, vorbesc de multă vreme dar nu interesează pe nimeni, pentru că înseamnă că mesajul pe care-l transmiteţi dumneavoastră nu-i...

Theodor Stolojan: Domnul Turcescu lumea e ţinută ocupată cu alte probleme, nu lumea e de vină, e ţinută ocupată cu alte probleme. Deci ştiţi ce am spus şi în 2000 şi în 2004? Şi pe baza unei experienţe pe care am văzut-o în alte ţări, când lucram la Banca Mondială. Un leu dat bisericii pentru proiecte de asistenţă socială, bătrâni rămaşi singuri care necesită îngrijire, copii abandonaţi şi astea, cu siguranţă ajunge în mâinile celor în suferinţă. Un leu dat administraţiei publice pentru aceleaşi scopuri ajunge înjumătăţit de birocraţie, de corupţie, asta a fost convingerea mea după o experienţă pe care am văzut-o şi proiecte ale Băncii Mondiale în acest domeniu. Dar acum nu uitaţi că PD-L este un partid de centru-dreapta, un partid cu o doctrină populară în care valorile creştine au un rol foarte important.

Robert Turcescu: Domnule Stolojan, în acest context în care vorbiţi despre o colaborare a PD-L cu Biserica Ortodoxă, credeţi că românii ar fi bine să afle cine sunt ierarhii care au colaborat cu fosta Securitate? Procesul acesta de deconspirare e blocat în acest moment.

Theodor Stolojan: E blocat tot din cauza PNL şi a PSD.

Robert Turcescu: Dar e bine să aflăm?

Theodor Stolojan: Eu cred că este bine să aflăm despre toţi aceştia şi eu cred că este bine ca toate aceste dosare să fie făcute publice.

Robert Turcescu: Dar ştiţi că preoţii nu vor lucrul ăsta?

Theodor Stolojan: Preoţii nu vor, dar ei nu sunt din punct de vedere al drepturilor cetăţenilor în România nu sunt nici deasupra, nici dedesubtul oricărui om din România. Deci eu cred că nu trebuie să avem exceptări de la acest proces, atât timp cât îl menţinem în România. Pentru că şi aici, nu vă supăraţi, ca-n multe alte domenii, arată că nu avem o concepţie clară, că stăm ani de zile într-o confuzie şi într-un proces care nu e pus la punct, doriţi să vă demonstrez, da? Am înfiinţat CNSAS-ul, da? Şi l-am ţinut ani de zile fără dosare, deci băieţii aceia din CNSAS se strângeau acolo şi analizau...

Robert Turcescu: Aşa fac şi acum.

Theodor Stolojan: Bun, li s-a dat între timp de către preşedintele Traian Băsescu şi datorită preşedintelui Traian Băsescu 1,5 milioane dosare...

Robert Turcescu: Şi li s-a luat dreptul de a spune dacă cineva a făcut sau nu Poliţie politică.

Theodor Stolojan: Nu dânsul a luat... ci domnul Andon cu justiţia şi aşa mai departe. Dar eu vă spun aici: vedeţi dumneavoastră, cred că, şi aici trebuie să avem un moment când să punem capăt acestui proces, noi nu mai putem să stăm, suntem de 19 ani, da? De la tranziţie, din momentul '89. Cât dorim să dureze acest proces în viitor?

Robert Turcescu: Noi am vrea să se termine mâine, dacă s-ar putea...

Theodor Stolojan: Acelaşi lucru îl doresc şi eu. Ştiţi ce s-a întâmplat în Franţa după război? Fiecare când avea ceva şi nu-i plăcea de figura unuia îl făcea colaboraţionist, până când preşedintele de atunci a dat un decret şi a zis cine mai face... Bun, eu nu zic să facem aşa, dar eu de ce vă spun aşa? Pentru că mulţi, unii dintre analiştii aceştia sau politicieni spun şi despre mine că aş fi gestionat fondurile lui Ceauşescu, ale Securităţii. E o minciună, eu m-am ocupat de ceea ce înseamnă într-o ţară relaţii valutare normale, nu fonduri ascunse, nu ale Securităţii.

Robert Turcescu: Suntem la final.

Theodor Stolojan: Da, vreau să vă spun legat de această problemă care m-aţi întrebat este că ar trebui să dăm totul pe faţă şi să închidem această problemă.

Robert Turcescu: Un răspuns scurt: sunteţi sigur că vă puteţi asuma un astfel de efort fizic şi psihic pe care-l presupune perioada de campanie electorală şi apoi, în condiţiile în care veţi deveni prim-ministru, actul guvernării?

Theodor Stolojan: da.

Robert Turcescu: Mulţumesc pentru participare. Sper să ne mai revedem pe parcursul acestei viitoare campanii electorale, vă doresc spor la treabă.

Theodor Stolojan: Vă mulţumesc şi succes.

Robert Turcescu: Toate cele bune dumneavoastră doamnelor şi domnilor, o noapte liniştită, la revedere!

(Prin Monitoring Media: Realitatea TV - 100%, Ora: 23:00)
Transcript preluat de pe www.monitoring.ro

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.