30 August 2008

Aproape că aş crede în reconciliere


Există politicieni şi acţiuni politice care îndeamnă la normalitate. Acestea îmi dau speranţe întotdeauna, pe urmă văd că mâncătoria politică este totuşi conştiinţa întunecată care câştigă mesajul benefic.
Dacă totuşi toată lumea ar aplauda, măcar foarte încet, ce face bun şi bine un politician şi s-ar îndepărta cu dezgust de acţiunile răuvoitoare, politica ar observa până la urmă că pierde puncte în zona comportamentului său neprincipial şi futil şi câştigă în zona celor 7 ani de bun-simţ nativ. Eu mă întreb cât îşi mai permite politica să piardă electoratul. În curând politica va însemna nume şi nu doctrine. Atunci oameni ca Sulfina Barbu şi astfel de iniţiative vor fi la mare preţ.

Partidul Democrat Liberal convoacă pe 23 septembrie, toate partidele, ONG-urile de specialitate, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, sindicate, reprezentanţi ai Justiţiei şi ai Bisericii la dezbaterea şi semnarea unui Pact Social în domeniul asistenţei sociale. Totodată, PD-L cere premierului să prezinte public, până pe 23 septembrie, o evaluare a sistemului naţional de asistenţă şi protecţie a drepturilor copilului, cu evidenţierea surselor de finanţare a acestuia.
Sulfina Barbu (sursa: România Liberă)
Partidul Democrat Liberal a avut întotdeauna în centrul atenţiei copilul şi familia. Acesta este motivul pentru care vin acum în faţa cetăţenilor şi condamn, în numele meu şi al partidului, crima care s-a comis acum câteva zile, când un copil a fost ucis de sistem. Tăcerea sau neimplicarea în faţa acestei crime va duce, inevitabil, la alte drame. În consecinţă, Partidul Democrat Liberal a iniţiat o lege pe care o va depune luni, 1 septembrie, în Parlament şi va cere conducerii Legislativului procedură de urgenţă. Prin această lege se instituie atât un control dur asupra sistemului de asistenţă maternală cât şi pedepse penale imediate aplicate tuturor factorilor implicaţi în sistem.

Legea PDL prevede ca, la primul abuz asupra copilului asistat, Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, angajaţii serviciilor specializate din cadrul Direcţiei şi asistentul maternal sunt pasibili de răspundere penală. Totodată, la primul abuz asupra copilului, se ridică atestatul asistentului maternal. Concret, asistentul nu va mai primi niciodată un copil în îngrijire.
Preşedintele Consiliului Judeţean, cel care controlează Direcţiile de Asistenţă Socială, va fi dat în judecată pentru neglijenţă în serviciu de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului.
Atrag atenţia că în legea actuală nu există aceste sancţiuni.

Calitatea de asistent maternal, persoană care reprezintă, pe fond, o a doua mamă a copilului, va fi obţinută după o selecţie mult mai dură decât prevede legea actuală. Astfel, un aspirant la calitatea de asistent masternal va trebui să urmeze un curs de profesionalizare de 150 de ore (în prezent, cursul are 60 de ore). Persoana va fi obligată să prezinte un certificat medical de evaluare a stării generale de sănătate atât a sa, cât şi a familiei sale. În legea actuală, controlul este sumar şi se aplică doar asistentului maternal.
Pregătirea profesională a asistenţilor maternali nu se va mai face într-un mod generalist, ci pe grupele de vârstă ale copilului.
Totodată, pentru obţinerea calităţii de asistent maternal, propunem ca şi condiţie obligatorie recomandarea vecinilor, a rudelor şi a autorităţilor locale.

Evaluarea profesională şi psihologică a asistentului maternal se va face atât de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cât şi de către ONG-urile specializat, şi va avea loc în două etape: pe perioada celor 150 de ore de pregătire şi, după integrarea în sistem, o dată pe an. În prezent, legea nu prevede verificarea asistenţilor maternali decât în momentul atestării lor. PDL propune ca, o dată pe an, asistenţii maternali să se prezinte obligatoriu la un program de pregătire profesională, la fel ca şi alte categorii profesionale precum profesorii, medicii, etc.

Indiferenţa manifestată de Guvernul Tăriceanu asupra acestei crime mă obligă să-i cer premierului să prezinte public, până pe 23 septembrie, o evaluare a sistemului, cu evidenţierea clară a surselor de finanţare şi a sumelor alocate acestuia pe anul 2008.
Partidul Democrat Liberal convoacă, pe 23 septembrie, partidele politice, ONG-urile de specialitate, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, sindicate, reprezentanţi ai Justiţiei, reprezentanţi ai Bisericii, la dezbaterea şi semnarea unui Pact Social în domeniul asistenţei sociale. Copilul şi familia stau la baza societăţii. Această realitate este fundamentală pentru Partidul Democrat Liberal.

Sulfina Barbu
Preşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat Liberal.
Bogdan Panait
Fost Secretar de Stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului. (http://www.pd.ro/)

1 comment:

Anonymous said...

Sunt mai sigur ca niciodata ca nu este reconciliere!:)


e treaba aia cu TZatzaitul!Se apropie funia de par si au inceput pd eii sa ne ia la sentiment cu familia si copilul....hmmmm, astia ne iau de prosti! Au fost in guvern, sunt in executiv, in teritoriu, ce i-a impiedicat sa se agite pana acuma? Si au gasit mama ranitilor...sulfina ...vai de noi...


Cu stima , Maxi!:)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.