22 September 2008

Asimetria ca politică


Kép:Rmdsz uj.png
Activitatea Uniunii Democrate Maghiare din România (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) a intrat într-un con de umbră în ultima perioadă, scandalurile politice majore provocând această umbră. Acest lucru nu înseamnă însă că viaţa maghiarilor locuitori ai plaiurilor româneşti a stat pe loc. La fel ca şi celelalte partide, UDMR pregăteşte în aceste zile condiţiile favorabile unor campanii electorale, cu preocuparea unor sondaje care îi prezintă la limita pragului electoral.

Şedinţa CRU desfăşurată la Târgu-Mureş
2008. 9. 21.

Interesul comunităţii maghiare din România este să rămână unită şi, prin aceasta, să-şi asigure din nou o puternică prezenţă parlamentară, deoarece aceasta constituie singura garanţie a păstrării rezultatelor importante obţinute până în prezent şi a înfăptuirii unor noi obiective comunitare, unica garanţie ca istoria să devină cu adevărat ireversibilă, a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, sâmbătă, 20 septembrie, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, desfăşurată la Târgu-Mureş.
The image “http://www.rmdsz.ro/file/ALL_1221989338_SZKT_80920.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

CRU a dezbătut şi aprobat lista candidaţilor UDMR pentru alegerile parlamentare, precum şi Programul-cadru electoral, intitulat Modernizare şi autonomie – titlul capitolului privitor la autonomie fiind: Pentru un Ţinut Secuiesc unit şi puternic.

Parlamentul intern al UDMR şi-a exprimat, într-o Declaraţie, solidaritatea cu maghiarii din Ucraina Subcarpatică, care luptă pentru păstrarea reţelei proprii de învăţământ în limba maternă şi a cerut autorităţilor ucrainene să-şi armonizeze reformele cu sistemul de valori europene şi cu obligaţiile internaţionale asumate de Ucraina în domeniul drepturilor minoritare.

Vorbind despre importanţa alegerilor din noiembrie, preşedintele UDMR, Béla Markó, a arătat că următorii patru ani vor fi decisivi în viaţa comunităţii maghiare: trebuie să ridicăm Ardealul, Partiumul, Ţinutul Secuiesc, trebuie să realizăm un obiectiv dublu, modernizarea şi autonomia, dar este necesară şi reorganizarea administraţei, a regiunilor de dezvoltare, trebuie modificată Constituţia, iar pentru toate acestea, alături de o puternică reprezentare în administraţia locală, realizată deja, este nevoie de o prezenţă puternică în Parlament. Béla Markó a atras atenţia că aşa cum arată situaţia internaţională, dar şi situaţia politică internă, procesele pozitive începute în domeniul minorităţilor sunt uşor de întors, ori pentru a împiedica asta, nu există altă garanţie decât comunitatea maghiară însăşi, reprezentarea maghiară puternică şi unită. Preşedintele UDMR a precizat că nu o situaţie de forţă majoră, ci imperativul şi interesul asigurării unei prezenţe parlamentare puternice au fost motivele pentru care UDMR a urmărit unirea, coaliţia internă cu grupările politice din afara Uniunii, scopul fiind asigurarea unităţii depline a maghiarilor, pentru ca niciun vot maghiar să nu se piardă, ci să se transforme în mandate. Pentru aceasta UDMR a dorit să realizeze o colaborare care ar fi dat libertatea ca fiecare parte să poată avea iniţiative proprii în Parlament, dar ar fi asigurat şi acţiunea comună în problemele importante care privesc comunitatea maghiară.

Nu s-a reuşit acest lucru şi aceasta din cauză că grupările politice din afara UDMR nu erau interesate în acţiunea comună, ci numai în accesul comun în Parlament, ele nu au fost preocupate de altceva decât de numărul de mandate pe care le-ar fi putut obţine de la UDMR. „Există politicieni maghiari iresponsabili în Transilvania, dar nu în interiorul UDMR, ci în afara ei, a spus Béla Markó. – Cum poate fi numit faptul că după ani de eforturi chinuite de a strânge semnăturile de sprijin, PCM se înregistrează ca un partid distinct de UDMR, iar acum să auzim că partidul acesta nu va participa la alegeri, ci va sprijini candidaţi independenţi.

Ne e dat să auzim că însuşi preşedintele partidului va participa la alegeri ca independent: iată marea absurditate din Transilvania, din România”, a spus Béla Markó, şi a subliniat: „UDMR nu despre locuri eligibile, ci despre muncă a vorbit, şi doreşte să vorbească şi în viitor. Noi am vrut să ne aliem întru muncă, întru sarcini şi responsabilitate, ei însă aşteptau răsplată. Ce să răsplătim? Că au înfiinţat un partid în contra UDMR? Că ne concurăm reciproc, că ne ocărâm între noi, în loc de a privi realitatea în faţă, şi a vedea în confruntare cu cine suntem în continuare datori să ne redobândim drepturile?” – a subliniat preşedintele Uniunii, atrăgând atenţia că după eşecul înfăptuirii colaborării, va reveni de-acum candidaţilor UDMR sarcina de a realiza unitatea maghiarimii din Transilvania. Listele de candidaţi ale UDMR sunt bune, pluraliste, şi această echipă este capabilă să-şi alăture nu doar 80%, ci întreaga comunitate maghiară din România, a arătat Béla Markó.

Preşedintele UDMR a vorbit şi despre mersul relaţiilor româno-maghiare, apreciind că deşi între cele două ţări există un parteneriat strategic, la ora actuală colaborarea nu urmează un curs al contopirii, ci mai degrabă al separării. Interesul maghiarimii din Transilvania nu este aceasta, ci contopirea, dar pentru aceasta este nevoie de o puternică reprezentare parlamentară. Pentru asta aşteptăm sprijin şi din partea partidelor din Ungaria, cu care UDMR încearcă să cultive relaţii de egală apropiere. În context, preşedintele UDMR, Béla Markó, a adus critici deopotrivă celor două mari forţe politice pentru unele declaraţii recente referitoare la UDMR.

„ Ne-am luptat mult, în ultima perioadă, cu o parte a opoziţiei ungare, cerându-le să nu facă campanie aici, în Ardeal. Cu socialiştii maghiari (MSZP) nu am avut astfel de conflicte, pentru că ei nu s-au amestecat în treburile noastre, dar observ că acum au reuşit să spargă gheaţa: doi tineri politicieni ai MSZP au venit aici, la noi, şi ne-au dat lecţii despre cât de uzată este UDMR, ne-au dăscălit, arogant, cum trebuie să facem campanie, cum să ne învingem adversarii. Noi nu vom urma aceste sfaturi. Noi cerem, fie că este vorba de FIDESZ, de MSZP, sau de oricine, să nu vină aici şi să ne dea sfaturi, până când nu reuşesc să-şi rezolve treburile proprii. Or, se pare că nu reuşesc”, a spus Béla Markó, şi a subliniat în încheiere că pe lângă sloganul Împreună pentru Transilvania, crezul politic şi conduita UDMR pot fi exprimate valabil şi de sloganul: „noi nu mergem nici spre stânga, nici spre dreapta, ci înainte”.


UDMR a încheiat desemnarea de candidaţi în cele mai multe dintre judeţe
2008. 9. 21.

Preşedintele executiv al UDMR, Hunor Kelemen, a prezentat la şedinţa CRU procesul de desemnare a candidaţilor Uniunii, arătând că datorită modificării sistemului electoral acest proces necesită mai mult timp şi mai multă energie.

- În multe locuri apar figuri noi, avem candidaţi noi. În judeţul Covasna, de pildă, dintre parlamentarii actuali numai unul candidează din nou, a menţionat preşedintele executiv. La 20 septembrie am încheiat procesul de desemnare a candidaţilor, cu cei nominalizaţi putem începe campania, a opinat Hunor Kelemen, subliniind că UDMR are candidaţi în toate judeţele şi în toate colegiile electoraledin ţară. Câteva judeţe din Transilvania – la cererea organizaţiei judeţene – au obţinut prelungirea termenului limită în vederea alegerii de către candidaţi a colegiilor în care să concureze. Este cazul judeţelor Arad, Braşov, Maramureş şi Timiş, unde opţiunile pentru colegii vor fi definitivate până la 1 octombrie. Şi în judeţele de dincolo de Carpaţi, desemnarea candidaţilor s-a încheiat în proporţie de 80-85%. Şi aici au rămas de definitivat listele în trei judeţe şi câteva colegii, a mai precizat preşedintele executiv Hunor Kelemen, care a adresat mulţumiri Conferinţei Tineretului Maghiar, organizaţiilor judeţene şi teritoriale care au jucat un un rol important în desemnarea candidaţilor, ca şi candidaţilor care şi-au asumat participarea la alegeri în aceste colegii.

Candidaţii independenţi periclitează mandate din diasporă

În cadrul şedinţei CRU, a fost înfiinţat şi Stafful de campanie al UDMR, sub conducerea fostului preşedintele executiv al Uniunii, Csaba Takács.

În opinia preşedintelui executiv, Hunor Kelemen, o sarcină importantă a perioadei premergătoare deschiderii campaniei oficiale este informarea alegătorilor despre noul sistem electoral. Avem datoria ca în săptămânile care urmează să începem informarea cetăţenilor, chiar dacă nu vom putea face cunoscute toate detaliile noului sistem. Rămâne însă valabilă cerinţa ca oamenii să voteze pentru lalea, ştiind că orice vot dat UDMR-ului se poate transforma în mandat deparlamentar, deci voturile nu se pierd, a menţionat Hunor Kelemen.

„Aventurieri au fost întotdeauna, vor fi şi în noiembrie 2008”, a observat preşedintele executiv al UDMR, cu aluzie la participarea în cursa electorală a unor independenţi, care vor putea lua câteva voturi-protest în Ţinutul Secuiesc, dar care nu vor obţine mandate, fiindcă nu pot aduna 50%+1 din voturi. În schimb ei pot periclita reprezentarea maghiarilor din diaspora internă, deoarece la redistribuirea voturilor, câteva sute de sufragii pot decide dacă va avea sau nu UDMR unul sau mai multe mandate în diasporă, a încheiat Hunor Kelemen..

La finalul şedinţei, preşedintele executiv al UDMR a dat citire Declaraţiei CRU în legătură cu situaţia care ameninţă învăţământul în limba maternă a maghiarilor din Ucraina Subcarpatică.


REZOLUŢIA CRU din data de 20 septembrie 2008
2008. 9. 20.

REZOLUŢIE

Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR îşi exprimă consternarea în legătură cu deciziile ministrului educaţiei al Guvernului Ucrainean care periclitează existenţa reţelelor de învăţământ ale minorităţilor naţionale.

În situaţia creată ne exprimăm solidaritatea cu năzuinţele legitime ale maghiarilor din Ucraina subcarpatică, fiind conştienţi de importanţa definitorie a sistemului de învăţământ în limba maternă în păstrarea identităţii naţionale.

Atragem atenţia autorităţilor ucrainene asupra faptului că reformele necesare nu se pot opune drepturilor minorităţilor naţionale, acordurilor internaţionale asumate de statul ucrainean şi sistemului de valori europene şi a practicilor pozitive pe care guvernul ucrainean le consideră definitorii din punctul de vedere al viitorului ţării.

CONSILIUL REPREZENTANŢILOR UNIONALI
Târgu Mureş, 20 septembrie 2008 (http://www.udmr.ro)



Iată însă că reprezentanţii UDMR dovedesc o apetenţă pentru discuţii şi cu preşedintele Traian Băsescu. Mai mulţi reprezentanţii ai UDMR din administraţia locală a judeţului Covasna au avut o întâlnire cu şeful statului pentru a discuta despre un nou concept de autonomie pe care domniile lor au numit-o asimetrică.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, domnul Antal Arpad, a declarat presei că printre alte subiecte s-au atins şi câteva probleme legate de descentralizare.

"Am fost de acord şi noi, dar şi domnul preşedinte, dar asta ştim din perioada 2004-2005, atât Partidul Democrat, cât şi UDMR, întotdeauna a militat pentru descentralizare", a spus primarul fost deputat UDMR de Covasna.

Domnul Arpad Antal a adăugat şi că această descentralizare trebuie făcută cât mai repede.

"Din acest punct de vedere, trebuie spus clar că nu s-au făcut acei paşi pe care noi toţi i-am dorit şi, din această cauză, încă sunt foarte multe probleme şi trebuie să accelerăm acest proces de descentralizare".

Autonomia a fost o temă abordată "foarte pe scurt", după spusele domnului primar.

"Domnul preşedinte a spus că este pentru o autonomie generală, iar noi am spus că sprijinim autonomia asimetrică", a explicat domnia sa.

Definirea acestui concept de autonomia asimetrică reprezintă stabilirea unor diferenţe instituţionale între regiuni şi mai înseamnă că fiecare regiune ar trebui să aibă autonomia pe care şi-o doreşte.

"Dacă unii doresc mai mult, să aibă mai mult, dacă alţii vor mai puţin, să aibă mai puţin", a subliniat domnul Antal Arpad.

Aceste întâlniri şi declaraţii au o coerenţă destul de mare. Îmi amintesc că domnul Traian Băsescu mergând în Judeţul Covasna s-a declarat "un suporter" al conceptului de autonomie, punând însă condiţia ca aceasta să fie egală, în Covasna şi Harghita, cu autonomia din Călăraşi, Bihor sau Constanţa, deoarece nivelul de autonomie trebuie să fie egal în toată ţara, motivat de faptul că statul român este stat unitar. (ştirea întâlnirii cu preşedintele este preluată din fluxul MEDIAFAX)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.