26 September 2008

Drepturile consumatorului în actualitate


Drepturile consumatorilor sunt aduse în atenţia Parlamentului european de către dl. Marian Zlotea. Acesta a înaintat Parlamentului European o propunere de rezoluţie cu privire la drepturile consumatorului. Iată comunicatul democrat-liberal.

Europarlamentarul PD-L Marian Zlotea a înaintat Parlamentului European o Propunere de rezoluţie referitoare la obligaţiile de informare a consumatorilor în cadrul contractelor preformulate. Îngrijorat de situaţia existentă în ceea ce priveşte drepturile consumatorilor, Marian Zlotea, prin Propunerea de rezoluţie, a invitat Comisia Europeană şi Comisiile parlamentare competente să analizeze în detaliu aspectele care prejudiciază drepturile consumatorilor şi să ia măsuri urgente pentru stabilirea drepturilor consumatorilor în contractele preformulate.

Iniţiativa europarlamentarului PD-L a fost inspirată în primul rând de situaţia existentă în România, unde consumatorii sunt lipsiţi de drepturi prin blocarea Ordinului ANPC nr. 92 din 16.02.2007, ordin care conţine norme obligatorii privind informarea corectă a consumatorilor persoane fizice de către prestatorii de servicii, în cadrul contractelor preformulate folosite de aceştia.

Fost preşedinte al ANPC, Marian Zlotea este cel care a iniţiat Ordinul 92, singurul act guvernamental care stabilea obligaţii clare pentru toţi prestatorii de servicii si care prevedea:

- informaţii clare şi transparente privind modalitatea de executare, de suspendare sau de încetare a serviciului prestat;
- de notificarea în scris a consumatorilor cu o perioadă minimă, înainte de întreruperea sau de încetarea furnizării serviciului respectiv;
- de modalităţi de penalizare pentru operatorii economici în cazul nerespectării termenilor sau parametrilor de calitate;
- de informaţii complete despre taxe, dobânzi, comisioane, garanţii, penalităţi, despăgubiri, rate;
- de informaţii despre condiţiile de despăgubire a consumatorilor în cazul în care aceştia au suferit pagube din culpa operatorilor economici;
- de acordarea dreptului consumatorului de a renunţa la servicii fără costuri suplimentare.

Prevederile acestui ordin au fost puse în aplicare cu principalii operatori de telefonie mobilă şi cu operatorii de cablu. ANPC aproape reuşise să impună aceste norme şi monopolurilor Distrigaz şi Electrica, dar Partidul Democrat Liberal a fost scos de la guvernare.

Imediat după acel moment, noul preşedinte al ANPC, Dan Vlaicu, si vicepreşedintele Ciobotaru au depus eforturi considerabile pentru ca Ordinul 92 să nu mai fie pus în aplicare. Vlaicu a oprit aprobarea Hotărârii de Guvern elaborată de Marian Zlotea, argumentând că “ANPC nu a făcut cunoscut publicului conţinutul actului normativ cu 30 de zile înainte de aprobare şi publicare, aşa cum prevede legislaţia”.
Acest argument este fals, actul normativ respectiv fiind supus dezbaterii publice împreună cu organizaţiile neguvernamentale din domeniu şi discutat cu operatorii economici.

La presiunea unor grupuri de interese, această reglementare a fost abandonată şi pe justificarea că normele “ar încălca politica de prudenţialitate impusă de normele BNR”. Nimic mai fals, din moment ce chiar Dan Vlaicu se plânge că “băncile modifică dobânzile după bunul-plac” şi că “există probleme la calculul facturii la energia electică”.

“Propunerea de rezoluţie înaintată la Parlamentul European, referitoare la obligaţiile de informare a consumatorilor în cadrul contractelor preformulate, vine în completarea Ordinului 92, ordin pe care acum Guvernul nu îl aplică. Sunt convins că acest ordin a deranjat, la vremea lui, multe interese. Înţeleg care au fost presiunile la care a fost supus noul director ANPC, dar nu putem lăsa consumatorii să fie bătaia de joc a unui guvern complice cu anumiţi prestatori de servicii. Marile companii care activează în România trebuie să înţeleagă faptul că cetăţenii, consumatorii, au drepturi care nu pot fi încălcate. Iar dacă acest guvern nu-şi poate apăra cetăţenii, atunci va face acest lucru Parlamentul European! Ştiu foarte clar că nu s-a comis o simplă greşeală în cazul aplicării Ordinului 92. Este vorba despre o acţiune premeditată, pentru că după scoaterea PD-L de la guvernare nu mai puţin de patru ordine ale ANPC au fost anulate de către vicepreşedintele ANPC, atunci interimar la comandă. Este vorba inclusiv de protocolul de colaborare încheiat cu Federal Trade Comision pentru combaterea pirateriei pe Internet, protocol semnat în prezenţa premierului Tăriceanu de către subsemnatul şi preşedinta FTC- SUA”, a declarat europarlamentarul PD-L Marian Zlotea după depunerea Propunerii de rezoluţie la Parlamentul European.

Biroul de presă
al Partidului Democrat Liberal

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.